Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.988
    Допаѓања:
    59.658
    На сето ова пиши и мајка без живци:^)

На Skorpija25, lackygirl, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    И тоа,и други работи,додадиси по желба:D

На Skorpija25, srekice и monik55 им се допаѓа ова.
  3. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    23.687
    Женски малава во неделата ми крена температура 39. Сабајлето почна да кива и и течеше носето. Бевме на лекар и дадоа инфузија и инекција мускулно линкоцин и урбазон. Во понеделникот бевме на контрола и и дадоа уште една инекција. Од вторникот почнав да давам сируп алмацин и добра беше два дена, немаше температура.
    Денес пак крена. 38 имаше и дадов далерон и после пола сат 38.5 крена. Бевме пак на лекар, ја прегледаа, грлото чисто, плуќа чиста и ни рече крвна слика да направиме.
    Инаку во неделата правевме крвна слика и имаше покачени леукоцити (15) и ЦРП 13.
    Денес леукоцитите беа 9.
    Ни рече да продолжиме со алмацин.
    Откако заминавме цело време е топла. 37 имаше, па по некое време 37.4, па крена 38 и пак појдовме на лекар. Дур стигнавме до таму имаше 38.8. Бруфен сируп и даде. Не било ништо страшно. Вели грлото е малку црвено.
    Инаку кашла од време на време, носето и тече и има шлајм. Се дави ама не може да го исфрли.
    Мене ме плаши од што може олку температура да крева, а покриена е со терапија. Можно е алмацинот да не и делува?
    Можно е бактерија во мокрача да има? Испитавме урина добра е, ама да не има потреба од уринокултура? Брис од нос и грло?

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007

Сега и да сакаш, не може брисеви да правите, нема да бидат точни резултатите.
    Ќе помине, не ми личи дека била за антибиотик по крвната слика, а уште помалку за линкоцин и урбазон. Инфузија да, за температурата, ама јак антибиотик и кортикостероид не оправдувам освен кога е потребно (во случаи на силни опструкции и многу високи тт кои не се симнуваат со ништо).
    Вироза е, антибиотиците не делуваат на вирусите.
    Ќе пројде.

На mal.ecka, Skorpija25 и Esmeralda-MD им се допаѓа ова.
  5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Како им помагате со шлајмовите?
    И течеше нос, сега искашлува и и доаѓа во уста, не го плука. Некад и се згадува, па повраќа.
    Има некако да им се помогне?
    Мислам ко само да го врти истото.

6. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    1.722
    Ако е од носот со капки за нос,ако е од плуќа со сируп за разредување на шлајмот и полесно искашлување.Сепак педијатар да препорача според возраста и потребата.

7. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Мајки кажете совет како да го навикнам поголемиот син (2 год.и 2 месеци) да се успив сам? И денското преспивање и ноќното мора да сум до него, од пред 3 недели имаме бебе. Супер се снаоѓам сама со нив дури не дојде време за успивање на поголемото. Бебе плаче, он плаче да бидам до него зашто му се спие, ептен голем стрес ми е ова со спиењето. Како ги навикнавте вашите дечиња да се успиваат сами?

8. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Мислам дека погрешно ќе ти биде сега учење сам да заспива , баш сега треба и внимание на него да не се осете запоставено па да резултира со испади , тага , тантруми.
    Мораш некако да се организираш и најважно сама не , сопруг , баба , свекрва некој викај на помош да земе едно , ти друго. Кај мене поголема е и немав пр , 4г со 5м бебе , мм неа ќе а преземе , пресоблече јас бебе на старт пошто во слично време заспиваа на зимо. Ако го заспивам него прв она е крај мене или со татко и , како си сака, па ќе го заспијам него па а зимам а средувам неа ако не е дома мм и со неа малку дури заспие си лежам и после јас мое си довршувам што имам и легнувам. Денски немам пр ретко заспива она , нема дремки преку ден , а и сама си легнува одамна кај мене , од годинка сама леже се вртка и се успива и ноќе и дење јас само крај неа да сум или мм и некогаш сака ножиња да и галкаме.

Првен едното па другото и ќе ги средиш , и помош обавезно ако неможиш сама. Вклучи го во се да не се осете запоставено штом плаче има потреба од тебе , нека помине адаптација на новиот член полека и друго ќе се среде.

На hello-kitty.90 и Ednostaven им се допаѓа ова.
  9. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ако кашла со инхалации. Инаку имам пробано и прсти да и ставам да исповрати за да и олесни.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    306
    Мамички молам за совет,син ми пиеше 10 ден антибиотик,супер се,завршивме со антибиотик,почна да кашла два дена веќе,денес и тем,вчера на лекар нема ништо,не знам од каде кашлицава сега,искуства слични,фала ви

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.121
    Допаѓања:
    24.429
    Моето мн кашлаше и мрсули многу имаше пиеше антб амоксиклав, по 1 недела пролив имаше 3 дена, по проливот по 1 недела пак со мрсули и кашлање и 2 дена температура имаше, од тт има 10 дена поминато и уште кашла.

12. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    23.687
    Пред една недела крена пак 38.5. Ја однесов пак на педијатрија, пак грло црвено, леукоцити 20.9. Пак примаше 3 дена инфузии со урбазон и лендацин (лендацин примала и претходно не линкоцин,моја грешка) и по потреба и ставаа и аналгин и витамини. Само после првата инфузија вечерта крена пак температура 39, но наредните денови не. После третата инфузија пак направивме крвна слика и беше во ред. Леукоцитите беа 8. Од таму ни рекоја да продолжиме уште 4 дена со сируп панцеф, но матичнипт другиот ден вика нема потреба од панцеф и ни препиша цефалексин 3 дена. И дадов вчера цефалексин, денес пак и поручекта пак крена температура 38. И дадов блок макс и се спушти. Почна да кашла со шлајмови, и носето и тече.
    Од паника што детево цел месец ми е со температура ја однесов и кај мојот лекар.
    Тој ја слушна на плуќа вика тахикардија има и не прати утре на кардиолог и снимка на плуќа да направиме. Е сега тој се сомнева на миокардит заради тахикардијата, но нели можно е тахикардијата да е поради температурата. Ќе умрам од секирации.
    Од што може вака да крева цело време веќе од памет се извадив.
    Плус пак крена температура. Во 4 и дадов сируп, во 8 крена пак.
    Течности не пие ич, можно е од дехидратација да крева?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Од дехидрација не крева температура, има жариште во организмот. Мора да форсираш течности, јадење нема потреба. Направете ги сите испитувања, може има некоја бактерија. Тахикардијата може да е резултат на покачената тт, ама искрено, немам искуство со тоа.
    Видете кардиологот што ќе ви каже.

На Skorpija25 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    23.687
    Бевме кај кардиолог, фала му на Бога миокардит не е. Тахикардијата била од покачена температура. Направивме брисеви од нос и грло и уринокултура, ќе чекам резултати до вторник па ќе видиме.

На Annath и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    Моиве двете имаат тахикардија кога имаат тт.
    Нека се открие што е и брзо нема минува:hug:

На Skorpija25 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    23.687
    Фала ти многу :hug:
    Се надевам ќе покажат брисевите каде е проблемот.
    И јас кренав пред неколку дена. Пулсот 150 ми беше. По тоа се водев дека и кај малава е од температурата, но сепак се исплашив кога ми спомнаа дека е можно миокардит да има.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    Јас штом почнувам да мерам ги земам во раце,срце им лупа како лудо и така пред време знам дека е висока.

На Skorpija25 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.710
    Здраво мајки, време е да се префлиме во оваа тема, иако гледам не е активна како онаа 12-24.

Синко има одлична моторика, фина и груба. Знае да се заигра сам, логички размислува, се разбира.
    Сеуште не збори. Има ограничен фонд на зборови, блебети, со гестови и мимики сврзува цела реченица.
    Многу е палав и темпераментен.
    Цица и со јадење е ден јаде, три не.

Планирам да пробам да го одвикнам од пелени, да видам како ке оди. Само треба да решам кога е денот за почеток.

Тоа е главото за оние кои не ја читаат 12-24.

На NewMama, Sofi.ja, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    После 2рата година не знам точно и кој месец нагло се пушта говорот.
    Моето искуство со пелените е исто пробав после 2, два три дена без успех, следно пробав на 2год и 5 месеци, исѕо без успех.
    Сама на 2год и 7месеци кажа дека веќе не сака пелени.
    Ние за 10 дена си одиме од темава.
    :)
    Расте човекот.:D

На NewMama, lackygirl, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.710
    Фала ти. :)
    Јас ке пробам најмногу затоа што пред бањање кога вадам пелена и кажам ајде мочкај, мочка или напнува да мочка иако мочкал во пелена. И за какање кажува, се мести и знам дека кака.

На NewMama и TeddyGrey им се допаѓа ова.