Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.697
    Не. Сакав да одам ама оставив да видам како ке се одвива работата. Од се што најдов на интернет синко прави и повеќе од тоа. Вежбите кои ги даваат за говор ги правам јас постојано.
    И еве сега има ефект, почна да збори и да сврзува.

2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.384
    Допаѓања:
    18.626
    Во ред, но нели треба правилно да ги изговара зборовите кога ќе прозбори?
    Сепак ние мајките не сме стручни во секоја област, ќе го почекам до 3г и јас моето за ш,р и некој друг глас,ако не бива ќе посетам логопед.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.697
    Да треба ама не може веднаш на цели зборови да премине. Со вежбање ке дојде до тоа. Доцна почна да збори и не очекувам веднаш да кажува цели зборови.
    Опција да го носам на логопед е постојано отворена и не се опуштам на оваа тема. Вежби читање итн и будно следење дали има напредок.

4. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    3.270
    Колку има твоето точно мајка?
    Мојава е 2 години и 3 месеци, ама е неспијач од мала, стануваше 7-7:30 и имаше дремка во 13ч, и вечерта ќе ја легнев пред 22ч.
    Е сега се разболе пред 3 недели и ни се поремети и ред и се, спие до 9ипол, дента ми задремува накај 16ч, ја будам штом ќе ја видам ама џабе, вечерта не можам да ја заспијам до 12. Ја фаќа лудило, а и мене, неприфатливо ми е дете толку мало да оди во кревет толку доцна.
    Му направи ли ред ти?
    Дали да ја будам порано и да преспива денски, или доволно е голема да нема веќе дремка ?
    Како ви спиеја вашите на оваа возраст?
    И ноќе исто многу ми се буди, многу немирно спие општо, може ако ја оставам без дремка да спие труп што би рекле? :wasntme:

5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.697
    Синко до скоро спиеше од 11 навечер до 8-9 наутро. И една дремка од 1-1:30 преку ден од 12-13 часот.
    Сам почна да ја отфрла таа дремка и сега спие од 9 до 9 без да претне. Кога ке се истрча знае да дремне 30 мин колку да се освежи ама ако заспие до 1и30, подоцна не му давам да спие. И заспива во 8.
    Нема правила за дремки. Некои деца и на 3 години имаат дремка дневна. Некои на 1,5 година имаат две. Битно е детето да се следи како се однесува и според тоа да темпираш дремки.
    Секое задпивање подоцна од 13 часот значи пред 23 нема кревет.

На Vanilla15 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Какви вежби правите?

7. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Кога завршува фазата на не не и не? Terrible two кога ќе заврши или си продолжува?
    За да испадне од дома маратонско молење е. Не дава да ја облечиме, се зафркава со нас, демек нее во пижами ќе одам, па не сакам тоа да го носам, па неќам сега, не дава да ја исчешлам, крем едвај ставаме а со воспален дерматит е. Буквално еден саат се почнува припремата пред да испадниме, на крај сите истоштени и изморени. А кога ќе испадне нема проблем, буквално се зафркава со нас. Пред тоа и викав ајде бројам до 5 ако не дојдиш ти се лутам и кога ќе стигнев до 5 идеше. Сега ми вика ајде де број ајде ајде и се смешка.
    За бањање иста песна, цел ден зборувам дека ќе се бањаме и на крај едвај со молење пред спиење. За 2 месеца 3 ќе полни. Има надеж дека ќе стане подобро или залудно се надевам :?:

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.858
    Допаѓања:
    14.497
    Да те "утешам", следнава недела ќе прави 3 години, сега скоро почна со вакви испади. Мислев се спасив од terrible twos, ама ме дочека threenager :rofl:
    Се е тоа некоја фаза, од една ќе искочи, во друга ќе влезе. Вчера од станување до легнување мислам дека 700 пати ми ги спои жичките. Ама ќе пројде, кад тад.

На KuklickaSk, paleska3, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Прв пат ти ја има фазата за Не сакам бањање?
    Ние имавме после вториот роденден. Сега секој ден ми бара да се бања. Сама си оди и се соблекува . Само за коса протестира.

Ние имаме фаза ЦЕЛ ДЕН ВО РАЦЕ:D

На The Unicorn и Ms allways right им се допаѓа ова.
  10. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161

Нее, за бањање фазата и трае од кога е родена. Буквално ја немам еднаш избањато без плачење или молење. Ама кога беше помала ја земаш, плаче, бањаш. Сега ништо нема на сила, мора да се убедиме прво па за да реализираш. Косата од што не дава едвај еднаш недело и ја мијам.

Сега имаме бебе дома, тоа ужива да се бања, јас не навикната на такво нешто, дури неверојатно ми е бебе да трае додека се бања и менува пелена.

@Spidy ти што си со правила и ред ако ти прави вака, нема надеж значи за нас останатите (facepalm)

Последна измена: 9 јануари 2022
    На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  11. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.148
    Допаѓања:
    6.505
    @srekice И мојот е во фаза да го носам во раце. До градинка ме тера во раце да го носам. Се закопува у земја и рацете у вис да го земам и не мрда. Кичма ме искина.

Инаку ракавици со прсти само мене ми е научна фантастика да му облечам?
    До сеа носеше онакви само со палче ама кнап му се веќе.
    Значи пола саат пробувам да му го пикнам секое прсте кај што треба и на крај го фаќа сафра и ги фрла:|

На KuklickaSk, NewMama и Mia Fuentes им се допаѓа ова.
  12. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Од првиот збор до последен истото би го напишала за син ми :)

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    ние имаме проблем со храна не јаде ништо ќе полни 3 год незнам што да превземам , јади банана со жолчка, супи, тсрана, палента , млеко со бисквити само тоа друго ништо. кога му давам нешто пишти не голта плука , нема ситуп што не пробав за апетит,
    Навечер пие млеко исто ко да цица на 2 саати се буди:/

14. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    17.579
    Мораш да му го исфрлиш млекото,незнам како ама пресечи.Млекото го заситува.И неможе само пасирана храна на 3 год.Остај го гладно малку ќе видиш дали ќе има резултати.

На derjus му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    На таа возраст дете треба да пие до 300мл млеко, совет од педијатар.
    Ако не сака да јаде од оброкот нека го прескокне,за вечера секако ќе огладне и ќе јаде.

На KuklickaSk и derjus им се допаѓа ова.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.966
    300мл е многу млеко. Мојата е 4 и пол години и ако испие толку буквално ништо нема друго да јаде. Па малото што ми е неполна година толку млеко пие

17. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    ^така ми кажа педијатар

18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.966
    Не велам дека не е така. Ама за деца нејадачи е многу. И мојата пиеше само млеко, ама ништо друго не јадеше. Сега млеко само пред спиење и колку толку јаде, ама пак е слабо

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Е да, зависи од детето, мојата јаде баш се, пие млеко насабајле и вечер пред да заспа, и цела вечер си преспива.

На mal.ecka и forumce им се допаѓа ова.
  20. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    209
    Здраво
    Синчето ми е 2ипол години, почнуваат премногу да му растат влакненца по грбот, рамената и коленцата... загрижена сум...може некој совет/искуство