Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    сака
    на одмор секогаш под туш ја банјам

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    На одмор и јас со триста лаги под туш ќе ја пикнам, ама ми е мачно секој ден тој ритуал со коритото да го правам, некако едноставно ми е пред спиење да ја тушнам, ама ете-несака.Плаче.

3. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    И јас ја бањам во корито сеуште не сака во када плаче..Е потоа станува и ја туширам по телото со тушот не пуштам многу вода и ја туширам само на глава не ми дава со тушот..А и не форсирам лека полека мислам дека ке навикне

4. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    Мами ајде еден совет ако
    може??
    Синко неделата цел ден имаше тт која,варираше 38-38,5
    Вечерта лрена 39.5 ја спуштивме со туширање,натипени чорапчиња и парацетамол.
    Кашла го повраќа шлајмот,и носето му е затнато.
    Не го однесов на болница бидејќи на секое одење добиваме антибиотик нема врска дали треба да се пие или не.Вчера и денес е супер поретко капла и веќе посуво е.Меѓутоа сабајлево стана со едното оче залепено со гурелки.Се измивме со физиолошки,исчистивме.Го легнав сега спие ама гледам дека му лачи окото.
    Може да е од што е настинат или да го носам за брисеви некоја бактерија??
    Првпат ова ни се случува.
    Имаше како бебе кога,се роди го решивме проблемот со тобрек капки ама тогаш зелен му беше секретот а сега е млечно бело.
    Иначе од 8-9 месеци се капиме седнати во када,а тушот мн мн не го обожаваме,кога ќе дојде ред на тело супер поминуваме ама со миење главата малку потешко.

5. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    И мојот се плаши од туш.
    Додека беше бебе, го ставав во корито или када, веќе не.
    Кадата ја заменивме со туш кабина и еве скоро година како оди директно под чешма :lol:

Уште е понизок од чешмата, додека тој ја бања патката, јас него :lol:
    Главата ја плавиме исклучиво наназад, да не влезе вода во очите :!:

На крај ќе ја ставиш играчката под тушот да се увери дека нема ништо страшно :wasntme: па потоа таа.

6. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.937
    Допаѓања:
    153.082
    До 3

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.831

Од носот му е. Носи на лекар за терапија за окцето, а може и брис од нос да видите што е.

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    3 години има и уште во корито ја бањам. Не сака во када. На одмор седната на нокшир ја бањав :)

На mariz и referentka им се допаѓа ова.
  9. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мами керка се разбуди повракајки..И се што беше изела поврати како јадено така повратено..Бевме на гости таму јадеше врат и плус едно кебапче изеде не јадеше кој знае колку едно две парчиња дали може од нешто од нив тешко да и станало бидејки одкако заспа цело време само се вртеше и кенкаше и одеднаш како што лежеше почна да поврака..Се исплаши поплача сега спие мирно не се врти како што правеше пред да поврати..Дали да ја носам утре на дежурен или можно е да е од нив..?

10. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    Ќе следеш ситуација, може од јадењето а може и вирус о нас не фати пред една недела со пролив повраќање и тт,еве една недела помина а дете неможам да го натерам да јаде.

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Мојов овожава вода, има 2год и месец и го бањам некогаш во кадата наполнето, некогаш под туш во неговата кадичка. Вода обожава од мало, пика глава под вода да гњурел, легнува ми вика плива плива :D е кога ке дојде моментот за главата да му ја исплакнам со туш ми бега :D за телото не, само главата не сака баш да му ја потурам со вода..
    По одмори директ под туш, исто прво тело ке избањам дека ми стои мирен така, па главата на крај :D

На M&M и referentka им се допаѓа ова.
  12. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Сакам да ја научам под туш,полека-полека.Сеа поголема е,летово ќе ја учам без пелени и под туш.
    Денес на пр. гакички и облеков и на 10 мин ја прашувам дали и се мочка.Еднаш само кажа.Ќе видиме како ќе се одвива учењево..па можеби и нема осет за да каже..
    Има дечиња кои со полни 2 кажуваат,ама еве таа незнае..

На M&M, mariz и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  13. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мами керка стана поврати па пролив..За пола час пак водаа и тече по нозе..И дадов линекс јуниор еве веке 40мин поминаа не е какала..Ја прашувам дали ја боли стомак или нешто друго ми вели не весела си е си игра..Што друго можам да дадам додека се врати мм бидејки сама сум дома па за еден час ке ја носам на лекар да ја видат

14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    С
    Направете и крвна слика и ехо на меше, можеби е вирус, можеби е друго нешто во прашање. Те молам немој да седиш така, навреме превземи нешто....многу ми е страв од повраќање... :(

На Kaetana и blessed.an им се допаѓа ова.
  15. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    Вирус е,ние исто пиеме линекс џуниор,пробиотик и електролити,чај од нане , .бисквити лесна храна

16. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Што можам да давам за апетит..Керк веке 10дена како ништо не јаде па и плус вирусов сега...Се на се дали во текот на денот ке испие 100мл вода ..Ослабена е многу

17. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки дали тој пробиотикот на провен што е во прав во кутиичка давате секој ден?

18. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    • Ве молиме пишувајте кирилица.
    OK
    Jas na moeto na vorast od 2ipol godisna vozrast mu go imam davano sekoj den dodeka se potrosi celo sise,mislam deka i celo se pie vo kontinuitet.

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  19. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.937
    Допаѓања:
    153.082
    Ај и тука да пишам за совет. Син ми денес откако дојдов од работа не престана да кашла, онака не грубо туку како нешто да го иритира а не може да се искашла. Ноќеска исто се разбуди кашлаше есно пола саат ажа посочно се смири заспа. Преска му направив млеко со препечен шеќер др пат го смирувало ама сега како да го раскашла повеќе. Му дадов и аериус една лажичка мискам дека нешто го иритира ама еве го уште кашла. И го инхалирав со физиолошки. Знам дека не може магично да престане ама барем малку да се смири за ноќеска да одмори. Не ми се влечка по дежурни кај било кој ќе го носам утре.
    Му се има случено и др пат вака наш овој период во годината ден два и да престане само од себе.
    Што да му дадам да го потсмири малку? Инаку 7г има

20. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мами вчера ја носев керка на лекар..Ниту ја прегледаа ниту крв ништо само ни препишаа сируп форал..Дали има искуство некој со овој сируп за колку време престанува проливот бидејки керка уште има се исуши жал ми е за неа