Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    2.160
    Имам прашувано пред некои од вакциниве, викаа дека нема врска, можи и јаден да е.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    1.450
    Мојава ќерка има 2 и пол години и пред некоја недела имаше конјуктивит..ни дадоа капки тобрадекс и неколку дена и ставав и и помина...ама од тогаш ми се жали дека ја болат очињата и трепка повремено...гурелки нема повеќе..некој слично искуство?

3. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    8.833
    Мафини јас правам еднаш на две-три недели, како проја со сирење и спанаќ, или интегрални со овошје. Ги замрзнувам и по потреба одмрзнувам. Овие со овошје супер се и за ужинка. Ако сака поблаги оброци можеш банана лебче да направиш, исечи го на парчиња и замрзни ги. Ги мачкам со грчки јогурт и путер од кикирики, обожава.

На no name5 и Lisandra им се допаѓа ова.
  4. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Здраво, пробајте со сируп на бекутан б комплекс, кај нас има ефект кај малата 2.5 години е. Во однос на крајниците син ми имаше природно големи крајници и исто мака мачевме со нејадење кога беше на возраст од 2 до 4 години, после повеќе консултации и еднакви мислења од тројца доктори му ги извадија на 4 години. Од тогаш е се во ред околу исхраната. Незнам дали да поврзам со крајниците или периодот пројде како и да е тоа е нашето искуство , барајте повеќе мислења пред било што.

5. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.605
    Допаѓања:
    52.977
    Ќерка ми во последно време многу се гади од храна.
    Значи секојдневна храна што пригптвувам, дали за неа, дали за нас, знае да ми рече дека не мириса убаво и добива нагони на повраќање, исто и нешто ако проба, што го јаде редовно и прави нагони или во некои случаи повраќа..
    Јас сум загрижена, да не има некој проблем со желудникот, маж ми смирен е, нормално било пребирлива била... како да не е ништо страшно.
    Имала некој ваков проблем?

6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.059
    Допаѓања:
    25.769
    Мојава се гади од храна ама не од таа што обично ја јаде туку нешто ново ако види, пример чајна и краставица не јаде, ако види дека некој јаде одма добива нагон за побраќање, исто беше и со пченка варена.

На Kate Rina 93 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.605
    Допаѓања:
    52.977
    E да, и од нова храна и се гади.
    Сирење , ајвар да не види.. бега во друга соба, многу и мирисало..а нема пробано.

8. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.457
    Како си задоволна од квалитетот?

9. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    322
    Искрено не го вози баш па за сега е уште нов, не можам да кажам колку ќе тера.

На Isabel му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Silvi00

Silvi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    30
    На која возраст се прима 2ра доза мрп.

11. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Во Мк на 6 - 7 години.

12. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    8.833
    Колку време им треба да заспијат на вашите деца? Не знам дали претерувам или така е кај сите, ама по минимум 1 саат се успиваме секоја вечер. Денски немам проблем заспива за 15 мин-пола саат ама навечер не знам што е проблемот. И вака е од кога е родена. Никогаш не сме имале проблеми со често будење ноќе, ама заспивањава вечерни ми се многу напорни. Па и како што е поголема и потешко е мислам. Има 24 месеци.
    Имаме иста рутина секоја вечер. Вечера, раскреваме играчки, облекуваме пижами, миеме заби, одиме во спална, читаме книги 15-20 мин и се смирува. После гасиме светло и ајде велам да спиеме. И она почнува салта да прави по спална, песнички да пее, јас не реагирам никако само одвреме навреме ќе речам ајде тишина треба да спиеме. Па заќутува и продолжува да пика глава под перници, да се превртува, мава со нозете… и така 1 саат минимум некогаш и повеќе, не застанува. Гледам да е активна кога е будна колку што е можно, попладне шетаме со неа низ населба да се умори, тв не гледа, благо не јаде, сокови не пие, внимавам на часови на будност, ја носам во спална порано зошто знам дека нема за брзо да заспие. Стварно не знам каде грешам. И дали воопшто грешам или кај сите е вака. Од дремка се буди околу 15:30, во спална одиме во 20:00 и до 21:45 некогаш и 22 часот, не заспива. Последниот пола саат како да се мачи, како да не може позиција да си најде. Ѝ се спие и не се предава. После спие до 7:30-8 сабајле, дремка од 1:30 до 15:30.
    Се мислам дури да земам некои витамини нешто за полесно заспивање. Предложете ми од кои сте задоволни.

Последна измена: 5 ноември 2022
    На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.835
    Допаѓања:
    18.672
    Премногу е долга дневната дремка. На некои деца на таа возраст им се многу 2 часа. Мал е прозорецот на будност до вечерно спиење.
    Пробај со 1 час спиење денски. Пример од 1 до 2 или прво 1 до 2 и 30.
    Кај син ми на 2 и пол години во зима и - час му беше многу. Откако ја исфрли целосно дневната дремка си спие по 12 часа ноќе и му одговара.
    Заспива брзо, 15 минути максимум откако е без цице, а на цице 2 минути беа многу.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    8.833
    Некогаш спие саат и пол, некогаш 2 ако спие повеќе ја будам. Баш ќе пробам со 1 саат како ќе е. Пред месец дена, имаше еден ден без дремка го помина и во 7 веќе клапната за спиење беше ама ја додржав барем до кај 8:30 зашто ми беше страв дека ќе се разбуди во 5 наспана. Е тогаш заспа за 20 минути.Инаку издржува, да не ја однесам во спална мислам дека до 12 без проблем ќе седи (facepalm):lol:

15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    11.986
    Доцна е дремката. Значи наутро ја стануваш во 7 и 30 пример и легнување за дремка во 12. Ја оставаш да спие до кај 2 максимум, ќе си видиш неколкупати дали така е во ред. Ама таман за вечерта во 20:30 21ч да е изморена за спиење.
    3 и пол поручек е многу многу доцна, не е доистрошена за тие 4 часа. Пробај од утре.

На Madrugada и Lovebug01 им се допаѓа ова.
  16. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    И мојот тешко заспива, станува во 8 и 30, дремка од 17:00 до 18:30 си легнува дури во 23часот одвај заспиваме, си игра на спалната се врти со кебенца се покрива, не знам витамините колку помагаат за да заспие, пие б комплекс не гледам разлика таков му е ритамот за спиење и тој дури не се измори, не се изврти кога веќе му е досадно заспива.

17. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    8.833
    Како издржува толку саати до дремка? Од 08 до 17 не е ли тоа премногу?

18. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Иста е ,исто од раѓање .
    Мислев во градинка ќе се среди дека ја будам рано ама не

19. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    11.986
    И вие сте за поправање на дремката. И јас да спијам во 5 попладне, вечерта нема да можам да заспијам.
    Малце поправете ја дремката, хигиена на сонот, рутината подобрете ја. Детето нема осет за време, дали е 2 5 8 навечер. Вие како родители давате насоки и време кога што се прави.
    Сигурна сум дека ниту детето не сака така, ама препуштено е да прави како што ќе дојде моментот.
    Будење порано, дремка до 2 2 и пол максимум. Игра малце дома со тоа што сака, малце шетање надвор попладне до кај 6 и пол, и вечерта со некое ритуалче, дали читање книга, пиење топло млеко, некоја приказна раскажување, за да го асоцира на спиење, и ќе си заспие како бајче. Пробај така.

20. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    8.833
    Нашите се иста ковид генерација :lol: