Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    3.271
    Малава ми е скоро 3г, дали имате искуство со imaginary friend кај децава?
    Ми зборува дека има некое дете што и игра со играчките, па и она го гушкала, име немало бидејќи не зборувало, ме фати језа вчера пред спиење кога ми зборуваше :D
    Јас не сум го гледала, само она :^)
    Како треба да постапам
    Што да и кажам на тоа не знам
    Вчера само ја прашував ама ова е се што ми кажа :D

На Cosmic Girl и Осе им се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.802
    Допаѓања:
    40.355
    Има како нема. Нормално е таа појава. И јас ја прашувва мојата и се ми кажуваше, што правил,како се вика. Јас искрено не придавав толку значање на тоа. Еве сега веќе не го спомнува, 5 години е

На Vanilla15 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    9.408
    Замисленото, имагинарно другарче се јавува во текот на развојот кај некои деца.
    Обично е во претшколската возраст, кај некои кратко кај некои подолго се одржува (некаде до 8ма година).
    Битна развојна алатка е за децата. Се јавува во период кога децата учат дека различни лица имаат различна перспектива, им развива капацитет да размислат и да одговорат на идни, можни ситуации (што ако..?), им помага да развијат вербални и социјални вештини. Многу наликува на игри со преправање.
    Децата кои имаат вакви замислени другарчиња не се поинтелегентни од другите, но можно е да се покреативни.
    Некогаш имагинарните пријателчиња служат на друга цел- да се тестираат и безбедно да се поминат границите кои ги поставиле родителите.
    На пр. замисленото другарче кажало навредлив збор, не тоа, или бељата ја направило невидливото другарче. На тој начин учи детето кои се последиците од одредени постапки, што е добро, што е лошо, ама на за него безбеден начин. Начин кој го поштедува детето од казна. За детето може да е coping mechanism или одбрамбен механизам, или начин како ја процесира лекцијата.
    За возрасните тоа е увид во емотивната состојба на детето и во фазата до која стигнал неговиот развој.

Инаку во случај да имате вакво пријателче најдобро е да ја прифатите играта и да ја искористите како средство да го научите детето на некоја лекција, некоја вредност што треба да ја усвои или правило.
    Во примерот со бељата, ако детето се правда дека невидливото другарче ја направило треба да му одговорите, во ред, кажи му на другарчето нареден пат да прави тоа и тоа, или да внимава на ова и ова.

На Осе, lavinija28, firequeenn и 2 други им се допаѓа ова.
  4. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.279
    Оти не ми го видовте прашањево? :$
    Ај ок.
    Туку, за на планина за детево какви лекови да понесам? За алергија, за нешто друго?

5. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Јас би изреагирала и би разговарала дека не дакам да се зборува така во присуство на детето и би објаснила зошто. За алергија и парацетамол пробиотик јас тоа би земала за се др ако треба ќе се вратам и на лекар.

На Осе и crazylady им се допаѓа ова.
  6. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Јас пред огледало си ги мијам забите, и ќерка ми ме гледа и ми ја бара четката. Па и ја давам нејзината.
    Огледалата ни се лом . Све за здрави заби]:)

7. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    3.271
    Сега за сега не се правда со другарчето, само онака зборува дека си играат и тоа е тоа.
    Ама штом е вака океј, супер
    Јас па си го поврзав дека и недостасува другарче и по дома за да си игра, надвор нема проблем со деца, ама во градинка еве не си игра со децата... па мајка одма на проблем ќе помисли, ретко имаме дома другарче за играње, сите ни се помали или поголемки што ни идат и си идеме...
    Фала ви многу на споделеното :hug:

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    9.408
    Нема на што. :)
    Нема простор за паника.
    Најдобро е да не се забранува на детето да зборува за другарчето.
    Исто како играта улоги на пр. што им помага да научат, така и замисленото другарче. Кога ќе нема потреба од него ќе престане да го спомнува.
    Допрва ќе се здружи и во градинка со дечињата, за три години нормално е да си игра сама, покрај другите деца. Повеќе да ги набљудува што прават, отколку да играат заедно некоја групна игра. Тоа се вика асоцијативна игра. Како ќе расте ќе продолжи со ваков вид игра ама постепено ќе се намали. На 4-5 години би требало веќе да игра игри заедно со децата од групата.

На Vanilla15 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.717
    Допаѓања:
    5.048
    Мајки син ми си јадеше до пред два дена убаво, апетит си имаше ептен. Овие два дена многу слабо јади, ке касни два пати и бега, не го боли ништо весел си е само со јадењето е катастрофа. Шо и да го понудам нејки, освен грицки некои, ко ке му понудам ги јаде со сласт се гледа дека е гладен ама оти не јади не ми е јасно. Шо можи да му е? Пред 3 недели прележа стомачен вирус, сега девер ми е со стомачен да не го има префатено, ама па нема никаков симптом… Незнам шо да прам дали да го носам кај матичната шо чаре да барам….

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.479
    Допаѓања:
    7.064
    Моето е 2 год и 8 месеци од дете што јадеше манџи, супи, разно разно овошје, секакво месо и се друго, дојде до период каде што на прсти може да се изброи што ќе касне и тоа најчесто краставица и некој компир. Потоа прележа лош стомачен вирус со кој уште толку го изгуби апетитот . Од пред некој ден пак почна да јаде не како што беше порано, но сепак почнува да бара и изразува желба за нешто. Муабетот ми е дека е период, доколку трае подолго консултација на лекар и проверка на крвна слика, во спротивно нема место за паника.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.717
    Допаѓања:
    5.048
    Се тешам и јас дека е период се нервирам само шо се гледа дека има апетит а нејки да јади..
    Имам б комплекс ке почнам да му давам :)

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Каква терапија даваат за воспалено уво кај малите деца? Педијатарот даде само капки за нос и рече демек кога ќе се ослободило носето ќе помине и увото. Еве веќе четири дена како ги користиме но мислам дека нема подобрување, дури се почесто со рацете ги притиска ушите и позади ушите. Кога го прашувам дали го боли ми вика да. Многу се нервирам, овде кај што живеам оставаат детето буквално само да се излечи, ниту пак во аптека даваат нешто на своја рака.

13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    За уво воспалено мора антибиотик.
    Ние додуша само и за уво сме пиеле антибиотик.
    Другарка во УСА исто само за уво добила антибиотик до сега.
    Освен не знам ако е ептен мало воспаление... ама чим го боли...

На sweet-17 и Milkiway им се допаѓа ова.
  14. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    И ние сме со воспаление на уши, вчера си добивме антибиотик, и плус капки за нос, зашо воспалението му прави секрет во нос и му се спушта секрет накај грло па ужасно кашла

На sweet-17 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.317
    Допаѓања:
    3.040
    Предлог сируп за 3 години некој што стварно има ефект за продуктивна кашлица и растечено носе, цел месец се мачиме, веќе незнам што да му давам

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Leucadia

Leucadia Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    520
    Здраво сакам да купам некоја игра магнетна како за 2 годишно дете или сложувалка со животни или слична игра едукативна, ако имате од каде ги купувате?

17. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    107
    Наместо сируп би ти препорачала лој од гуска во комбинација со ливадски мед.Ништо друго ми нема помогнато само тоа.

На Kaley и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Во поголемите книжари како просветно дело,офис плус...и во продавница за играчки

На Leucadia му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    326
    Има во атлантик во скопјанка не се претерано скапи.

На Leucadia му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Leucadia

Leucadia Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2022
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    520
    Каде е ова и дали може онлајн да се порача?