Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.866
    Допаѓања:
    11.945
    Ќути аман, какво gentel parenting, и јас таков ум имав, ама ептен ми ги притиска копчињата со неговото пискање.

Твојот колку има точно?

Мојот е 2 години и 8 месеци. Во развојна фаза е, говорна, се забележува поотворено однесување, свесност за околината и учество во активности, како и свесност за себеси - јас и јас.
    Затоа не очекувам од него разбирање за некои нешта, и кога станува упорен да постигне нешто по негово, нема шанси да слуша, јас му објаснува, тој уште повеќе гласно вика и бара. Или почнува да писка за да постигне. Џабе разумен муабет, објаснување. Чекам да му заврши моментот и да се запре сам. Иако сакам да му помогнам, ама не сфаќа.
    И нас нѐ надвикнува, таа е фазата изгледа, да се осеќа слушнат, вклучен.

А какви игри измислува? Машала штом азбуката ја научил и бројките.
    Ние имаме звучна азбука и ги има запаметено кој глас на која буква да го притисне. Или можеби местото го има запамтено, не самата буква. А бројките ги учи, и еднаш наеднаш од нигде никаде во Ваикики, одевме по скалите и самиот ги кажа 1 до 10 без грешка.
    Како да се издржи периодов е прашање. Како да се поставам а да не изгубам контрола. Не е лесно многу.
    Мора во градинка, се надевам ќе има подобрување. Досадно му е дома.
    И јас еднаш ги гледав малечки околу 2 години фатени во вовче, изгубенки беа, ми падна жал. Си го замислив моево во редот, и некако ко гревче се осетив.

А терори какви доживува, онака како врискање сред спиење наеднаш?

Кај нас така беше неколкупати, не се смируваше никако, по 10 15 минути вриштење.

Не ми е проблем за психолог или барем да пишам на некој за совет, ајде ќе му дадам простор да видам како ќе биде понатака..во меѓувреме ќе се тешиме овде.

На MissBreezy и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.572
    Допаѓања:
    7.466
    Постепено, скоро му ја фрлив, после 2 ипол. Последно воопшто не му давав освен за спиење преку ден и навечер. Кога тргна во градинка сфатив дека заспива без цуца, значи само навечер остана. А почна и премногу да ги гризе и да не ги сака гризени после. И реков готово, доста беше. Изненадувачки лесно се одби од цуцла имајќи во предвид колку е инает и проблематичен. Навечер си заспиваше без плачки, едно две утра плачеше кога сфати дека се буди без цуцла и толку.

На mar3q и Lisandra им се допаѓа ова.
  3. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    107
    Точно на година ипол му кажав дека папагалот му ја изеде цуцлата не му ја дадов ни за спиење ни преку ден плачеше 3 дена и на крај ја заборави.

На mar3q му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.831
    Допаѓања:
    18.664
    Ке кажеш дека е за мали деца, некој ја зел, пропаднала некаде, смисли некоја финта. Три дена плачки имаш.
    Кога јас на 3 години го одбив од цицање, ке можете и вие.

На mar3q му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    1.449
    Ацерола витамин Ц од алкалоид за деца што се дали се даваат на дете од 2 и пол години?

6. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    12.652
    Да, јас од година ипол давам.

На MikicaBt му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    1.449
    Супер..има баш на акција во една аптека во Битола, едно плус едно гратис. Фала

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    2год. и 4 месеци е мојот.

Сакаат да покажат дека и тие разбираат. Буквално во фаза како некои старо-мали се сега :rofl:Ама колку се интересни, толку се и хаотични. :drunk:

Азбуката ја научи и ја кажува како песната од шпицата на Бушава азбука. Е добро сега, по некоја буква може ќе скокне, пребрза му е за годините, ама ја знае. Со книгата ја научи, многу сака книги. Потоа му купив табла со букви (наша азбука) и ја зема буквата и ја носи до книгата Бушава азбука и на страницата на (пример) "И" вели "И-игла. Исто!" Или гледа ремен со тока во форма на буквата "Ш" и вели "Ш-шега". А броење научивме качувајќи се по скали. Ги распознава и бројките кога ќе вртиме канали на тв, пример за 24 вели "Два. Четири." Интелигентен е многу. Книгиве што ги читаме на памет ги знае и изгледа како да знае да чита.

Си прави играчки сам. Зел изолир трака од дедо му и едно метално ченгелче и ги држи и вели "Полжав!" Или става поголема и помала топка една врз друга и вели "Снешко!" Не знам како му текнува, полн е со вакви креативности.

Инаку терорите се страшни. По цели вечери, по недела дена. Со гласно плачење, повторување на еден збор постојано, никако не се смирува, дури по половина час, некогаш и повеќе. Неколкупати се буди, досега не преспал цела ноќ без ич да не се разбуди. Сака да го држиш во раце, а дете големо е, висок е, тежи.
    Имаме рутина, легнува исто време секој ден и си спие со играчка. Откако го одбив мора да е до него за спиење, па му е утеха претпоставувам. Гледам да запазам се, пробувам на разни начини, но изгледа е таква фаза. И многу е чувствителен општо земено.

Нека се живи и здрави, што да кажам... Ќе си билдаме нерви од челик, друго не останува.
    Доколку го носиш на психолог те молам пиши ми за искуството. :l:

На Lisandra, eta, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    151
    Мајки бидејки е веќе зимно време ме интересира на колку дена ги бањате ? Можеби е глупо прашањево ама чисто да споделите.

На no name5 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.989
    1 неделно цела со коса, а на 2-3 дена ја туширам

На Babyboy2020, elimkd, Makedonka95 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Еднаш неделно бањање сосе коса кое е живо мачење, инаку секоја вечер пред спиење го тушираме.

На Makedonka95 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Пред половина месец мм земал од еурофарм капки витамин ц и гледам пред некој ден пишува рок до 12 месец 2022 год а не е ни до пола истрошено шишенцето, па дали да давам цел декември или да го фрлам да купам ново?

13. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.194
    Допаѓања:
    5.746
    Давај. Рокот е до крајот на месецот.

На malecko5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Два пати неделно, зависи ние како сме во можност, во последно ми плачи на капење и еднаш неделно одиме.

15. Babyboy2020

Babyboy2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2021
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    107
    На 2 3 дена туширање, а еднаш неделно со коса.

16. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.990
    Допаѓања:
    4.871
    Искуство некој со колд кремата на уриаж? Малиот се намачка сам на чело целиот е вцрвен... Друга крема да препорачате за заштита од студ и ветер (на дм неможам никако д аја најдам и веледа)

17. malecko5

malecko5 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    1.141
    Фалаа

18. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.833
    Допаѓања:
    95.040
    Бањање 2 пати неделно,долгичка и е косата и сакам да и е чиста,а туширање секој ден пред спиење.Иначе мн сака да се бања,се молиме секоја вечер да е туширање место да шлапа во када/корито.
    Сеуште е со пелени,затоа толку често,кога ке ги тргне нема да има потреба.

На eta, mal.ecka и Makedonka95 им се допаѓа ова.
  19. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.095
    Додека беше потопло секој ден го туширав, сега 2 пати неделно целосно бањање и по потреба туширање .

20. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    12.652
    Исто, многу сака да се бања и се молиме и ние да не ја мокри косата. Среќа па кратка му е, брзо се суши.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.