Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.266
    Можно е цел месец тантрум да ја тресе??
    Не извади од ум, од втор роденден што беше скоро пред 1 месец до сега не е застаната..
    Вриштење ти се чини ја давиме дома, фрлање од маси, столови.. Ја заспивам по 2 саати, се мрднав..
    Од денес пробуваме да ја навикнеме да заспива со мм, кога беше малечко до година и пол заспиваше само со него, последниве неколку месеци е мамина.. Плаче додека не и дадам шише млеко, ќе и дадам ја полни устата и плука фонтани (facepalm)
    Вика моментално по мене ама не смеам да попуштам..

На lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.439
    Допаѓања:
    183.436
    Така правам. Во суштина знае дека боли и се прави полека..Ама кога е многу лута, па тоа е страшно. Ја земам, ама додека се смири се мава од мене со сета сила. Од глава, рамена, не гледа кај треска. Не знам што ќе праам вака. Колку долго може да е вака интензивно? Дал постои нешто ефективно што може да помогне? Вежба некоја, било што?

3. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Истото го прави моево,ама баш исто. Кога треба да се удри со некој предмет,или од шкаф или од ѕид е попретпазлив,ама од мене кога се удира или сам,баш се плеска крвнички,а секунди се во прашање додека да реагирам. Што правам :wasntme:
    Па или му помагам нешто во моментот,ако е како резултат на тоа што не успеал сам да го направи ( а најчесто е за тоа), или па му давам тоа што бара
    ( тантрумите не му се за недобивање недозволени работи,туку зошто одма во моментот не сум му дала вода,или не сум му дала нешто што ми побарал). Често и го земам во раце,ако и покрај се,продолжи со ударање и го залажувам со нешто друго,а тоа треба да му е ептен интересно и примамливо,иначе и на тоа не реагира.
    После фаза вриштење на тантруми,следи оваа - тепачка и опасна по живот фаза,барем кај нас е така :whew:.

А ова што си седиме секоја вечер до 4 или 5 сабајле,не знам дали е исто фаза или мое незнаење да го доведам детево во ред :^).

На NNA, Yowannty и lackygirl им се допаѓа ова.
  4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Зависи од дете до дете.
    Едино пред да почне тоа да и осврниш внимание на некоја друга работа, ако може да приметиш кога и за што се траќа.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Трета недела завршува како на дугме се пушти фазава. Неподнослива е. Ги броев вчера од утрото во 5.40 се разбуди до вечерта 20 ч имаше шест силни тантруми со фрлање, мавање, и трудење да поврати од плачење. Освен шест силни успат се рикањето за се што и да направиш, се е погрешно. Ако ја ставам левата врз десната нога плаче. Ова се спакувано со три неделен апсолутен бојкот на храна. Ручаше парче леб. Само леб. Сепак има напредок во мкд ручаше грисини или смоки. За вечера си најде во фиока кроасана.

И капак на се настина. Има температура и затнат нос од синоќа.

Успивањето е вратено на левел прав кошмар. Додека заспие ќе си ги искинеш сите нерви. Задолжително со тантрум е проследена информацијата дека е време за спиење.

На NNA, Esterina, hello-kitty.90 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    @FreeMind да не игра улога преселбата?!
    Или исто е од претходно?
    20 - woow

На FreeMind и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Секако. Прво одењето за мкд к беше шок, потоа луѓето кои не ги познава што сакаа да ја гушкаат и бакнуваат две недели заедно со вкус и мирис на храна кој е различен од овде и капак на се ја вратив во трето место преселена :)
    Ама пак тргам од Ози он е многу темпераментен и истиве преселби ги имаше. Изненадувачки се држи добро оти ние сме дома со него. Она никако да се смири. Мислам дека и полошо станува. А тек на 15ти почнува нова градинка се надевам нема да ми ја вратат :D

На NNA, lackygirl, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  8. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.667
    Допаѓања:
    4.998
    "големи":D :hai: се цитирав овде сте избегале сите, ајде помош.

9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.132
    Допаѓања:
    24.446
    Не јади ни моево, незнам што му е, од најголем јадач стана нејадач, саботата беше најлошо, од 2 до 22ч вечерта ништо в уста не стави, само вода, ни благо ни солено...

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.667
    Допаѓања:
    4.998
    Овој ко ке штрајкува така, ке ја изеде вечерата па уште ке бара и вечерта станува за цицање по 100 пати. А благо ако види одма пика во уста, се му сокрив и благо и грицки ама џабе, како да знај дека кога тогаш ке попуштам колку да пикни нешто во уста и си трпи.

11. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Исти сме.
    Дали цицањево е проблем или се нејадачи,не знам,битно не сака да јаде.
    Кога ќе стане сабајле прво цица. Доручкува количински мноооогу малку,и тоа или кроасан или макарони/шпагети/јуфки, руча исто многу малку,најчесто чорби некои или ориз, вечера некогаш јаде,некогаш не. Зеленчук,салати сака и јаде,овошје не. Пола јаболко изеде пред некој ден.
    Цица кога сака ( кога не му се свиѓа оброкот) млеко имам уште како да е новороденче.
    Проблем ми е и спиењето и јадењето.
    Кај и да е ќе почнам со одбивање,се надевам дека ќе се смени на подобро.
    2 години е,а 11 ипол кг.

На flower55555, babydust, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    https://www.thebump.com/a/picky-eaters

Еве што не закачило. Има типсови како да го преживееме периодот трае до само пет години.
    Со гуд лак.

Последниот пасос е најбитен: Learn to let things go! У превод ако не јаде остави ја нека гладува до следен оброк.

На NNA, paleska3, babydust и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261
    Тој период исти бевме.
    Или само леб јадење, или само лепче со јајце. Нерви колку сакаш
    Сега 3 години е. Супер сме од поручек, ручек вечера и ужинки .. фала богу. се среди, кај нас мислам беа само забите. Додека ги извади сите имавме мн мака со јадењето.
    А и би ти го препорачала сируп на Dopel Herz - Kinder. Кај мене тој период се разјади мн од сирупот

На NNA, mal.ecka, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2018
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.567
    Синко после 2риот роденден, буквално дента после роденденот почна да се однесува исто вака. Месец дена секој ден, не излуде мене и татко му. Плачеше за се, се трескаше од земја без причина, дури и зајде неколку пати што дотогаш се немаше случено и ми го скрати животот. Сега е посмирен малку само со заспивање уште се мачиме. Ужасен некој период :tmi:

На babydust, FreeMind и mamaJana им се допаѓа ова.
  15. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    @Milaаа991 откажавте ли цице?
    Почна ли да спие девојката :)

16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Цице откажавме ама мн тешко заспива. Синоќа заспа во 4, кога ќе заспие после ретко станува. Утрово спиеше до 11 без да стане. Ама додека заспие маста ми ја вади, ептен е напорна.
    Вие?

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.266
    Исто, после вториот роденден почна се, првите 3 дена се убедував дека се превозбуди со играчки, балони, подароци. После тоа дојде нова година, пак лудница :@
    И се поремети ред за спиење, за јадење, за се.. Во меѓувреме ми текна да ја учам да спие во одвоен кревет, досега беше споено до спална, па и со тоа се натегавме дење-ноќе.

Најмногу ме лути трескањето по маса, ако ја искарам доаѓа да ме тепа и вика се кара..
    Ќе и кажам мама ќе плаче ја боли и одма гуши, бацува.

На NNA, mal.ecka, paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.
  18. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Страстен цицач не се одбива лесно :D
    Ама и мама мора психички да се спреми. Кај и да е,до пролет се надевам ќе завршиме со цицањето.
    Уште не спие. Па кај се буди,почна исто да заспива после 2,некогаш и 4 и 5 не фаќаше,па сабајле спие до 11 или 12 :x.
    Пробав да го будам порано,па спие попладне и пак касно ли легнува.
    Пробав да го оставам сабајле да станува покасно без да спие попладне,пак касно легнува (facepalm)
    Ноќе си се буди минимум 3 пати и така.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.667
    Допаѓања:
    4.998
    Не вервам да е до цицањето оти цица само за заспивање, на сабајле одма е доручек и сам бара "ајце" и си го јади со леб. Ама ручекот никако не поминува, шо да прам веќе незнам.
    Да имав дарба да гледам на грав, па барем да погодам шо му се јади :D
    Зеленчук нејки, а овошје јади само тврдо, меките ги гмечи и си игра|(

Фала ти, ке се распрашам баш за сирупот, и дај боже и кај нас само период да е.

На Milaаа991 и Bebulleee им се допаѓа ова.
  20. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.266
    Мами кај да најдам ваква маса со столчиња, во Бубамара ја нема.
    Уште подобро поефтино ако се најде :wasntme: Screenshot_20210114_085356_com.facebook.katana.jpg