Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Пиши што те интересира, ќерката е интолерантна.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Schkolska

Schkolska Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2019
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    15
    Здраво. Ќерката е 2г и 4 месеци. Многу често одиме на целодневни прошетки во други градови и преспивањето си го тера во количка, ама веќе и е мала и не и е удобно. Има некои колички или друго решение за поголеми деца? Ваква количка имаме моментално.

Прикачени фајлови:

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.868
    Допаѓања:
    14.533
    Јас имам ваква слична, ама грбот се спушта скроз во лежечка положба. Нозете ќе висат, ама океј е за кратко преспивање.

4. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.238
    Допаѓања:
    4.717
    Андреј компани купив јас една на чиполино е до 22кг е доста комфорна е ќе ја побарам на нет да ти ја пратам

5. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.133
    Допаѓања:
    1.710
    Мајки, препорака за шампон за долга коса која многу се заплеткува? Досега користев на алверде и корине ама изгледа многу се бебешки. Малата има 3.5 години. И дали може да користиме спреј за расчешлување? Ако да, кој го препорачувате? И препорака за шампон. Многу и се плетка, а долга и е скоро до половина и не сакам да ја шишаме непотребно. Да пробаме прво со шампон :$ Благодарам :f:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ☆P!nselsp!tze☆

☆P!nselsp!tze☆ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    Исто и на мојава ама од мене има наследено. Мене само спреј ми помага ама од спрејот ми се мрси косата и ме чеша кожата.
    За деца било каков спреј и после бањање чувај ја малку подолго во пешкир да омекне. Пробај чешлање па сушење или сушење па чешлање, види како и одговара повеќе.
    И нема потреба од пречесто миење на коса, да не ја скубеш за џабе.
    И покрај тоа што се плетка се уште ја бањам со шампон и купка 2во1 на Хип.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    https://www.corinedefarme.be/spray-ultra-demelant-raiponce-disney-150-ml-4779#

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ☆P!nselsp!tze☆

☆P!nselsp!tze☆ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    @Вереничка на инстаграм видов специјален чешел за заплеткана коса и чувствителна кожа на главата од ДМ. Сум ја избришала сликата од тел. Чешелот е како правоаголник и на секоја 'игличка' да ја наречам имаше плус црни иглички ама различен материјал. Објаснувањево фрчи ама кога ќе го купам ќе постирам и слика.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.133
    Допаѓања:
    1.710
  10. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Во Зегин.

11. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Screenshot_20210105-092425_Facebook.jpg

12. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Конечно според сите правила се префрламе во темава :)
    Бебе мое полни 2 годинки :party::party::party::party::party::party::party::party::party:

Најпалавото,најплачливото, најнејадачот,најнеспијачот, најлепенката,најкенкалото,порасна (facepalm)

Сепак, мама си го сака најмногу на свет :inlove::inlove::inlove:

Го дочекавме роденденот будни,неќе и неќе да спие.
    Нема денски дремки,постојано сме надвор,се уморува и накрај пак неќе да си легне,или ако заспие околу 20,ќе стане во 22 или 23 и до сабајле 4 или 5 се журкаме.
    Ноќе станува пак често,и се нешто се буни,прета со раце,збори нешто во сон,ама не се плаши,не плаче,само се буди и цица и презаспива. Дефинитивно спиењето не го средивме,ниту знам што да направам за да сменам.
    Уствари и знам,ќе треба неколку дена да го будам порано и да си легнува порано,ама да не ми се буди пак среде ноќ наспиен (facepalm).
    И за јадење морам да му земам некој сируп,ич,ама ич не јаде. Едвај од ручек пробува по некоја лажичка.
    Не збори уште,нешто по негово,ама знам кое што му значи и го исправам постојано.
    Ама разбира се,дури и сам од некои ситуации проценува што треба да направи,или да даде. Мм пред некој ден бараше хартиени марамчиња,ама неможеше да најде,и бебе зема тоалетна хартија и му дава да избрише нос ,ние останавме вакви :o.
    Ќе почекам уште месец/два,ако не се пушти ќе мора да се обратиме кај дефектолог.

Редовно ве читкам,ама време за пишување немам ич,мали ич не сака да држиме тел по раце додека сме со него,редовно не опоменува и го трга настрана,па ептен додека го успивам успевам да прочитам по нешто.

Роденденот ќе го прославиме дома,само ние домашните,ама сепак ќе е украсено и се во знак на неговото височество Мики Маус.
    Слики ќе ставам во соодветната тема,а дотогаш почестете се со торта.

DSC_0934-1-scaled.jpg

На Makedonka007, Bella*, happygirl и 10 други им се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Среќен роденден на баткото, голем да расте и оваа година да ве оставе да поспиете:hug::*

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.723
    Среќен роденден,убаво да си го поминете.Да ви е жив и здрав фраерот, голем да расте и радост да ви биде.:l::party::^:

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.132
    Допаѓања:
    24.446
    Среќен роденден на баткото :) да е здрав и жив :party::^:
    За спиење ќе почекаме уште некоја година :sun:

На Makedonka007 и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Среќен нека е, голем да расте :l:

@TeddyGrey те молам присети се колку долго траеше таа фазата околу две години со пресилни тантруми додека не сум си ги пресекла вените пред спиење. Ако е повеќе од месец дена игнорирај ми го прашањето. Фала.

На lackygirl, TeddyGrey и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Хммм...
    Пресилни ако ги осетам сега, се научив да ги сечам у старт.
    Ја научив скроз, веќе осеќам кога следи.
    Ама веќе е стринка, се кара со зборови со мене и знае да се изрази, па се значително намалени.
    Околу 2 години најголем проблем беше неразбирањето и неизразувањето. Летно време, од вода вадење тантрум - сега има "не сакам" "сакам уште да се бањам" и сл. Да се качи во кола, тантрум, сега вика не ме пипај, можам сама, значи тоа сакала и тогаш да го каже.
    Повеќе е од месец, ама шибаш, немаш избор.
    Или што вика детево "ќе се трпи" . Ја научил дедо и да ми вика "ќе ме трпиш" :rofl:
    Edit: сега е точно 2 години и 5 месеци.

На Makedonka007, pianogirl, lackygirl и 9 други им се допаѓа ова.
  18. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Ако не му дозволам нешто или не му дадам во микросекунда,или не успее нешто сам да направи,иде и гледа од што да си ја акне главата,најчеста опција му е ѕидот :x. Па треска шкафчиња,фрла што ќе му дојде до раце или си лепи шамари,ама онака,сред фаца и тоа ептен силно (facepalm). Престана со вриштењето,сега вака изразува тантруми,ваљда сфати дека вака веднаш реагирам :D

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.439
    Допаѓања:
    183.436
    Исто праи мојава. Се мава сама или главата од најблиското нешто до неа. Само плус и вреска. И што правиш кога прави така? Што да праам тогаш? Ако ја земам ја мава главата од мене. Неколку пати јако ме има поткачено со главчето по нос или аркада, брада. :|
    Жими се и мене ми доаѓа главата од ѕид да си ја трескам во тие моменти. :tmi:

20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ќе ја земеш во раце и ја држиш, зборувај и тивко и држи и ја нежно главата. Нема одма да попуште ама вака ќе ја смириш. Ова е тантрум кога може да се повредат.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.