Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    5.376
    Исто сме и ние во моментов.
    2 години и 4 месеци е ќерка ми. Веќе една недела не и давам цуцла лажливка и никако да заспие дење, уште ја бара.
    Не знаев дека толку тешко ќе оди одвикнувањето од цуцла, како некој зависник е, се уште кризира.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    12.654
    Рано е да ја тргне дремката, уште се во брз развој кај што им треба да одморат. Знаеш неколку дена ни се разлика и знам дека се различни децата ама моево спие по 3 саати и обавезно 8-9 саати ноќе. Еве убаво вчера заспал после 21, вечер пробај уште порано и утре измори го убаво до пладне, еден топол туш и да заспие преку ден. Полека ќе го вратите редот.

3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.833
    Допаѓања:
    18.667
    Син ми престана на 2 и пол години.
    Ноќе спие 12 часа, што е соодветно за негова возраст.
    Преку ден спиеше еден час од 13 до 14, што не е доцна, навечер до 23 буден и свеж.
    Фати зима и немаше каде да се истрча. Се препородивме и јас и тој откако нема дремка. Преку лето знае да преспие ако е преактивен, ама не секогаш.

На eta и lavinija28 им се допаѓа ова.
  4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    @lavinija28 мојата отприлика тој период почна да не преспива секој ден.
    Фати есен краток денот, издржуваше.
    Е кога оди во градинка малце ќе дремнеше, ама па таа дремка таму не и влијае на ноќното спиење.

На eta и lavinija28 им се допаѓа ова.
  5. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.764
    Допаѓања:
    3.466
    @lavinija28 Јас одамна му ја зедов цуцлата немавме мака...ама со спиењето сме исто 2г и 3м навечер спие 12 саати касно легнува касно станува денски му се приспива се молиме за спиење. Не сакам дневна дремка да исфрлам рано е (пробав со будење рано порано да легнува два дена и третиот ден до 2 седеше ) го оставам да спие и го молам за спиење ако преспие поранко во денот ок, ако не во 7 не го оставам
    -не оди во градинка

6. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    322
    Дали можеби некој знае колку време е потребно да му ја сменам рутината на спиење на син ми, постојано има промени никако да фатиме рутина, не оди во градинка и газда, кога сака спие кога сака станува. Овие 3 дена станува во 7:30 спие од кај 12:30 до 14:30 и навечер во 22, 22:30 на спиење, колку време вака да терам за да му премине во рутина, има 2 години и 3 месеци. Денес не можев да го легнам во 12:30 ни дојдоа не најавени гости заспа присилно во 13:40 ама во 15 го разбудив, планот е утре пак во 7:30 да го будам . И давајте идеи како да го успијам преку ден не помага нишање, чешање , приказна, темница, заспива сам.

7. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Мислам добри сте вие со спиењето или сакаш порано да заспива на вечер. Ние до 11 и пол на вечер не можиме да заспиеме, станува кај 8 и 30 сега дури заспа кај 5.

8. Зак од Андромеда

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    322
    Ах далеку сме од добри, се трудам да го доведам во ред, инаку исто како тебе само што мојот стануваше во 11 па ќе заспие кај 17 -18 и после журка до ниедно време, се трудам тоа погоре да му стане рутина, само не знам колку време ќе му треба да се преобрати :) и претходно сме имале вакви обиди ќе потрае некое време и пак на старо се враќа, сега сум решена да бидам упорна, еве пред малку ми се местеше да спие, затоа што не преспал доволно преку ден ама не го оставам ќе видиме до каде ќе стигнеме,

9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    А зошто не го оставаш да си легне штом му се спие?
    Постов е напишан околу 20 часот, не е прерано да почнете со ритуалче од бањање, малку муабет, гушкање и да си заспие.
    Ако станал во 15, зошто толку долго да не спие до 22-22:30. Сметам дека е доцна тоа за легнување, па велиш во 7:30 го будиш.
    Океј, 7:30 е океј време за станување, па нека си легне накај 12-13 и нека се наспие. Активности кога ќе стане, прошетка, играње и тамам спремање за во кревет околу 20:30. Мислам дека многу некако буден го држиш од дремка до ноќно, а бара порано да си легне, му се спие, се изморил.

На dromka, Skyler, MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.849
    Допаѓања:
    202.939
    Моево е 6 години, па во 9 навечер е заспан. Зошто го држиш буден до 10 навечер? Бебиња и мали деца во 8 навечер е пожелно да заспиваат, нема потреба да седат до доцна. Ако станува во 7:30, таман му е 20:00 за заспивање.

На Skyler и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. Зак од Андромеда

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    322
    Проблемот со него е што ако заспие во 20 часот станува за 2 до 3 саати и си игра до 2 сабајле, мора да биде 22 за да продолжи да спие. Сум пробала во 20 во кревет, темница, сите легнати џабе се буди наспан и нас не буди, ако не стане никој од нас си зема играчки и си игра сам. Излезен, прошетам џабе има енергија и до последно не се предава

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  12. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.095
    Јас од бебе си почнав да го успивам рано до 20 часот најдоцна го успивав , и сега уште рано си легнува докај 20и30 21 ,преку сила сега е две годинки. Најдобро е уште од старт да го учите на рано заспивање и да си стекне уште тогаш рутина ако како бебе го држите до подоцна после нема шанси да му сменете верувајте од искуство на блиски ,а бенифит од тоа дете мало да седи до доцна навистина нема ..

На dromka, MilaSs12 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  13. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    1.790
    Јас те разбирам мајка, ќерка ми е иста од дневна дремка до ноќно спиење е будна 7часа.Колку и да е идеално 9 во кревет кај нас никогаш не успева, како што велиш за 2часа е станата, ако не тогаш во 3 наутро. Сабајле станува 08:00 часот. По цел ден е активна, но е дете кое не му е потребно 11 часа сон туку 9 преку ноќ и тоа е тоа, сите се различни следи си го детето, не се нервирај, од моментот кога го прифатив ова, навечер заспива за 10 мин што е идеално одколку саат време лулање и плачење. 21 месец е.

На Malesia, elimkd и Зак од Андромеда им се допаѓа ова.
  14. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Со што најчесто си играат децата на оваа возраст, од каде земате играчки и какви?
    Малиот со коли, амбуланти, автобуси гаражи и сега ќеф прави со кујна со чешма, си пушта вода и ептен се радува.

15. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    12.654
    Мојот многу сака да реди коцки. Пример лумпува, трча, вози коли и после како на рехабилитација цел саат прави кули од коцки и се исклучува. Друго, многу сака да сече со ножички (пластични детски), да бои, пластелин, топки и оние сложувалки ги викам разни форми да ги става на право место. Во различни месеци, различни игри му се свиѓаат, ги заборава и ги менува.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Какви коцки имате му зедов обични не знае да реде, може дека мал е уште 2год и 3 месеци, зедов магнетни со нив знае. Дали има пластелин шо не е страшно да го стави во уста, пошто се таму оди.

17. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    12.654
    Две ипол години е мојот, реди меки коцки ама и лего некогаш.

978845A8-3323-4EFC-8D03-D5814466E0D2.png

Пробај седни со него дај му идеи како да ги реди и после остави го. Мојот прво ги доби на поклон ама беше годинка и незаинтересиран, на година и нешто му привлекоа внимание и сега на неколку месеци му докупувам да има за поголеми кули :D
    За пластелинот не би знаела да ти кажам, ние немаме проблем со ставање во уста ама имаше некој рецепт со корнфлекс во блендер, побарај на интернет.

На nevermet18 и Lisandra им се допаѓа ова.
  18. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.868
    Допаѓања:
    11.963
    Како се справувате со мољакање, убедување да излезете, да менете пелена, да се избањате...дрн дрн и така натаму.
    Не очекувам од одма секогаш да прифаќа, ама сепак дали има некаква финта за соработка?
    Кај нас некогаш пали, место да му речам ајде на бањање, му велам со кое количе ќе се бањаш, жолтото или белото? И некогаш успева вака.
    Колку време се мољакате?

На lavinija28 и Panovic им се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.833
    Допаѓања:
    18.667
    Финта која пали кај мене е да понудам нешто што го занима за после бањање/ менување пелена.
    Прво го молам молам молам, потоа нудам активност која следи по активноста за која го молам.
    Тоа што го правиш е супер од повеќе аспекти, продолжи така. Дај му моќ да одлучи сам, ама да мора да ја заврши активноста.
    Сега моево е поголемо, разбира повеќе, објаснувам како јас секогаш му исполнувам желби, правиме тоа и тоа, дека ако сака другите да пружат мора и тој да послуша итн.

На lavinija28 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  20. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.868
    Допаѓања:
    11.963
    Да, има врска ваквата финта.
    Дури го молевме прееска ајде на капење ајде на капење... Тој нее и не. И јас одма поинаку.
    Наместо молење, му дадов избор дека ќе се капи ама да избере количе. И одма рече жолта кола. Ааха, велам, со жолтото сакаш, многу си го сакаш..бла бла.
    Или за пазарење. Значи му објаснувам дека откако (ако го сфаќа зборов) ќе јадеме, одиме во маркет. Вели да. За после 10 минути да е не. И почнува ритуалот на мољакање.
    И му велам ајде ќе туркаш количка, ќе си купиш шо сакаш. (Нејќам вака, како изнудено, ама немав избор, ми се смачи).
    Знам дека, како и нас, и нему му се смачува, секогаш не е согласен со нас, ама гледам да го припремам дека за одредено време друго нѐ чека.
    Не секогаш има ефект.
    И веќе морам со појќе напор, и му велам значи не можеме цел ден во една иста работа правејќи да го поминеме. Ајде имаме други работи. И тука ќе си издишам неколкупати, па прифаќа после тоа.
    Твојот намали со тантруми/пискање?
    Мојов нема класични тантруми многу, ама затоа писка кога нешто не добива. И во такви моменти, дека ептен пара уши, затвораме пред него уши да види дека нѝ пречи пискањето. Не знам дали е во ред така, ама стварно е силно и мораме. Инаку ќе оглувиме.
    И види манга, кога ќе ги затвориме, се стишува, нѐ чека. Тргаме раце и продолжува. :rofl:

На MilaSs12 и lavinija28 им се допаѓа ова.