Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    3.989
    Уфф таа кашлица е многу досасна, знае и цел месец да трае. Не знам дали сте направиле кс, црп, брисеви? Оти викаш качила и малку Т, оно тоа и нее температура, над 38 се смета за Т. Ако е се чисто, а само кашла, тогаш ќе мине сама по себе, мнооогу течности да пие, да го разводни шлајмот, чајчиња со многу лимон и мед исто многу помагаат.

Да се редактирам, сега препрочитав дека сте направиле се е чисто, само кашлицата. Ќе мине, ти пишав веќе, бавна е ама ќе мине, ќе видиш, го поминавме истото 2 пати и од искуство ти кажувам :)

На mal.ecka и S.J.Parker им се допаѓа ова.
  2. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Еве Андреа синоќа пак почна да хрчи во сон. Не кашла. Мислев оздраве ,но ете пак почна. Незнам што да мислам сега:doh:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    3.989
    А да не има трет крајник?

4. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Е тоа не би знаела да ти кажам.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    3.989
    Штом хрчи во сон најверојатно може да е и зголемен трет крајник. Проверете да си знаете

6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Многу ми плачеше синоќа пред спиење,може и тоа имаше врска. Ова се дешава втор пат да хрчи,инаку ок си е.

На NewMama и Kallias2 им се допаѓа ова.
  7. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Син ми денес ме изненади мн. По гости вика и чичо и нина, вујче , дедо, баба... го прашаа колку години имаш и само да им речам не знае -им рече две ! И останав зачудена. Значи мене никпгаш не ми кажува кога ќе го прашам ни па вика по мене мама кога ќе ме види . Можно е да му сум досадна ? Не разбирам ?

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.253
    Допаѓања:
    27.911
    Здраво, имаме уште еден месец до официално приклучување на групава ама мислам дека тука може повеќе да ме советувате.
    Син ми веќе две недели на секое одење на лулашки бутка деца. Не знам нити каде видел, нити зошто така прави, ама ги бутка од лизгализца надоле и најчесто има ризик да се повредат децата. Јас или татко му цело време седиме до него за да го спречиме да бутне дете, му зборуваме буквално нон стоп дека не смее тоа да го прави, дека може да повреди некого, дека тоа не е убаво... Неколку пати кога се случило да бутне дете, а ние сме биле тука да го фатиме детето да не се повреди, го имаме спакувано за дома, и му свикуваме и на сред лулашки.
    Не знаеме веќе како да постапиме за да разбере дека не смее никако да бутка деца. Инаку он е физички големо и силно дете.

Имате некој совет?

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Мојата буткаше интензивно. Но намали со тек на време. Сега бутка ако има застој на тобоган :D некое дете што кочи сообраќај.
    Други деца и гризат, буткаат, влечат. Мислев дека е само моето, ни не е така. Искарај го, со убаво објаснето. Не го носи дома одма, тоа е казна. Може контра ефект да излезе.

Денес носот чешма. Само тт да не качи.

На KuklickaSk и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.855
    Допаѓања:
    18.710
    Можеби паметиш дека и јас пишував дека моево е тепач. Еден период престана и завчера на гости и двете присутни деца ги тресна по глава. Ама саглам. Без да биде предизвикан. Ни за играчка се скараа ни ништо. А до пред некој ден ги гушкаше, кумчето посебно.

Едното дете е постаро една година и незначително повисоко ама побуце и посилно.

Кај мајка ми пред некој ден скрши здела, филџан и живо јајце. Не ни имав можност да го спречам.

Совет е да збориш збориш збориш. И збориш збориш додека не разбере.
    Пробај и со договор, убаво ли е, не е боли, ке плаче, нешто што пали кај него.

На mal.ecka и NewMama им се допаѓа ова.
  11. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.244
    Допаѓања:
    67.769
    Ееееех, лулашки. :D
    Ќе седите до него секако, рано ви е да седите на клупа и да кулирате, така мислите лесно е тоа.:rofl:
    Моево порасна на лулашки, сите фази ги поминавме, затоа се шалам малку. Сега сум од оние што си седат на клупа, ама додека дојдов до тоа, ехееее...

Постојано ќе си биде некој до него и ќе го учи што не се прави, што се прави. Посебно кога гледате каков е со другите деца. Ако гледате дека ќе бутне дете веднаш реагирање, го земате и тргате од тоа место со постојано зборување дека тоа не се прави, дека детето ќе падне и ќе се повреди. Милион пати така да направи, милион пати ќе го тргате и зборувате. Ќе сфати дека тоа не се прави по некое време. Сфаќаат сите. Ќе му речете не да буткаш, со децата се игра, не да се буткаат да ги боли, и така постојано.
    После ќе почнат нешто друго да прават, па со тоа ќе се учите и си поминува времето.

На mal.ecka, srekice, KuklickaSk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.321
    Допаѓања:
    37.277
    Леле колку само јас го чекав денот да седнам на клупа. Им љубоморев на мајките што седеа. И еден ден оп не треба да сум секоја секунда до неа па сама си станував досадно ми беше на клупа. Околу 3 ипол години имаше мислам кога не мораше веќе на штрек да сум секоја секунда, будна, очи на четири страни, викај не, пази.
    И тоа пројде, друго дојде…

На NNA, mal.ecka, paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Cakicka

Cakicka Активен член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    50
    Vie so problem so butkanje a nie beganje od deca(facepalm)
    Podolgo vreme sme taka,vo gradinka odi,ama bidejki e od pomirnite ne se mesa so decata,si sedi,si gleda.
    A doma praktikuva:D
    Mnogu se nerviram sto ne si igra so decata,go mesame,izleguvame a vcera pak ne sakase vo prodavnici da vleze kaj sto imase mn narod,vo city mall.
    A drug problem sto posle 9 meseci porasna ljubomorata kon sestra mu,mn e smenet,non stop se razgovara,celo vreme demek ona mu kupuva igracki.
    Pokazuva golema nervoza i agresivnost.
    Nekoj sovet please
    Denes razmisluvam dali e ok da otidam do detski priholog,moze ke ni pomogne nesto.
    Razbiram fazi ama ovaa faza da ne se mesa so deca e mnogu,mnogu odamna.
    3,5 god e.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  14. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Дали неговата сестра е помала ? Каков е вашиот взаемен однос ? Дали е можеби некогаш уплашен вашиот син ?

Мојот кога беше околу година и пол со плачки влегуваше во молови и во сите светли објекти затоа што мислеше дека одиме на доктор. Значи зборувај му , јажи му дека таму е убаво,интересно, дека ќе играте и слично...

За да биде помалце љубоморен кон сестричката вметни го во сите активности према неа, и кажи му дека без него неможеш нишро да направиш ,за да се осети како нај битен од сите. Син ми е љубоморен на бебето ,не ми дава да ја цицам,ако ја бакнувам се љути и секогаш кога покажувам нежност према неа одма го бакнувам и него ,го галам,му кажувам дека двајцата ги сакам најмн. И како поминува времето се поопуштен и поопуштен е према неа. Ја гушка ја бакнува .

Тоа што кажуваш дека дома е беесен и агресивен према сестра му, а во градинка мирен ,можеби е само срамежлив.. ти секако разговарај за тоа со неговиот педијатар па ако треба посетите и психолог .

На NNA, Cakicka и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  15. Cakicka

Cakicka Активен член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    50
    Da,sestrickata e 9meseci. Uste koga se rodi vnimavavme vo SE vo vrska so nego. Bidejki e mn osetliv posebno vnimavam da ne vlijae na negovata psiha no nekoi raboti nemam pamet i sila kako da gi resam.
    Sekogas za se mu objasnuvam,razgovaram,i za najbanalna rabota.
    Vo posledno vreme ne go prepoznavam
    a posebno sto eve dosta vreme ne se opusta so deca.
    Ja saka na momenti a mislam ima uloga sto posvetuvam vreme na bebeto,se pogodi losko i zahtevno:rofl:
    A on bese so mene non stop,mn privrzan.
    Da moze da se podelam na pola ubavo bi bilo

16. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Сигурно влијае и тоа. Зборува ли синчето твое ? Кажува ли како се осеќа кога гледа деца и зошто не сака да си игра со нив ? Како реагира ,само седи така на страна и ги набљудува ? Дали си разговарала со твојот педијатар ?

На Cakicka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Cakicka

Cakicka Активен член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    50
    Da,znae se da kaze no od decata samo bega,bara izgovor da se trgne.
    A od grupata decata vo gradinka super gi prifati,o doma gi zboruva samo sto ne se uigruva so niv.
    So pedijatar nemam razgovarano,zatoa razmisluvam za detski psiholog

18. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    1.452
    zdravo,

Kjerka mi ima 2 god i 8 meseci eve vekje tri dena mu tece nosot kako voda,ocite crveni i odbiva da jade nisto ne jade a temperaturata do 37 ne pogolema,i kasla.Go odnesov na kontrola i krvna slika mu napraviv doktorot mi vika nema potreba od antibiotici aamo inhalacija so fiziolosko tecnost i letizen tobradex kapki i rinostop 3 ml.Jas postapiv kako sto mi kaza i preska procitav deka rinostop se dava nad 5 godini.Mnogu se uplasiv taa sega spie izgleda od terapijata ama jas oko ne mozam da zataram.Daval li nekoj drug rinostop na deca pomali od 5 godini, vase iskustvo kako bese?

19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    145.269
    Го даваат од 3год. Давам и јас. Пие помала доза. Таман е.

На slimy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    1.452
    ti blagodaram mnogu za odgovorot.
    ona i slaba mi e edvaj 12.800 kg i positna zatoa uste povekje se plasam.
    A vi pomaga vas, kolku dolgo go upotrebuvate?