Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.282
    Допаѓања:
    260.909
    Те прашувам бидејќи нашава докторка рече минимум 10 дена да се пие за резултати.

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  2. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Ааа фала на инфо. Не ни рекоа колку да го пие.Ако не се смирел за два дена,пак да го однесеме:|

3. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.282
    Допаѓања:
    260.909
    Па што да кажам...По лично убедување изгледа е.

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Значи начисто ќе полудам.Имам дете нејадач 2,7 месеци.
    Последно денеска. За ручек гравче и риба.Не отвора уста.Бараше крем.Не му дадов.Заспа со млеко.Стана бараше мед(тоа му е џем домашен),да сркал со лажица.Му дадов ама намачкан на лепче и тоа со карање го изеде лепчњто,настојуваше џемот така без ништо да го јадел.

Навистина не знам како да постапувам.
    Познавајќи го карактерот на детево,манипулира.
    Решив не попуштам.
    Ако му се јаде,ќе јаде а не да пребира.Инаку,генерално се јаде.
    Не сум од тој тип битно да му е полн стомакот,па макар и со глупости.

Како реагирате,се справувате во вакви ситуации?

Се мислам дека во случајов не треба да давам нешто за отворање апетит оти едноставно манипулира.Не знам што да мислам и кажам,попуштив веќе со нерви заради тоа нејадење.

Мислам дека петки не се во прашање.
    А и покрај се,има дури и вишок енергија.

5. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    A da mu davas so iznuduvanje.
    Na primer ako go izedes rucekot ce ti kupam kolice primer ili boenka sto bilo. Ili ako jades sega ce te nisam vo park ili zoloska. Toplo e sega pa moze da se izleguva. Jas taka i davam. I da ne go izede celo ili so sila jade, barem znam 10 lazici izela.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.813
    Допаѓања:
    202.831
    @PUPICA поголемиов така прави кај мене. Се обидува да манипулира, ама не попуштам, тоа што е зготвено, тоа ќе се јаде, друго не давам. Како мал не правеше вака, почна сега, последниве два месеци. Најверојатно е начин на кој бара внимание ( нов член во семејството).
    Не би попуштила да сум на твое место, а држи вода и ова Ики што го спомна, пробај, може ќе има ефект. Ама не постојано, оти ќе почне да те уценува после.

7. claudi00

claudi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    137
    Majki moevo dete od oktomvri do januari non stop nastinato.inhalaci ventoli sirupi potoa nu dadoa inhalaci so pulmokort i ne se razboli no sega noseto my teci k potkasluva mi rekoa da prodolzam.so pulmokort i da fo cistam so simomarin kapki no vcera pa mi se nafrli ko plikovi ko.kansato od komarec koi isceznaa za 15 min denes bemase nisto no kasla noseto teci i vecerva na lice crceni tocki isceznaa za 1min doktorkata mi rece da kupam zirtec da davam 2 nedeli...no sega mie strav dali moze da pojavi opstrukcii pak ili ao pulmikortot i sirupov ke se sredi ve molam za sovet ili ako imate slicni islustva pisete :)

8. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.939
    Допаѓања:
    153.112
    Denes primetiv kaj sin mi pozadi na glavceto od levata strana na tilot kako nekoe topce, nesto potkozno ama tvrdo. Me zagrizi ne znam sto bi mozelo da bide. On vika deka denes isto go primetil.prv pat i deka malku go boli na dopir. Ne sakav pred nego da pokazam deka se uplasiv bidejki e panicar i ne sakav odma lekar da mu spomnuvam. Utre ke zboram so nekoj doktor da se konsultiram.
    Nekoj da ne znae sto bi mozelo da bide, masno tkivo???

9. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Можно е да е масно ткиво, по описот што го даде баш на тоа асоцира.
    Син ми имаше на окото, му требаа 5,6 месеци за да заздрави.
    Не е ништо страшно, сепак консултирај се со стручно лице за да бидеш на раат.

На нас многу ни помогнаа топли облоги (по препорака на док.)и крема тобрал се викаше.
    Кај возрасни луѓе се отстрануваат бидејќи потешко може сами по себе да заздрават а кај деца обично сами минат.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  10. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    608
    @PUPICA Пробај со договор - јас се поставувам со муабетот „ ајде сега да се договориме нешто - да изедеш тоа и тоа па после ќе те частам животинско царство или еден ред киндер“. И ова најчесто пали, и ако изеде му давам чоколадо или друго што сака бидејќи сме се договориле, а и двајцата треба да го испочитуваме договорт. Ако биде поинаку нема да ми верува за нареден пат...

11. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @iki26 @Annath @nadelinka па и тоа што го јаде,ќе го изеде со уцена:tmi:
    Среќа ете хемоглобинот му е добар,вчера заради трета работа правевме к.слика.

Периодов дефинитивно мислам дека петки се во прашање.Вечер и на педијатар ќе одиме.

Се надевам кај и да е ќе помине...

Мајки ај споделете искуство со вадење петки...

Последна измена од модератор: 29 март 2017
  12. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Мојата вади петки сега. Всушност долна лева и е целосно излезена, сега пробива втората долна.
    Освен гризење прсти и крварење од устата, од тој дел, посебно ако грицкаше нешто потврдо устата полна крв и беа. Стандардно будење,те.кенкање на секој саат два во текот на ноќта |( и тоа.
    Не беше нешто нервозна преку ден, всушност воопшто. Помина еден. Имаме уште само три. :D

Со син ми излегоа покасно од нејзе, некаде околу 2 и пол години. Не се сеќавам дека имаше некоја посебна мака и кај него.

На azelea и galapce им се допаѓа ова.
  13. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    @PUPICA ја знаеш нсшста борба со нејадењето.
    Практикувам во последно време во свежиот сок со кој го стартувам денот,да ставам витамин Ц и мед.
    Апетитот е поголем.
    Измњгу има изнудување ама тоа му е веке од навика.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  14. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.939
    Допаѓања:
    153.112
    Kakov sok svez davas od sabajle? Jas obicno pravam nesto kako smoothie za site, banana, portokal so visni aronija, obicno ovaa kombinacija. Sin mi go naviknav ama malovo nesto slabo ako ispie edvaj nekoi 50ml. Vo posledno vreme i ovosjeto so snegulki od sabajle mi go odbiva. Moze i e period , malku e nastinata a i da se nadovrzam na vasiot mubaet sakav da prasam koga gi vadat petkite moze i so toa da e povrzano. Mislam na koja vozrast gi vadat vasive decinja. Ne mozam da se setam sin mi koga gi izvadi. Mnogu loso spie eve i so jadenje zabusava i tece nos potkasluva se na kup ne sum primetila da i se oteceni nepcata ama vo toj del ne ni mozam ubavo da ja vidam.

15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Ќерка ми уште нема петки,ама доле набабрени се непцата веќе два месеци,има 2 годинии и 3 месеци

16. Martinka bt

Martinka bt Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    536
    ние исто имам 2 год и 3 месеци ги има 3те петки изваено уште горе лево не е излезена ама кај да е и таја ќе излези

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Ние сме 2год. и 5 месеци, абер немаме за 5-ки.

Од една страна страв ме фаќа, од друга сакам да ги извади па раат да сме малку од заби вадење.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.963
    Допаѓања:
    327.352
    Мојата има петки ,не ни приметив кога ги извадила.

Јас инаку дежурам :^)
    Има Т
    Преку ден ич ништо ,навечер штом ке заспие одма качува до 38.Од симптоми само нос тече и тоа не мн обилно

19. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Ох ај со помин да и е,изгледа некоја вироза:(

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Здраво мајки. Син ми е 2г и 5м. До пред некој месец беше многу мирно дете, а стана ептен лут и плачлив. Живееме во странтство, и овде од блиска фамилија го имаме само девер ми со жената и детето од 3ипол год. Најчесто времето го поминуваме со нив. Арно ама нивното дете е ептен разгалено. Неколку примери да ви дадам: секоја играчка мора да помине прво низ неговите раце па после друго дете да си игра, ако е играчката во син ми тој ја зема со ржење од него, син ми ако заплаче за истата татко му ќе почне: нека чиче да не плаче тој, после ќе ти ја врати.. син ми лесно се залажуваше на почеток и престануваше да плаче, па на нив тоа и стана навика, ама сега и тој продолжува да плаче.. ако некоја играчка син ми несакаше да му ја даде тој ќе почне со плачење, легнува на земја и вели неќе давааа ... ако сака мајка му или татко му да дојде до него легнува на земја и рита со нозе дојди мама/татоооо, за играчки нон стоп вели тоа е мое, тоа р мое.... и ред други работи (ќе земе една играчка што ја сака син ми и намерно ќе го провоцира да плаче, а оно ќе си смее). Еве веќе неколку време син ми почна да ги прави истите работи, исто однрсување, исти звуци.... и незнам како да си го вратам детето во нормала. Секој ден се повеќе ме нервира таквото однесување. Пробав да ги избегнувам, ама неможе, ако не отидеме ние, тие ќе дојдат. Имаме и други пријатели ама секој со свои обврски и ќе се видиме еднаш во недела или две. Кога е со други деца е сосем друго дете, многу убаво знае да се игра (иако приметувам дека и со нив почнува да вели "тоа е мое" ама поретко), но кога е со него, понекогаш и дома кога сме, е катастрофа. Дајте некој совет, јас веќе незнам што да преземам, нон стоп му зборувам ама џабе.
    Се извинувам за долгиот пост. Имајте убав ден