Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    И јас исто како Оли би ти кажала затоа ти пишав син ми легнува кај 19:30.. . Пробај така да му смениш бар 20:30

На Jana06 и 0ли им се допаѓа ова.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Можеби сте во право ама зимата кога легнуваше во 20, стануваше во 4 |( Затоа го оставам до покасно. Уф. Немам друго освен да пробам.

На 0ли, Milkiway и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Даа и мене така ми се будеше во 4.:worried:...некако постепено почна да менува сам во 05 па еве сега 06 па и 07 знае да се разбуди

На Jana06 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Кај мене спие само 9ч тоа е се народе :D денски не преспива ни дома ни во градинка.
    Од новороденче е така една ноќ нема врзанооо ма шо сакаш прави затоа викам ваљда до прво одд ке смени :D

На eta, lackygirl, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Alea123

Alea123 Активен член

Се зачлени на:
    9 декември 2021
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    6
    Majki mala pomos malata e 2 I 4 meseca dolu intimen del pocna da pie antibiotik I se pravi crvena nekoja krema nekoj sovet

6. BY<3

BY<3 Популарен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2019
    Пораки:
    779
    Допаѓања:
    2.218
    Мајки да ве прашам како сте со зборувањето? Моето има мал фонд на зборови како : Мама, тато, баба, деде, тете(за тетка), бебе, дете, дото( за доктор), мјау(за маче), јаја(за јајце),(исто јаја и за зајак вика), паи(за пари), пе (за песок) ајде, дај, на (кога подава нешто), пе (за пеперутка), бо ( ако се удрила или гребнала), кап кап (за банјање), вее(врне) . Кога ќе ја прашам како се вика кажува на некоја нејзина кратенка. Исто и кога ја прашувам колку години има вика две. Е сега кога пробува да брои за сите броеви вика две, две, две.
    хај(за здраво), бај(за чао) - на англиски ги кажува.
    За разбирање се ме разбира кога и зборувам, и за моторика е доста напредна.
    Дали има проблем тоа што е дете со родители што зборуваат различни јазици пример јас и зборувам на Македонски татко и на Англиски.
    Кога почнаа почисто да зборуваат вашите дечиња?

7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Пробај, секоја вечер легнувај го 10 мин порано од претходниот ден, а дремката да му остане во исто време секој ден.
    Ако вчера легнал во 22, денес легни го во 21:50, утре во 21:40 и така полека враќајќи наназад, ќе го научиш и ќе следиш како ќе реагира со станувањето.

На dunika, mal.ecka, Milkiway и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    3.989
    Моето е двојазично дете. Од 18 месеци почна да зборува зборчиња и на двата јазика, од 2 полни години сега веќе секој ден се повеќе зборува и почисто, ги разбира и двата јазика како ја прашаш така ти одговара. Повторува се што слуша ама се буквално, сама. Надвор некој да си прави муабет она ги слуша и им се убацува у муабет, значи опасна е. По цел ден ломи, уста не затвара. Кога си игра сама, си седне доле на земја си игра со пепа пример ја има куќата на Пепа и тие сите од нив што се, си игра многу убаво, им зборува, ги имитира баш како они што зборуваат така и она им зборува....што да ти кажам, ептен сум изненадена со нејзиното зборување. Секој ден е се повеќе и повеќе. Инаку и телефон гледа и телевизија гледа, немам забрана за ништо, дури од тел што гледа многу работи ги кажува и на англиски почна да кажува работи што ги слуша на тел, ете азбуката ја пее сама еј, би, си, ди, и, еф, џи до таму оди и доаѓа до мене ми вика мама мама посе(после) како бесе(беше) :)
    На Грчки исто така ја кажува азбуката до некаде. Многу голем фонд на зборови има, т.е.реченици она си зборува нормално со нас.. ..

9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Да, решив да ве послушам, немам што да изгубам освен сонот од сабајле :D Заспа вчера во 20.30, имаше плачки ама бар само еднаш ме натера да станеме од кревет, инаку полесно презаспиваше. Се надевам ова е лекот.

На Cien, mal.ecka, Milkiway и 2 други им се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.119
    Допаѓања:
    24.422
    Значи исто, дома кога е не спие денски, в градинка некогаш спие некогаш не, јас мислам дека и да спие малку е то, навечер после 10ч заспива 11 го фаќа, во 7 и нешто станува, иначе сега кога сметам во август лани почна цела ноќ да ја спие, значи 2 год и 8 месеци, не 2 и пол :)

На haruki му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Ќе си легнуваш порано и нема да ти фали ни тебе сон :D
    Кога стана малиот сабајлево?

На mal.ecka и Milkiway им се допаѓа ова.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    6 :sun: Ама добро, презаспа до кај 6.30, убаво ми дојде и мене тој пола саат.

На mal.ecka и Milkiway им се допаѓа ова.
  13. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    225
    Мајки дали има вакцина што се прима послем една година освен ммр што се прима на 12 месеци ? Ние ммр не ја примивме уштњ малце ќе ја одлижиме само незз дали има некоја друга што се прима послем ммр .

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Ако не даваш пробиотик почни веднаш и продолжи да го даваш и кога ќе завршиш со антибиотикот барем ушѕе 10 дена. Од креми пробај со крема со цинк на пример со Судокрем.

15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.697
    Допаѓања:
    40.035
    Има на година и пол

На Bilbilce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    225
    А може да се прими покасно од година ипол ? Ние сме 2 години. А која е таа вакцина ?

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    2.160
    Петтовалентна (проверете во календарот за имунизација), и нас не ни е уште примена, ммр засега ја одложувам (две години и месец има малиов,не оди во градинка). Секој ден се спремам да го носам и се' нешто или носето ќе течи, или што знам што. Знам мајки што ја ставиле и накај 2,5/3 год... -А да прашам, дали им давате на децата домашно подготвено кокосово млеко (или бадемово и сл.)? Малиов до годинка беше на цицање, никакво друго и не сакаше. И после тоа не сакаше, ама јас сум крива, почнав тетрапак да давам, сите околу мене ми велеа давај млекце. Сега еве на две годинки сам наутро ми бара, ама по совет со доктор (поради едно топче на вратот што го има од мал и го следиме) ми рече никакво млеко да не давам, освен козјо домашно или растително за со кашиве со житарки+овошје. ​

18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    И тој одморен и спремен за нови лудории :drunk:
    Ако сакаш покасно да заспива и покасно да станува, поместувај ги за 10 минути паралелно и дремката и ноќното, ќе почне и да станува подоцна.

На mal.ecka, Milkiway и Jana06 им се допаѓа ова.
  19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Тоа не ми одговара зашто до 8 мора да е станат за во градинка :D Не ми се погодува знам.
    Ама да не бев трудна што сака нека прави, ќе издржам ама вака некогаш главата ми паѓа за спиење, а тој како за инает се повеќе плаче. Па и од држењето ноќе во раце имам некоја страшна болка во кичмата. Или кога ќе фати со нозе да ме удира ни перницата на стомак не ме спасува. Со едно око отворено спијам :drunk:

На mal.ecka, 0ли и Milkiway им се допаѓа ова.
  20. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Ми даваш надеж :D иначе да многу малце спиење е сепак и ок е нели ниту е кенкав ниту има потреба од повеќе сон? :D
    Коа тргна во градинка спиеше по 20мин а и дома исто до пола саат макс сега ни таму ни дома.
    Јас се чудам немам видено друго дете како моево ама еве ти ми ја знаеш маката :D

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.