1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.838
    Рано ѝ е мислам..Само што наполна 2 години пред 2 недели. Сабајле денес пред 7 стана (а синоќа во 9 заспа), во 12:30 веќе убаво изморена брзо заспа и спиеше саат и 40 минути, ја разбудив за да не се преспива и да си легне вечер порано, инаку ќе продолжеше. Кога спие 12 саати ноќе нема да преспие денски, ама ако спие помалку, барем 1 саат мора да дремне. Ќе си дојде веројатно само по себе да не дремнува.

2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.838
    Изгледа таа е возраста кога некои денови имаат, некои денови немаат дремка, само кај мојава порано почна :whew: А некои дечиња гледам и на 3,4 години уште имаат дремка.
    Лажички имаш убави во dm метални, јас ги имам и оние на Mushie од Kids and Co тие ми се најубави, oнака таман за оваа возраст.
    Ги имате ставено ревакцините што се на 18 месеци? И јас не ја имам вакцинирано за морбили ама ги нема примено ни тие на 18м. Примаат без нив во градинка дали знаеш, или морбили е најважна? Другите до година сите ги има примено освен рота.

На Kasiopaja221 и Lisandra им се допаѓа ова.
  3. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Мислам дека му е време за градинка, како и за мојот досасно му е дома, сака цело време внимание а не можиме цел ден со него да играме, се вадиме со сила надвор, не сака да облечи вентијага не сака патики, кога сме надвор му оди на децата сака да си игра но како се погодени никое не го заигрува сами си играат сите, но трча по нив, писка и плачи дома на толку играчки не му интересно, сега почна и да каса, секој ден сме модринки ако нешто не му е погодено, сака да си играме но многу се лути пример со коли или нешто не дава играчки сака да го играш ама кај него сите да се и почнува со касање, сакам да го пуштам вградинка не знам како ќе се прилагоди, ќе ни го врата ако каса ако плачи таму:D

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Убави се лажичкиве на kids and co, која му е цената

5. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.838
    Мислам дека беа околу 500 денари лажичка и вилушка комплет. Види на веб страната

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.902
    Допаѓања:
    12.769
    Па мојот тргна на година во градинка тогаш си беше мирен. Единствениот период кога беше неподнослив беше кога паузираше од градинка летово. Брзо се навикна што знам, за две недели си спиеше таму без проблем.
    Јас мислам прво досадно му е, второ тестира граници. И јас порано објаснував, зборев, го смирував и на глава ми се качуваше. Сега еднаш објаснувам, втор пат на повисок тон и после го тргам на страна и оставам да се исплаче. Сега веќе знае дека џабе плачењето (дерење е поточно, без солзи) ама пак ќе проба кратко, почнува и за секунда како ништо да не било. Со градинката секако си има и ред на јадење, спиење, учи песнички, има другарчиња, е сега научи и да се тепа ама и тоа е составен дел.
    Може си ме читала, само што ги тргнавме пелените овој месец, досега си носеше и во градинка.

На Panovic и elenaklasik им се допаѓа ова.
  7. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.902
    Допаѓања:
    12.769
    Давај му од тие лажички дома што ги имаш, ќе се навикне. Дај му време.

8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.613
    Допаѓања:
    7.514
    Мојот уште ја нема примено 3 доза превенар, во градинка мрп ја бараа, а откако оди немам баш услови да го чувам изолиран после вакцината.. Ако можеш стави ги сите зошто после се комплицира, а за примање, моево дете го примија во градинка без проблем

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.889
    Допаѓања:
    12.011
    За што е таа превенар? Мислам мојов дека воопшто ја нема примено, немам проверено.
    Не го однесов воопшто на 18 месеци. Не знам кои се ревакцини, ама тек сега го однесов за прва доза мрп.
    Инаку рота ја има примено. А за во градинка колку што знам за морбили ја бараат.

10. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.902
    Допаѓања:
    12.769
    Само мрп ја бараат во градинка, за другите не прават проблем. Мојот сега ги прими ревакцините што се за 18 месеци, после цела година.
    Превенар е за стрептокока, задолжителна е, сигурно ја има примено може под друго име. @elenaklasik

На Lovebug01 и elenaklasik им се допаѓа ова.
  11. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.838
    Јас мислев за пневмокок е превенар (facepalm) Таа мислам и уште една да не беше со неа. За ДТП да не беше, ревакцина. А може и грешка сум, може само превенар да беше.
    @elenaklasik не ти спомнаа следно кои вакцини се и кога?

12. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.206
    Допаѓања:
    5.761
    Пневмокок е стрептокока или Streptococcus pneumoniae.

На Skyler и Cherry333 им се допаѓа ова.
  13. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.902
    Допаѓања:
    12.769
    На 18м се превенар и петвалентна ревакцини.

14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.316
    Допаѓања:
    33.657
    Мајки дајте ми идеја за роденденски подарок за 3 годишно дете во ценовен ранг од околу 1500 ден и некоја идеја за едукативна играчка како подарок за нова година.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.838
    За роденден ѕирни во Зара имаат убави чизмички или патики за таа цена. Јакничка, комплет капче, шал, нараквици.. А за едукативни играчки разгледај го @montessorytoys на инстаграм имаат многу убави дрвени играчки што не се многу скапи

На IRBBB и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  16. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    Дали сте соочиле со касање на децата, еве една недела секој ден не каса по раце по нозе , кога го преслекувам, на секој збор не дури и кога е најрасположен од нигде никаде ти иди те каса и силно е боли имаме модринки, зборуваме дека така не треба, дека не боли и сл ќе дојди ќе напрај бац и пак за еден сат продолжува.

17. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    2.940
    Мојот го касаше маж ми, ама кога беше најсреќен, буквално како од љубов. Мене два пати ме касна, лелееее болење, касап. Цело време му зборевме дека боли и дека не е убаво така да прави. Тоа траеше околу 2-3 месеци. Ова кога беше помал се случуваше, некаде 16м. кога имаше.

18. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Дојдов пак на форумов после толку месеци за да се пожалам од истото. Вистина било кога велеле дека се terrible twos. Неподнослив стана син ми. Последниве две недели ми се чини се правиме со врескање. Јас пак воопшто не можам да поднесам повишен тон. На секое мое прекорување враќа со удирање, на предмет, на личност, што му дојде. Објаснувам со убаво, дека боли, дека умните деца не прават така, не ме перцепира. Мора да дојдам до точка да изгубам контрола и јас да почнам да се дерам, а не сакам да го правам тоа. Gentle parenting, my ass.
    Инаку исто не оди во градинкa, ама мислам дека е редно време да го пуштам. Некако срце не ми даваше кога ги видов како плачат сите кога отидов еднаш да го запишам, ама дефинитивно мора да се научи на ред и меѓу други деца, затоа што ептен стана разгален (не од мене, јас сум строга). Внимание има постојано за се, меѓутоа претерува во последно време. Понекогаш не надзборува дома, не дозволува меѓусебно муабет да си направиме. А инаку е многу, многу паметен и креативен. Знае сам да се заигра, поретко ама знае. Си прави сам играчки, многу сака да читаме книги, пее песнички, ја знае азбуката (за секоја буква кажува збор), брои до 10. Кога ќе најде некоја трошка на под оди ја фрла сам во кантата. Кога ќе му кажеш команда слуша, не дека не. Не прави бељи по дома. Ама ако нешто не е по негово, како што тој замислил... немал тантруми што е право, ама затоа има врескање (често пати со преправање), плачење со крокодилски солзи, повторување фрази. Не можеш да му го завртиш вниманието на нешто друго, тежок инает е. Има енергија за 5 деца и не претерувам кога го кажувам ова. Мислам дека лекот е само да се исцеди од трчање дента и да спие ко бајче ноќта, ама па не можам секој ден со тоа темпо, имам работа.
    Спиењето пак, катастрофа е веќе долг период. Терори, терори... преживување на денот, нешто ако се побунил во текот на дента, рачунај дека истото ќе го преживува навечер во сон. Денското спиење е пак океј некако, ама па спие по 3 саати. Многу е, знам. Ама ноќново...:sweat: Матичната ми препорача да му давам по половина магнезиум директ и Б6 и после неколку дена користење го смири. Теравме така месец дена и океј беше, се наспав после 2 год. и јас. Ама откако беше болен пред 2 недели, редот со јадење, спиење, шетање, се` ни фати удолница :drunk: Сега ни советот од матичната не помага. Не знам дали е во некоја развојна фаза или што ли е, ама лудница ми е дома. Се мислев и јас за психолог, ама не сакам да му создавам трауми.

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Мајки кога им ги отфрливте цуцлите лажливки на вашите деца? И како?

20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.472
    На 2 години, многу лесно не му ја дадов повеќе така се одлучив, ја бараше 3 дена плачеше не попуштив

На zemzela91, mar3q и Skyler им се допаѓа ова.