Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Мајки хелП... Тантруми ли се, што ли е ова веке не знам. Секој ден По еден саат не можам да го смирам. Вришти Плаче без Причина. Сакам ова, му даваш нејкам вика. Со ништо не се смирува. Помислувам и на Психолог да го носам. Обично се дешава Пред да му се сПие. Дали сте имале ист Период, како сте го надминале? Две год и осум месеци е.

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Од 23 месеци до денес секој ден рика. Досега не сум нашла решение. Се обидов и порано да ја легнам тоа уште полошо беше тантруми невидени.

Од ден на ден полоша станува. Само по нејзино да биде. Ако не е се траска автоматски од земја и се дави од повраќање. Ама буквално за се. Не можеш ни да ја облечеш, ниту да ја соблечеш. Пред искачање се молиме значи за да не биде насила. И треба така да се молиш додека не и здосади да се инати па да прифати без плачки.
    Како да губам контрола врз детево. Ми покажува заби за се. А така нема да дозволам да биде. И сега сме во фаза на превоспитување.

Многу психички исцрпен период е овој со тантрумите. Сеуште не зборува само исфрла зборови ама сеуште нема говор. И веројатно тоа е причината.

На Neda997, lackygirl, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    На тантрумите изгледа им нема крај за жал. Ве читам како велите кога ќе разбира повеќе ќе е полесно и јас мислев.

Ама еве ја 5 години ,буквално веќе живци немам од инатење ,вриштење , одбивање итн.

Време за градинка неќе да стане остави меее , ќе нанам , додека ја расониш облечеш и викам ајде оди во вц да измиеш раце и заби . Ќе прекрсти раце ,ќе се укопа у место неќааам не ми се мочкаа , не е убава водата.
    Таман ќе се убедиме ,ајде да ја врзаме косата .. Неќам така не е убава , дај други шноли , погоре врзи ја , не така мамаа подолу :devil::devil::devil::devil:

Се враќа од градинка пак хорор, ајде оди да мочкаш изми ги рацете , е неќам на градинка мочкав.

Ајде да ручаме е тука е пекол..
    Неќаааам луто е , солено е , не е убаво , на градинка си јадам јас , не те сакам кога ми даваш да јадам и седи на маса не го погледнува тањирот , па се дереш од прилика два часа , ама стварно два часа :whew: па ја чува храната во уста , па не џвака ,па ќе почне да плаче :devil:

Време за спиење (waiting)
    Ама неќааам мирна ќе сум , не ми се спиее , ама зоштооо да спиемее , неќааам .
    Легната , мама ми се мочка добро , после 10 минути (во меѓувреме си игра со прстите си пее) мама ај стопли ми млекцее ? , после наполни ми вода во шишето донеси ми . И ти си викаш аха ок заспа и одиш да си средиш низ дома и туку гледаш како дух ти иде и вика мамооо ај гушни ме и ќе спијам ! :@:@:@

На NNA, Iki lepi, WomanInLove и 11 други им се допаѓа ова.
  4. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Ма мојов све збори, коо бабиче е и Пак истата Песна. Па и бремена сум осми месец и цело време се Прашувам како ли ке не биде и со бебе (facepalm) Еве го се буди со квичење :@

На Iki lepi, mal.ecka и FreeMind им се допаѓа ова.
  5. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    И мојава се збори,буквално за се си правиме муабет,раскажува,прашува
    Ама тантруми после вториов роденден на најјако...знае од никаде да се фрли на земја (буквално се фрла) и плаче гласно 10мин,абе прашувај што ти е,што бидна кажи,молење,не бе брате...
    Мислев дека и е од градинка бидејки правеше така само кога ќе се врати од таму
    Ама еве неделава прави почесто и пред спиење
    На моменти е смешно као од никаде паѓа лежи и рика ама како одминува минута две ваква сум и јас :@

Се нервира за нешто оноа као страшно ја погодува нешто ама незнае да објасни
    Малку жално е ама бар да каже да средам да не се осеќа така (facepalm)

На Neda997 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Да прашам мајки на поголеми дечиња. Дали некоја има од оние сетови од Carotina baby? Да сподели искуство, и која ја има. Сакам да купам нешто, а несакам класична играчка.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.130
    Допаѓања:
    24.442
    Имам 2, преубај се, имаат мн интересни работи, @AlicaInWonderland има исто нека сподели :D

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    И ние сме исти.
    Луѓе мрмка 24/7,буквално.
    Од кога ќе стане до вечер пред да заспа.
    Како издржувам и јас незнам.
    Мрмка за едни глупи чорапи, право си покажува на ногата као демек сакам други, мрмка оти косата и ја фаќам а и е предолга и виткана и како рошла ми е со тие шишки напред.
    Мркма за секое можно јадење, освен за супа.
    За тв програмата.
    Буквално за се.

Колку и да зборувам смирено, зборот не ништо не и значи, како за инат права нешто што не смее.
    Со играчки кога си игра, е добра, ама повеќето време скока, трче, се врти во круг и паѓа, нема недела да не помине а ние да не сме сини на некој дел од телото.

9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Земав и јас две. Многу се убави. Ама неможе се да користи во моментов, ама ќе биде.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.266
    Многу се убави, јас и имам купено за ќерка ми 3 сложувалки и една игра, но играта е 4+ па и ја тргнав за кога ќе потпорасне.
    Многу се убави и интересни, малата нон стоп игра со нив.

На srekice и lackygirl им се допаѓа ова.
  11. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ги земав овие две. Може да ги комбинирам за сега.
    Слоѓувалката изгледаше многу убаво. Нејзе нареден пат ке ја земам.
    Битно ми беше искуство ваше. Дали ги сакаат децата.

Прикачени фајлови:

На babydust, mal.ecka и lackygirl им се допаѓа ова.
  12. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Каде ги има?
    Цена?

13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.769
    Допаѓања:
    145.274
    Во П. Дело. Имаат различни цени. Точно не знам како беа. Од 300 нагоре. Нека каже точно Срекице, пресно и е. :)

На TeddyGrey и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Од Анаконда ги земав. Educational game collection е 1200, а 10 games е 600.
    Сложувалките се по 440.И на Бубамара има некои гледав.

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.130
    Допаѓања:
    24.442
    Видете во Просветно дело, имаат и на инста профил.

16. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.244
    Допаѓања:
    67.770
    Таа со морковот јас ја купив од кит го и беше поевтина, 269 ми се чини, ама беше поодамна, баш и тогаш ја гледав, па се изненадив дека е ја начекав сосема случајно во кит го.

@FreeMind ти како да си заглавена во битка со детето во покажување надмоќ. А од тоа нема никаква корист, зашто на крајот тоа дете е, ти си возрасниот. Пробај малку повеќе да ја слушаш, малку повеќе да се поврзеш на емоционално ниво, ако не може да се објасни што сака наместо да се фрустрира обиди се ти да ја разбереш, обично кога ќе се разбере што бараат и сакаат се смируваат. Ако не сака да јаде не мора одма и сега да јаде, јас и го оставам тањирчето на масата, па седнува кога и се јаде. И за облекување исто, што сакаш оди земи си, облечи си, ако не што се заглави и треба помош се помага, ако мора да биде сама тогаш сама. Не се водат битки за вакви работи.
    Имаш ли рутина за спиење, малку по малку да се смирува пред заспивање?

На Kitten, FreeMind, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    306
    Zdravo majki,kako polesno se odviknavte od sise kaj 2 godisno dete,kako uspevate da vi jadat corbi,ne jade ni doma nitu vo gradinka

18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Нема полесно. Го фрлаш шишето што ти прави проблем (кај мене на нук со клунче нон стоп пиеше вода) и три дена се справуваш со бесот. За алтернатива имаш шише кое го сакаш, може и чаша уште подобро.
    Шишето и цуцлата се исти како одбивање од цицање кај некои деца. Ама пак за три дена се мине.

А за чорби не знам. Дома не јаде во градинка јаде се. И супи и чорби и се.

На Spidy, Iki lepi и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    И реков едно утро дека не е веќе бебе,дека пораснала и дека само бебињата пијат од шише
    Како стана сабајлето и го терав тоа како приказна,и викам треба да ги фрлиме шишињата
    Зема сама сите три шишенца си ги собра низ куќа и ги фрли во канта :D јас ваква бев ^_^
    Повеќе не побара шише,голема била повторува секој ден
    Се изначудивме.
    Сега пие од Нук магичната чаша или од обична,се спасивме и навечер не бара воопшто
    Ги фрли шишенцата пред 2 недели
    Иначе сме 2г и 2 месеца

За чорби незнам што да кажам,мојава па само тоа јаде

На mamaJana и Iki lepi им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Кажувањето на детето дека не е повеќе бебе има многу големи психолошки последици. Влегува во групата на оние кои повторуваат не не не за се и сешто.
    Тоа не е препорачан процес на комуникација. На тој начин се прави удар врз психологијата на детето ставајќи го во улога на возрасен за кое не е ни дораснато. Понатаму ќе има ефект на : никогаш не направив добро или доволно да ги задоволам моите.

Некои работи колку и да изгледаат грубо во прв момент детска психолохија ги ставила во “нежни” влијаниа врз дете.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.