Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    225
    И јас приметив дека иако му зборам џабе тој си продочжува. Ми е страв да не му прерасне во навика.....

2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.827
    Добро што си закажала преглед да ти е мирна главата, ама ако е тик само игнорирај, не му збори зошто повеќе ќе прави. Мојата имаше тик со прстите на рацете на година и пол, неколку месеци правеше, игнорирав и престана.

На zemzela91 и Bilbilce им се допаѓа ова.
  3. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.071
    Допаѓања:
    119.105
    Може и преморени да му се очињата, обично знаат така кога им се спие да прават.
    Не го прашувај цело време, игнорирај го, а и очен лекар ќе го виде, да си мирна @Bilbilce

На Bilbilce му/ѝ се допаѓа ова.
  4. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157
    Zdravo majki, cerkata mi e 6 godini no mnogu dolgo vece se izmacuvame so ovoj problem, gradinka pomina, sega vece naskola no nemozam vece taka da cekam, znaci od koga napolni godina i pol zapocnaa problemite so tvrda stolica do den denes ,na pocetokot pominavuvavme so sokcinja od sliva hipp no pocna da ne i deluva, znaci cekaj cekaj da pomine, isprobano svashtaa ama bashh bukvalno svasta, sirupi od smokva, od sliva,sokcinja hipp sliva ,supi,corpbi,manxhicki, poce tecnost,pa e ubeduvav sekoj den slivaa suvaa so zortt da e izede, exoo praveno uredno, sistina sme bile sve e vo red nema deteto nisto,celo vreme kontrola, sve si e uredno, no devojceto ne moze da izleze ponadvor , znaci kosi kubbame , so saka bre da.jade vodeno znaci bukvalno dzabe vece mi se smaci taa placi jas placi, dva pati zavrsi na rektalno tuse znaci strasno, deteto se potrese preplaka, ni so klizma da ne moze da.izleze a be kamennn cimento izmetot, znaci i doktirive se cudat kako da e se vo red ne biva,pa ajdeee bevme i na hirurgija sve e vo redd znaci detevo nema nisto,edinstveno so izleguva samo so prasacinja efecoll junior , 2 dena da ne se napie gotovo kamen izmetot nemoze da.izleze, efeccolot vece go davam dolgo vreme i site doktorive kaj so bevme rece davaj go nema so da se pravi dodeka se naucii,znaci ne e nisto steten posto e na prirodna baza noo rabotavaaa e do kogaaa znaci se umoriv, zosto da ne bide po priroden pat kako i sto treba da bide koga vece fala bogu nema nisto, e sega samo nemame praveno kolonoskopija jas barav Skopje na klinika da napravime doktorot vika mala e toa beshe lani, ajde cekaj cekaj ama ne se trpi....jas licno baram sama uste toj pregled da se napravi posto drugo se e vo redd da vidimee i ovaaa tuka mi sedii pametot,dali nekoj imate praveno na malo dete i kadee, ve molam za soveett, dali da pravam tuka ili da.odam stranstvo, se rasprasav mn dusi mi rekola za Italija deka od koren pravat ispituvaje znaci kolku sakak neka me cini samo sakam i toa ispituvanje da go napravam da vidam i tuka dali e se vo red , tukaa vo mk nit te zema doktor niti nisto, nemoze mala neznam so e , pa nemozam taka da e ostam celo vreme so prasoci vece e golema odi naskola i svarno e neprijatno i bolno .. ve molam za sovet dali nekoi se imate soocenoo so vakov problem podolgi vremenski period i dali pominalo kako so vikaaat doktorive vo mk, posto celo vreme me ubeduvaat ce pomine ama eve ne pominuva znaci ova e borba ??? Inacee zavoraviv na godina i polll pocnav da i davam bitolsko mlekoo tetrapakkk od togas deteto gla nema kreneto, neznam zosto napraviv greska da i dadam, ama i pedijataror mi rece moze dava ii, od togas gla nema kreneto....ve molam za sovet

5. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    1.788
    Мајка имам само искуство со последното што си го напишала,кога ќерка ми побара сама кравјо млеко да пие долг период се боревме со запек ,кога полека селектирав да видам од што доаѓа ,сватив дека е од кравјо млеко (сега давам козјо и нема проблем),од денот кога престанав да и давам немаме проблем со столицата,нема проблем од други производи како кисело млеко,сирење ,јогурт ...иако сите се од кравјо ,запек и прави само доколку пие свежо или тетрапак.Доколку конзумира пробај укини го за одреден период ,се што е со кравјо не давај,па види како ќе реагира.

На glisa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.809
    Допаѓања:
    202.815
    Ако уште даваш млеко, прекини го целосно, млечни производи исто. Масла да даваш проба? Маслиново, парафинско, ленено, рибино.... Било кое масло ќе ја омекне столицата. И семињата како ленено и чиа семе делуваат на разработување на цревата и омекнување на столицата.

7. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    1.707
    Морам тука да додадам и масло од тиква (во Веро има не е многу скапо) ,и многу вода не сокови вода. И жива жолчка е убаво ама па тоа има други ризици.

На glisa и Annath им се допаѓа ова.
  8. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157
    Neznam da ti kazam kolku pishman sum sto dadov mleko od tetrapakk, kamo da ne i davav,ama i pedijatarot mi kaza posle godina dava i, zanci glava nemozam da.krenam, ajde so vikas da smenam kravjo bash vidov kam imase mleko od koza isto i kiselo mleko...ama ipak sum da napravam uste ednas edna kontrlola na gastro, posto predhodnive godini ne nee primija bila mala zvarno neznam

9. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157
    Vaka ne pie melko i go prekinav posle nekoj mesec odkako pocna makata , samo normalno vo nekoi jadenja, biskviti, puding, kiselo i jogurt znae da kasne, masla da imam davano i na sabajle po edna lazicka maslinovo so maka da go goltnit, i vo gazeto kantarija domasno koga beshe pomala i stava malce ama dzabe , leneno isto ima probano so kiselo mleko...

10. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157
    E sok pie,leden caj jana od brusnica posto moram nekako vo nesto da.i go davam prasacevo effecol junior, inace nema kako da i go dam,a mora da pie na den dva inace izmetot kamenja znaci vozrasen covek nemoze da izleze ponadvor a ne malo dete, neznam svarno strasno, zanci see e voo red praveni kontrolii vikaa detevo nema nisto ovaa e cudo

11. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    1.788
    Направи си контрола на гастро,но пробај да укинеш и се што е кравјо (к.млеко..во будинг...јогурт) ,нема ништо да изгубиш ,има козји производи со кои може да надокнадиш,членка горе спомна за масло од ленено семе,тоа кај ќерка ми мн помагаше,1 мала лажичка сабајле на гладно(не сакаше да го пие но дали со шприц или двајцата со мм некако и го дававме),ви посакувам да најдете решение и да не се мачите повеќе.

12. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157
    Utre ce izlezam da kupam kozji proizvodi, ce pocnam.so niv, ce zemam i maslo, da moram da odam do gastro ,da se napravi uste edna kontrlola , Posto site doktori vikaat nema nisto a taa bez prasace nema sanci da izleze ponadvor , daj boze i da nema nisto sekako toa e najbitno no da se najde naci da izleguva bez prasaci, samo se nadevam ce ne primaat na gastro , jas sum spremna i stranstvo da.odam ako treba

На Zumbulche му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    1.707
    Немам искуство со дете, ама јас мачорот го средив со масло од тиква. Тиквата ги разработува цревата, а масло од тиква уште повеќе. Инаку по цела недела не одеше понадвор, а одевме на клизма 3 дена по ред и не му помагаше и едно чудо лекови примаше. И ехо и рентген му правевме и се. Со маслото од тиква се среди. 2-3 недели некаде секој ден насабје и навечер по едно лажиче. Ти може и во салати да го ставаш и во смути и со јајца и било што. Наместо кисело млеко можеш кефир да даваш , кефирот е полн со пробиотици, но сама да го правиш, можеш и со козјо млеко.

14. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Ова вриштењето во сон околу 3 год од што е? Трае веќе цела недела, од памет не вади сите. Удира со раце и нозе, потечена сум под окото.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157
    Ce go probam i toa, sekako do sega ne sum go probala a i poloso od ova nema da bide

16. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    157
    Uste nesto mislenje,iskustvo vashe ili od vashi prijateli,bliski vo koja bolnica da odam za gastro kaj deca, sto mislite kade bi bilo najdobro, sistina bev nisto ne bidna, vo smisol mi gi dava istit prasoci sto gi zemam do sega i kazav pak vika istite i sekoj pregled po 3000 den , znaci ne se prevzede inicijativa za ispituvanje nekoe, da odaam opsta ili remedika mislenje ?

17. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.698
    Допаѓања:
    10.442
    Мајки,тие што давате виратно сируп,колку време давате,па пауза правите?
    И одкако се отвори колку време му е рокот? Го фрлив пакувањето ,а не прочитав.
    Фала ви.

18. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.211
    Допаѓања:
    17.887
    До 7 дена сум давала максимум. Рок има 30 дена од отворање.
    Давам некогаш кога се разболуваат. Не цело време.

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    3.268
    Јас се сомневам на ноќни терори кај мојава, 3ипол има...
    Не сака да ја допираш тогаш, мава, не ме препознава... Бегај ти вриштеше последно со отворени очиња и прсте вперено во мене, после пак, пробав да ја допрам да ја вратам во кревет, се маваше

Не знам што друго е ?!

20. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Па личи на ноќни терори, трет пат му се случува. Се сомневам дека многу долго е дома, му фалат другарчињата од градинка, само го шетаме некаде изолиран дека сипаници имаше, досадно му е со нас. Малку повеќе почна да гледа тв зашто врти сучи време не поминува. Од вчера му укинавме тв скроз и помирно спиеше. Се разбуди 2 пати ама брзо презаспа. Се надевам ќе се среди кога ќе се врати во градинка.