Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.703
    :rofl: Избери си тогаш, мене трициклите ми се подарок, јас не би ги купила. Едниот е поскап, од поголемите. За мене тоа се пари без врска. Да бирам јас, би купила класично точаче со помошни. Подобри се за управување од трициклот плус подолго ке го вози.

На mal.ecka и srekice им се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.703
    Која мајка кажуваше за замислено другарче? Синко си има замислено бебе и му кажува се што му кажуваме ние, пример мора да јадеш да си силно, опасно е да трчаш на улица, ако паднеш ке те боли итн. :drunk:
    Мало било бебето и тој ке го учел.

3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @Presrekna :D

На mal.ecka и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.426
    Допаѓања:
    183.290
    Генерацио што се праи?
    Што праат малишани? Има ли некоја случај каде дете нејќе да го дели тато со мама? :wasntme: Тантруми на најјако ако маж седне до мене и ме гушне. Со сопствениот маж седиме на 2 метра. |( Само таа може да се гушка со него, јас не. :D Сте имале ли ваков случај и како сте го решиле?

Дали Флорадикс сирупчето имаше омега? Или сепак да земам Молерс? И кој вкус на Молерс беше со најсуптилен вкус? Зелено Јаболко? Еднаш земав тути фрути не ми помина ниту во сокче.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.384
    Допаѓања:
    18.626
    Мојот го сака зелено јаболко. Неколку шишиња испи до сега.

За другото не знам да ти кажам,мојот е мамин син,мајка не ја дава на никој:D

На srekice, mal.ecka и Yowannty им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.703
    Уште немам таков проблем, не му текнало дека може да изведува тоа.
    Како и за се до сега, ке помине, фаза е. :inlove:
    Е мојот има фаза да ако се играш со него не смееш друго да правиш. Пример се играме јас и тој, доаѓа татко му и почнуваѓе муабет, прво поаѓаше да го тепа, ама по објаснување сега врата затвора и вели бежи. :D
    Јас молерс тути фрути давам.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  7. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Кај нас синко не ме дели со тате хаха. А има и момент ако седиме со мм на различни места синко не спојува и не тера да се бацуваме и ни упаѓа на средина :$

Флорадикс има со железо и без ама и во двете нема омега. Јас молерс порано користев од зелено јаболко, сега само тути фрути. Го давам со шприц. Сакал неќел чека и го голта ,веќе се навикна. Ме гледа со шрицот и вика Д3! Д3 ! Нееее .:rofl::rofl:

На srekice и Yowannty им се допаѓа ова.
  8. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Мене синко не ме дели ниту со татко му ниту со некој друг, цело време е со мене не ме остава ни секунда.. Мамино синче :D Јас му зедов молерс од тути фрути и не го пие ниту во храна ниту во сок/вода во ништо и се откажав.. Едно време му ставав во вода затоа што многу пие вода и додека му ставав не ја пиее водата и се откажав.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    1.454
    Некој да има порачано детски патики од обучс метро од пандино? Гледам намаление има па ме интересира дали се квалитетни?

10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    ме потсети на едно девојче овде во фамилијата. Многу често одеше кај братучеда од маж ми и кога таа се омажи девојчево толку го замрази маж је.... Не сакаше да го види зашто тој ја зел дома. :rofl: тогаш мислам 3 години имаше. Абе деца.

11. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.351
    Што советуваат уствари вашите педијатри, колку дена се пие антибиотик?

12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.703
    Еве ти мое искуство од пред една недела. Брис вели бактерија во нос само. Педијатар даде антибиотик послаб едно шише, за 7 дена доза. Никогаш нема пиено плус само во нос е ке исчисти.
    Пак зелени мрсули, на своја рака повторив брис и по само два или три дена откако заврши со антибиотик покажа пак бактерија. Ми даде само аптибиотик локално. Во петок се пожали на болка во уво. Правец на ушен и црвено уше. Вели оваа бактерија не се лечи со една доза. Кикс.
    Сега препиша два антибиотика јаки. :|

13. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.351
    Фала на одговор
    Баш ми е жал за малото, брзо опоравување, моето има прозирен секрет од нос и кашлица, педијатарот препиша цефалексин 4-5 дена да пие, денес е 5ти ден но не приметувам некое подобрување, го однесов на преглед денес друга докторка ужасен прием од нејзина страна, не сакаше да го прегледа, дрско ми рече да го барам докторот кој првично не примил, на крај искоментира антибиотик се дава 7 дена, кај се видело 4-5дена… значи ужас од здравство, тешко тој што има мака

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. hotsauce

hotsauce Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2022
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    326
    5 дена

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  15. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    За малата 2 пати ме вратија пррд 2 месеци. И сега пак истото ми настина и не ја однесов. Имаше зелен секрет и кашлица. Докторот ја преслуша тогаш и ми се испонаша, кај носам дете на доктор ако нема барем 2 дена температура . Давав само физиолошки и всѓав мрсулчиња. За 10тина дена и се среди.

16. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.989
    За прозирен секрет антибиотик ви дале? :wasntme: Ние и зелен секрет имавме и антибиотик никогаш не сум давала, а еднаш и препиша зелени густи мрсули имаше и ништо друго, не го зедов антибиотикот, продолжив со чистење носе многу убаво и за 10 дена и помина. Моментално е повторно со секрет, на почетоко зелен секрет, сега веќе само прозирен, само физиолошки и солен раствор ставам во носе. Никакви други симптоми нема.
    А инаку антибиотик се пие 10 до 14 дена за успешно искоренување на бактерија, ако е установено дека има бактерија, ако не, нема потреба од антибиотик.
    5-7 дена е исто како и да не си пиел антибиотик.

Ќерка ми е 2 години. До сега нема пиено ниту парацетамол за температура, а не па антибиотик. А се разболува многу често од брат и, со температура, со кашлање, мрсули да не зборам на 2 месеца скоро, црвено уво еднаш од толку многу секрет, секогаш кога он нешто донесе од школо наредниот ден и неа ја фаќа и мене одма. 2 пати ковид поминавме, со блага температура, кашлица, секрет еден тон од нос имавме сите, 3 недели не држеше, само по себе помина. Апсолутно ништо не давав. Најдобро оружје да се остави организмот сам да се избори. Со тоа мото сум од сам старт. Витамини многу, здрава исхрана и ништо друго.

На elimkd и NewMama им се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    А температура како симнуваш?

18. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.989
    Ја расоблекувам, на маичка само, соблакам чорапчиња, еднаш само ја истуширав оти беше лето и убаво и беше да се шлапка во када. Ако е над 38 ставам крпчиња на чело, под пазуви и под колена. Ма да ретко тоа, ја оставам сама да се избори и следам расположение. 80-90% кога има Т е расположена како и да нема температура, си игра, си ручка, течности нудам мноооогу значи постојано, вода, чај, сокчиња цедам и пие, секогаш пие што и да и дадам, немаме за тоа проблем. Јадење не нудам освен ако сама не ми побара. Тоа правам секогаш и успевам во тоа, до сега. Нема потреба од клукање на хемии. Поготово температурата е наш пријател, не треба да ја оттурнуваме никогаш. Штом има Т телото се бори со нешто и штом се избори тогаш престанува да има Т. Тоа е факт.

19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Кај нас тие алтернативни методи помагаат само на пола саат, после одма качува висока. Плус што не сака ни вода да се напие кога има температура. Додека не симне скроз не пие ништо.
    Парацетамол не помага, никогаш не му симнува скроз до кај 38 максимум, само бруфен помага.
    Еднаш имаше 9 дена температура, пробав се што можам ама едноставно си гореше од температура. И стандард си слабее по пола кило на секое пострашно разболување.
    Не давам и јас ништо до кај 39,веќе над 39 многу ми е страв да го оставам така.

Еве сега од 5 сабајле си има температура 38.8 и се уште немам дадено ништо. На пример до кога ја оставаш така?
    Туш, ладење симнува и пак качува.

На mal.ecka, MilaSs12 и NewMama им се допаѓа ова.
  20. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Убаво е што ти пие течности да не ти пиеше ќе и даваше со песна. Син ми кога крева температура седи ништо не прави ,омалаксан е многу и сака до мене или до татко му да стои ,се собира до нас. И јас пробувам на природен начин со раслекување,го поминувам со влажно крпче, ветреам дома, сум ставила и чорапчиња со оцет. Ама ако не му се симнува од 38.5 му давам парацетамол. Премн ми е жално да се мачи долго.

На elimkd, MilaSs12 и Spidy им се допаѓа ова.