Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.735
    Допаѓања:
    6.727
    Здраво девојки, сакам да ве прашам за совет за внука ми. Има две години и еден месец. Кога имаше неколку месеци, 8 да речеме почна да кажува некои зборчиња, мама, баба, тата, па-па и покажуваше со рачето. Кога ќе ја прашавме каде ти е умната глава, ќе се фатеше за главчето. Прооде на 16 месеци. Од една година па натаму прекина да зборува, освен ретко мамама, бабаба или меме (тоа и е кога е гладна или и се спие), јојо и такви некои бебешки изрази и извици, знае да вика аааа, уууу, ооо. Не имитира животни, не покажува во сликовница пример каде е мачето, кучето или делови од телото. На име понекогаш се врти, понекогаш кога си прави нешто и е незаинтересирана не. Има контакт со очи и ќе ти се насмее, пример ја бркам во круг и се смее. Ама пак, тоа како ќе ја погодиш. Кога е во контакт со други деца, не ги приметува многу, најчесто си седнува во ќош и си игра сама со играчки. Или ако и смета нешто, може да му се налути и да го бутне. За заспивање е многу тешка, само мама може да ја заспие и тоа со нишање во раце, некогаш и со саати, не сака на друг начин да заспие а веќе е тешка за држење... Носена е на дефектолог/логопед кај Ивана Драговиќ, 2 месеци пред да наполни две години и кажано е дека касни со говорот и да се носи три пати неделно, ама искрено со многу работи што ги кажа не се согласивме и не ја однесовме после тоа. Дали некој имал слично искуство и ако може да ми дадете некој совет? Фала ви многу.

2. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Второ мислење и ќе си најдете логопед/дефектолог со кого ќе заштимате во односите и да се оди редовно.
    Ќе дадат вежби и за дома, да се работи со детето интензивно.
    Телевизија гасење скроз. И стимулативни вежби.

На Spidy, happygirl, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Што давате за апетит на деца нејадачи?
    360 степени се смени последната недела.
    Многу малку ми јаде,и тоа со молење, и преку еден-два дена.
    Денес јадеше, сеа здравје во среда ќе изрази желба пак :?:

Дајте предлог за вкусен и ефикасен сируп.

На mimiiiii и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.140
    Допаѓања:
    24.464
    Јас го зедов од бекутан со омега, ама пак е исто, има денови се јади, има денови се одбива, таман реков има резулатат почна да не јади, ручек скока или го одложува 2 саати, ама па и 5ки се на пат...

5. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Втора петка извадила,не ја ни осетив.
    Вчера и денес еве јаде, после знам пак ќе протестира..

6. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Мојате еден ден јаде, еден ден се молиме дури игра нешто да и пикнам.:doh:
    Месо скроз ми бојкотира стигнав до степен да се радувам ако изеде парче печеница, а сувомесно до сега не давав.
    Почнав да и ставам б комплекс во млекото па ќе видам дали ќе има подобрување.

7. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Гранули б комплекс?
    Да не удараат на апчиња многу тие?
    Какво млеко даваш? Или нема везе какво е?
    Пошо допрва ад да давам..
    Денес селски колбаси со праз пржев, ќе се потепаше за повеќе да изеде, а вчера динстано свинско неќе да го погледне :|
    Што генерација беа :D

На mimiiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Ти како си?

9. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    20201201_202314.jpg

Вакви се, во прав е, не мириса како нашите на времето, ова ко чоколадно млеко и доаѓа.:D Тетрапак и давам веќе 2 месеци.
    Јас денес ја качив на шпорет демек она готви, лом прави за да ја ранам супа.(facepalm)
    Мн се напнувам со ова јадењево, каков јадач беше на времето и бамии јадеше.:D

10. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Ејј ова никој не ме прашал задниве месеци :o
    Досега добро, фала богу пливам напред, уште месец и пол од “тешкото”па таман да започне уште потешкото.
    Дотогаш белким ќе извади заби комплет и ќе се разјаде.
    Тетрапак пие и мојава еднаш во 5те дена,ама никако неќе чоколадно.
    Нема да ми успее со овие.
    А не се грицкаат такa ?
    Аj пробај ги :D
    Јадач беше до пред два месеца и мојата... :(

На lackygirl, happygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  11. FlowerPower

FlowerPower Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    289
    IMG_20201201_214711.jpg Искуства со сирупчево? Дали е добар за периодов да го имам при рака? Пишува дека е на природна база, за први симтоми на грип и настинка.

12. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286

Не се грицкаат, можеш и во сок да раствориш само дали ќе ти пројде, може и е од забите кај мојата оваа фаза трае од како почна короната.:D
    Јас многу не верувам на суплементи за апетит ама очај па ќе пробаш се.
    Гледам дека многу дечиња на 2 години праат проблем со храната, вистински среќници се тие што им јадат децата.

13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Кај мене до 14 месеци не јадеше се надевам дека платив за до шест години и нема да сврти. Ама како гледам на генерација од јадачи деновиве кога полнат две години свртеа во нејадачи. Само тоа да не ми се деси само тоа да не ми се деси само тоа да не ми се деси. До три пати ако повториш успевало на полна месечина.

На paleska3, hello-kitty.90, mimiiiii и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    За отварање апетит кај нас Пиковит сируп најмногу завршил работа. И тој е б-комплекс и ред други витамини.
    Баш како што повеќето се жалат за нејадењето после една годинка, така беше и кај нас со поголемата ќерка. Веќе има 6 и пол години и уште е нејадач :( Сѐ е со молење.

Малата беше голем лапач од раѓање и остана така. Сега на 2 и пол години, ништо не одбива, сѐ сака да проба. Мене па, од што ми е мука за големава, сѐ ѝ дозволувам на малава да јаде.

На Skorpija25, paleska3, mimiiiii и 5 други им се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.140
    Допаѓања:
    24.464
    Јас имав јадач надјадачите :rofl: се до 15, 16 месеци до 3ките, како го памтам ова со 3киве значи :D после нив остана да пребира, има периоди се јади има периоди не јади, еден ден ќе го јади, др ден нејќи ни да мирисни од нештото, на пр, викендот овошна каша му направив ич ич не касна, а вчера јадел сабајлето, супа уживаше да јади сега нејќи ич ама ич :@ ете вака нешто е за се :) еден ден јади после не, да се чудиш ^_^

5ката долу сношти ја видов едниот тубер цел излезен, ама ме прекаса на прстот и неможев да видам за другите :D нека излезат и да завршиме со заби до 6 години или барем 5 :D
    Со спиење ноќе исто, 2 дена спие убаво, 3 станува и така...
    За 8 дена втор роденден :party: кај летна времево, посебно оваа Двајсе двајсе не ја сетивме (facepalm)

На Milaаа991, paleska3, mamaJana и 6 други им се допаѓа ова.
  16. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    Здраво сакам совети околу спиењето.
    Сега ке полниме 3 години и од секогас сум имала проблем со заспиванјет. Дојде ли време за спиење почнуваме со убедување игри приказни разни тактики за да одиме во спалната и да заспие. Преморена е ане сака да чуе дека е време за спиење. Ритуалот ми почнува уште во 9 часот со убедување, да одиме да си лежиме читаме приказна се криеме од волкот да не дојде и сл. но тоа само ке биде ден два успешно без проблем да заспиеме... оваа недела секоја вечер кога ке кажам ајде на спиење почнува да плаче и да се моли да ја слегнам кај баба и , и бидејки не сакам таква навика да и створам ја оставам да плаче а мака ми е , и дури после саат време заспива со молење и пренасочување на вниманието кон друго.. почнува и да не сака да се качи дома кога е кај баба и бидејки знае дека ке спие.. На баба и и зборам дека ако е доле околу 9 да почнат да се заспивааат за да знае дека и долу кај неа се спие а не само се игра, но џабе не наидувам на разбирање. Ако и каже ајде на спиење, керками почнува да плаче и таа ајде доброо и продолжуват со игра. и тогаш јас насила ја зимам ја качувам со плачење горе и едвај заспиваме. Несакам да ми плаче, се чувствуам како лоша мајка во тие моменти, и дури и јас плачам со неа, немокна сум за тоа спиење...сите идеи и предлози сум ги искористила. Ве молам за совет како безболно да легнеме да спиеме...

17. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.632
    Допаѓања:
    17.596
    Прво е најбитно да се има рутина.Ако сакаш да ја легнеш во девет,ќе почнеш порано со спремање.Ќе и најавиш порано,а не наеднаш во сред игра.Прво детето мора да е уморно да е прошетано,изиграно.Јадење,туширање и кревет.На пример викаш уште половина час и си легнуваме и нема пролонгирање.Сега битно е и детето кога станува,дали дневна дремка има,колкаво е како функционирате.Кај нас веќе после седум и пол,осум нема цртани нема ништо.Си легнуваме,ќе си прочитаме книги и си се вртат си заспиваат.Ако одбиваат а ретко се случувало,ги игнорираме,нема разговори,нема тв нема ништо,ќе се откажат и ќе си легнат.

На K7M10J и Spidy им се допаѓа ова.
  18. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.289
    Допаѓања:
    12.875
    Шо ве вртам и јас тука ќе си дојдам, тек сега гледам дека @FreeMind ме тагнала, ама не стигнало. :D
    @BabyT* како успеа со пелените? Постапката ме интересира. Мислам дека детево ми е спремно, кога и се кака трча зема адаптер за да седне на шоља. Ама не се искакува. Кога ќе и ставам пелена. Исто и кога и се моча трча, ама завршува работа пред да успеам да ја соблечам. Насабајче почесто и е сува пелената од ноќта.
    Некако исто како @paleska3 јас си зацртав на пролет, ама може ќе се успее и порано.

Последна измена: 3 декември 2020
    На FreeMind, paleska3 и BabyT* им се допаѓа ова.
  19. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    стануваме во 7 за градинка, а таму велат дека си спие саат време, со најави почнувам кај 8и30 дека уште пола саат ке треба да си легнеме, и на секој 10 мин и кажувам уште малку привршувај и сл. и кога ке кажам ајде доволно беше за денес, мора да ги наполнеме батериите да си одмараме и тогаш почнува да плаче, да вика дена не сака да спие,а преморена е хиперактивна е, и почнува да ја бара баба и да оди кај неа . понекогаш ја оставам да се исплаче без да зборувам, ама хистерично плаче и завршува со повракање, понекогаш објаснувам дека и баба спие дека кога нема да оди на градинка ке спие кај бабаи мислам оти се имам пробано и немам идеи....дали станува збор за период или што не сум паметна...

На mal.ecka и K7M10J им се допаѓа ова.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    14.536
    Знам дека звучи чудно, ама пробај порано да ја легнеш. Може е преморена во 9.
    И не треба да и кажеш за 10 мин ќе завршиш, туку се ставаат активности. Во 8ипол пижами, ви 8:40 млеко, во 8:50 миење заби, во 9:00 една книга, 9:05 се гаси светло.

На FreeMind, K7M10J и delvi им се допаѓа ова.