Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    629
    @wtff Тоа е таа возраст. Син ми, внука ми и на пријатели синот се тука некаде со возраста и потполно истите работи ги прават, се различно растени и виспитувани и одат во градинка. Прво гледаат едни од други и учат колку добри толку и лоши навики :) ... Може да се имаат илјада играчки ама секогаш се фаќаат за една и тука настанува куршлус.
    Читав некаде дека на оваа возраст од две до три ипол години некаде наидуваат на големи промени во развојот, особено умствен и емотивен и дека таа појава на „ова е мое, јас го сакам, не го давам“ била нормална. Дека истата ќе се надмине и дека освен да се зборува со детето не може ништо друго.

Дури и нма воспитувачката во градинка не упати дека на оваа возраст они не се способни за заедничко играње, групирање или играње со улоги (продавачка, учителка и слично). таа фаза доаѓала покасно веќе од над три години.

На marchi-cool, M&M и snegulkata им се допаѓа ова.
  2. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    @wtff Не е проблемот во влијанието на детето од деверти, туку станува збор за фаза која повеќето деца ја минуваат. Поточно, во вашиот случај и двете деца се во истата фаза. Се е нивно, сите играчки ги сакаат за себе, своите не ги даваат а туѓите ги бараат, реагираат бурно и агресивно (станува збор за тантруми) пробаат да манипулират со врескање и плачење.
    И во игротека да го однесеш, можеби веднаш не ама штом малку се поопушти истото ќе го прави, се ќе сака да биде негово.
    Сум се нашла во ситуација кога моето плачело за играчка од друго дете, но сум се нашла и во ситуација кога другото дете плаче за играчка кое моето ја има.
    И во едната и во другата ситиуација зборуваш, објаснуваш, смируваш - ама нема кој да те слуша. На таа возраст од 2 - 4 год тоа е нормално.
    Наше е да ги учиме да делат играчки со други деца, и да не избрзуваме со заклучоци од типот разгалено дете, невоспитано, оти не знаеме какво е нашето дете во очите на другите (а ќе не боли ако е лошо етикетирано)
    Инаку низ истото проблемче - не делење играчки - сме поминале и јас и уште многу мајки од форумот,зборот ми е дека станува збор за сосема нормална фаза од растењето на едно дете.

На marchi-cool, TIGARCE86, M&M и 3 други им се допаѓа ова.
  3. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Се е тоа во ред. Знам дека дека постојат тие фази. Но важно е како ќе го учиш детето и со какво однесување ќе продолжи детето после таа фаза. Еве ви дадов пример кај што му велат на син ми "дај му ја играчката да не плачи". Мое мислење е дека треба на нивното дете да објаснат дека додека играчката е во другото дете, тој да си игра со друго. На пример син ми единствено од него го е слушнал зборот "шајзе" (не оди на градинка, за да слушне од други деца), сабајле се игра и низ лутинс вели шајзе. Му велам така не се вика, не е убаво тоа. И син ми вика само ...(името на детето) така вика. Додека неговите родители се смеат на тоа. Не велам дека нема да се научи, ама мене не ми е воопшто смешно дете од 2-3 год да користи такви зборови.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Нова девојка

Нова девојка Нов член

Се зачлени на:
    31 март 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво мајки, ве молам за совет или искуство. Имам 4 год. син и од поодамна почнаа да му растат влакна по телото. Од лани до сега значително се повеќе се познаваат. Го носев 2 пати на детска ендокринологија но прегледот беше-ништо не е ова. Навистина сум загрижена. Каде може да побарам совет-преглед од соодветен доктор додека е време. Ви благодарам

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.883
    Звучи како преран пубертет што и не е така чудно за нашите простори.Каква ви е исхраната?Ако употребувате мн протеини јајца,пилешко па уште и купено со хормони може и од тоа да е.

6. Нова девојка

Нова девојка Нов член

Се зачлени на:
    31 март 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Внимаваме многу на храната, сигурна сум дека не е од тоа. Туку дали има на приватно детски ендокринолог за да се направат потребни испитувања. Навистина не знам зошто на детска клиника не сакаат да направат било какви испитувања? Каде да се обратам? Има ли некој вакво или слично искуство?

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.883
    Порано на клиника бараа родителите сами да си најдат ампула acth за да можат да се прават понатомошни испитувања.Сега незнам дали сеуште е истиот проблем.
    Јави се во Систина и Ремедика и прашај дали имаат детски ендокринолог

8. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    153.762
    Vo sistina ima endokrinolog samo ne znam dali raboti so deca. Javi se prasaj

Ako nesto me nervira toa se vozrasni, bilo roditeli babi dedovci.... sto se smeat na deca sto pcujat i gi potiknuvaat uste poveke zatoa sto im e interesno.
    Ima mm edni rodnini koga bevme poodamna so sinko i mu vikaa aj kazi u pm ili nesto slicno i ja im se prerekov odma. Sto sakaat neka mislat i neka si gi ucat nivnite deca kako sakaat ama mene mi e toa grdo. Fakt e deka ponataka ke naucat od dr deca nadvor ama se vo svoe vreme . Ne gledam nisto interesno i smesno kaj dete na 2-3g sto pcue 8 kazuva dr bezobrazni zborovi

Последна измена од модератор: 31 март 2017
    На marchi-cool, azelea, bella.s и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Поздрав мамички,сакав да споделам една слика со вас ,да ве прашам за мислење. Малиот имаше температура во вторник навечер,претежно во главата,потоа два дена немаше,па завчера пак преку ноќ,му се покачи.Вчера сабајле кога стана,забележав дека се нафрлил по телото,ама многу ситни црвени брунки. Веднаш го однесов вчера кај матичната,ама според нејзе не е сипаница,ниту морбили,туку некаква екзантема,вироза,демек ко од температурата се нафрлил по телото,и ми рече да го бањам што почесто. Ама некако денес уште повеќе му се појавија и во лицето,некако се загрижив многу,не знам што да преземам :( IMG_3258.JPG

10. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.472
    А само на лицето ли има, или по цело тело. Да не е некоја алергија?

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.883
    Rozeola virus
    После Т се појавува осипот

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Не,по цело тело има :(

Така некако спомна и докторкатa,значи сигурно тоа е ?! Што да му давам,дали да го мачкам со нешто:(

Последна измена од модератор: 2 април 2017
  13. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Ко да го опишуваш син ми. Од две и нешто стсна ваков, еве четири ќе полни и само појачува оваа "фазава". Дур не се истера неговото и на глава ќе дуби.
    Јас се помирив дека е таков карактер и се справувам полека и толерирам, карање има само контра ефект, плескање кај мене нема, а од татко му ако добие после се истура детево врз другиве деца или мене. Им бранам да го караат или удрат, само негативни емоции се ствараат кај детето така. Јас тактизирам со игнорирање, награда - казна, играње игри и улоги, истакнување на позитивните негови страни...
    Има периоди кога си плачам од мака и доживувам како личен неуспех на рлдителството, но детето е едностсвно такво

На mama31 и mariatim им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.883
    Ништо посебно не се дава,ке се повлече наскоро само од себе.Само за Т лек за снижување.Но кога осипот ке се појави Т не треба веќе да качува

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    син ми имаше четири дена температура. петтиот немаше веќе, но се исфрли многу слично вака горе на грбот, кај вратот, стомакот и накај препоните. Еве веќе после еден ден му е смирена кожата. Не намачкав ништо. Еве слика ама не е баш добра . Гледам слики од тој розеола вирус. Децата често имаат и црвенило по лицето, како црвени флеки. На син ми му се појавија баш такви. Во прв момент на дерматитот ги препишав. Ама не се такви како од дерматит, кожата не е сува и корава. 17742380_10207102638603347_957649360_n.jpg 17742438_10207102638283339_141280961_n.jpg

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Да,така е . Откако се појави осипот,температура повеќе немаше. Фала ти многу

Така некако му се и нему по телото,само денес некако по лицето имаше повеќе

Последна измена од модератор: 2 април 2017
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    @Asja и на малата кај мене еднаш така и се случи. Од никаде онака нагло ми качи температура и ја држеше неколку дена. По два дена ми се исипа по главата и телото, а на рацете и нозете немаше.

Јас уште кога ја однесов на лекар ме предупредија дека ќе се појави осип. За кратко се повлече.

@joy1 значи каков дијагностичар си, алал да ти е ;)

На galapce, M&M, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    ЗОшто неуспех Бубале??? Те читам низ темите и баш оставаш впечаток на посветена и грижлива мајка, затоа немаш право да се чувствуваш лошо во улогата родител во која супер се снаоѓаш.
    Инаку тактизирање, игнорирање и сл. се и мои методи на решавање ,,нервозни испади,, кај ќерка ми, затоа често ги имам пишувано низ темите како совет!
    Сум забележала дека колку повеќе и забранувам нешто толку повеќе тоа нешто е примамливо за неа, па затоа веќем што работиве излезат од контрола веднаш и го привлекувам вниманието со нешто друго (најчесто измислена приказна за некое нејзино другарче, дека дошло кај мене на работа и ја барало нејзе :lol:).
    Многу е лошо што во наша средина темепераментните деца се етикетираат како лоши и невоспитани, и најчесто вината се префрла на родителот. Од таму е тоа лошо чувство кое се јавува кај родителите како неуспех, а само тој родител знае колку грижа и вниамние посветува на пргавото дете, колку зборува и објаснува и колку разни начини бара за да го скорти детето и да му укаже на тоа што не смее да го прави. АМА, не секогаш успеваме, па некогаш бараш вина во себе а некогаш сфаќаш дека детето си е такво, со таков темпераент во себе.

На TIGARCE86, azelea, ♡BuBaLe♡ и 2 други им се допаѓа ова.
  19. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Мајки сипаници ли се ова? 20170402_151530.jpg
    Во петокот на лекар ни кажаа демек од каснато.Еве вчера денес нови му се појавија:|
    Можно ли е да излегуваат од каснатото или алергиски можеби или е сипаница во прашање?

Не знам како изгледа сипаница.
    Башка и кл.слика у случајов не можам да ја припишам на описов,вадиме петки,има вирус кашла...
    Уште осипов ни требаше(facepalm)

20. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Можно е да е сипаница. Следи веројатно ќе излегуваат уште.
    @snegulkata
    :hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug:

На snegulkata и PUPICA им се допаѓа ова.