1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.425
    Допаѓања:
    183.250
    Не бе поима немам од вакви работи. Само вит Д што и давав, и витаминско сирупче што почнав да и давам ради што е анемична и жив нејадач. Ништо од суплементи не сум давала ниту имало потреба. Нит па вакви работи масти и лепенки стварно прв пат слушам. Ама утре ќе барам кај мене овде дежурна аптека. Еве ја спие и хрчи. Пукнав.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мојата цело лето немаше и еве залади и има малку на нога и стомак ,лицето само кога и е во контакт со ладно и зацрвува па и се смирува дома од биодермата .Не а мењам неа додека и помага.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  3. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Ај сликни ми од биодерма каква користиш и јас земав ама ме интересира дали е исто. Пишува и за лице и тело затоа ми е сумлива. Малечката ми има мн суви образи 6 месечно бебе е.

@Yowannty земи лепенки и залепи и на пижамчето кај градите,стварно олеснува.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.935
    Допаѓања:
    108.261
    @srekice лабело течно немам користено на децава никогаш, лани ја мачкав со
    ова

Сега дека нема проблем не ми текнало пак да го купам. Помагаше инаку, не и пукаше устата.

5. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    545
    Допаѓања:
    2.073
    @Yowannty и јас користам мачкала и лепенки, сум заборавила да ти кажам. Има едни Полски/Чешки лепенки или тие со Слончето. Кога ќе ми се потрошат мачкам Експулмо маст, за чудо ме остава, вели и идело топло.
    На ноќна маса чувам Експулмо, и спреј од диво оригано :wasntme:
    Само тоа ни помага, Вирантото како да нема нешто ефект.

На Yowannty и NewMama им се допаѓа ова.
  6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    И јас сум со биодерма,но мислев нешто специјално дали ставаш.

Прво ладно и одма покажа на нога позади коленото.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Atoderm-Intensive-baume-F500ml-28103B-MAD-nov2019-texture.png Еве го ,од 3м па еве 3г е само ова користам.

На lackygirl и NewMama им се допаѓа ова.
  8. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Да ,истото е само моево 75мл. Ќе продолжам да редам.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Со ова обавезно интензивниот гел за туширање.Мокриш тело ,правиш со купката пена на рацете и пената ја мачкаш на телото .Нека постое 1мин и после одмиваш.

10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.700
    Ај вратете назад и прочитајте што сум пишала за градинки. Дека нема дете кое не е болно и дека моето ке биде болно најверојатно кога ке оди.

Доктор кажал дека дете кое не префатило од родители има добар имунитет. Не јас не вие, доктор.
    Со таа разлика што кога бев јас два пти болна со по две дози антибиотик маж префати од мене синко не.
    Плус двата пати кога беше болен без антибиотик помина, едниот пат со спреј оперил во нос.

@NewMama си играш подјеб со цицањето. Се разбравме де.

11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Читаме , ти му го одреди колкав му е имунитетот ,а свеки и мајка ти интелигенцијата. Ај да продолжиме сега со животот.

На simona_baby, monik55, haruki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.700
    Леле како памтите вакви работи, алал да ви е. :)

13. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Купувај поголемо. По исплатливо е. Околу 1200-1300 во зегин е големото од 500мл.

На NewMama му/ѝ се допаѓа ова.
  14. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Сега гледам колку мн ти влијаело мислењето на твојата сверква ,мајка, фризерка и што уште не. Сите што гледале по неколку деца(facepalm)

Ако си ме читала добро а гледам не, ќе сфатиш дека никогаш подјеб не би правела со доење не беше иронично кажано јас тоа не го измислив со научен труд е докажано дека преку млекото примаат антитела нашите бебиња,затоа можеби не ни префатило детето.

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  15. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Исто како ти што памтиш кога те "тапшав" по рамо.

16. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    Сакав да прашам нешто ама прво да се пожалам. Малото ми е 3ти ден со шлајм од каде го вади не знам ама корне кашла. Од терапија само инхалации. Ни препиша матичната (новата) антибиотик ако крене пак температура (една вечер крена 38 којзнае од што) и кс правевме рече во ред била. Ама жал ми е гледам ко ќе кашла се дави буквално. Еднаш поврати а неколку пати имаше нагони ама како да му беше страв да поврати па си голташе.

Прашањето за кое дојдов е да прашам какви топлинки низата вашите дечиња ( ние сме 2г и 4мес. Класични, обични со подебел ѓон не долази у обзир, неќе да носи го асоцираат на патики вика неќо баките ( демек не ги сакал патиките дома да ги носи) да шетам по дуќани и да разгледувам ме мрзи. Очекувам некој предлог па да одберам конкретни и да одам да купам

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.384
    Допаѓања:
    18.626
    Топлинки од кеги шус.
    Има добри во ваикики,но многу брзо попуштија лепенките.
    Види ги и во мат стар

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  18. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.148
    Допаѓања:
    6.505
    Те чекаме да се пофалиш кога ќе оди еден месец без прекин во градинка и тогаш дефинитивно ќе го прогласиме за јак имунитет. Фер е вака да се договориме? ^_^

На Sofi.ja и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.700
    Договорено. (highfive)
    Кој да потврди дека е паметен, да не биде си умислувам? Почна да се пушта па не го носам на логопед сега за сега.

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.246
    Допаѓања:
    27.878
    Мајка сите деца се сега попаметни од нивните родители. Во друго време растат и така треба да биде, секоја генерација да ја поминува претходната.

Ама најискрено и најреално, сите мајки сме пристрасни за децата. Бабите уште повеќе. Нашите деца се супер здрави, супер паметни, најубави. Сите ова го правиме. А не е ок тоа да го потенцираме, колку некое дете е не знам што, а реално не е ниедно. Барем на 2 години. Едно супер збори, друго супер игра со топка, трето е најкомуникативно, четврто јаде само, петто е без пелени ос 18 месеци итн, итн.

Мене лично ми е најважно син ми да израсне во среќен и емпатичен човек.

И најголема гордост и радост до сега почувствував кога учителката во градинка ми кажа дека кога ќе се удри некое дете и плаче, он оди да го гушне и му носи играчка да се смири. Не кога ми кажа дека ги кажува боите и брои до 10. Секако ќе научи да брои, дали на 2 или на 5, кој не научил.

Гајле ми е дали ќе биде супер интелегентен, математичар, магистар по нуклеарна физика (пази, ти кажува мајка која има мастер диплома од топ 10 факултет во свет, ама ја имам зошто од мала ми збореле како сум многу паметна, морам да учам итн... а не се осеќам ич така и сум учела зошто 'така треба').

Битно ми е да излезе човек.. И како што сака музика и сака да игра нон стоп се надевам дека ќе остане да го прави тоа цел живот, да си пушта музика, да игра, да си живее среќен.

Последна измена: 19 декември 2021
    На Cherry333, Snowflake92, rainbowmama и 18 други им се допаѓа ова.