Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Што е со незаспивањево на 2г... Борба е и за дремка и навечер ..

2. snegce

snegce Истакнат член

Може не е за тука ама испаничив....Има шанси да каснала ќеркичката малку недопечено мелено месо од плескавица...Дали може да и биде нешто? :worried::worried:

3. elimkd

elimkd Форумски идол

Не верувам
    Ќе го искака никому ништо

4. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Има регресија на спиење на 2 години. Период е и ќе помине. Кај нас траеше две недели :)

Осе and Snowflake92 like this.
  5. Ms. Sunshine ☆°°

Ms. Sunshine ☆°° Истакнат член

Ќерката има 2 год.и сеуште не ми дава да ѝ ги мијам забите со четка. Сеуште ги чистам со газа.
    Некој да ми посочи и помогне, како да прифати дека тоа е за нејзино добро?

6. elimkd

elimkd Форумски идол

Мијте ги заедно да те гледат

7. Snowflake92

Се надевам. Ти благодарам за одговорот

zemzela91 likes this.
  8. malecko5

malecko5 Популарен член

F0039437-8C10-4A8F-ADAF-7969ECD5C6EA.jpeg Имате нарачувано од странава и како сте задоволни?

9. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Мене не ми помага тоа она бега кога ке ме види како четкам, и кажувам дека ке и бидат расипани дека ке ја боцкаат и едвај 10 секунди дава..

elimkd likes this.
  10. Krofna*

Krofna* Популарен член

И моето дете е плаво со плави очиња уште кога се роди педијстар ми рече детево постојано ќе ти е болежливо, почна во грсдинка на година ипол, пдма се разболе, седеше дома, па пак го вратив пак се разболе тогаш сите по него, конечно тргна со 2 сирупа за имунитет, после некое време носот ама овој пат само настинка. И мене ме плаши ладново што доаѓа ептен е нежен сеа за сеа ќе тераме со сирупи па ќе видиме.
    Инаку сме 21 месец

Осе likes this.
  11. Snowflake92

Исто ...

12. Leucadia

Leucadia Истакнат член

Женски многу тешко се справуваме со мојов нејадач, ништо не јаде, пример оставено на масата ќе земи со рачето два пати после расфрла храна и ништо не каснува. После каша му прам колку да е најадено плус јади само со цртани инаку нема шанси. Не е фокусиран на храната.Стварно мие проблем да го навикнам на солидна храна не блендирана. Како се справивте со ова. Има две години.

13. Snowflake92

Мојот јаде неблендирано се, освен јадење со месо тоа не проаѓа ако не е блендирано и замаскирано, или некогаш кога ми е напорен(повеќе изведува кога јаде парчиња ) обично за ручек со зеленчукот имаме мака блендирам. Исто е незаинтересиран за храна, знае сам кога сака сам јаде ама најчесто не сака, сака да го хранам јас а тој да си игра на масата.. . Нема како да се справиш ќе пораснат ќе помине и ова нема вечно да ги храниме. Се нервирав многу и отрпнав веќе што е тоа е....

Осе likes this.
  14. Филотеа

Филотеа Популарен член

@Bubish26 од каде ја купивте активноста со сликички и нивни форми?

15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Претежно е се од Amazon, вакви играчки слични за препознавање имам видено во една мала продавничка т.е како штанд во Ramstore горе и во Citymall, имаат дрвени играчки и едукативни игри. Види и на Ali дали има.

Milkiway likes this.
  16. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Мајки, здраво.

Не знаев дали во друга тема да го напишам прашањево, па се одлучив во оваа како збирна тема.
    Баш ме интересира вашето мислење.
    Станува збор за една ситуација која се повторува секое одење кај бабата и дедото на син ми (свекорите мои :))
    Син ми сака да му покажуваат слики од мобилниот, интересно му е, од се` и секој што сме им праќале по вибер и се смеат, му објаснуваат, во ред е тоа.
    Ама кај баба му има две слики поточно гифчиња со дебелко дете кое демек јаде слатки и како што ги држи во рацете се врти од една рака во друга и ги гледа колачињата (којзнае од кај ѝ е ова :smirk:). Го виде еднаш син ми и мислам немаше ништо да изреагира, арно ама баба му како што вртеше низ сликите и дојде до таа, застана и сакаше да му направи смешка, па почна да му ја објаснува сликата. "Еее баба види го ова дебелово дете, а бе дете не мисли се кое колаче, земај таму ај ај дебелото баба се мислело, какво било" Јас :o :^) :whew: (facepalm)
    И ќутам ќутам. Син ми не знам се смешкаше и гледаа друго после. Потоа наредно одење пак истото, па уште двапати пак. Сите пак јас ко утка си ќутам. Му кажав и на маж ми за тој да рече, ама дека односите нѝ се глатки и си поќуте. Знам дека сака да го насмее, плус за јадење не` прашува нас секогаш пред да му понуди, има осет за повеќе работи и не е мешалка, затоа ми се запнува зборот.

Дали да ѝ речам другпат? Нјеќам син ми во навика да му е да се смее со нечиј изглед, а тоа е баш за зафрканција гифчето, ама пак на двеиполгодишно дете такво нешто? Ми е страв да не почне понатака и за други да прави, не дека во градинка не би научил, ама сепак. Што да правам, да изрегирам?
    Ќе ја означам и @Cosmic Girl да ми даде и таа совет :)

17. Јова

Јова Истакнат член

Здраво мајки. Значи вака околу 10 дена син ми ептен зачести да кака 3 до 4 пати на ден, низ изметот има шлајм се извинувам на изразот, и бојата оди накај зелена. Консултирано со докторката ми рече давај пробиотик за една недела ќе се среди, ама не гледам подобрување денеска дури 6 пати какаше. Само што вечера одма се искака дали некоја од вас се соочила со ваков проблем? Се извинувам за долгиот пост.

18. Бебии

Бебии Истакнат член

Мајки детево мое е 2 годинки и 3 месеци 13 кила има сите ми викат слабо ми било малце имаме проблем со јадење кога како ми јаде дали е мала таа килажа помалиот син 13 месеци е и има 12 кила малце сум во дилема :^):sun:

19. Larahappy

Larahappy Популарен член

Да прoбаш сo прoлаjф прoбиoтик, ептен е дoбар.

Спoред мене дoбра е килажата.

20. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Што давате за имунитет? Сакам да почне во градинка наскоро па барем првите неколку месеци да пие нешто.
    Кога тргна на година дена не му давав ништо и тоа беше хаос до толку што се откажавме од градинка и земвме жена да го чува.