Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.710
    Имам и јас такви. Го испрашуваат намерно за да видиме и слушнеме што знае. Ај кажи ова ај кажи она.
    Не е боцкање, пред синко да де роди си правеа така. Ама мене пак ми е глупо да испрашуваш дете пред други.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    И мене ми е без врска испрашување на дете ,посебно пред други деца. Демек да докажам дека моето знае повеќе од твоето ? Не сфаќам. Децата не се за натпревар . Кое повеќе зборува сега од друго,не значи дека ќе има поголем успех во животот од тоа почутливото. Добрата иднина се заснова најмногу на good parenting и трае со години и години .

На Sofi.ja, srekice и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.710
    Апсолутно, никогаш не знаеш што ти носи животот. Не гледам поента да испрашуваш дете за да видат другите што знае.

На srekice и NewMama им се допаѓа ова.
  4. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    547
    Допаѓања:
    2.079
    Луѓенца, абе ве фатила регресијата на 2 години?

Ако ја спие убаво дремката, вечерта со борби заспива, а отсега да не преспива рано е :@
    Има некое чаре? Намерно прерано ја станвам за да се умори ама веќе.. ексик.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.434
    Допаѓања:
    183.399
    @Sofi.ja нема потреба да знае англиски, ама има потреба да научи да збори, и ако му е полесно на англиски е ок, секако ќе прозбори и на македонски, ако родителите се македонци и живеат во Македонија. Е сега 2 моменти има тука, дали родителите го учат англиски од некоја причина, што е сосем во ред, оти гледам и се повеќе има двојазични градинки, оти е доста полесно да се научи втор јазик на нивни години, или пак чисто за лапрдање пред народ.
    Иначе проблем во тоа што знае англиски не гледам. Напредокот не го следат во тоа на кој јазик збори, туку колку збори и колку разбира на тие години.

Кравјо млеко не давам и сум против. Давам останати млечни намирници.

Поздрав и од мене.
    Дојдов да прашам.
    Последно време детево има изразен страв од звуци само. Ајде кога е нешто погласно и ненадејно разбирам, секој би се исплашил. Ама, се плаши и кога е тивко и јас и се обратам само, дали да ми подаде нешто, да дојде до мене итн.. Значи не и викам, нема дерење, никогаш немало, сме биле и гласни, сме збореле гласно и гласно сме се смееле, живееме во многу гласно маало, никогаш претходно тоа не и сметаше. А сега секој звук што почнува, без разлика што е тивок, и тонот не е осудувачки туку смирен, таа се плаши и трча накај мене. Секунди се во прашање кога сфаќа дека нема зошто да се плаши и брзо потоа си продолжува по старо.
    Меѓутоа моментов на плашење што го има од скоро ме загрижува.
    Има некоја слично искуство да сподели? 2 и скоро месец е.

Поздрав до генерацијата и среќни да се родендените на батковците и дадичките. :hug:

На paleska3, NewMama, Sofi.ja и 3 други им се допаѓа ова.
  6. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    Поголемата скоро имаше таков период,само ако и се обратев панично се криеше,плашеше.
    За секунда сваќаше дека нема причина и се смируваше.
    Скоро месец траеше...мина..

7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.434
    Допаѓања:
    183.399
    Да така, во паника бега, а јас само најнормално сум и рекла нешто. Истите звуци се, истите гласови, исто е растена, не и сметало ништо предходно. Често знае да збрмчи мотор и да ни помине под балкон, сфаќам дека е посилен звук, ама претходно не и сметало.
    Ова Малечка трае подолго од месец. Два можеби веќе. Ко да не поминува... Не знам веќе што да мислам.

На lackygirl и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.697
    Допаѓања:
    40.038
    Зошто?
    Читав пред некој ден дека кравјото млеко сепак било најдобар пијалок за деца над 2 години.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    @Yowannty И мојата само кога ќе зборневме ние,јас посебно така правеше.
    Гласни звуци не и сметаа.
    Знае и сега мн ретко да направи така ама мн рњтко....
    Ако имаш контакт со психолог зборни си.
    Јаа мислам ќе мине.

10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.434
    Допаѓања:
    183.399
    Многу читав на темава пред да донесам одлука и точно, има доста аргументи и за и против.
    Мене лично најмногу ми помати ум, фактот што, ете замисли колкаво е бебето кога се раѓа и колкаво е телето кога се раѓа. Телето само цицајќи расте многу брзо, многу големо, за многу кратко време. Значи што се содржи тоа млеко што го поддржува тој голем развој. Велат секое млеко го содржи токму она што е потребно за развојот на малото од својот вид. При тоа ние сме единствен вид што користиме млеко од друг вид.
    Мене и сите доктори тука, во еден момент ми спомнале дека млеко да пијам не е добро ниту за мене.

Од друга страна, велат дека чаша млеко содржи доволно калциум колку што е потребно да се внесе во текот на денот. Ама мене лично само тоа не ми беше причина да дадам млеко, при што покрај калциум се внесува и протеин, а кравјиот протеин, нашиот организам прилично тешко го обработува. Исто така кравјо млеко во многу случаи и кај деца и кај возрасни, знае да направи хаос во крвната слика. Има уште многу да се збори на темава.

Не тврдам дека е најправилна одлука. Немам ништо против ако некој дава, секој си одлучува за себе нели, само ја споделувам мојата филозофија, која е дека млекото апсолутно не е потребно и дека се може да се надомести со други млечни варијанти.

На rainbowmama, Amelie1708, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.697
    Допаѓања:
    40.038
    А тој кравји протеин го нема во јогуртот, сирењето?

12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.434
    Допаѓања:
    183.399
    Јогуртот е процес на ферментирање на млекото, со што се менува структурата на протеинот. Претпоставувам истото важи за останатите млечни продукти, оти подлежат обработка.

Кравјиот протеин кој иначе е тежок за обработка на нашиот организам и често дава алергиски реакции кај децата консумиран преку млеко, кај најголем број случаи јогуртот е супер замена и поминува без реакција.
    Е сега дел кој ќе пројави поголеми и потешки реакции на млеко, веројатно ќе имаат реакција и на јогурт и на останатите млечни продукти.

На Annath, MACKICA1902, haruki и 2 други им се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.121
    Допаѓања:
    24.430
    Се плашеше и синко исто така, посебно од мотори надвор, па не сакаше пешки да оди надвор ќе го изгазеле колите, само што ќе поминеше мотор и се стресуваше дома и плачеше, јас му тргав внимание тогаш му зборував нешто и го надмина тоа, ама некни имаше многу мотори надвор некој собир и стварно звучеа страшно, од дома од тараса ги гледавме и почна да плачи и влеговме внатре. Не ми текнува во моментов ама имаше уште стравови.
    Млеко моето никакво не пие, до 14 месеци цицаше и толку беше, единствено со попара со бисквити го јадеше и ден денес така поткаснува :) и не секој ден внесува млечно, има и неколку денови со ред пр 2, 3 дена ништо млечно кога не јадел.

На mal.ecka, Yowannty и srekice им се допаѓа ова.
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @Yowannty Пишав и јас пред некој месец. На две години почна да се плаши од соковник, правосмукалка,фен,коли,косилица. Ма се што прави збук. Исто како кога беше новороденче. Уште трае таа фаза. Цели три месеци.
    Очекувај да почне да дава и отпор за бањање:D

На NewMama, mal.ecka, Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.121
    Допаѓања:
    24.430
    И заборајв да се пофалам и да ја утешам @hello-kitty.90 дека конечно на 2 години и 8 и пол месеци почна да ја преспива цела ноќ :party: :party: ЧИТАЈ кити ЦЕЛА НОЌ не пие ни вода поќе (highfive) и јас ова го доживеав :rofl:

На The Unicorn, paleska3, Sofi.ja и 7 други им се допаѓа ова.
  16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    Амин...
    Мојата 4 ќе полни,3 пати мочка и 3 пати вода пие.А другава цица како новороденче.
    Мама спие по саат два 4та година по ред.

На Yowannty, MilaSs12, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.434
    Допаѓања:
    183.399
    Да, да, да! Сеа косилица, фен, правосмукалка немам, ама да, се плаши и од кафематот, а тој не е ниту многу гласен. Мене ме чуди оти мојава не се плашеше како новороденче од гласни звуци, ова прв пат и се случува сега.

За бањање да не зборам. Недела ипол коса и немав измиено. :x А кога конечно и измив, ми лепеа рацете од неубаво исплакната оти толку дозволи. (facepalm) Трча во туш за туширање проблем не прави, ама капка вода ако и падне на глава, oh, the horror!! :x Како со диво животно се бориме заедно со маж ми да и исплакнеме глава. :bug:

На NewMama, mal.ecka и srekice им се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.121
    Допаѓања:
    24.430
    Уште не е фан на глава миење ама мора и вика не главчето немора :D нз кога почна фазата ама е многу одамна не ни памтам :)
    А за стравовите е нормално на нивна возраст, растат, стануваат свесни за околината. Само да се минливи да не прераснува во фобија. На другарка детето се плаши од грмење од 2 год, сега е 4 год и уште има страв дури и повеќе сега.

На mal.ecka, Yowannty и srekice им се допаѓа ова.
  19. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Фали се јавно:rofl:
    Да те поплукам од уроци Пу, Пу, Пу:rofl:

Се зарадував јас така три дена, и толку беше фазата |(

На mal.ecka, lackygirl и Yowannty им се допаѓа ова.
  20. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    Е кај поголемата сега уште малку 4 г.сега стравот од капење мина.
    Уште се буни за косето ама поминува без плачење.
    Е да не ти зборувам кој хорор е малата.
    Бетер од сестра и.Коса мијам еднаш неделно.Влегуваме во кабина само наводенувам.
    Враце ја држам ислезени од кабина на сред купатило и шампонирам со една рака.
    Па плакнам од поголемото додека таа зајдува и ме тепа и каса.
    Вакво нешто не сум видела.Хорор

На Yowannty, lackygirl и srekice им се допаѓа ова.