Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. NewMama

NewMama Истакнат член

Денеска синко после сите трауми со капењето ,за прв пат рандом му текна и побара да се капи. После плачки имаше ама кога го истадов :rofl:

Сакам сега мајки да ве прашам околу небулозава со мрп вакцина. Решив да го вакцинирам и закажав 2 и 6м е. Ама ме јаде јанза. Ај ако некоја од вас знае или знаете феминка што е упатена тагирајте ја да ми објасни како и во кој случај и дали воопшто има нешто такво поврзано со тригер за аутизам. Пр. Тие што ме читате знаете сум пишала и во други теми за син ми дека е потегливо дете. Знае апсолутно се, врзува зборови ама не и големи реченици или да раскаже некое дејствие туку прости. Своеглаво детенце што си тера по свое . Го носев на дефектолог поради што се сомневав на начинот на игра и ми кажаа нема ништо страшно само слаб фокус и дека е разгален премн. Сите доктори ми препорачаа градинка и решив да го пуштам најдов врски ама без вакцина ми е шубе ,значи морам да го вакцинирам.

Ако во најлошо сценарио син ми би имал некој спектар на аутизам или ген, дали сите стекнати вештини би ги изгубил после вакцината ? Знае некој ова да ми го објасни ? Педијатарот секако рече дека не, нема никаква врска. Но некои дефектолози викаат дека може да е тригер ама ептен не јасно кажано.

2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Јас без вакцина го пуштив во градинка. Ситуацијата со морбили е стабилна, барем таков впечаток имам, уште се немам решено да ја ставам.

Кога му ја примав последната доза превенар ми кажаа дојди си за два месеци за мрп, подобро е да ја примиш, не читај сешто за вакцината, безбедна е. Ама утре ако има последица кој ке одговара? Кој ке гарантира дека нема ништо да е?

3. NewMama

NewMama Истакнат член

Да во право си. Ама мене ми е сепак шубе гледам и дека темата сипаници е активна.
    Но пак ќе прашам нема ли некој со конкретен одговор. Само тоа го слушам тригер, стимул...

MilaSs12 likes this.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Морбили мирно.
    Заушки и рубеола не баш.
    Внимавајте си ги тие што не ги вакцинирате.
    Те дополнувам да не помисли некој дека е само за морбили мрп.

KuklickaSk and MilaSs12 like this.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Да, знаеш со синко како оди работата. Веројатно летово ке го вакцинирам.
    Точно, убаво што пиша, заборавив да додадам, можеби некој родител не знае.

NewMama and Milkiway like this.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

@NewMama апсолутно нема никаква поврзаност и има милион студии кои го потврдуваат тоа.

Една единствена студија во 90тите нашла линк меѓу аутизам и мрп врз основа на изјави на родители. На авторот на студијата му е потоа земена лиценцата за работа заради тоа што е докажано дека пишувал лаги.

Од заушки машко дете може да добие стерилитет.
    Девојка невакцинирана и со непрележана рубеола може да изгуби плод ако закачи рубеола во бременост.
    Од морбили се лежи во болница и има куп можни компликации, кои вклучуваат и енцефалит.

Ама, ваше дете, ваша одлука.

А за сите форми на аутизам, незборување и секаков друг доцен когнитивен развој има куп други причини кои не ги гледаме, или не сакаме да ги видиме. Дел се лоша исхрана полна со пестициди, хемикалии, конзерванси, загаден воздух и отрови кои ги дишеме уште дур бебето е во стомак. Има студија која докажува дека дишење ПМ10 честички во голема количина во прв триместар носи зголемена шанса за аутизам кај детето.

Колку лекови плус ние пиеме, колку сме зрачени, како ние се однесуваме со детето откако ќе се роди... куп можни причини, ама мрп не е една од нив.

7. NewMama

NewMama Истакнат член

Јас се сложувам со се горе напишано. Ама ме мачи една работа. Зошто има препорака да дете додека не прозбори да не се вакцинира. И во ред ете од кога ќе прозбори , ако доцнењето било причина генетска или некој аутостичен симптом дали навистина вакцината ќе биде тригер за да детето ги изгуби сите стекнати вештини. Или ова е само мит?
    Едит : се вели вакцината неможе да создаде аутизам кај здраво дете ама може да биде причина за дете со генетски предиспозииции за аутизам од некој си предец.

MilaSs12 and mal.ecka like this.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Каде има препорака? По социјални медиуми? Кај ниеден доктор кај кој сме биле, а сме биле кај повеќе, не ни било кажано да се почека со мрп додека прозборе. Јас ја дадов на 15 месеци, не зборуваше, само неколку зборови.

9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Од кај таа препорака? Никој не ни дал од докторите со кои разговарав таква препорака туку по календар 12 13м го вакцинирав.
    Е сега има доктори и има "доктори".
    Можеш да истражуваш на нет ќе видиш дека бенефитот од вакцината е многу поголем од се друго.
    Зошто и јас наидов на тоа да прозборел, но прашав дали некој ќе ми гарантира дека нема ништо да му биде ако фати морбили, заушки, рубеола? Секако никој не може да ти гарантира за ништо,нели е така.

MilaSs12 and Mantub like this.
  10. NewMama

NewMama Истакнат член

@KuklickaSk @Milkiway проф.др. Владимир Трајковски мислам дека беше. Од филозовски факултет оддел дефектологија специјалист по тоа поле. Можно е ли да шири толкава пропаганда ?

Milkiway, MilaSs12 and KuklickaSk like this.
  11. Milicka*

Milicka* Популарен член

Здраво , пишува една пренногу загрижеа мајка , дете 23 месеци почна да го витка навнатре левото ноџе , го однесовме на снимање се утврди дека има излив на две колкчиња , испитан асо титар негативен , црп мирно , лимфоцити покачени , матичен ме даде никаква терапија , ортопед исто , само строго мирување , наводно е вирусно , дали некоја мајка се соочила со проблемпв , комплетно сум скршена и ме интересираат искуства доколку некој се соочил со проблемов ,?

12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Немам време сега:yawn:, ама утре баш ќе истражам што вика на темата тој и што викаат странски научници

NewMama likes this.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

https://remedika.com.mk/minlivo-vospalenie-na-kolkot-bolest-ili-sostojba/

Според ова треба и антибиотик со широк спектар. Јас би побарала второ мислење.
    Со помин нека е. :hug:

Milicka* likes this.
  14. Milicka*

Milicka* Популарен член

Баш затоа и прашувам , бидејки секаде читам дека се дава антибиотик , а со матичниот се убедуваме и вели дека по лрвна слика е вирусно и не дава антибиотик , сепак ле барам и второ мислење , засрга се мачиме , го анимираме да не станува , тешко оди но мора да се истрае.. ти благодарам во секој случај.

MilaSs12 likes this.
  15. NewMama

NewMama Истакнат член

Не сум антиваксер но син ми прв пат мама на 2 години изговори. Во некои области беше пренапреден но во некои доцнеше. Сега кога имаме голем напредок не сакам да му отежнам ,затоа прашувам се и барам одговори. Секако мајка си и ти знаеш дека сите сакаме се најдобро за децата. Инаку баш би сакала да е така бидејќи решив да го вакцинирам за да го пуштам во градинка па истражувам пред да биде доцна. Незнам овој дали е квази професор и доктор или не. И на форумов нешо неможам мн да најдам за човеков ,секоја информација е добредојдена. Се надевам дека греши.

srekice and KuklickaSk like this.
  16. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

му го најдов чарето, со туш кабина сме ама може да се наполни вода и да се седне. Па ајде сите пајчиња мечиња и гумени играчиња ги капеме. Само маки е за косата ама се снаоѓаме

NewMama and srekice like this.
  17. srekice

srekice Популарен член

Ако однесеш дете што не зборува кај дефектолог или логопед ,а треба да тргне во градинка. Тие пишуваат препорака да не се вакцинира со мрп,а од која причина ,ете така да не им е шубе. Сто посто има и мајки што ке ти потврдат истото што го кажувам. Истото и мене ми беше понудено.

18. Annath

Annath Форумски идол

Не знам што му е целта, ама мене многу лош впечаток ми остави. Бевме кај него со големиот син кога беше на возраст некаде 3-4 години, оти тешко се адаптираше во градинка, имаше изразени тантруми и многу тешко се смируваше. Човекот ни кажа дека детето има аутизам. А пази, син ми комуницира нормално, зборува чисто и јасно уште на година, пееше песни на англиски од таа возраст, црта многу убаво уште од три години, нормално се однесува, а професорот ни рече дека детето има аутизам затоа што сакало да ги гледа тркалата на количките како се вртат. Дијагнозава од ракав ја извади. Мислам дека во прилог му оди што повеќе деца да дијагностицира, ама со која причина, не знам.

Малиот син летото 2020 имаше ваков излив, помина со мирување и бруфен неколку дена. Ние кај ортопед бевме, ни кажа дека нема потреба од антибиотик. Ако не се повлече изливот, тогаш можеби ќе дадеа терапија, ама помина и со тоа.
    Ако има негативен асо титар и нема покачено црп, зошто антибиотик?

Иначе многу често се јавува ова, особено кај машки деца и нема никаква причина за загриженост, оти поминува.

19. Milicka*

Milicka* Популарен член

Асо титар негативен , црп ниско 0.5 , нам не ни дадоа ни бруфен , уф , вторник сме на контрола , искуствено за колку време се повлекува и дали мирувавте после тоа ?

20. Annath

Annath Форумски идол

Бруфенот го дадоа за болките, а за мирување, една недела требаше да мирува. Ама детево не дека почитуваше нешто од препораките, не седеше баш мирен, а не можеш да го врзеш, нели. Битно беше да не скока и да не ја оптоварува ногата, после една недела изливот беше намален, за десет дена целосно повлечен.

mal.ecka and Milicka* like this.