Детето никој не го натера уште од сега да ги учи буквите Сам од книгите Покажа голем интерес Не се подбивајте со едно двегодишно дете невино Како не ви е срам мајки Гледајте си ги своите деца не да се потсмевате. Пријатно да можев блок на се ќе имаше.
Како тебе не ти е срам? Читаш ли што се пишува во темава? Ние пишуваме дека децата уста не отварат, ни еден збор некои не кажуваат, а ти сакаш да кажеш твоето во НАСА го барале. Детето е невино ама ти не си невина мајка.
@hub Не се лути. Мене ми е верно дека знае да ја кажува и покажува азбуката. И мојата знае од Стела и сани ,и од азбуката на Биби. Не цела ама солидно, неколку букви. Иаако не зборува мојата. Знае и да земе од дрвената сложувалка и да ја именува буквата. Мене само не ми е верно да знае да ја пишува. Не ми е верно да знае било што друго да напише дете од две години освен чкртаница
Само зема тетратка и молив и почна да пишува азбука? Да си го пишува името? Сериозно? Ова им е потешкотија на некои првачиња, размисли убаво што си напишала. А од друга страна не знае да збори како што посакуваш? И моето дете знае да брои до 12, ама не го сфаќа количеството туку си го научил како песничка еден,два ,три....и си повторува. Знае и да ја кажува азбуката од што сум му ја пеела кога гледавме Бушава азбука еден период, но се разбира ,не ги кажува буквите што не знае да ги изговори. Но ја запамтил како песничка,а не баш суштински да сфати дека ја кажува азбуката. Што очекуваш ти кога пишуваш дека очекуваш да се пушти да зборува?
И син ми исто ,2 ќе правиме сега за недела дена И тоа твојот што е нај паметен во генерација ... ама штета што не си го научила да си го напише името ... до тебе е . Едит: и син ми ја знае азбуката и нашата и англиската ама секако не цела по некоја буква... знае и ако му покажам збор краток да ги прочита буквите. Знае и да брои до 10 но не ја знае количината. А ако му дадам пенкало освем што ќе ми исшкрта се по дома, ништо др нема да се деси. За името па кога ќе го прашам како се вика нема абер, ама ок познавам на негова возраст деца што кажуваат Пред некој ден пред зграда ,неколку локални тетки јас би рекла кретенки (господ нека ми прости) ме прашуваа како може да не си го знае името, и зошто не им зборувал , требало да го учам. Сериозно ? Како можело да не покажува колку годинки има. На нивното време повеќе се вртеле околи децата сега ние ништо не сме знаеле. И ајде ... да си пукнеш од мака..
Како покажува интерес само за пишување дете од две години просветли не?? Малата ми е 22м зборува се, брои до 10 ама поима нема шо значи, си го кажува името ама не знае букви ниту па знае една буква да каже, кажува еј би си од шо слуша песнички сето тоа е напамет без никакво значење. Нема ништо лошо да се работи со дете и да се мотивира. Само реалната слика и оваа тука шо ја пишуваш не верувам дека се исти.
Ако стварно знае да ја напише целата азбука нормално е сега да преминете на пишување броеви, убаво ти пиша Лаки а и Среќа. Извини ама мене стварно не ми е верно дека двегодишно дете има до толку развиена фина моторика на рака за пишување на сите букви од азбуката. Јас не се подбивам со детето туку со тебе зошто пишуваш небулози. А јасно е дека деца од 2-3 год треба да ги распознаваат буквите, бројките, боите, формите...
И јас да се пријавам тука. 2 год И некој ден. Активно(читај хиперактивно што не застанува), многу се пушти со говорот, брои до пет сама, до 10 со помош, ја, пее сапунче, научив да бројам И огледалце, повторува како папагал. За јадењето не ме гибајте, ништо не јаде. Сеуште цица, но крвната слика и е супер. Среќа секој ден по едно јајце јаде. Тоа е во глобала. Среќа спие од 20:00-6:30 со кратки будења да провери дали сум тука и денски по 2 часа. Многу лесно заспива. Останатото време ми проба живци, ми мери издржливост, на маратон сум со неа.
Мојата да цицаше уште,мислам ке се самоубиев. Жими се. Вчера вечер,толку плачеше луѓе. Сака да зборува и се нервира незнае. Вриштење со мрсули. Липташе, незнам кога ке заврши. На крај телефон и пуштив за да се соземе со дишењето. Аспирирав со правосмукалка мрсули. Заспа во 24 а станата во 13 беше. Хорор
@NewMama Еее а моето знае дека има две години. Знае и да покаже два лајка односно две палчиња, две показалчиња или двата последни од една рака а првите три свиткани. На прашање колку не сакаш не сакал две.
Ооо душичее ете секое дете се развива различно и едната страна му е појака, на некое моториката на некое говорот и слично. Да ни се здрави и живи ,има време кога да пишуваат букви и имиња
Дојдов да се пожалам, беше настинат син ми со загноено грло и примаше оспен. Сите денови беше кемкав ништо неможев да му погодам, не јадеше апсолутно ништо 3 дена. Само чаеви ,сокој и вода. Доби и пролив. Вака така "крена уши" последниве два дена, почна и да јади и да сака да трча да прави бељи . Синоќа наеднаш во 2 стана почна да плачи дури со пиштење. Не сакаше кај татко му да оди ,само кај мене. Го прашав кај имаш "бо" неколку пати,не ми покажа никаде, само плачеше. А исто така заплачи и претходниве дена ама денски. Температура веќе нема, грлото не го боли веќе претпоставувам затоа што почна да јади. Дали е можно вакво однесување од 5ки ? Неможам добро да видам не ме остава ама како да забележав на двете долни страни.
Така ми правеше цел месец ко пушташе зборчиња, стануваше ноќе со плачење, лани летото па можи поќе од месец беше па и некоја регресија во спиење имаше мислам тогаш, 18 месеци беше. Ама после тоа се смири и почна секое зборче да го повторува па почна да врзува по 2.....
@lackygirl да не ме зборави Станува ли твоето сеуште ноќе или заврши со тоа? Моево сеуште станува двапати И сеуште цица Почна да зборува и тоа наеднаш, почна и цели реченици . Боите, само зелена ја знае. Брои до 5 сам, до 10 со помош. Од букви поима нема. Невиден црвец е, не застанува по цел ден и нема денско спиење. Ама затоа ќе оди во градинка. Поздрави ми ја @FreeMind ако сте во контакт
Твоето мислам дека е постаро некој месец од синко? Те чекам да го одбиеш и да ме охрабриш дека сте понинале добро. Јас немам храброст да почнам со одбивање. Цица и кажува бај на титем. Знае која е на ред за цицање. Ноќе успиен најжално бара титееем. Кога почна да де пушта со зборење? Синко последниве денови блебети на најјако. Не знае да каже и се кара или пее раскажува со блебетење.