Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. joy1

joy1 Форумски идол

сака
    на одмор секогаш под туш ја банјам

referentka likes this.
  2. referentka

referentka Moderator Staff Member

На одмор и јас со триста лаги под туш ќе ја пикнам, ама ми е мачно секој ден тој ритуал со коритото да го правам, некако едноставно ми е пред спиење да ја тушнам, ама ете-несака.Плаче.

3. blessed.an

blessed.an Популарен член

И јас ја бањам во корито сеуште не сака во када плаче..Е потоа станува и ја туширам по телото со тушот не пуштам многу вода и ја туширам само на глава не ми дава со тушот..А и не форсирам лека полека мислам дека ке навикне

4. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Мами ајде еден совет ако
    може??
    Синко неделата цел ден имаше тт која,варираше 38-38,5
    Вечерта лрена 39.5 ја спуштивме со туширање,натипени чорапчиња и парацетамол.
    Кашла го повраќа шлајмот,и носето му е затнато.
    Не го однесов на болница бидејќи на секое одење добиваме антибиотик нема врска дали треба да се пие или не.Вчера и денес е супер поретко капла и веќе посуво е.Меѓутоа сабајлево стана со едното оче залепено со гурелки.Се измивме со физиолошки,исчистивме.Го легнав сега спие ама гледам дека му лачи окото.
    Може да е од што е настинат или да го носам за брисеви некоја бактерија??
    Првпат ова ни се случува.
    Имаше како бебе кога,се роди го решивме проблемот со тобрек капки ама тогаш зелен му беше секретот а сега е млечно бело.
    Иначе од 8-9 месеци се капиме седнати во када,а тушот мн мн не го обожаваме,кога ќе дојде ред на тело супер поминуваме ама со миење главата малку потешко.

5. Monella

Monella Форумски идол

И мојот се плаши од туш.
    Додека беше бебе, го ставав во корито или када, веќе не.
    Кадата ја заменивме со туш кабина и еве скоро година како оди директно под чешма :lol:

Уште е понизок од чешмата, додека тој ја бања патката, јас него :lol:
    Главата ја плавиме исклучиво наназад, да не влезе вода во очите :!:

На крај ќе ја ставиш играчката под тушот да се увери дека нема ништо страшно :wasntme: па потоа таа.

referentka likes this.
  6. M&M

M&M Форумски идол

До 3

referentka likes this.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Од носот му е. Носи на лекар за терапија за окцето, а може и брис од нос да видите што е.

tincemajmunce likes this.
  8. iki26

iki26 Популарен член

3 години има и уште во корито ја бањам. Не сака во када. На одмор седната на нокшир ја бањав :)

mariz and referentka like this.
  9. blessed.an

Мами керка се разбуди повракајки..И се што беше изела поврати како јадено така повратено..Бевме на гости таму јадеше врат и плус едно кебапче изеде не јадеше кој знае колку едно две парчиња дали може од нешто од нив тешко да и станало бидејки одкако заспа цело време само се вртеше и кенкаше и одеднаш како што лежеше почна да поврака..Се исплаши поплача сега спие мирно не се врти како што правеше пред да поврати..Дали да ја носам утре на дежурен или можно е да е од нив..?

10. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Ќе следеш ситуација, може од јадењето а може и вирус о нас не фати пред една недела со пролив повраќање и тт,еве една недела помина а дете неможам да го натерам да јаде.

11. mariz

mariz Форумски идол

Мојов овожава вода, има 2год и месец и го бањам некогаш во кадата наполнето, некогаш под туш во неговата кадичка. Вода обожава од мало, пика глава под вода да гњурел, легнува ми вика плива плива :D е кога ке дојде моментот за главата да му ја исплакнам со туш ми бега :D за телото не, само главата не сака баш да му ја потурам со вода..
    По одмори директ под туш, исто прво тело ке избањам дека ми стои мирен така, па главата на крај :D

M&M and referentka like this.
  12. referentka

referentka Moderator Staff Member

Сакам да ја научам под туш,полека-полека.Сеа поголема е,летово ќе ја учам без пелени и под туш.
    Денес на пр. гакички и облеков и на 10 мин ја прашувам дали и се мочка.Еднаш само кажа.Ќе видиме како ќе се одвива учењево..па можеби и нема осет за да каже..
    Има дечиња кои со полни 2 кажуваат,ама еве таа незнае..

M&M, mariz and Bozica1980 like this.
  13. blessed.an

Мами керка стана поврати па пролив..За пола час пак водаа и тече по нозе..И дадов линекс јуниор еве веке 40мин поминаа не е какала..Ја прашувам дали ја боли стомак или нешто друго ми вели не весела си е си игра..Што друго можам да дадам додека се врати мм бидејки сама сум дома па за еден час ке ја носам на лекар да ја видат

14. kallias

kallias Популарен член

С
    Направете и крвна слика и ехо на меше, можеби е вирус, можеби е друго нешто во прашање. Те молам немој да седиш така, навреме превземи нешто....многу ми е страв од повраќање... :(

Kaetana and blessed.an like this.
  15. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Вирус е,ние исто пиеме линекс џуниор,пробиотик и електролити,чај од нане , .бисквити лесна храна

16. blessed.an

Што можам да давам за апетит..Керк веке 10дена како ништо не јаде па и плус вирусов сега...Се на се дали во текот на денот ке испие 100мл вода ..Ослабена е многу

17. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Мајки дали тој пробиотикот на провен што е во прав во кутиичка давате секој ден?

18. stilas7

stilas7 Популарен член

• Ве молиме пишувајте кирилица.
    OK
    Jas na moeto na vorast od 2ipol godisna vozrast mu go imam davano sekoj den dodeka se potrosi celo sise,mislam deka i celo se pie vo kontinuitet.

muchacha_a likes this.
  19. M&M

M&M Форумски идол

Ај и тука да пишам за совет. Син ми денес откако дојдов од работа не престана да кашла, онака не грубо туку како нешто да го иритира а не може да се искашла. Ноќеска исто се разбуди кашлаше есно пола саат ажа посочно се смири заспа. Преска му направив млеко со препечен шеќер др пат го смирувало ама сега како да го раскашла повеќе. Му дадов и аериус една лажичка мискам дека нешто го иритира ама еве го уште кашла. И го инхалирав со физиолошки. Знам дека не може магично да престане ама барем малку да се смири за ноќеска да одмори. Не ми се влечка по дежурни кај било кој ќе го носам утре.
    Му се има случено и др пат вака наш овој период во годината ден два и да престане само од себе.
    Што да му дадам да го потсмири малку? Инаку 7г има

20. blessed.an

Мами вчера ја носев керка на лекар..Ниту ја прегледаа ниту крв ништо само ни препишаа сируп форал..Дали има искуство некој со овој сируп за колку време престанува проливот бидејки керка уште има се исуши жал ми е за неа