Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Jana87

Jana87 Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2016
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    6.406
    Ај да прашам овде за совет, може има некој со слично искуство... Поголемиот син ми е 2години и месец дена имам и тримесечен бебуш, поголемиот се успива само со мене и претходните денови си беше ок има љубомора што е за очекување кон бебушот плаче некојпат, бара внимание кога го дојам или успива малиот ама некако успевавме да балансираме со маж ми и сметам дека ок, така ќе биде... Последните две три недели имам проблем со вечерното заспивање на поголемиот, мака мачиме да се успиеме, еве веќе 2по полноќ е а он е уште буден, пробав со будење рано сабајле, порано да заспива за денска дремка, да го будам ако се успие за денската дремка, и не и не, протестира воопшто не сака ни да влезе во спална се нешто е поинтересно, дали дека е свесен дека брат му е во спална па не му дозволувам да плаче го изнесувам ме манипулира еве незнам... Му никнуваат заби гледам 5ките се тргнати може тоа го мачи... Ама ужас е вечер само штом пробам да го спремам за спиење почнуваат плачки и викотници ама баш викотници.. Од 22 до сега до 2 по полноќ се тегави за спиење а преморен е, станува 9 сабајле дремка има од 1 до 3 и вечер никако не попушта, денес ни е рекорд за не спиење. Некоја вечер ќе заспие во 12, друга во 12.30, трета во 1.30, битно порано од 11.30 нема заспано... Порано заспиваше вечер во 10/10.30 најкасно... Сега заспа во 1 па за 20минути се разбуди вриштејќи не можевме никако да го смириме се тресеше, како да не беше свесен му пуштивме цртан и одма се смири, може ни ги тестира границите до каде може ама 10 часа да не спие 2годишно дете? Помагајте, ако имате некој совет или искуство споделете ве молам и извинете за долгиот пост

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.121
    Допаѓања:
    24.430
    Моето е цело време така со спиење, ни бебе мало ко беше не заспиваше пред 9ч.
    Секако пробавме како што опиша, еве и во градинка оди и пак исто заспива после 11, 11 и пол на вечер, стснува во 7ч таму спијат од 12 до 1 и пол-2. Сега е дома 1 недела и полошо е после 12 заспива, секогаш бил тежок за заспивање од ко е роден :) 2 год и 7 месеци е. Совет немам оти се пробавме и ништо не запали

На Jana87 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Шеќерно

Шеќерно Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2019
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Мајки да ве прашам дали кај некои ви се има случено детето сеуште да лигави моето е 2,5 и сеуште лиги му течат забите му се сите излезени незнам до кога :shake:

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.008
    Ако спиел претходно цела ноќ и заспивал без проблем, новиот член во фамилијата е причината. Дете ко дете не разбира сѐ, ама гледа дека вниманието е насочено кон бебето и се обидува да го смени тоа. Навечер дај му го бебето на маж ти да го успие после доење/млеко, а ти успивај го големиот во друга соба, т.е посвети му се нему, не мора во спална, после ќе го однесеш таму. Пробај така, па ќе видиш дали ќе се смени или ќе продолжи да одбива заспивање.

На Jana87, Skorpija25 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. Nairobi88

Nairobi88 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    310
    Мами каде шетате попладне во Скопје? Пекол е надвор, ни во 19h не е пристојно за шетање. Предложете некое местенце, ресторанче во околината на Ск поладно ние да каснеме нешто а децата да се растрчаат

6. Jana87

Jana87 Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2016
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    6.406
    Свесна сум дека бебето е причина ама мислам дека и separation anxiety му е ептен изразено исто и се нешто му е многу интересно како да се плаши да заспие да не пропушти нешто или да не не изгуби. Инаку бебушот се успива и го ставам во креветче, јас останувам во дневна со поголемиот и таму пробуваме да се успиеме ама многу време му треба, касно заспива, секогаш е после 12.30 не е нормално толку касно и на 2 години да има буден период од 8/9 часа... тоа ме чуди...
    Инаку како што вика lackygirl секогаш покасно заспивал, некако ритамот од мал му е таков покасно заспиваше ама тоа покасно беше 10.30 а не како сега 12.30 ако имаме среќа ако не 1.30... инаку изморен е буквално паѓа за спиење ама не дозволува нити да го нишкам, ниту да го гушнам ,ниту сака да легне на кревет, ништо, оди, му паѓа главата, се подигнува па продолжува и така во круг саат време дури не падне буквално од умор. Ако пробам да го нишкам, да го шетам низ соба да го гушнам плаче и вреска колку го држи глас. Пробувам да го успивам и да го облечам у пижами порано за да не се премори па тоа да не е причината ама и тоа е се со сила, несака нити да се пресоблече , протестира за пелената... како спремањето за спиење и успивањето да се нешто најстрашно...

Последна измена: 3 август 2021
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.710
    Овде се поголемите деца ама не е активна темата.
    Чизми рибук имала некоја? Добри се?

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  8. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.630
    Допаѓања:
    17.583
    Девојки дали е нормално 2,5 годишно дете да нема поима од бои?Кога ќе прашам која боја е ова ми кажува убава

На MilaSs12 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.099
    Мислам дека е нормално, сите деца различни работи ги интересираат и различни работи учат побрзо или покасно.

На simona_baby му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    14.518
    Еве мојата. Точно до 2ипол појма немаше од бои, ако ја прашуваш се беше зелено. Знаеше да брои до 10, знае милијарда животни, знае да каже сите дома како се викаме, да покаже колку години има, ништо од ова не сум ја учела, едноставно пофатила. А за боите појма немаше. И последниве 2 месеца се што играме беше на тема на бои, и сега генерално ги знае, ама пак знае да згреши, не можам да одредам дали си игра мајтап или стварно некогаш не разликува плаво од зелено. Татко ми е далтонист, па не исклучувам и тоа да е проблемот. Ама не дека се замарам, сепак се останато е одлично за 2 години и 8 месеца.

На MilaSs12, simona_baby и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.710
    :rofl: Ме насмеа.
    Син ми на 2 и 1 месец не збори ништо, одреден фонд на зборови и толку.
    Бои не знае.

На mal.ecka и simona_baby им се допаѓа ова.
  12. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Иста е и мојата, 2 години и 5 месеци, се знае да ти каже, пее преку 20 песни, но појма нема од бои. Се што ќе ја прашам е плаво или црвено :D

13. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.630
    Допаѓања:
    17.583
    Абе моево ќе те продаде од што зборува ама ништо не сака да учи.Ни бројки ни бои.Викам јас да не згрешив негде,зошто не го форсирам.
    Може ќе биде од оние деца да е живо и здраво хахахаха

На NewMama и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  14. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    мајки што го поминавте стомачниов вирус,дај споделете искуства
    колку време трае ова?
    од саботата со повраќање и проливи,се среди со инфузија и реглан
    но температурата не престанува
    испитано,крвна слика,црп,брис од грло нема ништо сите резултати се одлични,нема корона сите резултати денес ги добив
    ноќеска температура 39.5
    не разбирам...
    сите доктори велат не е за антибиотик чекајте ќе помине
    колку време треба, хаос е ова
    ја мерев сабајле 13 кила има
    две ипол кила симна за 5 дена :| нема апетит јаде како маче...

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    da prasam i tuka
    uste 2 meseca ke polni 2 godini
    bratucedka mi mi g ostavi da g cuvam i ne go ni primetiv koga otisol do kupatilo, se vrati so sapunot vo usta , se poznava deka jadel od nego :(
    da go nosam li na doktor ili nisto ne e ?
    kako go gledam nisto ne mu e
    sto da pravam?

16. hub

hub Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    630
    2 години и 1 месеци е синко а веќе ги знае сите букви да ги прочита, каже и да ги напише. Знае како се вика и знае да го напише. Исто така знае да каже и колку години има. Сите животни како прават и знае мноооогу др зборови... но скрос не е пуштен..малку ме загрижува но работиме заедно се надевам ќе се пушти за брзо. Едвај чекам :l:

17. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Знае да го напише името и сите букви и се секираш ?? Одличен е твојот дечко 8)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.385
    Допаѓања:
    18.628
    Знае да изговори ш,ч,ѓ?
    Како ги научи буквите?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.148
    Допаѓања:
    6.505
    И треба да те загрижува.
    Чим знае да пишува и чита на 2 години се работи за некои натприродни моќи. Мене би ме загрижило, се плашам од такви ствари...

На Lisicko, gjoker4e, mssuniquee и 13 други им се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    :handshake:

На lackygirl, srekice, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.