Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2018
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.567
    Син ми е алергичен на болви, секогаш успева да најде некаде и после каснување од мали точки биднува ист ваков како на сликиве, од вакво црвенило остануваат само како мозолчиња и после му се разрануваат и третираме со месеци. Не тврдам дека се работи за тоа, само е доста слично со осипот што му излегува на син ми.

На Skorpija25 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    23.688
    Со што ги третирате?
    Утре ќе одам и кај кожен лекар, ама ептен се испаничив кога видов дека се проширени, а таман сегде ја помина и имаше уште 2-3 вака црвени и кога мислев дека е готово гледам рачето цело црвено.

3. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2018
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.567
    Бела течна пудра често мачкање и сируп лоратадин. И од матичен и на кожно исто ни кажаа, веќе се затоплува и почнаа мачки да легаат во трева низ двор па ќе видиме ова лето како ќе е.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.008
    На уртики личат, ама не би знаела да кажам што е причината, може храна, може трева, може полен... Треба да се испита. Штом се појавуваат пак и покрај лоратадинот, може треба да се смени терапијата, но не сум компетентна да кажам што е најдобро. Алерголог треба да ја види.

5. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    23.688
    Тоа е и кај нас. Ја носев сабајлево кај кожен лекар, рече од болви е и и даде течна пудра.

На Annath и Watermelon96 им се допаѓа ова.
  6. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.995
    Уште малце и јас тука во ова поголемово друштво... Втор роденден и пак ништо, тапа, уште нит знаеме што ќе правиме, нит планираме нешто. Немаме двор ама затоа имаме премал стан каде што не не собира-ха-ха. (Иронија). Бар ќе ги замолам во градинка да му пејат хепи брдеј. И ми бара за викенди да оди, жива среќа сака таму...
    Ја чекам регресијата за спиење на 2 години, се надевам не е ко претходните.. нели? 8-|

На NNA, TeddyGrey и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    606
    Кажувајте чаре мајки. Од вчера не сака да се бања. Со што не го лажев плаче вика се дере и не сака. Не беше така ова од еднаш а мора да го избањам топло е се поти а не дава. Сте имале ли ваков период и кажете како да го натерам. Верувајте секој совет ќе го применам толку сум нервозна.

8. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Не е, друго е поголеми се.
    Полесно е нема да осетиш.

Ја све пробував и ништо ама баш со ништо не сакаше да прифати.

Преку ноќ - еден ден у време за бањање сама рече ајде да се бањаме и влезе да не чека у купатило.
    Само живци.

На Amelie1708, NNA, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  9. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    606
    А дотогаш како го бањаше. Ќе треба со сила плачејќи ли или чекаше само да побара

10. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Па со плачење. Мора да се избања, ако чекав 2-3 месеци хаос ќе беше, толку траеше фазата:rofl:

На NNA, mal.ecka и АнеАце им се допаѓа ова.
  11. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    606
    :D
    :D е тешко мене тогаш. Утре во банање плачење акција.:D

На NNA, mal.ecka и srekice им се допаѓа ова.
  12. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Јас се жалев пред некој ден. Несака да се бања. Три пати ја земав во раце со мене и така се бањавме двете. После се напнав, со сила. Плачеше ама ја избањав. Уствари прометив, плаче глава кога мијам |-) тогаш почнува плачот.
    Ја лажам и со телефон :wasntme:
    Фазата трае кај нас повеќе од месец ипол.

На NNA, mal.ecka и АнеАце им се допаѓа ова.
  13. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    606
    Неможам да го земам со мене оти бара да го земам во раце а не можам 3месец сум бремена и така повремено ме боли стомак. А не се лажи ни со телефон ни со играчки. Се си мислам да ја викнам мајка ми па како знае да го избањам. Многу се тегне ми е страв да не ме ритне по стомак затоа.

На NNA и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Мислам дека кај нас регресијата почнала порано. Три ноќи се буди и седи по три саати будна.
    Да те израдувам. Некаде прочитав дека има регресија и на 2,5 години :D

Две недели до роденден. Дома со домашните. Торта ќе правам сама.

На Sofi.ja, Makedonka007, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Кај си прочитала? Нешто грешка си, не зафркавај ;(

16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418

:wasntme:

Прикачени фајлови:

На drugarka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Оф бе:sweat:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Vi se ima sluceno deteto vase da stani od son so suva pelena,pola den da ne e mockana?
    Deneska prv pat toa se sluci,bukvalno neznaev sto da i pravam,voda sok supa jadeno,cel den na tecna hrana, duri porucekta koga stana od son se izmocka.

19. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Не знам регресија ли е, што ли е, ама си има мака детето, а богами и јас со него :(.
    Се буди сабајле со плачење, и бара одма да го водам надвор. Значи и ако му кажам ќе одиме, и ако му кажам попосле, и ако кажам не може, вришти додека не излеземе.
    А не можам одма да излезам, морам да се облечам, него да го облечам, да му сменам пелена.... Не можм одма од кревет, надвор.
    Веќе една недела трае ова, па и повеќе можеби. И преку ден тешко можам да го внесам внатре. Ќе влезе некако на минутка, две и пак вришти за надвор. Буквално, по цел ден сме надвор. Едвај успевам да му направам за јадење и пак надвор јаде, а може и да одбие јадење.

Не прифаќа не, се си тера по негово, ич не слуша, што си намислил тоа си прави....
    И ако нешто не му одговара, колку пати и да го прашам не ми одговара. Си ќути.

Тантрумите му се на најјако. Се фрла, се удира од плочки, ламинат и не размислува дека ќе се повреди. Колку и да му удоволувам, да го играм, шетам, се му е малку и пак си наоѓа за нешто да се лути.

Престана да преспива преку ден, може и е уморен, од што по цел ден трча, оди, ич не седнува или легнува, ама па навечер иако се буди, преспива од 9 некаде до 8 сабајле, некогаш повеќе, некогаш помалку, ама отприлика 11 саати спие ( со прекини). Ако преспие преку ден, макар и пола саат, пред 12 навечер не си легнува.

На srekice и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Се потат од топлото и на тој начин исфрлаат течности. Многу пати летен период се десило со големиот. Малата се одвикна од пелени (освен за спиење пладне-навечер) и доста долго држи за мочкање - 3-4 саати минимум.

На Neda997, NNA и srekice им се допаѓа ова.