За да чистам со шприц, треба да имам мали деца кој што ќе се навикнат , пробав пред некое време и ќе се удавеа, вриштеа пола саат. Големата скоро 4 години , она дува убаво, за малата ми е. Да дополнам, со пуштање на физиолошкиот, доколку вдиши детето, сите бактерии одат во белите дробови. Ако се закачи некоја таму, може да дојде до компликации, ретко ама се дешава. И потешко се лечи.
Јас од бебе чистам така нос, прво кога беше бебе легнато настрана и со ампула цела прво во едната и после во другата ноздра. А после годината со шприц од 5 мл над лавабо ја држам, ќе се инаети прво, ќе писка, ќе плаче ама после ќе се навикне. За нивно добро, да можеше поинаку таман работа да ги мачам. Нема поубаво чистење на нос од шприц. Никогаш поинаку не сум им чистела нос полн со мрсули кој се полни на пола саат. Немаш појма што се излегува. Како може да се спушти на плуќа со чистење вака нос? Со НЕчистење да, ама вака? Не вдушува детето туку голта нешто од растворот, не може цел да излезе од носот и тоа оди во желудникот, а не на белите дробови.
Тоа го минев минатата година, не можам јас на секои мрсули брисови да зимам. И да давам антибиотик само ради едни мрсули, локално да, така давам веќе , ама да пие антибиотик нема шанса се додека нема температура. Плус, деца се, дете без мрсули не бива ,така било и ќе биде
Ако е вирус со температура џабе антибиотик. Синко до сега два три пати беше болен со температура ама вирусно. Помина само со виранто и чепчиња по потреба. Му направив брис затоа што со денови му тече носот, зеленкави мрсули и излезе дека има haemophilus influenzae. Искуства некоја мајка?
Нас ни течеше носот една недела и цел беше затнат му правев инхалации му прскав спреј и џабе беше.. Му направив брисеви испадна и во нос и во грло дека има стрептокока и ни даде педијатарот антибиотик и му се смири.. Сепак подобро е да се направи брис за ако е бактерија да се лечи со антибиотик.
Јас те разбирам потполно, ама да уништам имунитет оти имаат само мрсули ? Нема логика. Нема потреба. Антибиотик се дава ако имаат температура, ако им направи проблем не дај боже, а да се дава само ради мрсули Нема поента. Одат во градинка, и сигурно за 2 недели паќ ке ја фанат, и на секои 2 недели да трчам за брисеви да ги малтретирам и да давам антибиотик ? Ќе имаат имунитет нула, крв слаба, а со тоа потешко ќе минат други вируси, се си влече тоа. Сами ќе си ја надраснат бактеријата, ако е веќе бактерија.
Мајки, што би можело ова да е, само на нозете назад кајшто се виткаат има црвени лишаи, тек тук и на некое друго место по ноџињата.
Не знам,јас мислев дека е над 3г На скоро сите лекарства пишува над 2г или над 3г ама и над 1г сме давале по препорака на лекар...
Многу треба да се внимава со вакви ушмукувања на мрсули, лесно пукаат капилари и настанува крварење од нос
Јас од бебе и чистам со ова. Капилари пукаат и без аспирација. Ако дадеш поголем напон. Ова е така дизајнирано да е многу нежно. Усниот аспираторот е пострашен. Не го купив на своја рака. Педијатар ми кажа. Испирам јас и со шприц, ама мое дете не седи.
Кога се породив одма и го чистеа носот со аспиратор на струја. После во Систин аисто Фиданоски ми рече да чистам. Исто и Коиќ ми го рече . Само без потреба да не ставам физиолошки. Ја оштетува слузницата и убива и добри бактерии. Мојата сама седнува за чистење. Веќе поише од две години го имам. Кога го купив ,свеки у несвест падна. Чула она нешто. Затоа девер ми и јатрва ми и дуваат во уста на малата за да и исчистат мрсули
Можам да замислам. Јас такво да иставам за носе ќе добие мозочен. Хаххахаха Малата сега ми е ептен затната неможе ни да цица . А никако не ме остава со ниеден реквизит ќе си пукнам. Големиов го научив да дува и така празниме мрсули.