Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.989
    Шестките кога излегуваат? Мојата има 20 заби, 2 год и 8 месеци е скоро. Деновиве кога јаде ми се жали дека ја боли долу на крај и на лева и на десна страна, ја фаќам жлњбинката како набабрена ми делува па викам да не и идат шестки да растат. За расипан заб не верувам да е...

2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Мислам дека е рано за шестки.

Да не јадела нешто потврдо, крцкаво, па да се раздразнало местото.

На Kallias2 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.833
    Допаѓања:
    18.669
    Не се, околу 6 години излегуваат. Ја читав @Annath дека се случува често родители да мислат дека се 6ки ама на оваа возраст тешко.

На Kallias2 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.950
    Афта некоја да не има, или гризнала нешто тврдо од типот на чипс, семки, двопек... Шестка нема шанси, најрано на пет години може да излезе.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.989
    Нема. Не се жали секогаш, еве сега 2-3 дена се нема пожалено дека ја боли. Инаку жлебинките се тврди и како набабрени ми се гледаат или така ми се чини? Штом е рано за нив тогаш не знам што друго би било...ќе ја следам ваш.
    Фала ти за одговорот

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.950
    Нормално е да се ко набабрени и повисоки местата зад петките. Коската се спрема, се формира забот внатре иако уште е рано за излегување.

На mal.ecka и Kallias2 им се допаѓа ова.
  7. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.681
    Допаѓања:
    2.160
    Мајки, за инхалација со физиолошки, колку мл. да извлечам со шприц за малиов (2 и пол год) и колку време да инхалираме, а колку за мене? Прв пат ќе употребувам па не ми е баш јасно.

8. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    За малиот 2мл.
    За возрасни не знам.

На Babyboy2020 и lavinija28 им се допаѓа ова.
  9. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    107
    За мали 2мл околу 5 минути инхалација, исто и за возрасни, ама за мали ако ставаш ампули пола ампула се влече со шприц, а за возрасни цела ампула.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Не знаев каде да пишам, можеби има и посоодветна тема ама овде возраста се поклопува.
    Вчера имаше настан во градинка кај син ми и беа и деца и родители таму. Децата трчкаа еден период низ дворот на градинката и тогаш едно од групата на синко му пријде, додека овој се симнуваше по скали и го турна. После некое време пак дојде, јас мислев дека сака да го гушне само, ама детево го зграпчи и го собори на земја. Јас се запрепастив! Родителите му свикаа ама детето не реагираше никако. Син ми избега подалеку ова тргна по него и силно го турна на земјата. Мислам дека и не му беше јасно што се случува ниту пак знае дали и како треба да изреагира бидејќи прв пат се соочува со вакво нешто.
    Секако денес разговарав со негувателките бидејќи ме интересираше дали тоа се случува секојдневно. Тие негираа, но рекоа дека е познат проблемот кај тоа дете и дека самата мајка се жалела дека покажува агресија.
    Јас уште сум под шок и не ми се верува дека може 2 ипол годишно дете така да се однесува.

Како вие би постапиле во ваков случај? Не сакам син ми да стекнува такви особини или пак да се учи да враќа на ист начин.

11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.577
    Допаѓања:
    7.469
    Како можеш да постапиш освен да му кажеш на твоето дете дека тоа однесување не е добро и дека тој така не смее да прави? Ништо друго што би имало било каков ефект не ми текнува.

12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.148
    Допаѓања:
    124.522
    Учи го да се брани и да кажува на воспитувачките ако случајно го удри а да не го види некој

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.277
    Допаѓања:
    6.772
    Истиот распоред го имаме со јадење и спиење.:) После кога ќе стане од дремката тогаш руча, па му давам ужина накај 6 одручек и вечера 8. Заспива 11. Најмногу апетит има за доручек што и да му дадам ќе го изеде па тогаш гледам да му вметнам тоа што мислам дека треба да внесе.
    Навечер многу немирно ми спие, 100 пати се превртува, турка кебе, а не е премногу топло во собата, не спиел многу на дремка преку ден, не е наоблечен.. не знам што е работата.
    Тоа е веќе си се навикнав за навечер. Пред 2 дена наполна 2 години и уште навечер си се будам за да го покријам.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tasija92

Tasija92 Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    32
    Здраво може да прашањето не е баш за во оваа тема ама ми се виде најблиску
    Сакам да ми препорачате добар детски офтамолог се работи за дете од скоро 5 години. Ви благодарам.

15. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Како ги облекувате сега децава навечер, ние се топлиме со клима на 24 степени си работи цела ноќ, носи тренерки и боди без ракав и се открива цело време, дали да го ставам во вреќа или е рано, дали да му ставам боди со долги?

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Боди моево одамна не носи, му купувам како долна облека маички на рамки.

Ние грееме со клима и дома е околу 23-24. По дома е со тенки долни тренерки и маица на куси.
    Во собата каде што спие не грееме над 20 степени. Во поладно е поубаво, околу 19 степени е.
    Му облекувам маичка без ракави, пижами и вреќичка.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Ние боди ставаме ама пак со куси, да почнам со долги не знам шо е вреќичкава ич не ја сака, треба облекување од ко ќе заспие(facepalm) а му зедов шпикозни памучни како пижами, сега си спие по тренерките шо си ги носи преку ден, да не го преслекувам насекое:)

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.950
    Претопло е 24 степени за спиење, вреќа нема да ти треба. Ако сакаш да користиш вреќа, симни ја температурата ноќно време под 19 степени, 15-16 најубаво. А може и пониско, за да спие пораат и да не се открива. Плус нема да му се суши грлото од климата.

На mal.ecka и Lisandra им се допаѓа ова.
  19. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.681
    Допаѓања:
    2.160
    Мајки, кога малите престанаа да ви преспиваат денски? Мојов од кога ја откажавме цуцлата лажачка, му се поремети спиењето. Не оди во градинка , доцна легнува, тешко преспива. Му се приспива кај 19 часот, ама станува околу 21 и после забава до 2 наутро. Многу лошо...И наутро доцна спие. Вчера го оставив да не преспие и заспа после 21 часот и спиеше до 10 сабајле. Не знам дали е рано да е без дремка воопшто, 2 и пол има. Кои се вашите искуства?

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.866
    Допаѓања:
    33.997
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.