Еј добра идеја ова со бањањето на бебиња, не ми текна Ќе пробам уште вечер, се надевам ќе упали бар да ја истуширам
Сум пишала и јас по темиве, баш и мојов на 2г и 2м +/- почна да паничи за бањање, ама едвај и газ му миев, со плачки, убедување, хорор беше на секое, рикање до помодрување едвај го пробањував на 5дена некаде, ама едвај И тоа еве траеше 2м, од пред 5дена пак трча за бањање, сам вади леѓенот и тегне алишта, едвај го вадам надвор, па за да не добие пак одбивност му дозволувам и баш доооолго, доооолгооо да се шлапа, вчера пример 1ч се бањаше, 3пати си мачкаше шампонче и се плавеше, изгледа да надокнади Фаза некоја е, снаоѓајте се некако дури трае
прво нареди ги нив нека ги бања па уз играта полека напаѓај со тушот и измами а да влезе и она за коса терај а нагоре да гледа нешто што има по зидот шампони овај онај , ќе се опуште полека кај мене еден период со татко и се бањаше само тој да а капе и по еден сат се шлапаа постепено се јас не смеев да бидам со нив , исто кај баба и и со внуците без пр се капеше а дома
Скроз низ истово поминавме и ние. Мојот тогаш имаше 2г и 4м. Буквално паника ме фати беше дете што до тогаш обожаваше да се бања. На почетокот не знаев која е причината за отпорот и знаев само дека никако ништо не треба да биде на сила. И така почна периодот на "опуштање" кој траеше точно еден месец. Значи за тој период едвај успеав да го истуширам неколку пати. Инаку почнав со ставање корито во дневна, пена на бекутан со балончиња, бањање на колите, шлапкање, видеа на јутуб како деца се бањаат, и после недела две некако стигнавме до тоалет, таму исто анимации чуда, се со полека, и така после еден месец му текна сам и продолжи да се бања како ништо да не било. Мој совет никако на сила, се надевам никој не го ни практикува онака само чисто да спомнам, бидејќи 100% дава спротивен ефект. И на крај мислам заклучив дека не сакаше да се бања ради тоа што осетил малку жешка вода, ама тоа било во граници на нормала, но он сигурно се исплашил. Со среќа, ќе биде.
И кај нас миењето коса е еднаш неделно, со плачки и дерење. Имаше и мојата фаза кога не сакаше да влезе во вц, но почнав да и правам сапуница многу, кукли, чашки и тањирчиња за претурање, па почна пак да сака. Инаку претходно ја бањав во када, но откако доби братче и виде дека него го бањаме во корито, и она се бања во корито.
Ништо не направивме синоќа, пак не успеавме Однесов во купатило кукли, бебиња, ги бањав, она гледаше и се радуваше. Ама кога и’ реков да влезе да ги бања она, почна пак со плачките. Се соблеков и јас, влегов во када демек да ја излажам да влезе со мене, не бре брате, стои и се смее мама ќе праела бањи бањи Вечер ќе пробаме на веќе наполнета када со сапуница и играчки да ја внесеме, па да видиме. План Б ми е да ја извадам пак кадичката од бебе кога беше и да ја наполнам неа, па да пробаме така дали ќе влезе, мада не верувам зошто со неа газе миеме и пак се фестивали. Синоќа попуштив, нервен слом доживеав. Си се изнаплакав поштено, се’ ми се собра. Ситуацијава со вирусов ме плаши, не спијам навечер, бебе кенкаво со грчеви, големава со тантруми, плус па и заоѓањево сега и одбивноста да се бања... Ама се присобрав, од денес со нови сили, пак ќе пробуваме. Друго не ни останува. Ќе го преживееме и ова
Пишаново ми потврдува дека сум во право што не сакам да раѓам второ дете додека првото не појде во школо.
Не се сите исти Со тоа како не можат еден без друг, цел ден играат заедно и се останато..вреди секоја "жртва" и нервоза што беше само 3 4 месеци
Мамички ние сме две години и два месеци и имаме ситуација со џвакање,несака да џвака, се дави повраќа, исецкано овошје нема шанси да земе да јаде. Пробав и со јуфки, макарони, шпагети... Првите заби и излегоа на 10месеци и се така нема заби,ај ќе и пораснат ќе почне нонекако тешко ни иде. Инаку блендирано јаде и овошје и зеленчук месо... Ве молам за совет помош незнам како да постапам да почне да џвака.
Јас почнав на 7 месеци парчиња банана да му давам, патлижан јадеше од 7,8 месеци исто парчиња, пробај со некои вакви намирници кои лизгаат во хранопровод, не се лепат да речам, на пример бананата пола пасирана, пола сецкана, палента на пр и во неа банана парчиња, праска....некои вакви комбинации. Јадете заедно од истото, да се сили со вас за да јади исто како вас "големите" големка е сиг се разбира и зборува. Моево е 15+ месеци се јади како нас. @Sexybaby86 дали имаш пробано да ја капиш на пр на сабајле или на ручек, да не е во исто време како обично?
@Sexybaby86 незнам дали ќе помогне, ама барем да ти дадам идеи, ние не сме имале проблем баш со бањање, ама дури се соблечеме и влеземе во када...... сега не и викам да се бањаме, туку на пр.ај да ги миеме топките големи, две. Да се соблечеме за да не се намокриме (пиштол гола) и ја ставам во туш. И ја местам водата и и го давам тушот. Затварам параван и чекам. Прво ги мие топките па им става шампон, па се прави утоп, па се прска сама, всушност сама се бања, не ми дава да отворам параван, шампон, купка, се по ред. Дига нога дундата да ја исплакне.... Е сега, битно е да менуваш играчки: канчиња, играчките за на плажа, бебиња, топки,..... Може ќе успеете, пробај.
Мојот е 3 и сè уште спие без перница. Ќе му купам дури откако сам ќе побара, секако е подобро да спие без перница.
Мојот сам побара да спие на перница некаде од пред 2год да наполни. Спие на дормео само не знам точно која е, не е баш во скоро време купена, и баш му е погодена.
Баш ќе ти пишував да прашам како сте со клинцезите, па видов овде одговор, иако е пред месец дена. Како сте сега? И мојава тодлерка почна да се буни за бањање, коса кога и' мијам како да ја колам. Ама бар понежна е со сестра и' и нема веќе тантруми, само знае малку да се понаша ко бебе. Најголем проблем ни е јадење. Од дете што јаде се', сега живее на млеко, сок, бисквити и грицки-переци. Само благо ако и' дадам не одбива, ама избегавам да давам. Секакви финти пробувам, ама со минимален ефект. Не знам од каде има енергија за толку рипање, а залихи слабо. Мами, ај ве молам утешете ме дека е ова краток период... Шмрц... FYI, тодлерката има 2 години и 3 месеци и има сестричка од безмалку 5 месеци.
Помина сагата со бањањето, добро е сега, обожава да се бања повторно, како ништо да не било Одеднаш почна пак сама да бара да се бања со рибите што и’ се наредени во купатило За косата се буни и мојава, се убедуваме наназад да се наведне да не и’ тече вода во очи, ама не ме слуша и плачки се додека и’ ја измијам. После тоа нема гајле, би се шлапала со саати да ја оставиш. Што да ти кажам не знам ни јас, нонстоп се во некои нови фази кадешто нешто што до вчера го правеле, денес рикаат од истото За јадењето, менува и мојава. На пример, јогурт и кисело млеко нејќеше ни да помириса до година ипол, а сега се дави во нив. Ајвар јадеше претходно директ од тегла, завчера плачеше дека и’ намачкав на лепче, викаше не јадам тоа. Ако едно сфатив откако имам деца, тоа е - се’ е фаза, и се’ е минливо, знаеш и самата Стискај заби, полека полека ќе пројаде пак. Сфатив и дека ако со сила им се прави нешто, уште поголема одбивност им се ствара, така да само полека и трпеливо Со сестра и’ добра е, ја гали и бацува нонстоп, и’ пика цуцла и ја покрива по цел ден Ама не е баш нежна, дете нели, па мора пазење. Еднаш се случи само да ја подбутне, ама лута беше татко и’ дека ја искара, па во знак на протест беше Ние сме сега во фаза кога нејќе нокти да сече, а до вчера ме молеше да ги сечеме. И така по цели денови се молиме и сечеме по еден на ден
Хах, луѓе живеат од први до први, ние од фаза до фаза. Знам дека се фази, знам дека ќе поминат, ама некако ми олеснува ако споделам. А и откако споделив, одма после се најаде пита па мирна сум за некое време. Кај нас има двојни стандарди за нокти - со креативни убедувања на рацете дава да и' ги сечам, а на нозете не дава никако. Ја болело демек. И така се бркаме и погоди кој победува најчесто. Весело е, ама тон тешко. Најтешко кога ќе се погоди да се двете сонливи и расплачени и бараат мама сега и одма. Сакав уште нешто да пишам, ама се разбуди малава...