Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    @Joy топли се хотелите внатре, земи тренерки и полесни патики за внатре и некој дуксер или елече што ќе ти го собере во ташна. Ние една недела пред НГ бевме во Банско, внатре во хотелот пекол а надвор ладно. Децава во лобито трчаа по чорапи и кратки маички :) а за надвор си носевме чизми и скафандер, капа, шалче, ракавици и некое кремче или лабело/вазелин за устата. Ако има спа центар носи им бањарка или некоја наметка/ пењуарче зошто до спато има лифт, скали или некој коридор а децава мокри па уште трчаат, нема разбирачка, барем да се замотани во бањарки.
    Бргу се стемнува и после 4 нема многу активности, една кеса со коцки или други играчки ќе ти заврши работа.
    Убаво да си поминете, ние на форумов ќе чекаме слика од куклите во зимска идила :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.665
    Допаѓања:
    37.413
    Sreka niv gi pie,moze ne celo no pola preku cel den sekako. Ne znam kako e po vasite gradovi,no kaj nas majki,e haos. Nasata doktorka nokeska samo izvrsila 80 pregledi. Nie utrovo pak so tt,sreka od togas e dobar. No so apetit,nula! Se tesam sto elektroliti pivnuva,i voda. So jadenjeto katastrofa,ona sto prethodno go jadese po obrok,sega mu r za cel den :( :( Samo neka pominuva pobrzo!

3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.132
    Допаѓања:
    257.850
    И син ми има сува кожа, а користеме на Корони де фарм. А се чудев од каде. Ќе менувам и јас.

Туку, пак се жали на мешето.
    Не е тврдо. Се проверив освен леукоцити високи друго се е во ред. Настинат е, кашла. Но мешето?
    Јаде деновиве овошен јогурт, проблем со изметот и мешето имаше од млекото. Ќе пробам да не давам ништо млечно.
    Вчера се пожали на болка кај бубрезите.
    Постојано лежи на подот. Или е измрзнат или не знам веќе.
    Забите исто го болат, сите се расипани, гној. Дали би имало тоа врска?
    Дали на крај, би можело да е од стрес? И тоа ми помина низ глава.

4. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Мутиран некој вирус што да ти кажам. Такво нешто досега не сум видела - нема некој што не е болен.
    @JuLleE Подолго време те читам - се жали малото на стомак, но да проверите да не е нешто друго. Обично они не знаат да дефинираат дали е гради или бубрези или друго, па затоа велат мешето. Пробај да го намачкаш Викс лута маст, посебно по бањање во пределот на стомакот и позади, над газето. Не штети, а ако е настинат може да помогне.

Последна измена: 2 јануари 2017
    На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.665
    Допаѓања:
    37.413
    Najtesko nesto e koga dete ke ti kaze deka go boli nesto. Dusata mi ja kine.
    @JuLleE i sin mi se zalese nekoj den,pa pocna povrakanje pa proliv...
    Tuku,kazete mi dobar vitaminski sirup da zemam utre,po moznost na prirodna baza? Nemam dosega davano nisto takvo(osven eden avstraliski)zatoa nemam pojma?

6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.132
    Допаѓања:
    257.850
    Не сме во Мк. Додека бевме правевме ехо и крвна слика.
    Се жали и покажува на сред меше, па околу желудник. Обично пред да моча или кака. Ама и онака.
    Туку многу е активен и скока по кревет.
    Приметив кога шетаме, вчера на пример еднаш не се пожали. Кога е дома, ете го, се жали.
    Ако треба и овде ќе го носам.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Малите деца имаат големи ушиња. Мислиме дека ништо не знаат, ама се им е јасно. Можеби е од страв што-како ќе биде. Биди позитивна, како за него така и за тебе. Можеби се трудиш да не покажуваш, но понекогаш е доволен еден поглед на лицето.
    Ти посакувам успех во новиот почеток и да заборавите на се што досега било.

8. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    @LaDyDoLI probaj so floradiks ako sakas, Germanski e i na prirodna baza, kosta okolu 650 den.
    Jas go davav na sin mi letoto i imase podobruvanje i na krvnata slika.

Jas pak sakam da prasam za sin mi, nikako nemozam da mu go opravam serumskoto zelezo, od avgust pa se do sega prima kapki i namesto nagore toa se simnuva.
    Vo avgust Hemoglobinot mu bese 8,8 a zelezoto 13, sega posle terapija Hmb e 12,2 a zelezoto 9 :(
    Proverivme urina i izmet se e ok, sega osranuva so istata terapija i proverka na krvnata slika na sekoi 3 meseci.
    Od sto moze da e taka zelezoto??
    Davam i hrana bokata so zelezo.
    Dali moze lekot da ne e vistinskiot?
    Glupo prasanje, ama me faka strav, mi pominuva sesto niz glavata!

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.968
    Допаѓања:
    327.435
    Ако паѓа хемоглобинот и железото и покрај терапијата јас би проверила детална крвна слика на хематологија

10. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Hemoglobinot sega e super, zelezoto ne se pokacuva.
    Na pocetok na mart treba da proverime pak, ako pak ne se pokacuva ke pobaram mislenje od ematolog.
    Tuka zdravstvoto e za nikade, se sam treba da baras na sila da pravis ispituvanja (Italija ).

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.132
    Допаѓања:
    257.850
    Мислам дека открив од што го боле мешето. Јадеше овошни јогурти. Вчера не дадов и само пред какање се пожали. Значи ништо млечно не поднесува.

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.968
    Допаѓања:
    327.435
    malata se cesha mn na stomakot i gradite i place.Nema novo nisto probano,nema ni crvenilo ni brunki a se cesa...Sto moze da e

13. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Сува ли и е кожата?
    Може од тоа да е. А зима, греењето, многу допринесуваат за кожата дополнително да се суши.
    Плус можеби и ако беше повеќе наоблечена, па испотена малку може да е иритирана кожата.

Син ми така се чешаше секаде а ништо црвено нема и накрај го однесов на кожно и му дадоја да пие сируп за алергија и се смири чешањето. И плус млеко за мачкање за кожа склона кон дерматит. Тоа баш беше периодот кога сфатив дека Корин де фарм му не прија.

На Kaetana и azelea им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.968
    Допаѓања:
    327.435
    Сува и е дури на бутките и лишаи и се појавиа.Претпоставував да е од тоа.Да беше типична алергија ке имаше црвенила.Ова само ја чеша мн.А и на парно се грееме воздухот се суши мн
    Зедов млеко од бејби лав специјално за сува кожа ама не дава да се мачка :envy:
    Што сируп ви дадоа вам?
    Ако продолжи и утре ке ја носам на лекар ама ич нејкам ради вирусите

15. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Тогаш од тоа и е сигурно, и на син ми му се перуташе многу.
    Сува кожа води кон атопичен дерматит што опет е како некој вид алергија колку што јас разбрав.
    Мислам беше Лордес, не сум баш сигурна, 7 дена го пиеше плус млеко Bioclin или Eucerin Atopic control по препорака оти треба нешто посебно наменето за многу сува кожа. Бејби лав мислам е повеќе за нега на кожата.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Јас кога се роди малата ја мачкав со еуцерин лосион додека беше бебе и после едно време престанав,се додека не приметив дека многу и се суши кожата,така рапава дури груба и беше и на моменти лишаи.Сега веќе два месеци обавезно после бањање,туширање ја мачкам со млеко на алверде за деца нешто со камилица е на сликата и и се подобри многу.Мораш да ја мачкаш посебно сега зимо како се суши ,еве и јас сум таква од мала со сува кожа.

На tina-63, Sky-butterfly, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.826
    Допаѓања:
    202.847
    Многу сува кожа. Еве паталец, и јас, и двете деца ми се исти. Кокосово масло е супер, јекодерм или Мелем. Тие се спас за таква кожа. Стандардните не помагаат.

На Sky-butterfly и joy1 им се допаѓа ова.
  18. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Da nemate staveno nesto novo?
    ( gel za tusiranje ili mleko za telo )?
    Eve jas, ne sum dete a sekoj gel za tusiranje ne mi odgovara, od nekoi me cesa teloto i se vcrvuvam.

Da te prasam vo vrsa so edni kapki za sin mi, gi davam so meseci dok. Mi pece 20 kapki na den, procitav vo upatstvoto pisuvase deka 20 kapki e isto so 1ml, za da ne se brojat sekoj pat da usisas odma 1ml.
    Somnitelno mi stana zosto posle tolku vreme nema efekt, denes izmeriv i vo 1ml mi vlegoa samo 12 kapki a ne 20.
    Dali toa moze da ima nekoj udel vo ne efektot?

19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Исто @joy1 и јас кокосовото ќе ти го пишував. ☺

20. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Кажете што да ја мачкам, газето и е лом од проливот плаче од што ја боли, ставам само пудра во прав:(