Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Обично по третата година децата почнуваат да играат меѓу себе. Пред тоа повеќе е карање, земање на играчки и плачки.

На Amore.Mio му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    1.020
    Баш читав пред малку една статија дека од 2г-4г дека е вака,карање и теглење за играчки и се останато. Супер, значи имаме време да билдаме живци (fingers)

На elimkd и Maca Macka им се допаѓа ова.
  3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.885
    Допаѓања:
    12.009
    Ти се срамиш од реакцијата на родителите а не од фазата на детето. Кога ќе се ослободиме да изиграваме судии во играта на децата, тогаш ќе сфатиме дека нивна е играта и не мора да суфлираме ниту да командаме.
    Мене ми е глупо кога ќе се најдат две случајни деца и сега родителиве глумат љубезност, па сега ајде дај му играчката, то се корне малото, ама дај му да ја види итн.
    Која е потребата од давање? Дете не разбира што е поделба до одредена возраст пример до 3 4 години. Јас радо би ќутела или би го оправдала кога нејќе да даде.
    Не сака и јас сум на негова страна, нека изгледа нефер. Треба и другото дете да сфати, ама тука неговите родители ќе се погрижат. Моето ако шизи по некоја играчка која шо не е негова, не чекам родителите да се вмешат па да му ја корнат играчката за моево да ја добие. Ќе си му објаснам зш не ја добива, па нека негодува.
    Ти да не се срамиш. Нормални реакции се тие. Тука појќе ти ќе треба да обајснуваш, ама ќе сфати со тек на време.

На Lady Leona, srekice, nevermet18 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.707
    Што пие кафана? :D

За неполн месец ја напуштам темата и синко веќе не цица. :muscle:
    Од вечерва официјално завршува нашата доенечка приказна.

На srekice, mal.ecka, 0ли и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.076
    Допаѓања:
    1.500
    Ќерка ми има полни 2 г. За некој месец , ќе заоди во градинка, до сега ја чуваат моите родители .
    Од толку што не е мешана, изненадени сме со мм колку е друштвена, и во парк сака да си игра со дечиња, со деца од роднини пријатели , исто , не сме имале конфликти . Дете од другар на мм , колку нејзе, таа тооолку го сака, трча по него, му ги дава нејзините играчки, тој дури и ги џапа од раче. Нејзините не и ги дава, да ги допре кога се кај нас, неговите воопшто.!
    Сега најново ја турка , ја удира, таа не плачи пошто г ообожава. Родителите неможам да ги обвинам го караат,му зборуваат во моментот на "тепачката"
    Јас незнам како да реагирам , знам да подвикнам НЕ и неможам да дозволам да ги оставам сами .
    Ваму седам зборам на маса, со едно око сум кај нив . Или ако се оддалечат, одам до ќерка ми . Денес да не бев сенка зад нив , ќерка ми ќе се валкаше по скали , се качуваа и овој ја турна. Среќа ја дигнав , не настрада моево .

Детево ми е понервозно станато од таа дружба . Не сака да се држиме за раце кога сме пешки излезени , по раздразлива е постаната , здивена .
    Сметам дека треба да се намали дружењето , ќе.се појави друго такво дете . Пак ли да бегаме ..
    Како да постапам ? Имате ли слично искуство .
    И зборувам дека е ненамерно на несакање турната... почнав да и зборувам да не трча по него , да си биди до нас.... но многу е мала за да ме разбере.
    А во исто време се плашам да не се исфрустрира .

6. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.885
    Допаѓања:
    12.009
    Направете пауза од гледање одредено време, па видете како ќе ѝ биде.
    Секако дека ќе реагираш кога детето ја турка. Не оставај на неговите родители, зашто твојот инстинкт е само твој. И не се срами и да застанеш до детето и да му објасниш да биде повнимателен.
    Нема ништо чудно ниту срамно. Се случува таква ситуација, се доближуваш му кажуваш како да се однесува или ако не разбира, биди до твоето, гушни ја, да знае дека е заштитена.
    Реагирај според твоето, а не според идејата другите да не се навредени.
    Имало случки во кои непознати деца доаѓале и го гушкале син ми. Тој како дете не сака се трга, се чувствува загушено. Еднаш дури не заплака а осетив како го собира, како кнедла ама не пушти солза. Јас застанав до него, на другото дете му кажав дека не сака моето гушкање и да се одвои. Доволно е твоето да осети заштита кога му треба.

Инаку за дружење, ниту мојов одел во градинка а ко шо гледам ниту за брзо ќе оди.
    Знаеш колку е дружељубив и ненаметлив? Ептен. Сака деца им се вртка околу, а не е насилен ич. Како бебе плачеше од други, му пречеше галама. Други ме учеа да сум го учела на дружби на галами демек леле готово детево муртко ќе е. Ете го сега се смешка под мустак на други и питом е. Нормално, не сака нападни луѓе и на такви не им возвраќа многу.

На Lady Leona и 0ли им се допаѓа ова.
  7. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.885
    Допаѓања:
    12.009
    На млеко сме и ние :D

И готово, затвори шиберчето? :D

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.707
    Беше што беше, толку е доста. :inlove:

Денес напладне малку драма имаше ама не попуштив. Сега си легна, побара, кажав голем си, вели а да, голем сум нема да плачам за цице, кажав приказна за трите прасиња, легаше и заспа.

На mal.ecka и elenaklasik им се допаѓа ова.
  9. elenaklasik

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.885
    Допаѓања:
    12.009
    На син ми на вратот забележав едно бемче ко папиломче, од оние меки испапчени. Сега му е ново.
    Што да преземам, можно е и на мали деца да излезат?
    Искуства?

10. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Дали е можеби исплашен од нешто? Мојот лани на година ипол ја имаше таа фаза ама се исплаши веројатно од машинката на фризер и сигурно неколку месеци со плачки миевме коса, а исто како и твоето си сакаше во вода да си седи.. Сам си престана после неколку месеци со плачки и сам си седи сега на шишање нема проблем.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  11. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Мојот освен храна другоо ништо не дава

12. natasha01

natasha01 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    Здраво, незнам дали пишувам на правилно место ако не префрлете ме.... Кај ќерка ми (2години) забележувам мали ситни влакненца на рацете и на нозете најмногу кај бутчињата. Не е ли премногу рано? Секако ќе посетиме лекар но ме интересира дали вие имате некое искуство на темата. Благодарам

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Ke posetite domtor i ke ja vidi goleminata na vlaknencata i malata mi e po vlaknesta i ni rece maticniot da sledime situacija pa ponataka i edno ispituvanje samo ne mi se seta po kliniki iskreno. Od hrana ni zabranija ili da namalime pilesko, jajca, da ne pie od plastika ili jade od plasticen pribor.... sepak poseti maticen

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    152
    Можно е да ама има многу разлика од бемка до папилом.

15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.385
    Допаѓања:
    18.627
    Како да ја надминеме фазата носење во раце?
    Веќе некој месец без трицикл излегуваме од дома,некогаш е навистина уморен,но денес излеговме утрото по леб и само што направивме неколку чекори- земи меее!
    Ај го залажав,за назад пак иста песна,а веќе бев и натоварена од пазар.
    Викам ај ќе поседиме на клупа да одмориме, тргнавме пак исто. На крај го излажав со трчање, блиску бевме до дома.

16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    I moeto ima epten meki plavi skoro prozirni vlaknenca i po race i po noze. Ne mi teknalo ic za ova doktor da prasuvam nekako normalno mi se gledalo mora vlakna da ima po race noze ko site nie vprocem stoznam

17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Исто и син ми, ни мене не ми текнало. Нит па сум помислила за испитувања.
    Тие хормонските влакна( ако не се лажам) се ептен оние црни што излегуваат насекаде...

На mal.ecka, Coco31, Cherry79 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.985
    Допаѓања:
    1.736
    Мајки вие чии деца пијат млеко во текот на ноќта.. Каак давате.. Стаанувате греете или можам да го чувам во шише од вечер па кога побара да дадљм... Две год сме ама сеуште бара 2-3 пати во. Текот на ноќта... Ми. Е страв даа не скисни... Во срчено шише ми е.. Не го греам го пие и ладно и топло...

19. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.353
    Чувај тетрапак до креветот и тури му во шишенце кога ќе побара чим и негреено го пие, дека нели и по маркетиве не го продаваат во фрижидер

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Прекини да даваш млеко, ти бара од навика. Смени со вода, и никако не давај млеко. Голема е веќе за будење ноќе и пиење млеко, башка забите ќе настрадаат.

На Lady Leona, 0ли, Spidy и 1 друга личност им се допаѓа ова.