Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. MACKICA1902

MACKICA1902 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    374
    Искуство со стафилокока аериус во нос кај дете од 2 ипол години? досадна бактерија градинскане ни прави проблеми некои али ја има.. Знамдекмтреба капки но знам дека и тешка е за лечење

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.121
    Допаѓања:
    24.430
    Тешка е стрептокока.
    Стафилокока имаше син ми и капки цитерал ми даде матичната, капев 5 дена. Сите се повторуваат мислам при пад на имунитет ама не е страшна како стрептокока. Со помин.

На Septemvri и MACKICA1902 им се допаѓа ова.
  3. Cassiopea

Cassiopea Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    86
    Здраво,
    Малава ми е 2 години, но имам страшен проблем не сака да се бања. Претпоставувам дека е некоја фаза, што се вика и раце со лажги и мијам. Ако имате некоја идеја како да го надминам проблемов кажете :)

4. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    2.049
    Допаѓања:
    26.292
    Да наполниш корито со меурчиња?
    Да ги бања и куклите со неа?

5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.710
    2 г и 1 м (25 месеци) - 95 цм и 12,5 кг - обувки бр 26.

Уште цица. Со јадење кога како.

И лажица почна да користи правилно за супа и потечна храна.

Се качува и спушта по скали.

Најнов збор му е нема.

На marchi-cool и NewMama им се допаѓа ова.
  6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    14.519
    Фаза е, ама знам за деца кои одма им проаѓа, знам и такви што цела година и повеќе ги држи. Ќе видиш како ти е полесно, када или туш, и тераш. Како и се друго, ќе се навикне со тек на време дека мора да се бања.
    Ќерка ми само за коса миење правеше проблем, сигирно повеќе од 6 месеца рикаше на секое бањање. Сега се мести сама да не и иде вода во очи, пак не го сака тоа ама барем не плаче веќе. Уште пред 2от роденден почна тоа, се среди скоро на 2ипол години.

На paleska3, Cassiopea и lackygirl им се допаѓа ова.
  7. Cassiopea

Cassiopea Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    86
    Пробав и вака и базен и полнев џабе е.

Фала, очигледно ќе се бања со рикање дур не и помине :)

8. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Јас ја земав во раце и се бањавме заедно. Траеше две недели. Сега со корито ја лажам и пена многу и правам. Знае да плаче ,ама не толку.

На Cassiopea му/ѝ се допаѓа ова.
  9. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.995
    И мојот не сакаше коса едно две три недели пред 2 год, а па една ретка коса проќелава уште, ама затоа туш бара на секое влагање дома, се научи летово по неколку пати го туширав, посебно кога се мочаше насекаде, сега а нешто му капне, туш, кака туш, руча туш, пие вода се истурил туш ајде. Пред спиење обавезно туш, од сабајле рано не гледа нас, сака туш. Па со едно продолжено меко Ш. Веќе и сам влегува си пушта дур го стигнам јас. Када немаме, а кадичката ја фрлив на година дена, ми фаќаше простор. Пробувам да го лажам да не е често ама морам бар на 1 дневно да сведам, јес да е само со вода претежно без купки, ама што е многу, многу е.

10. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    1.187
    Мајки од кога ,,треба,, да почнат правилно да ја изговараат буквата Р децата? ние сме 3 г за еден месец сеуште ја скокаме :|

11. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Мојава еве 2 и пол години никогаш не поминало миење коса без плачки. Веќе се навикнав, за туширање дава ама штом натопиш коса и почнува песната :doh:.

12. ivana--aerodrom

ivana--aerodrom Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2010
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.039
    Иста е и мојата. Ќе се бања во коритото пола саат може и повеќе, целата ќе се намокри и косата, ама штом и ставам шампон на коса почнуваат плачките и траат додека не и облечам бањарката.

На paleska3 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Silvi00

Silvi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    30
    Не е ништо страшно да не знае да изговори буква, најчесто р или л, тие им се најтешки, некои и кога ќе тргнат на училиште не изговараат убаво р или л. Кога ќе сака покажувај му на детенцето како се изговара или брмчете бррррм, па ќе му дојде на говор, нема никаква потреба за грижа.

На DoubleK му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    320
    На една емисија слушав баш за овој проблем и логопедот кажа дека до 6 години се толерира. Ако и после 6 години не ја изговара правилно буквата во тој случај треба да се побара помош од логопед така да не се секирај, имате време за вежбање до тогаш (fingers).

На DoubleK и Kallias2 им се допаѓа ова.
  15. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    3.989
    Син ми на 5 години точно ја кажа убаво Р, до тогаш Л викаше наместо Р :)

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.385
    Допаѓања:
    18.628
    Која е потребата дете од две години и некој месец (кое патем сеуште не збори чисто на македонски јазик) да знае како се кажуваат одредени зборови на англиски јазик?

Зошто некои родители се гордеат ако детето знаело да брои до 20 на англиски (при тоа не сфаќајки го количеството) а на македонски не знае ни до 5?

Не разбирам....сигурно порадосна ќе бидам да ми каже лижавче наместо зиапче, отколку чикен за кокошка(facepalm)

На DoubleK, Mia Fuentes, Larahappy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Син ми кажува мн зборови на англиски јазик и се трудам премногу на пр. да каже јаболко наместо апл ама џабе е. Не сум ни му кажала туку од цртани што му пуштам за јадење и тоа не често на англиски зашто му ги ротирам. Мајка ми ме кара ама како да и објаснам дека не се гордеам тоа е што е.. азбуката цела ја научи да ја кажува , а македонската не. Сега гледам кога брои преферира македонски и тоа ме радува .

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Сoфи пoлека се спремаш за темава? :D

19. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Какoв ви е ставoт за пиење кравjo млекo?
    Давав АД си пиеше се дoдека не се разбoле и преку ден гo oдби па престанав да купувам.
    Се рoди бебетo и измoлзенo шишенце акo гo начека знаеше да му гo испие.
    Прoбав тетрапак мнoгу сака нo некакo oд тoа штo имам читанo сo дoза на резерва и давам?

20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.385
    Допаѓања:
    18.628
    Со една нога сум влезена веќе,ситно броиме до роденден, уште 35 дена8)
    Дада крадец на млеко:rofl:
    Не и текнува да побара да цица?
    Јас чоколино,гриз ,житарки му правам со тетрапак млеко. Сум му понудила и да се напие но или малку ќе проба или воопшто не сака (на мене е, и јас не пијам благо млеко). Можеби дека цицаше долго (до 19м).
    Кога прашував за одбивање, педијатарот ми рече ако конзумира млечни производи нема потреба дополнително да пие млеко. Иако некои до 2г даваат ад.

Во ред, нешто научило само па да повтори ,ама ова намерно пред мене беше испрашување на детето,како се вика крава,како коза,како ова како она.
    Додека моево дете, ќе му речам да испее песничка си пее песни од детски фестивал на македонски (што дома,што од градинка научени )
    Не знам,може беше докажување еве и нашево нешто знае.

На NewMama и MilaSs12 им се допаѓа ова.