Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Ќути аман, какво gentel parenting, и јас таков ум имав, ама ептен ми ги притиска копчињата со неговото пискање.

Твојот колку има точно?

Мојот е 2 години и 8 месеци. Во развојна фаза е, говорна, се забележува поотворено однесување, свесност за околината и учество во активности, како и свесност за себеси - јас и јас.
    Затоа не очекувам од него разбирање за некои нешта, и кога станува упорен да постигне нешто по негово, нема шанси да слуша, јас му објаснува, тој уште повеќе гласно вика и бара. Или почнува да писка за да постигне. Џабе разумен муабет, објаснување. Чекам да му заврши моментот и да се запре сам. Иако сакам да му помогнам, ама не сфаќа.
    И нас нѐ надвикнува, таа е фазата изгледа, да се осеќа слушнат, вклучен.

А какви игри измислува? Машала штом азбуката ја научил и бројките.
    Ние имаме звучна азбука и ги има запаметено кој глас на која буква да го притисне. Или можеби местото го има запамтено, не самата буква. А бројките ги учи, и еднаш наеднаш од нигде никаде во Ваикики, одевме по скалите и самиот ги кажа 1 до 10 без грешка.
    Како да се издржи периодов е прашање. Како да се поставам а да не изгубам контрола. Не е лесно многу.
    Мора во градинка, се надевам ќе има подобрување. Досадно му е дома.
    И јас еднаш ги гледав малечки околу 2 години фатени во вовче, изгубенки беа, ми падна жал. Си го замислив моево во редот, и некако ко гревче се осетив.

А терори какви доживува, онака како врискање сред спиење наеднаш?

Кај нас така беше неколкупати, не се смируваше никако, по 10 15 минути вриштење.

Не ми е проблем за психолог или барем да пишам на некој за совет, ајде ќе му дадам простор да видам како ќе биде понатака..во меѓувреме ќе се тешиме овде.

MissBreezy and MilaSs12 like this.
  2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Постепено, скоро му ја фрлив, после 2 ипол. Последно воопшто не му давав освен за спиење преку ден и навечер. Кога тргна во градинка сфатив дека заспива без цуца, значи само навечер остана. А почна и премногу да ги гризе и да не ги сака гризени после. И реков готово, доста беше. Изненадувачки лесно се одби од цуцла имајќи во предвид колку е инает и проблематичен. Навечер си заспиваше без плачки, едно две утра плачеше кога сфати дека се буди без цуцла и толку.

mar3q and Lisandra like this.
  3. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Точно на година ипол му кажав дека папагалот му ја изеде цуцлата не му ја дадов ни за спиење ни преку ден плачеше 3 дена и на крај ја заборави.

mar3q likes this.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Ке кажеш дека е за мали деца, некој ја зел, пропаднала некаде, смисли некоја финта. Три дена плачки имаш.
    Кога јас на 3 години го одбив од цицање, ке можете и вие.

mar3q likes this.
  5. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Ацерола витамин Ц од алкалоид за деца што се дали се даваат на дете од 2 и пол години?

6. Skyler

Skyler Популарен член

Да, јас од година ипол давам.

MikicaBt likes this.
  7. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Супер..има баш на акција во една аптека во Битола, едно плус едно гратис. Фала

Skyler likes this.
  8. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

2год. и 4 месеци е мојот.

Сакаат да покажат дека и тие разбираат. Буквално во фаза како некои старо-мали се сега :rofl:Ама колку се интересни, толку се и хаотични. :drunk:

Азбуката ја научи и ја кажува како песната од шпицата на Бушава азбука. Е добро сега, по некоја буква може ќе скокне, пребрза му е за годините, ама ја знае. Со книгата ја научи, многу сака книги. Потоа му купив табла со букви (наша азбука) и ја зема буквата и ја носи до книгата Бушава азбука и на страницата на (пример) "И" вели "И-игла. Исто!" Или гледа ремен со тока во форма на буквата "Ш" и вели "Ш-шега". А броење научивме качувајќи се по скали. Ги распознава и бројките кога ќе вртиме канали на тв, пример за 24 вели "Два. Четири." Интелигентен е многу. Книгиве што ги читаме на памет ги знае и изгледа како да знае да чита.

Си прави играчки сам. Зел изолир трака од дедо му и едно метално ченгелче и ги држи и вели "Полжав!" Или става поголема и помала топка една врз друга и вели "Снешко!" Не знам како му текнува, полн е со вакви креативности.

Инаку терорите се страшни. По цели вечери, по недела дена. Со гласно плачење, повторување на еден збор постојано, никако не се смирува, дури по половина час, некогаш и повеќе. Неколкупати се буди, досега не преспал цела ноќ без ич да не се разбуди. Сака да го држиш во раце, а дете големо е, висок е, тежи.
    Имаме рутина, легнува исто време секој ден и си спие со играчка. Откако го одбив мора да е до него за спиење, па му е утеха претпоставувам. Гледам да запазам се, пробувам на разни начини, но изгледа е таква фаза. И многу е чувствителен општо земено.

Нека се живи и здрави, што да кажам... Ќе си билдаме нерви од челик, друго не останува.
    Доколку го носиш на психолог те молам пиши ми за искуството. :l:

9. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Мајки бидејки е веќе зимно време ме интересира на колку дена ги бањате ? Можеби е глупо прашањево ама чисто да споделите.

no name5 and mal.ecka like this.
  10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

1 неделно цела со коса, а на 2-3 дена ја туширам

11. 0ли

0ли Форумски идол

Еднаш неделно бањање сосе коса кое е живо мачење, инаку секоја вечер пред спиење го тушираме.

Makedonka95 likes this.
  12. malecko5

malecko5 Популарен член

Пред половина месец мм земал од еурофарм капки витамин ц и гледам пред некој ден пишува рок до 12 месец 2022 год а не е ни до пола истрошено шишенцето, па дали да давам цел декември или да го фрлам да купам ново?

13. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Давај. Рокот е до крајот на месецот.

malecko5 likes this.
  14. Lisandra

Lisandra Популарен член

Два пати неделно, зависи ние како сме во можност, во последно ми плачи на капење и еднаш неделно одиме.

Makedonka95 likes this.
  15. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

На 2 3 дена туширање, а еднаш неделно со коса.

Makedonka95 likes this.
  16. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Искуство некој со колд кремата на уриаж? Малиот се намачка сам на чело целиот е вцрвен... Друга крема да препорачате за заштита од студ и ветер (на дм неможам никако д аја најдам и веледа)

17. malecko5

malecko5 Популарен член

Фалаа

18. dunika

dunika Форумски идол

Бањање 2 пати неделно,долгичка и е косата и сакам да и е чиста,а туширање секој ден пред спиење.Иначе мн сака да се бања,се молиме секоја вечер да е туширање место да шлапа во када/корито.
    Сеуште е со пелени,затоа толку често,кога ке ги тргне нема да има потреба.

eta, mal.ecka and Makedonka95 like this.
  19. no name5

no name5 Популарен член

Додека беше потопло секој ден го туширав, сега 2 пати неделно целосно бањање и по потреба туширање .

Makedonka95 likes this.
  20. Skyler

Skyler Популарен член

Исто, многу сака да се бања и се молиме и ние да не ја мокри косата. Среќа па кратка му е, брзо се суши.

mal.ecka likes this.