Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.985
    Допаѓања:
    1.736
    Мајки во групавада имаме офталмолог? И препорака за добар?

2. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    1.180
    2 години и 3 месеци сме и мислам дека веќе поизразено почнуваат тантрумите.
    Ја чува свекрвата и сопругот кога е втора смена , не дава да се облече вришти да била гола, бега за да не јаде , ќе побара нешто и ако не и дадеш почнува да плаче. Скока, трча, кога е надвор несака внатре со плачки влегуваме дома. Бара телефон да гледа цртани.
    Знам дека има такви фази но дома како деца да не виделе како растат. Вакво детето , такво детето, ќе бидам принудена да останам дома од работа и да бидам јас со неа инаку неможам да издржам повеќе....

На Madrugada му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    322
    Ве молам давајте идеи што може да понесам за на плажа за мојот 2 годишен нејадач без идеја сум, одиме во хотел полупансион па се мислам за делот измеѓу што би му понудила

4. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Дали каj некoе oд вашите деца се jавилo прегoлемo приврзување сo баба.
    Прoаѓа време сo нас се е какo штo треба, нo вo присуствo на баба не пoстoиме jас и мм.
    Мoра да и бега затoа штo некoнтрoлиранo плаче (заjдува).
    Кoга ќе си дojдеме дoма не реагира на нас, за баба вo несвес паѓа.
    Значи не прoаѓа дететo тoлку време сo баба, иде и вo градинка.
    Oва веќе трае 5 месеци, не ми смета самo ме интересира дали е некoj периoд? Дали имате искуствo?

5. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Jас си нoсам кашички (гoтoви), чoкoлинo, oвoшjе (банана, jабoлкo, праска), бисквити, супа).
    Вo хoтел сте знам, нo мoра некojа oпциjа за да му припремиш нештo.
    Истo мoжеш и некoе гoтoвo путингче, oвoшнo joгуртче, млекo и бисквити...

6. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Сигурно и е забавно ако ја игра и да не ја гледа секој ден тие два часа пример има активна игра со неа цел фокус е на неа може затоа. Кај мене вака знае да плаче по некое детенце ама не до толку.

Туку шо им давате да каснат пред градинка моево е увек гладно и не може да издржи до појадок па се вртиме во круг со овошје или некое мафинче.

7. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Oва пoчна oд какo тргнав на рабoта.

Бисквита наjчестo немаме време наутрo сo двете правo лудилo е. :D

На haruki му/ѝ се допаѓа ова.
  8. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Моето дома појадува обично топла каша (овес, спелта или просо) со овошје. Па во градинка колку ќе изеде толку. Вака барем знам дека не е гладен

На haruki му/ѝ се допаѓа ова.
  9. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Првично треба да им објасниш на домашните дека се' тоа е нормално за дете. Тие го ствараат најголемиот притисок мислам. Од искуство свекрвата коментираше (иако ретко го гледа) дека нејзините синови не биле такви деца, па не знам што, разлигавено било, и сл. Едноставно не знае да се справи во такви ситуации и во слабост ја префрла вината на детето.
    Ама тие се само деца и да после вториот роденден, има денови што стварно се голем предизвик за сите.
    Само силни нерви и огромно трпение и разбирање.

На Madrugada и elenaklasik им се допаѓа ова.
  10. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Да,да,да... на секое прашање :D
    Вртење во круг, после му се врти и паѓа па се смее и пак одново.
    Трча околу маса со сета сила во круг.
    Самостојната игра му е на завидно ниво, знае и подолго сам да се заигра со играчки што го интересираат во моментот. Често и овде се јавува тантрум на пример реди колични во линија и ако некоја се измести малку, ги фрла сите и мава на сите страни со фрустрација.
    На улица не знам како да постигнеме водење за раче, или да оди сам ама до мене... обично трча со сета сила напред јас по него и повеќе се бркаме отколку што шетаме. А во количка нема шанси да седне да се вози.

Сега учи да си игра со други деца во градинка, да чека ред, не сака сеуште да дели ништо ни со нас, а не дај Боже со друго дете, ни храна ни играчки. Ама се е тоа нормално. Допрва се меша со други деца на 2+, до сега се беше НЕГОВО:D

Последна измена: 2 септември 2022
    На elenaklasik и elimkd им се допаѓа ова.
  11. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.881
    Допаѓања:
    11.995
    Нешто лесно како што ти наброи членката. Овошно јогуртче, бананче, протеински колачиња има убави во маркет, ако сакаш ќе ти сликам какви се, смоки. Штом сте покрај море може и апетит да добие. :) Можеш и сендвич со краставичка, кашкавал ако јаде...ако носите фрижидерче. Посувки работи поарно, нешто такво грицкасто.

Имаше и кај внуцире мои плачење по дедо баба, со одеа со криење. Сега моево плаче по мајка ми, додуша не е плачење ама по цел ден само тоа мама баба дојди баба дојди. И кога доаѓа се радува. До кај трета година трае може и четврта. Зависи. Како минува време сигурно ќе се навикне кога си оди.

Е и мојов кога нешто не е по замисла, треска се нервира баш како возрасен за сериозна работа :).
    Се навикнав. Од тоа што читам демек не требало да му викам не се нервирај не е ништо.
    Ако не јас, друг ќе му каже. Пак веќе чудо големо, престап ќе напрам.
    Ти како му велиш, како постапуваш при тантрум?

За раче ние го носиме, дава. И за коли го учиме да се трга ко доаѓа по маалски улички па знае засега. Дур не почне да се контра 8)
    За количка веќе не носиме од лани, од година и пол. И тркалото се расипа и залади и користена веќе беше и ајт. Сега количка е татко му кога треба.

За делење работи знаеш дека е рано. Не знаат немаат такво ниво на свеста, ќе почекаме. А и не знам зошто толку форсираме возрасниве да делеле. Па после дома ќе ги учиме да чуваат работи и така во круг.

Знам дека ги разбираш работите, те имам читано и другпат. Би сакала да слушнам мислења како постапуваш, дали следиш профили на инста за родителство, што мислиш... Ќе дискутираме и за други нешта.
    Секако по 2 години е навистина период со предизвици, како што ѝ рече на @srce-9 се согласувам.
    Треба големиве да сфатат зошто се некои работи. И Срце ќе им објасниш дека тоа е период на развој во кој се случуваат многу промени. Само да се издржи некако. Ако можат.

На Madrugada му/ѝ се допаѓа ова.
  12. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Со задоволство. Никогаш немаше да претпоставам дека толку ќе ми станат интересни детските однесувања и фази. Цела филозофија се крие зад нив.

Да следам и такви профили, искрено не сум при став "се' знам" или свекрва-став "пф вие како сте израснале", да сме израснале со еден куп психо-физички недостатоци, благодарение на дубаци, паткања, плескање по раче, "јас те родив не ти мене" и сл.
    Ама и не земам здраво за готово се' што презентираат тие профили, бидејќи не сакам ни кога некој забегува во крајности. Па обично по некои ставови се согласувам со истите, а по други не. Мислам дека мора да се вклучи и интуиција и оној родителски инстинкт.
    Мислам дека тоа слепо следење на мислења од "експерти" (има доста кои што имаат 2-3 книги прочитано за родителство па се декларираат како такви), води до огромна несигурност во самите нас, и немање самодоверба како родители. Ова и мене ми се случува. Забораваме дека сме "најдобрата мајка за нашето дете" :)

Инаку да, ми отвара синко секојдневно фронт за вежбање низ тантруми и имам приметено дека најмногу помага кога ќе му понудам прегратка и разбирање. Дека ми е жал што му се распаднале коцките иако толку многу се трудел, но и дека може да се поправат.
    Некогаш сака само да се гушне и добро да се исплаче а потоа продолжува како да ме било ништо.

Не дава татко му да го носи ако сум и јас присутна, доста се истренирав и носам ама на подолги релации е невозможно. А бидејќи и работам па немам "ми тајм" за било каква активност, некогаш ми треба долго пешачење, а тогаш количка ми е најдобар пријател :D

Не форсирам ни јас делење, и ми се допаѓа тоа што и во градинка го почитуваат тоа, во смисла она што прво ја зело играчката, не мора да ја сподели со друго пред да му заврши играта. Па им велат "сега хх си игра со неа, ако сакаш (алтернатива), ако не почекај кога ќе заврши тогаш е твој ред".

На Madrugada, elenaklasik и Larahappy им се допаѓа ова.
  13. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.352
    Да, моето е многу приврзано за свекор ми, не го гледа често ама не го остава рает ни 3мин буквално, ама мислам дека до него е, многу му ги праи ќејфови, му се обраќа со полека, смирено, ние двајца буквално не постоиме, цел ден да е со него нема шанси да не побара. Да би живееле заедно би ми сметало зошто нема да знае за не.
    Мислам дека е период пошо и другото негово внуче исто се понашаше

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    88
    Здраво мамас

За 2 години шо давате за температура? Чепчиња или?

15. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    322
    Ако пие сируп сируп ако не комбинација ,чепче па сируп.

На Mantisa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.881
    Допаѓања:
    11.995
    На сличен став за воспитување сум и јас. Сакам да ги напуштам некои застарени фрази однесувања. Освен што се застарени, мене ми се и досадни и некако одбирам поинаку да гледам.
    Е сега сѐ уште има млади родители кои се однесуваат како старци или од старското време, со децата. Јас разбирам дека се цело време со децата дома, малите се бесни, пиштат вриштат, се пентерат, ама сепак возрасните сме ние. Е сега и нам може да ни се случи да избувнеме и тоа е валидно. Нејќам па ни мекуш да сум и некако си ја барам средината. А како што рече, знаат и мене таквите профили да ми влијаат на самодовербата и стилот на воспитување, односно дали е во ред тоа што го правам. Па после размислувам, во конфликт со самата себеси за да сфатам дека и тоа прикажано може да е лажно и зад тоа и тие се родители којзнае какви!
    Нејќам нервозата што ја имам во моментот, да ја истурам на детето со навреди или ако не знам да се справам поинаку. Пример имам една комшивка, млада е, ја слушам му вели на детето мајмунка една, а таа две години има. Е сега, ако се служиш со навреди истовремено и го учиш на навреди. Ај тоа. Некогаш па и од било кој ќе сме изнервирани, па дури си зборуваш со мажот, детето сѐ процесира, и попатно ќе откачиш можда некој збор навредлив. Мислам дека валидно е да нѐ видат со сите емоции, па после тоа да има објаснување. Невозможно е да сме насмеани смирени медитативни ко на дрога нон стоп.
    За тантрумите, и јас гледам дека сака гушкање, додуша сега во последно време не се треска па да легнува на земја, па јас поолека да му пријдам и да му речам "те разбирам ама не може" и да го гушнам. Не. Туку се си се служи со пискање со едни децибели неслушнати. И затнуваме уши со маж ми. Тој сака да се изнаписка и да му помине и толку.

За го градинка се согласувам со нивниот начин. Најдобро. Кој си ја зел играчката негова е, другиот ќе почека.

На Madrugada и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  17. Anya321

Anya321 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    105
    Majki mi treba sovet...kerka mi ima 2.5god, na godina ipol pocna vo gradinka i po nekolku dena odenje dobi bronhitis, pa cel mesec bese doma pocna da odi pak 2dena i fati pnevmonia ,pa pak 6meseci doma i sega pak pocna 3 dena i zatnat nos so opstrukcija,oteznato disenje,svirenje na gradi... temperatura ne kreva nikogas, ni kaslanje zatnat nos i za nekolku casa oteznato disenje...nikogas pred gradinka ni vremeto koga sme doma ne mi se razbolela, a ja mesam normalno so deca nikogas ne sum pazela...bela e plava, plavi oci dali e nezna dali se spusta odma na pluka dali e genetski neznam... sekoj mozen vitamin probiotik i sirup davam...preku glava veke od inhalacii ventolin,pulmicord...prasanjeto mi e dali e najdobro da ja otpisam ili da ja prakam organizmot da se bori, me plasat tek doprva zima virusi.Fala majki

18. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    107
    И ние прележавме бронхит, бевме во болница 6 дена.Само лој од гуска ми помогна ништо друго.

19. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Мојот има 2ипол години и од бебе буквално има некоја поврзаност со татко ми, многу го сака, го бара често, знае да земе телефон во рака и демек се јавува да дојде. Дури некое време не сакаше кај мене и мм туку само кај него.

20. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    Dali nekoj gi koristel za imunitet? Iskustvo

Прикачени фајлови: