Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Треба да се внимава на исхрана, многу течности, да се избегнува тоа што прави запек. И воведи житарици во исхраната, нас многу ни помогнаа.

2. Martinka bt

Martinka bt Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    536
    Мислам дека од што небеше арна и пиеше лекарства дека од тоа се појави овај проблем.Течности пие многу под 1л вода не е во денот

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.825
    Допаѓања:
    202.838
    Дали имала некој проблем претходно, со запек, дали се одвикнувате од пелени и дали промени нешто во исхраната?
    Ако одбива да се искака, значи ја боли, свесно го задржува и додека може да трпи, ќе трпи. Со самото задржување на столицата, таа се суши и уште повеќе и прави проблем, ја запекува. Не е ни прва ни последна, син ми имаше таков проблем кога почна во градинка, таму пиеше млеко од кое доби запек (а не пиеше воопшто никакво млеко додека беше дома), па после се плашеше да кака поради болката што ја имаше првиот пат. Нему му се собра, тргнување во градинка, одвикнување од пелени и болката од запек, па доста долго време се мачеше со какањето. Иако секојдневно јадеше храна што протерува и пиеше доволно течности, кај него проблемот беше стравот. Кога тоа се надмина, детето почна редовно и без проблем да кака.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  4. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.945
    Допаѓања:
    153.197
    Dali moze nekoj da mi dade sovet, mislenje sto i da e.. sin mi e recisi 7g i neznam kako da go ubedam da go zapiseme na nekoj sport. Ne mislam da go pravam nekojsi vrven sportist :) ednostavno sakam da ima fizicki aktivnosti barem 2 pati vo nedelata posebno zime koga se zatvoreni doma. Pocna so fudbal nekade oktomvri noemvri zaedno so nekolku drugarcinja. Se si bese superbi nagli vo dekemvri pocna da se necka pred sekoj trening i zaona deka nr saka veke da odi. Ok ne odi da go forsiras go ostavivme, a saka fudbal po cel den sutira topka po doma ama *na trenig mi kazuvaat kako da igram a doma si igram taka kako sto sakam* . Mm mi kaza deka trenerot iskomentiral deka e plasliv pred nego. Moze toa go preseklo. Aj nalet toa odamna mu zborime da go nosime na plivanje, vcera bas mu go svrtev muabetot za yoa abe koga pocna da protestira da vika ne sakam nisto da treniram ne sakam plivanje. Oflele pena mi fati ustata deka sakam da sportuva poradi teloto da mu se razvue oravilno, deka na sistematski ni kazaa deka uste sega ima iskrivuvanje na vratceto ..... nemozam da go razberam zosto ima tolku odbivnost i neznam kako da go razubedam. Ne e mrzliv ne e legac ne e debelko ili mlitav ama ova e nesto poveke psiholoski.
    Sekoj sovet e dobredojden :)

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.968
    Допаѓања:
    327.426
    Немора да спортува ако не сака-едноставно е.Можеби ке има афинитет да свири на нешто,да црта,да зборува странски јазик но не и да спортува.Колку повеќе го напнуваш толку повеќе му се ствара одбивност.Активности може да има и без конкретен курс.

6. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.945
    Допаѓања:
    153.197
    Znam joy moze malku loso se izraziv. Ne sum nekoja sto saka neostvareni ambicii da istera na dete. I da ne pokaze talent poseben za nesto ne mi e vazno. Me zagrizuva sto uste sega ni kazaa deka ima iskrivuvanje na vratceto pa aj i fudbalot sto go batali ne e bitno mm sakav na plivanje da go zapisam samo poradi grbot i vratot. I fizicki malku da bide poaktiven. Znam deka ne biva so sila ne go ni teram probuvam nekako da mu objasnam. Neznam bazenive dali rabotat taka za slobodni aktivnosti pa da odat so tatko mu da si plivaat. Mislam deka ima odbivnost prema toa nekoj da go komanda i mu kaUva sto da pravi inaku saka voda saka plivanje ama da e kako slobodna aktivnost a ne obvrska. A eve cudno na zimovanje skinskolata super si ja prifati malku se neckase lani ovaa godina onaka prviot den ama posle bese super. Ama pak najsreken bese posledniot den koga mu zavrsi skoloto i so tatko mu sami koga skijaa

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.825
    Допаѓања:
    202.838
    Ако е таков како што кажуваш дека не сака никој да го команда, можеби пливањето би било малку потешко. Според мене, тие што ги водат курсевите за пливање треба да бидат јаки авторитети и баш да ги командаат децата, оти сепак постои опасност ако не слушаат авторитети да направат нешто погрешно, па не дај Боже да има несакани последици. Јас сакам поголемиот син да научи да плива убаво, ама не слуша авторитети, не е немирен, туку едноставно не слуша што му кажуваат, оти смета дека самиот знае најдобро (а не е така, сепак е дете). Затоа се плашам да го пуштам, а веќе има доволно години за да оди на курс по пливање. Пробував јас неколку пати да го научам да плива, да знае да се снајде во вода, ама не ме слуша што му кажувам кога му објаснувам како треба да прави, па не ми се ризикува да го пуштам. Можеби некој друг би слушал повеќе, ама сепак се плашам. Можеби и кај твоето дете е истиот проблем. Не форсирај, ама заплаши го малку, во смисла дека ако не преземете нешто, вратот ептен ќе му се искриви и нема да може ништо да прави како другите деца. Кај син ми некогаш пали вакво нешто.

8. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.945
    Допаѓања:
    153.197
    On da odi ke gi slusa trenerite i toa mnogu. Nadvor od doma mnogu pocituva avtoriteti i mislam deka i tuka lezi problemot. Tamu nemoze da se buni sakam ne sakam budejki ke mora da slusa. Vo skolo e super gi slusa mnogu ucitelkite i najverojatno ne saka i na drugo mesto da bide pod takva kontrola. Doma si ima sloboda poveke i posle skoro 8 saati skolo mnogu mu doaga. Ke vidime kako ke bide neka zatopli

9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Sin mi bas denes mi rece: Mamo, sakam da odam na karate! :o
    Ete bas takva ostanav kofa mi rece, bidejki i toj kako tvoeto ne saka nisto, ma da uste e mal se, 4 godini e moevo ama denes koga mi rece deka saka karate mu vikan stvarno? Kje odis ako te zapiseme? Vika daa :)
    Kje vidime, jas si rekov sigurno vo gradinka nekoe dete prozborelo deka odi pa zatoa i on saka kojznae...

На iki26 и M&M им се допаѓа ова.
  10. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Jas se prefrlam vo temava.

Da Ve prasam:na decata im oblekuvate bodi ili maicki?
    Od kade kupuvate bodinja?
    Prasav vo Kimiko-270 denari se..

Mislam deka preku nokj se ni se smali.

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.968
    Допаѓања:
    327.426
    ние уште сме со боди
    макчки здравје од на лето
    јас во тритекс купувам такви работи

12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Штом е такво детето можеби и не му одговараат групни спортови. Можеш да пробаш на пример, кога ќе се стопи снегот, да го однесеш во скејт парк и да повози и да види други кои возат бмх, скејтборд или ролери. Можеби ќе пројави желба за да тренира самостојно и да учи заедно со другите деца таму.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  13. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Со боди сме и ние.
    270 денари некако скапо ми се виде за боди искрено:?:..
    Јас обично и купувам по 5 во пакет и ми доаѓа по 200 денари 1.
    Баш гледав на веб страната на зара има 5 за 999 денари.
    И убави е ептен :inlove:

https://www.zara.com/mk/en/kids/bab...s/underwear-and-pyjamas/view-all-c906791.html

На azelea, joy1 и irena.1 им се допаѓа ова.
  14. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.945
    Допаѓања:
    153.197
    Neka zatopli ke vozat tocak so tatko mu. Lani si vozea sekoj vikend ednas durinod aerodrom do vlae. Imas pravo zaboraviv na toa. Zimovo mn dolgo mi se vide ne utepa :), a ete i skijanje mu odi. Sportovi bez treneri sto komandaat po moznost :)

15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    И ние уште сме со боди,од тритекс купив последен пат,а ако начекаш такви со по 5-6 внатре најисплатливи се од картерс,зара,F&F само незнам како се со бројчиња.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Деновиве, ако не и денес, ке купам.
    Овие до сега што ги носеше детево досега, тетки, вујни и баби што и ги купувиле, не дошло ред одамна јас да купам.

17. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Nie nosime bodi, i podebelo gjemperce ili bluzice.
    Bodite skoro site mi se od Jumbo i epten mi se pogodeni. Za 120-130 den. cela sezona peri-nosi bodi.

На joy1 и referentka им се допаѓа ова.
  18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Ама во Џамбо нема бодиња за деца над две години

19. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Mislam18-24 se najgolemi modeli. Ama golemi kalapi se. Na malava duri i golemki i se. Ce proveram doma posle i ako treba ce ti pisam

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Само што дојдов од Џамбо.
    Ги прашав и продавачките, кажаа дека нема поголем број.
    Зависи детето колку е големко..па земи во обзир и дека со прање ќе се соберат малку..

Попладне во тритекс во Сити мол ќе видам.