Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Исто како @chocolade , се префрла накај 6 сабајле до нас и продлжува да спие до 8. Инаку ја заспивам на спалната и потоа ја префрлам во креветчето, и да се подразбуди не се буни, напротив си продолжува во креветчето кое е споено со спалната (значи пак е до мене:lol:).
    Јас се чудам како ќе ја одучам од тоа пиење млеко во 6 сабајле,некогаш успевам да ја презаспијам без да и дадам млеко ама некогаш е упорна и си бара ,,дади топло млекце, те молам мамо,, Епа не можам да ја одбијам и ајде млекото и го давам па продолжува да нанка. Ептен ја развлековме работава со тоа млеко навечер а голема е 3 годинки скоро.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  2. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.943
    Допаѓања:
    153.172
    Samanke si prestane koga ke se oseti golemka da pie od sise. Ne se sekavam tocno koga prestana sinko da pie od sise ama koga prestana veke ne pobara mleko. Sigurno bese okolu 2-2.5g.
    Inaku za prefrlanje vo druga soba ako vi uspee super. Mene ne mi usoea so golemiot na 2.5g mu napravuvme detska bez problem prifati tamu da zaspiva ama sekoja nok si doagase nakaj 3 saat. Najmnigu sto ima odspieno sam bilo do 5 sabajle. Posle naglo presece i ne sakase voopsto da spie tamu. Eve uste ne saka taka ni stoi sobata za frlanje alista na krevet. Spie ili so mene na spalna ili so tatko mu vo dnevna, mislam otkalo e rodena malava inaku prethodno so dvajcata na spalna.

На snegulkata и Kaetana им се допаѓа ова.
  3. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Да ве прашам што мислите, која е идеална големина на душек за детско креветче според вас. Јас сакам 90x190 а мм 100x200 :?:

4. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    608
    И син ми исто прво со млекотот, па после се префрли на чај. Јас почнав да му ја намалувам дозата, пола шише па четврт шише и на крај ставав празно шише и кога се будеше му кажував дека веќе го испил млекото или чајот.... и еве сега има само вода и тоа една голтка ако земе и толку е....

5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ние сега ќе купуваме кревет за син ми. Онаков единечен ко за дете, не бебешко. Единечните душеци обично се ширина 90 должина 200, ние се одлучивме за 120 на 200. Е сега ги пројдов сите дуќани за мебел со оваа димензија има многу мал избор, па изгледа ќе го правиме по нарачка креветот.
    Земи си поголем ако имаш простор во собата. Ние вака размислуваме. Детето е уште мало, па еден од нас ќе мора да преспива со него, бар на почеток. А кога ќе порасне поубаво и покомотно ќе му биде на 120 душек.
    И за должината исто. На внук ми беше 190, па во пубертет дете нагло се извиши и нозете му штрчеа :D, па ајде нов кревет подолг.

На Kaetana, alana и chocolade им се допаѓа ова.
  6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    120 не иде во предвид :) најверојатно ќе му попуштам на мм и ќе се одлучам за 100, не сакам да дојде ден да ми рече “Ти реков“ :!:

7. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ама многу специфична димензија ви е 100. Обично се 90, 120, 160. И за душек и за кревет. Ќе треба некаде каде што може да ви изработат за вас душек.

8. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Има во Јаташ во Рамстор, таму па немаше 90 ка (facepalm) Но рекоа дека по нарачка може да ни донесат :)

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Еј како ти текнало ова! Мора да пробам, се надевема и кај нас ќе има успех!
    Јас мислам дека навика и е ова од бебе кога беше, знаеше дека штом се подразбуди има млекце ама веќе е дете од скоро 3 години, па стварно нема логика навечер да се ,,храниме,,
    Ќе го пробам твојот метод, ќе пишам што сме направиле! Фала ти, убаво денче:hug:

На nadelinka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Мајки на каква перница ви спијат децата?

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.964
    Допаѓања:
    327.399
    Мојата на анатомска од дормео

На mariatim му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871

13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.661
    Допаѓања:
    37.390
    Sin mi spie na najobicna niska meka pernica. Da e do nego,moze i bez pernica da spie :). Ne saka visoki i tvrdi podlogi.

14. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    На дормео обична перница сиена ниска не сака повисоки никако некогаш ја трга и неа и спие скроз на рамно

15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Мојот сеуште без перница. Во креветчето има една многу мала, но секогаш е тргнат од неа. Дури и кога ќе го земам на спална и да го ставам на мојата перница одма се смкнува.
    Ортопедот ни кажа до годината набрамно, после годината на каква му е убаво на детето само ќе си покаже. Мојов покажува дека сеуште не сака.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.943
    Допаѓања:
    153.172
    Na obicno malo pernice maltene 1cm ili nekogas bez pernica. Samo koga e raskaslana i zatnata ja stavam na povisoka pernica ista kako nie sto spieme

17. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Здраво мајки, син ми има две ипол годинки. Лани во јуни прв пат му се воспалија лимфните жлезди и беше со температура, примаше антибиотик. Зимово (крајот на јануари) пак му се воспалија, повторно примаше антибиотик. Еве го од денес пак со температура, гледам повторно топче кај лимфните жлезди. Има ли некоја мајка искуство со вакво често воспалување? Утре ќе одиме на доктор, но би сакала да слушнам ваше мислење. Ви благодарам

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.964
    Допаѓања:
    327.399
    Бидејки е мал можно е така да му реагира организамот при секој вирус или инфект.И така да биде се додека е му е телото во раст и развој.
    Во секој случај испитајте повеќе работи:седиментација ,аст и алт во крвта,проверете ги забите,синусите,грлото,и тест за мононуклеоза .

Инаку Зголемени лимфни жлезди може да бидат и несакана последица на ммр вакцината

На wtff му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Гледав на инт.алое вера анатомска?Или има и др?

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.964
    Допаѓања:
    327.399