Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    3.989
    Кај нас во Грција не даваат педијатрите омега од раѓање како во Мк што ви даваат, на своја рака можеш да даваш ако сакаш, а и нема баш за бебиња омега, сум прашувала по аптеки со изговор дека не се дава на толку мало бебе... се е за над 3 години, а Д3 до 1 година советуваат да се дава. Јас лично не сум давала на ниедно дете од толку мала возраст ниту едното ниту другото.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.384
    Допаѓања:
    18.626
    Јас давав од капсулите на Бејбитол со д3 и омега, после годинка се префлив на чист Д3 и Молерс-кој содржи и омега.
    Сега се потроши и молерсот и размислувам дали да купам ново шише, со оглед на возраста 2г и 7 месеци

3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Каков фактор користите? Која е добра и со нормална цена:?:

4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.247
    Допаѓања:
    27.878
    Јас лани земав ладивал за деца по препорака на другарка фармацевт, 50 фактор. Даваа 2 за 1000мкд, многу добро се покажа. Исто и Нивеа сум земала 50ка деца, не ми горел.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.765
    Допаѓања:
    3.466
    Здраво, мајки некој совет за спиењето? Синко има 20 месеци уште не можиме во ред да дојдиме едно спиење ни е малку две ни се многу и седиме навечер си играме

6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    За таа возраст една дремка е доволна, не го оставај 2 пати да спие. Од 12 до 14 е доволно. Пробај неколку дена и ќе фатите ред. Пред спиење без тв, благо или активни игри.

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    3.989
    Сега лето не мора да даваш, сонце има во изобилство ма да ме било доволно тоа сонце ми рече еднаш старата педијатарка која ја имавме, за да прима доволно Д од сонцето ми вика треба да биде скроз гола кожа и многу време на сонце, а вака облечени имаат допир само на дланките, лицето, а капче им ставаме и со тоа го криеме лицето и главата од сонцето така да до некаде и точно е тоа што ми го кажа дека сепак мора допочнително Д да се прима.

На lavinija28, mal.ecka и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  8. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    88

9. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.884
    Допаѓања:
    12.006
    @Mantisa
    Му помина само од себе, ништо не мачкав :tmi:, фала ти за другпат ќе знам.

На Mantisa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    95.144
    50ка на ЛаРош,веќе 2ра година.Би рекла дека е одлична,пробан и на море и на висока планина.Цената не е баш буџет френдли,околу 1500 ден е можеби овде,но голема грамажа е,па би траела и 2 сезони.

На mal.ecka и srekice им се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Го достигнавме врвот во пребирање на гардероба и ми треба помош зашто веќе нервите ми се при крај. Само две маици прифаќа да ги носи и неколку пара тренерки. Отидов денеска му изнакупив куп маици со различни принтови, дојде од градинка и за сите кажа бљак и ги фрли.
    Спремањето за некаде трае долго додека да се спогодиме што да облече, значи рикање на цел глас ако не му свиѓа некоја маица. Што да правам веќе, како да излезам на крај?

12. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    95.144
    Да купиш по неколку од истите маици и да не се нервираш8):D
    Колкав е?
    Ке му пројде сигурно,речиси сите ја имаат фазава.Кога работев во градинка имаше една малечка,цел месец со фустан плав на Елза доаѓаше,врз се живо го облекуваше,и баш драма беше за пресоблекување.Мајката имаше купено два,па преживеаа:D

Знам дека не ти е смешно,ама пробај само со фино некоја тактика да му најдеш.Ете искористи го таткото или некој близок што му е “идол” и сл..

На srekice, MilaSs12 и Jana06 им се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Не можам да ги најдам пак да ги купам, помислив. И со татко му пробав, му купив слични со неговите и ми вика 'тата не' и ја фрла. Две години е.
    Дури го носев сам да си избере нова гардероба и се фати за едни меки бебешки патики, ја дигна продавницата во воздух да ги земе и си отидовме дома.
    Најверојатно ќе треба да се стрпам да помине, м?
    Кај се научи да ми вика бљак и да фрла како драма квин, значи не можам (facepalm)

На lavinija28 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Мајки, колку зрна аронија давате на двегодишни деца?

15. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    88
    Zdravo
    Dali e vo red da mu davam mleko ladno od frizider netopleno? Za tetrapak pravam muabet?
    A drugiot navecer odbiva mleko samo nautro pie?

16. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    1.020
    Јас само такво давам, топло не сака. Ни јадење не сака топло, прави драма додека се олади.

На Mantisa и srekice им се допаѓа ова.
  17. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    95.144
    Јас ич,ама на времето конзумирав по 5-6 беше дозата за возрасен,така да со максимум 3 би одела кај дете.

@Mantisa зошто не би било во ред?Ако мислиш на составот,ферментирани млечни се подобар избор(јогурт),а за ладно не мислам дека е страшно.

На Mantisa и lavinija28 им се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.384
    Допаѓања:
    18.626
    Јас давам по 5 зрна,уште после годинка

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Добро вечер мајки,

Од минатата недела синко почна да ми јавува нешо како ноќни терори.. 2.5 години е.. во последниов период поточно пред 2 месеци започна во градинка не ја прифати ни тој, а ни таму не беше баш прифатен, сопругот замина во странство, а беа приврзани.. од градинка ми се разболува многу и дали се му дојде како стрес започна со ноќни терори.. тантруми преку ден.. беснеење, инаети, не слуша воопшто што претходно не беше таков.. искрено не знам веќе како да се справам и за мене е престресно и веќе паники и страв ме фаќаат од што неможам да се справам.. инаку најчесто теророт го фаќа во првата половина од ноќта..
    помагајте мајки оти мислам ќе се споулавам..

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Син ми имаше прв пат на година ипол, искрено не знам како прекинаа. Пробував со бевиплекс пред спиење, неуспешно. Еве сега нешто пред да направи 2 години пак се појавија и јас не знам кај се наоѓам, не памтам кога последен пат спиев како човек. Сега се сомневам дека се плаши од темница зашто сака да го земам во раце и да одиме на светло. Така одма презаспива и го враќам во креветче. Само не го буди, не му збори многу туку со ш'шкање пробај да го смириш, гушни го, кажи му дека си тука.
    Денски немаме некои тантруми ама на моменти не се трпи. Научил да удира претпоставувам од градинка зашто ми рекоа дека имало девојче што ги учи другите да прават глупости и со тоа моментално се занимавам. Збори, збори, устата пена ми фати и еве 2 недели неуспешно. Ќе се смири за викенд и од понеделник стара песна.
    Инаку, и маж ми е често надвор од државата, првите неколку дена обавезно ден и ноќ плаче по него, а после не сака да го гледа на камера, кога се враќа го игнорира и тоа ми е многу болно ама живот, јбг.
    Имам забележано најмирно спие кога ептен ќе го изморам надвор или ако помине време со некоја од тетките зашто ги обожава, дури и се смее на глас во сон. А ноќните терори обично ни почнуваат накај 1.30, па 3, па 5 и натака веќе не е ни спиење туку се врти по цела спална, седнува и легнува, ужас.

На dunika и Miss.N им се допаѓа ова.