Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Абе и ние сме исти. Ама вака објективно кога друг кажува е подруго гледиштето.
    Ја не би на консултација некогаш па да ти земат пари ќе те моткаат. Мислам систина прочитав имаа таков некој терапевт за развој кој ти кажува според возраст дали е во ред.
    Подобро остави 2г има, веќе ептен отскок прават деца стануваат

dunika, mal.ecka and Jana06 like this.
  2. Chantal

Chantal Популарен член

Мислам дека само сака самиот да ги направи работите, слично поминавме, сака да е самостоен. Кај нас немаше тоа во првиот дел што си опишала за патиките и чашата, ама да се врати назад за он да го направи да всушност сака да ти каже дека може сам да на не го правиш ти тоа за него дури и кога неможе сам. Фаза е. Мојот е малце поголем и ако види дека нешто правам што он смета дека може сам вика можам сам за да престанам јас. Ама тоа е следната фаза.

srekice and Jana06 like this.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Таман си е се. Не е ова за консултација. :D

4. 0ли

0ли Форумски идол

Многу слични работи прави и моево сега. Сè знае каде стои и ги враќа на место работите.
    Ако земам маичка да му облечам, ми ја дрпа и писка тој да ми ја подаде. Не остава ништо тој да не ни го подаде. Се облекувам и вика ли вика да се соблечам за тој да ми подаде маица, фармерки, чорапи, патики, лажицата за патики да облечам тој да ми ја држи... И ајде одново се соблекувам за тој да ми подава (facepalm)
    Сè тој сака да му помине низ раце. Ако му турам вода во чаша, се дере додека не ја истурам и тој да тури во чашата |(
    Сандали ако сум му ставила на нога, одма ги соблекува и пробува сам да облече или да ми ги подаде. Тој мора количката да ја паркира иако сум ја ставила веќе, тој мора шишето да го затвори и го отвора за да не е затворено од мене, мал милион примери имам што ми ги копира и сака тој и ги правиме одново за да ги направи тој :D

Last edited: Jul 14, 2022
    crazylady and Jana06 like this.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Леле исто, исто. Ми олесни :)
    Мене малку ме бунеше оној момент на опсесивност, еве пример на одмор лежиме со татко му, тој се заигра, го ѕиркам и ги наредил сите обувки до ѕид ама онака до перфекција. Пред спиење мора да ги провери прстите на нозе дали се чисти, ако не се, нема легнување... Сигурно ќе ми остане мисла уште некое време ама се надевам се е во ред.

0ли and mal.ecka like this.
  6. Septemvri

Septemvri Популарен член

Луда си жими се:P. Ке ти го носи маж ти секпј ден, слободнп раѓај уште едно:inlove:

The Unicorn likes this.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Не следам конкретно ниту еден профил, за секоја развојна фаза читам и стручни лица и искуства. Со тек на време почнуваш да го разбираш детето и што функционира кај него.
    Пример син ми е многу темпераментен. Ама не сака да го караш и да си строг. Сака се да му нацрташ. Велам не дирај шпорет ке се изгориш, не пали, ама кога ке направам филм за изгорено болници инекции мачкање веќе разбира дека е опасно. И за се така. Јадење одење некаде алишта итн.
    Има деца кај кои палат одредени финти за јадење кои кај моето не упалија.
    Ценам стручен совет, да ми се отворат повеќе гледишта за развој, што може да се случи итн. Потоа следам како ке реагира син ми и како да применам.
    Игри креирани од стручни лица и те како се убави за развој на детето. Тоа следам редовно.
    Ја има и син ми таа фаза. Јас поттикнувам самостојност, плус сега е во фаза дека е голем а не мал (солзи сами му идат ако некој каже дека е мал во било каков контекст) и се сака да прави сам. Сака сам јадење да отвора да се облекува да реди играчки итн.
    Децата цело време учат и повторуваат по возрасните кои им се идоли. Пример син ми глуми дека е татко ми, јас сум мајка ми, се јавува на телефон и вели ај земи го детево да завршам една работа. :rofl: Ме имитира приказните како ги кажувам па ги прераскажува на замислено бебе.

8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Нема никаков проблем.
    Мојот за 3м ќе прави 3г и во последниов период баш така прави. Ѕвони татко му на врата, зошто сум отворила јас,мали требало да ја отвори вратата. Отварам нешто за јадење-он требало да го отвори. Пуштам вода после мочање-он требало да пушти вода итн да не набројувам примери,ќе пишувам до сабајле:D

KuklickaSk and Jana06 like this.
  9. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Еве и скоро 4 години уште е на моменти таква.
    Со тоа што и собата сама си ја средува. Како она што сака, ама средува кога сака, али тип - топ средено.
    Малце е посмирена да речам, па вика јас сама, ако не можам ќе побарам помош.
    Јас мислам дека и во градинка ги учат вака.

KuklickaSk, mal.ecka and Jana06 like this.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Сигурно, не ми текна на ова :) Или ме слушал како викам по мм да си ги прибере патиките пред врата :D

KuklickaSk, TeddyGrey and mal.ecka like this.
  11. lavinija28

lavinija28 Популарен член

@Jana06 многу слични сме и ние, еве да се пријавам :D Генерацијава сето самостојни од пелени:D:D:D Се' сака сам да си прави: не јас да го мијам лице-тој сам; сам да си соблекува јакна; заби да се мие; да јади; дури и заштитнине капачиња за во штеќер тој да ги мести,да става клуч во клучалка за да отклучи, порта да отвора и уште мн мн мн други работи и обавезно со прстето ме предупредува дека тој ќе направи (го вперува прстот на гради и покажува како ЈАС). Зема тенџериња, мора заедно со капаците и ако капаков е помал/поголем и не одговара одма се нервира, сака да ги поклопи правилно и да си одговара тенџере-капак хахахах. Значи мн слични работи еве на оваа возраст, мислам дека нема место за паника:hai:

Jana06 and 0ли like this.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Пред да ја напуштам темава и да се преселам кај големите деца, да си кажам маки какви имам со јадењето на син ми.
    Пред некој ден плачеше со солзи викање и дерење за крем бананки. Не сакал лазањи ке јадел бананки. Денес испад ми направи за тост. Ке јадел сладолед, не тост. :devil: Го смири мајка ми и го изеде целиот тост. Ѕвер.

mal.ecka likes this.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Maloto mi ima tocno 2 ipol godini od golem gurman od pred 10 tina dena skoro i nisto da ne jade osven nakku gevrek ili testenini.I toa sam nema sansi da pobara se e so molenje i lazenje.Kako gi nadminavtr ovie fazi dokolku i kaj vas se ima pojaveno slicno oti glavata mi ja tupnaa ukazuvajki kako ja pogresno toa sum pravela ona sum pravela pa deka do taa faza e dojdeno. I dali celosno samostojno jadat ili vie im davate.

Milkiway likes this.
  14. haruki

haruki Популарен член

Пред извесен период имавме така проблем со прибирање на храна може недела дена иначе си е одличен јадач. Ние никогаш не сме форсирале не ти се јаде ок.
    Се лигавеше виде не пали не сакам тоа сакам ова и пак си се врати по старо.
    Иначе јаде сама од 8м.

Milkiway, elimkd and SanelaS like this.
  15. elimkd

elimkd Форумски идол

Не јаде сам јас уште го ранам и искрено ич не ми е гајле се дури е најаден, не форсирај ако одбива, остани само смирена, колку касне толку што може да правиш

Milkiway and SanelaS like this.
  16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

И јас истиот проблем го имам. Син ми уште нема 2г (за 2месеци ќе полни).
    Во градинка јаде буквално се дома ама баш ништо. И тоа трае веќе 2 3 месеци, не проаѓа перидов.
    Он шета ја ги бркам со тањир. Јаде грашок чат пат, палента со сирење, овес банана со јогурт,по некој лино пудинг и тоолку. Ручек не пробува освен една хип каша за 12месеци што му ја зимам и во неа додавам ориз, мисиркино толку ситно да не смее да го осети иначе толку.
    Го гледав менито на градинка пробувам исто да готвам пак џабе уста не отвара.
    Го оставам сам со лажицата и ја носи до уста и си прај "аммм" ама се преправа дека јаде како кога ги рани мечињата. И само се шљака со храната а шанси нема лажицата во уста да ја стај

И чаре? Ми е страв на одмор што ќе прајме зар 7 дена ќе биде на палента и овес... и сок пошто вода се гади кога ќе ја проба...

SanelaS likes this.
  17. elimkd

elimkd Форумски идол

Изгледа ги гледа дечињата в градинка како јадат затоа, пробај седнете сите на маса да ве гледа

Milkiway likes this.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Пробуваме и тоа. Он цело време седи со нас до скоро во хранилка, а сега веќе на стол седи меѓу нас. Се му се дава, само сирење и сув леб јаде.
    Внукот ми беше на гости и баш заедно ги седнамв да ручаат ама џабе мојов превозбуден дека има гости залак не стави во уста.
    И не е од секогаш ова. Во градинка оди од јануари редовно, прекина дома да јаде од мај некаде скроз почна постепено да намалува со разновидност. Апетит има не дека нема, ама плука. Ако е лигаво пр макарона плука, чоколадо плука... а друго вака ако не му се свиѓа на изглед нема ни да го проба

Malesia likes this.
  19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Mojot pocna i da ne saka da sedi na stol ke posedi 2 do 3 pati kw kasne od jadenjeto i se isprava stoi pa saka da sleze ... i taka brojam do 10 pa ke go sednam i pak isto.A i vo gradinka istoto. Ili ako jade nesto ke ja iznapolni ustata za da moze da go plukne potoa.Ama znaci puknav....pa i od strana komentari.

Milkiway likes this.
  20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Исто се исправа на стол да јаде стоечки. И тоа само леб и сирење јаде со нас. Бара ненце му е сиренце и нема шанси вика по тоа. И мене ме нервира многу, сакам бар 2 3 вида да јаде он ништо

SanelaS likes this.