Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Мене па од џамбо ич не ми се погодени,еднаш купив и никад више,ми се развлекоа горе кај рамената,а оваа мојата како што е слаба се раширија некако

На Rabbit, PUPICA и referentka им се допаѓа ова.
  2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Последен пат купив од Тритекс. Обично ги чекам на попуст зашто и мене не ми се даваат 300ден. За зимно време попрактични ми се бодија, но лани летото се прешалтавме на маички бидејќи трениравме нокшир, па така и летово ќе продолжам со нив. Супер е квалитетот на Тритекс.

Знам дека во Анжи имаат голем избор на бодија од различни фирми, има цени и под 200ден.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Во Кимико се по 270 денари бодињата, во боја се.
    Значи Кимико поефтин е Тритекс.

А каде да најдам бодиња од фирмата Breeze?

4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    @referentka најскапото (со долги ракави) во Тритекс е 320. Тие на прерамки се по 180.

Мене ми треба препорака за добар шампон за девојчиња со долги коси што се заплеткуваат....? Или пак да си купам и спрејче за одплеткување за после бањање??

5. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Мила во Тритекс имаш и од по180- 200,00 ден ако не се од најнова колекција,јас пред неполн месец земав,а на брезе да видеш во локалните детски бутици се наоѓаат,а може има и во Wenice или во Анжи

6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Јас го имам на Хипп шампончето за омекнување на коса и задоволна сум.
    Дополнително го користам од Авон спрејчето Хело Кити, бидејки од спиење позади и се тутка косата , па со едно флитање се разчешлува убаво.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  7. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    На Брезе бодињава ги имаме користено и не се лоши како квалитет, памучни, дезени најчесто во риги, само малку пократки се во ракавчињата и се до 98 (бар мене така ми имаат кажано во 3-4 продавници за детска облека). А за две годинки не ти треба веќе поголемо? На мојата малечка веќе 104 и се кнап и не верувам дека уште долго ќе ги носи па затаоа последните три бидиња кои и и ги земав (црно, бело и розево) се од Тритекс 128 величина и не се лоши како квалитет!

8. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Majki, po kolku pati na den kakat vasite deca na ovaa vozrast :$:$

Prasuvam zasto sin mi se prazni po sekoj obrok, po 3,4 pa i 5 pati vo denot.
    Ima period i po 1,2 pati na den ama retko, vaka tera odkako napravi 1 god.

Go imam prasano i pedijatarot, rece nisto strasno podobro taka odkolku da ne moze.
    Deteto i taka mi e slabo (edvaj 11kg. na 2god. 3 meseci) pa i toa malku sto go jade odma go vadi.
    Moze nekako da mu pomognam da skrati malku :?::lol:

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  9. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    И ние сме ист случај. Цел е на таткому,љубоморна сум и на двајцата:D:tmi:
    Шала на страна.
    Добар метаболизам.Нема простор за страв или сомнежи во нешто.

На Bozica1980, zuto и Monella им се допаѓа ова.
  10. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463

На Monella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

И кај нас е исто ,и возраст и приближна килажа и често какање:D
    Ќе се искака еднаш ми е чудно,ама ете го обавезно уште 2 пати пред спиење.(facepalm)

12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Мајки ПОМОШ !!!!
    Оддамна се немам оклучено на форумот од што немам време ама сега ми треба помош. Ќерка ми ќе прави наредниот месец 3 год. Многу е немирна. За неа не постои не. Одма се дере вришти рика нервозна инатлива фрла абе што да ви расправм со нози да се тропа. Верувајте при крај сум со нервите. Така цел ден. Се плашам да и одговорам нешто или ако не и се даде што бара одма катастрофа е дома. Комшиите почнаа да преговараат зошто плачело зошто рикало имаме и со нив проблем. Верувајте неподнесливо е. Сум пробала и со зборување и со шлакање по газот бетер и она се фрла да тепа греба штипа каса неможам повеќе. Плус заспивањеро е ужас навереч. По сто саати се заспуваме рипа на секаде додека не ја претера и добие по газот не заспива. Оди на градинка таму е мирна. А си дојде дома лудница е. Верувајте ми се плаче не знам како да реагирам. Сте минале ли низ некој таков период како сте постапувале. Да ја оставам да се исплаче нема шанси затоа што со саати ќе плаче и комшиите ќе ми се качат дома.

13. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    @ddevojce Пред извесен период во темата Мајчински муабети споделивме исти маки јас и уште неколку други мајки на деца од истата возраст како твоето. Може само се тешиме со тоа, ама стварно мислам дека фаза е и ретко кое дете (читај родител) е поштедено да не минува низ неа. Тоа контрење, не почитување правила, сакам па не сакам во истата секунда беа кај нас изразени кога имавме гости и искрено сега сме во период кога одбегнувам некој да дојде кај нас затоа што малата за да го има целото внимание на неа буквално се претвараше во невоспитано разгалено детиште.

Не знам дали би ви помогнала ова но пробај со почести прошетки надвор, да се излуфтира малку детето и да се истрча, практикувај да ја занимаваш со малку посмирени игри (боење, читање книги, со коцки), забележи ја дали и влијае тоа што си налутена (јас често глумам налутена и не и зборам ако намерно прави грешка, па за брзо се смирува), или пробај со пофалби како многу е умна и те слуша (на мои блиски баш така го смируваат малиот, со зборење како тој е најмирен и послушен)... Можеби се смешни овие примери кои ги посочив, ама стварно некогаш знаат да помогнат во смирувањето на децата.
    Понекогаш е важно и ние како им пристапуваме кога сакаме да соприме некоја активност или да ставиме забрана за нешто, зборот НЕ МОЖЕ уште повеќе ги збеснува, па јас најчесто одвлекувам внимание или измислувам приказна како другарчето Х од ова се повредило... најчесто мојата приказна е поинтересна од самата забранета активност и за брзо ми седнува во скут за да раскажувам.:wasntme: Признавам, филмови сме низ дома, ама па ова ни е начин да ги надминеме проблемите без плачки и инаетење.
    Не дека пак не збеснува, ама не е секојдневно и не ни се толку напорни и напнати деновите како изминатиов период...

На Kaetana, LaDyDoLl и M&M им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.964
    Допаѓања:
    327.415
    Малава ке ме излуди
    Несака да моча.Стиска со часови и додека не дојде крајното не пушта.На крај ке писне и ке се измоча.Сумљам на уринарна инфекција мада нема ни Т ниту се жали на болки.И викам те боли ли (и покажуваж на дундето) си кјути.Вообичаено кога ја боли нешто самата кажува.Ке носам утре во микро примерок.

Во мегувреме со камилица ја плакнам.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Разгалено детиште е и тоа премногу а моја грешка е што ја разлигавив секоја желба и се исполнува. А кога ќе се налутам уште повеќе и доаѓа да рика и доаѓа кај мене или кај таткои оди и вели гушниме. Значи ем ќе ја скарам ем ќе се милува. Бара млеко и давам и пред наши очи го истура на под. И ај како да реагирам не е еднаш или двапати. Ќе почнам да пијам некој апчиња за смирување и со душа чекам да си одиме летото таму да ја ставам во ред. Ако е период ќе стискам заби да помине ама ако е нешто повеќе од тоа тогаш не знам.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.964
    Допаѓања:
    327.415
    Мојата деновиве бара вода.И давам ја истура цела чаша на под .Ама јас ја игнорирам т.ссе правам кул а одвнатре вријам.

Откако ке истури и давам крпа да избриша ,па и е интересно.
    Или ако не сака тоа одам во детска и и викам сега јас ке си играм со играчките ајде чао.Така заборава на бељата и иде по мене

На Kaetana, azelea и snegulkata им се допаѓа ова.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.661
    Допаѓања:
    37.392
    I sin mi so siseto prskase taka na pod,pa jas mu kazav deka ke ni izlezat mravkite/gluvcite(glusec vide na slika i ima strav) od laminat i ke mu gi izgrickaat prstinjata,pa sega ne mu ni teknuva da isturi ni kapka.
    Za sekoja belja imam ,,plasilo,, :). Znam,katastrofalna greska e,no sega e mnogu pomiren i poposlusen,duri i gi ,,uci,,drugite deca sto ne treba da pravat.

На Kaetana, azelea и joy1 им се допаѓа ова.
  18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Божее ни плашила ни монструми ни ништо

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мајки да ве прашам нешто. Во Банско сме со малата и се мислам дали да ја ставам во базен. минерална е водата но некако шубе ми е. А гледам деца има, се капат.. што мислите што е попаметно да направам? :?:

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Сте купувале ли некогаш гаќички за деца од Ваикики? Квалитетни ли се?

@joy1 ништо ново, и мојава стиска. Се случува откако ќе стане да не сака уште 3-4 саати да моча. На крај е или со плачки седнување на нокшир, или кажување во заден момент па јас додека да се стрчам по нокширот, таа се помочала.
    @chocolade зошто да не, не гледам ништо лошо :)

На Kaetana, chocolade, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.