Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Не бе поима немам од вакви работи. Само вит Д што и давав, и витаминско сирупче што почнав да и давам ради што е анемична и жив нејадач. Ништо од суплементи не сум давала ниту имало потреба. Нит па вакви работи масти и лепенки стварно прв пат слушам. Ама утре ќе барам кај мене овде дежурна аптека. Еве ја спие и хрчи. Пукнав.

mal.ecka likes this.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Мојата цело лето немаше и еве залади и има малку на нога и стомак ,лицето само кога и е во контакт со ладно и зацрвува па и се смирува дома од биодермата .Не а мењам неа додека и помага.

srekice likes this.
  3. NewMama

NewMama Истакнат член

Ај сликни ми од биодерма каква користиш и јас земав ама ме интересира дали е исто. Пишува и за лице и тело затоа ми е сумлива. Малечката ми има мн суви образи 6 месечно бебе е.

@Yowannty земи лепенки и залепи и на пижамчето кај градите,стварно олеснува.

Yowannty likes this.
  4. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

@srekice лабело течно немам користено на децава никогаш, лани ја мачкав со
    ова

Сега дека нема проблем не ми текнало пак да го купам. Помагаше инаку, не и пукаше устата.

5. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

@Yowannty и јас користам мачкала и лепенки, сум заборавила да ти кажам. Има едни Полски/Чешки лепенки или тие со Слончето. Кога ќе ми се потрошат мачкам Експулмо маст, за чудо ме остава, вели и идело топло.
    На ноќна маса чувам Експулмо, и спреј од диво оригано :wasntme:
    Само тоа ни помага, Вирантото како да нема нешто ефект.

Yowannty and NewMama like this.
  6. srekice

srekice Популарен член

И јас сум со биодерма,но мислев нешто специјално дали ставаш.

Прво ладно и одма покажа на нога позади коленото.

BabyT* likes this.
  7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Atoderm-Intensive-baume-F500ml-28103B-MAD-nov2019-texture.png Еве го ,од 3м па еве 3г е само ова користам.

lackygirl and NewMama like this.
  8. NewMama

NewMama Истакнат член

Да ,истото е само моево 75мл. Ќе продолжам да редам.

BabyT* likes this.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Со ова обавезно интензивниот гел за туширање.Мокриш тело ,правиш со купката пена на рацете и пената ја мачкаш на телото .Нека постое 1мин и после одмиваш.

10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Ај вратете назад и прочитајте што сум пишала за градинки. Дека нема дете кое не е болно и дека моето ке биде болно најверојатно кога ке оди.

Доктор кажал дека дете кое не префатило од родители има добар имунитет. Не јас не вие, доктор.
    Со таа разлика што кога бев јас два пти болна со по две дози антибиотик маж префати од мене синко не.
    Плус двата пати кога беше болен без антибиотик помина, едниот пат со спреј оперил во нос.

@NewMama си играш подјеб со цицањето. Се разбравме де.

11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Читаме , ти му го одреди колкав му е имунитетот ,а свеки и мајка ти интелигенцијата. Ај да продолжиме сега со животот.

12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Леле како памтите вакви работи, алал да ви е. :)

13. srekice

srekice Популарен член

Купувај поголемо. По исплатливо е. Околу 1200-1300 во зегин е големото од 500мл.

NewMama likes this.
  14. NewMama

NewMama Истакнат член

Сега гледам колку мн ти влијаело мислењето на твојата сверква ,мајка, фризерка и што уште не. Сите што гледале по неколку деца(facepalm)

Ако си ме читала добро а гледам не, ќе сфатиш дека никогаш подјеб не би правела со доење не беше иронично кажано јас тоа не го измислив со научен труд е докажано дека преку млекото примаат антитела нашите бебиња,затоа можеби не ни префатило детето.

AlicaInWonderland likes this.
  15. NewMama

NewMama Истакнат член

Исто како ти што памтиш кога те "тапшав" по рамо.

16. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Сакав да прашам нешто ама прво да се пожалам. Малото ми е 3ти ден со шлајм од каде го вади не знам ама корне кашла. Од терапија само инхалации. Ни препиша матичната (новата) антибиотик ако крене пак температура (една вечер крена 38 којзнае од што) и кс правевме рече во ред била. Ама жал ми е гледам ко ќе кашла се дави буквално. Еднаш поврати а неколку пати имаше нагони ама како да му беше страв да поврати па си голташе.

Прашањето за кое дојдов е да прашам какви топлинки низата вашите дечиња ( ние сме 2г и 4мес. Класични, обични со подебел ѓон не долази у обзир, неќе да носи го асоцираат на патики вика неќо баките ( демек не ги сакал патиките дома да ги носи) да шетам по дуќани и да разгледувам ме мрзи. Очекувам некој предлог па да одберам конкретни и да одам да купам

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Топлинки од кеги шус.
    Има добри во ваикики,но многу брзо попуштија лепенките.
    Види ги и во мат стар

marchi-cool likes this.
  18. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Те чекаме да се пофалиш кога ќе оди еден месец без прекин во градинка и тогаш дефинитивно ќе го прогласиме за јак имунитет. Фер е вака да се договориме? ^_^

Sofi.ja and MilaSs12 like this.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Договорено. (highfive)
    Кој да потврди дека е паметен, да не биде си умислувам? Почна да се пушта па не го носам на логопед сега за сега.

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Мајка сите деца се сега попаметни од нивните родители. Во друго време растат и така треба да биде, секоја генерација да ја поминува претходната.

Ама најискрено и најреално, сите мајки сме пристрасни за децата. Бабите уште повеќе. Нашите деца се супер здрави, супер паметни, најубави. Сите ова го правиме. А не е ок тоа да го потенцираме, колку некое дете е не знам што, а реално не е ниедно. Барем на 2 години. Едно супер збори, друго супер игра со топка, трето е најкомуникативно, четврто јаде само, петто е без пелени ос 18 месеци итн, итн.

Мене лично ми е најважно син ми да израсне во среќен и емпатичен човек.

И најголема гордост и радост до сега почувствував кога учителката во градинка ми кажа дека кога ќе се удри некое дете и плаче, он оди да го гушне и му носи играчка да се смири. Не кога ми кажа дека ги кажува боите и брои до 10. Секако ќе научи да брои, дали на 2 или на 5, кој не научил.

Гајле ми е дали ќе биде супер интелегентен, математичар, магистар по нуклеарна физика (пази, ти кажува мајка која има мастер диплома од топ 10 факултет во свет, ама ја имам зошто од мала ми збореле како сум многу паметна, морам да учам итн... а не се осеќам ич така и сум учела зошто 'така треба').

Битно ми е да излезе човек.. И како што сака музика и сака да игра нон стоп се надевам дека ќе остане да го прави тоа цел живот, да си пушта музика, да игра, да си живее среќен.

Last edited: Dec 19, 2021