Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

IMG_20200502_091148.jpg Со кој препарат/шампон да го мијам малиов за да му се тргнат корупкиве од кожата на главата? Не ми даваше да го плакнам убаво, можно е од тоа да се?

elcezelce likes this.
  2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Масло било какво, кокосово, Бекутан, Џонсон... какво имаш, јас и од моето на Еуцерин за стрии што е сум ставала, малку да отстои и после со чешле пластично да стругаш сè ќе излезе. Можеш и со фротирна крпа да протриеш пред миење.
    Има и специјални средства на Мустела и Фрезидерм, ама нема потреба кога и со обично масло излегуваат.

Lady*Bug likes this.
  3. Macito007

Macito007 Популарен член

FreezyDerm baby abcc масло за таа намена е

Lady*Bug likes this.
  4. 123baby

123baby Истакнат член

Да си се пожалам ќерка ми е без два месеца 3 години, не знам што фаза беше ова, на се вика не. Било за бањање, за јадење, за облекување, за искачање, за прибирање дома. И што и да треба да прави почнува дај бомбонче, дај чоколадо. дај гумени бомбони. Страшно

5. elcezelce

elcezelce Форумски идол

И на син ми вака му се прават корупки во последно време,земав мустела шампон за теменица се исчистија со неколку миења.

Lady*Bug likes this.
  6. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Мајки не знам дали е за тука прашањево, ама има ли некоја од вас кревет од оние на извлекување со уште еден душек во фиока да ми кажете искуство?

7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Ние имаме 200см/90см е горен дел и долната фјока за душек иста димензија. Супер е. Со преграда плус доплативме ( се става и вади. Еве од 2ипол год спие на него. Покомотно му е за спиење од оној малиот кревет.
    Ако си на мисла за дали да земеш би ти рекла да не се двоумиш да земеш.

8. eli.karameli

Од каде го земавте? Ми треба таков да спие малата во прво време со татко и, ама не знам дали се стабилни да го издржи маж ми :rofl: и за душек кај да барам, има нешто специјален за деца?

9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Од Форма нова. Фјоката плус ја доплативме и оградицата.
    https://formanovamk.com/products/GetProductByID/3995
    https://formanovamk.com/products/GetProductByID/3999
    https://formanovamk.com/products/GetProductByID/4001
    Еве ги сеа ги гледам на голем попуст ти се.
    Смешна цена ти е креветот, фјоката и оградицата искрено. Многу ефтино https://formanovamk.com/products/GetProductByID/4001
    Душекот го земавме од Тетово по нарачка. Точно да ти кажам незнам, сопругот го нарачуваше. Знам само дека им потенцираше дека ни е за мало дете.
    Иначе незнам која килажа ти е сопругот :D инаку ептен е издржлив зашто синко исто со татко му неколку вечери спиеја заедно :D

Еве го нашиот ( синко спие со нас во спална вечерва па затоа е празен без дете на сликава :D )
    A897C6F5-D419-4C08-849A-E1BB54FA6F64.jpeg

eli.karameli likes this.
  10. eli.karameli

Многу е убав. Со здравје само да си го служите. Ептен си ми помогнала мила, фала :)

sofi2107 likes this.
  11. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Женски, да ве прашам, тие што веќе ѓи имате одвикнато дечињата од пелени , ако случајно му се приоде во вц додека сме надвор ( ај за мочкање ќе се снајдам :D) што да правам ? Со оглед на ситуацијава, ресторани, кафичи, не ми се влегува. Како да постапам ? Кака повеќе пати во денот :D

12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Мајки, дали давате витамин Д?

13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Ортопедот вика од мај до октомври пауза, но јас не сум правела, многу се потеше кога не давав.
    Сега пробав да не давам, засега не се поти, али уште тестирам (fingers)

Mimmi39 likes this.
  14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Јас давам се уште по 3 капки и на двајцата, со тоа што треба сега летово да намалам на 1-2. Антоније каде што одиме на ортопед советува дека витамин Д се дава преку целата година и дека и возрасни треба да го примаат, не само деца.

kukla21 and Mimmi39 like this.
  15. bella.s

bella.s Популарен член

Денес,син ми (година ипол) ја удри сестра му( 5години) по глава со лажича, она плачеше ама за кратко се смири..не го видов моментот кога ја удрил, колку било силно, колку мало дете може да мавне ставарно незнам..сега пред легнување ќерка ми се пожали дека ја боли таму кај што ја удрил, и искрено се загрижив, да не е било многу, да не ја има нешто повредено, маж ми ми се чуди, вика абе деца паѓаат, се раскрвуваат па ништо страшно, ама ја сум голема паничарка за деца:worried:мислете ли дека е можно да ја има нешто повредено, ќе ги мислам цела вечер:whew:

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Сакам прашањево да го поставам во темава зошто сакам лично искуство од мајки со поголеми деца.

Малата ќе биде година ипол кога планираме да одиме на море. Што ви се покажало најефективно при пливање? Дали гума за пливање со потпора за газот (како оние најбебешките), мускули, елек...?
    Имаме базенче за на плажа, дури и лани на 7 месеца го обожаваше, и премногу сака вода и бањање, па ме интересира кое е најбезбедно и најсоодветно решение за во море.

17. Dikinzi

Dikinzi Популарен член

Најдобри се оние бебешките со потпора па и плус чадорче одозгоре сонце да не го пече.

Spidy likes this.
  18. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Бебе мое од 9м во море се бања со гумите со потпора на газот, без кровче, секако не го бањаме во најтопло, па и одмор тераме јуни/септември и сметам дека нема потреба од истото.
    Изборот за кровче е твој, имаш и такви.
    Еве каква е, на самата гума стои дека може да се користи од 1-3год, во Грција ја зедовме, бебе баш на сликава е нешто поголем од 1.5г.

1590948943059.jpg

duffi and Spidy like this.
  19. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

@Spidy мое бебе се плашеше од кровчето, така да и од мене препорака како Емка погоре што ти пиша.

Spidy likes this.
  20. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Зависи од детето, син ми немаше шанси да го ставиме во гума, само со мускули се бањаше на 1.5 година, на 2.5 и без нив.

bella12 and Spidy like this.