1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.382
    Допаѓања:
    18.620
    Во зегин се продава една норвешка направа,ако не грешам ринохорн се вика за чистење на овој начин со млака вода. Педијатарот ни го препорача и за деца и за возрасни дека е добро,дури и за секојдневна употреба.

2. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.659
    Допаѓања:
    4.986
    Луѓе кога излегуваат 5ките? Хорор ми се дешава, не јаде, вреска, пишти 2год и 7месеци е ке се мрднам, освен заби друго не ми текнува шо му е..

На crazylady, mal.ecka и srekice им се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.841
    Допаѓања:
    18.678
    Ист е ама со израснати петки. :rofl:

На mal.ecka и Larahappy им се допаѓа ова.
  4. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.659
    Допаѓања:
    4.986
    Еее сега ме дотепа :D овој наеднаш се смени до сега јадеше само одредени работи, сега воопшто ништо нејки ни да проба.. Агресијата му е и од гладта знам, ама на највисоко ниво.

На crazylady, mal.ecka и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.841
    Допаѓања:
    18.678
    Е син ми ни гладен не е. Како не јадеше сега е супер. А пак си е бесен. Ми скрши саксија за која се надевав нема да го интересира.

На mal.ecka, flower55555 и srekice им се допаѓа ова.
  6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Се исто, плус не спие ич. Ако до сега се будеше пет пати ноќта. Сега се буди сто пати. Плаче и квичка во сон. Не ги напипувам четките. И дадов пола доза блокмакс вечерва. Да видам дали ќе спие денес помирно. Аман со забиве, греота се душички.

Едит : Ја хранам со телефон. Пуштам снимани видеа нејзини и јас ја ранам набрзина. Инаку гладна, Бетер е здивена.

На MilaSs12 и flower55555 им се допаѓа ова.
  7. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.519
    Допаѓања:
    9.737
    Две недели одбиваше храна, Петка една пред пробивање, другите абер немаат.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.659
    Допаѓања:
    4.986
    @srekice ма ни телефон среќо, ни ништо не пали кај нас. Се ѕвери во телефонот и не ме регистрира и само ми ја турка раката. Нерви до плафон, па ако му се развикам уште по гласно ми враќа. Не строи сите по дома :D се тешам вака со вас дека не сум сама(facepalm)
    @Septemvri ајде со лесно и кај вас :D

На Septemvri му/ѝ се допаѓа ова.
  9. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.210
    Допаѓања:
    8.433
    Уште 2 месеци во оваа тема ќе се префрлиме..
    Имаме проблем со спиење дали со тек на време ќе се среди не знам.
    Син ми касно заспива седи до 2 и 30 навечер и се буди кај 11/12; сум пробала да го будам порано но џабе е ми прозаспива во раце ; го мијам лице пак си призаспива.. значи кога ќе заспие среде ноќ не се буди ич ама како да го натерам порано да заспива ?
    Сеуште на една дремка сме ; заспива кај 18 или 19 часот и едвај се буди...
    Моментално е наститан затоа му попуштаме ама и кога е арен истото го прави...
    Дали ова ќе се промени ; период е или што е ???

10. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    17.578
    Ќе му смениш целосно рутина.Го уморуваш ли?Изнеси го надвор нека се умори.Навечер во осум се гаси се и легни го.Ќе пробува да шета станува ќе види нема ништо интересно ќе заспие.Воопшто не е ок да заспива во 2 навечер.Меѓу другото касни со оброци,ви се пореметува се.Пробај и дневни дремки нека нема некое време ама навечер мора да легнува на време.
    И таа дремката во 18 ч никако.Оно е свежо и наспано,па не спие.Оно треба да си легне а тек тогаш се буди.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Менувај рутина со време. Еден ден нека нема дремка, порано ќе заспие. И така со тренинг ќе се научи.
    Не е здраво толку мало дете да легнува во 2:30. Ова нај пријателски. За возрасен не е добро. Најздрав сон е од 21-22 до 2-3 часот.
    Мојата откако е родена во 20 часот е заспана. За ништо не и менувам рутина. Наутро во 6 станува. Еве моментално заспа . Ќе спие 2 часа. Вади го надвор да се измори убаво, и дремката наместо во 19 во 21-22 па така секој ден.
    Знам да се кажува е лесно. Имав јас еден неспијач, ама до 21 беше легнат. Само се будеше многу често.

Петки од кога до кога растат? Почна се во уста да става. Таму негде кај петките. И само се лигави.
    Инаку Пу Пу да не заречам убав мирен период.
    Ноќе некогаш знае да стане неколку пати, ама онака да побара цице за гушкање. Или ако пиела вода повеќе ја будам кај 23 за мачкање, веднаш презаспива, но понемирно спие. Инаку е ок.
    Ми порасна палчица. И јади, и пелени фрли, се зборува...
    Да не беше толку голем синко уште едно ќе си родев.
    Поздрав мајки

На mal.ecka, srekice, SanelaS и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.413
    Допаѓања:
    183.089
    Многу доцна дремка има. Дремката треба да е најдоцна до 3, за да заспива порано. Знам како е да не можеш на утро да го разбудиш, и мојава спие до 10 и нема шанси да се разбуди порано, ама веќе некое време нема дремка воопшто па ја оставам.
    Не можеш да го разбудиш наеднаш 2-3 часа порано, туку постапно, ден за ден буди го по 20тина мин. до пола час порано од претходниот ден, или по 2 дена буди во исто време, за да дојдете до времето што си го планираш за станување на утро. Кога ќе го разбудиш одма давај некоја активност што многу ја сака и никогаш не ја одбива.

Кога се дава виранто? Читам сите даваат на растечено носе, а дали можам да дадам на затнато? Знам е сируп, па дали би направило некоја промена?
    Што прскате во нос, а ви се покажало навистина ефективно? Да напоменам дека спреј од диво оригано, септаназал и оперил за деца се покажаа како многу неефективни. Не знам што да и праам веќе, нон стоп е затната во носот. Брисеви проверив неколку пати, чисти се.

На mal.ecka, srekice, Mia Fuentes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    За затнато носе имам исомар бебе морска вода. Да не заречам до сега не сме имале затнато носе. Два пати вирус ја има поминато. Со тт. Еднаш ова лето и лани. Спрејот превентивно го зедов. Синко го користи истиот само за возрасни. Тој наплаќа и за неа со носот. Вели дека е ефикасен.
    Пробај со инхалација само со физиолошки ако седи. Ако не пушти жешка вода за пареа во тоалет и позанимавајте се внатре.
    Ве гушкаме

На mal.ecka, crazylady и Yowannty им се допаѓа ова.
  14. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    @Yowannty прoваj сo мералис за затнатo нoсе.
    Каj нас тoа пoмага.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Исто бевме и сеуште сме така со затнато носе, бидејќи оди ви градинка па често испитуваме брисеви чисти се нема ништо. Пред неколку дена имаше тт од виспалено увце, пиеше антибиотик капки спреј Мералис во нос, на контролата се виде мало подобрување. Бидејќи му спомнав на докторот дека цело време е се затнато носе се посомнева на трет крајник па правевме испитување и навистина испадна тоа. Видете и кај вас да не се работи за трериот крајник. Да напоменам до сега немал воспаление на уво или сл ова се случи прв пат. Сега ни дадоа спреј и сирупче за алергија ќе чекаме дваесетина дена па ќе видиме што понатаму.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Хелоу. Не знаев каде да прашам па тука најсоодветно ми се виде
    Колку е нормално дете од 2 год и 3 месеци да фантазира и тоа убедително.
    Да кажам дека многу зборува, сврзува цели реченици, како со голема се разбирам, но последните денови измислува нешто.
    Додека седеше во тоалет со куклата во раце слушнав зборува нешто.
    Ја прашав со кого зборува, ми рече со куклата. Ми кажа како куклата паднала тука на плочките, ама не плачела, бидејќи била добра.
    Потоа кажа дека си разговарале двете.
    Куклата и рекла оди да јадеш, но прво рацете миј ги со сапун, а мојата и рекла ти чекај ме ќе играме...
    Може е нормално, за синко не паметам искрено. Знам дека многу фантазираше, ама подоцна на 4-5 год.
    Инаку малата е супер. Многу е самостална, јаде, се облекува дури после мочање сама се бриши. Само ова со замислувањето:?:

На Septemvri, haruki и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Супер е и треба да си фантазира, си смислува приказни. Мене ништо загрижувачко тоа не ми е.

Мојата е 3год и 3месеци уште си се заигрува со кукли, мајка и ќерка, па ги бања, па им збори.

На Annath, mal.ecka, tambelina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    @TeddyGrey Знам дека е убаво фантазирањето, како и тоа да им биде досадно, но некако мала ми е за тоа. Или брзо расте:)
    Иако ми е второ дете, не се сеќавам за синко како беше и кога.
    Инаку ти благодарам. Ќе барам и други совети од вас пред нас што сте:l:

На TeddyGrey и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Иста е и кај мене постојано си измислува сама приказни си раскажува.
    Чудно ми беше и мене некако мислев малечка е ама со оглед на тоа колку зборува нормално е.

На Presrekna, tambelina и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.382
    Допаѓања:
    18.620
    Мојот веќе неколку месеци додека си игра си зборува,и тоа потивко како да се срами :)

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.