Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    3.268
    Кај мојава мислам е од преголем умор... така го поврзувам
    Станува 6ипол за градинка, попладне едвај преспива од малово, навечер сака да седи со мене, и да сме во спална па пак муабетиа мене ми е жал да не и вратам, барем навечер сме сами скроз ние две

Оф топик, поголемиот прележа сега, а малото?
    Не знам кај нас како е во градинка сега за сега нема сипаници, но ми е страв за малово, и твоето беше мало нели другото? Како минавте?

2. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    6 месеци е, од вчера почна осип. Добар е, само многу немирно спиеше цела ноќ квичкаше. Ќе видиме деновиве како ќе биде.

3. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    1.707
    Малава од кога заоди се качуваше по лизгалки трамболини и слично, уживаше во тоа се спушташе без проблем дури и на највисоките, затворени отворени небитно. Од пред две недели одеднаш не сака, незнам што би можело да е, одеднаш стана многу премногу претпазлива, а никој ништо не и рекол. Не сака и не ја убедуваме ама не ми е по ќеиф таква да е до толку внимателна. Некој со сличен проблем ако можам да го наречам проблем.

4. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Да не се исплашила нешто? Јас би го оставила детето повторно само да се опушти, може и некој период е.

На Cherry79 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.563
    Допаѓања:
    7.456
    Мојот долг период не се спушташе на лизгалки затоа што неколку пати падна директно на дупето и видно беше нервозен после тоа. Ќе се качи секаде, ама после не се спушта без да го држам за рака. Го оставив така, без форсирање. Сега скоро се преплаши сам, се спушти еднаш од голема лизгалка, сфати дека не е страшно и од тогаш секаде се спушта. Инаку моево дете е доста претпазливо, иако е темпераментен, не ризикува да се повреди. До некаде ми се допаѓа што е таков, ма да деца треба да пробуваат се. Како и да е, верувам дека е фаза и голема е веројатноста дека ако сакаш некако да влијаеш да се заврши побрзо, ќе имаш спротивен ефект..
    Иначе да се редактирам дека сега има 3г3м, значи мноогу помали дечиња од него секакви акробации правеле, тој дури сега почна ете конкретно на тобоган да се спушта.

Последна измена: 19 април 2023
    На Cherry79 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    1.707
    Ништо посебно. Има паднато ама не и пречеше да продолжи после пак. Не ја форсираме и велиме како сакаш така
    Фала на одговор. Не ја форсираме, ама се надевам ете баш како твоето дека ќе се пушти пак.

7. stanislavac

stanislavac Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    25
    Imame 2 godini I 2 meseci,I mnogu se poti navecer...ima podolga kosicka....Dali I kaj drugi e taka I Sto pravite vo takvi situacii

8. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    3.441
    Ако му е топло нека не спие на топло,многу облечено или многу покриено или проверете недостаток на д3

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Мајки ова со 'мама сакам' фаза е или вечно ќе трае?
    Јас не знам дали дека бремена сум попретпазлива и не го молкнам в раце, ама од будење до заспивање иди по мене и бара да го носам в раце. Седиме да играме и бара да ми седи в скут. Или да се гушкаме. Ајде дојди гушкај ме мама. Јади само кај мене в скут, дури и почна да глуми и да ми бара јас да му давам да јади, а знае сам да јади со прибор. Се мочам со него в раце, смачено ми е и немам веќе трпение.
    Преприврзан беше со татко му, сега не сака за жива глава да оди кај него или да прави нешто со него. Бегај тато, со мама сакам, кај мама сакам, не ти мама.
    Мама ја сакам, тебе те неќам.
    Ме излудува.

На Skyler, sani99, LiquidLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.211
    Допаѓања:
    17.887
    И мојов е во иста фаза. До пред некое време беше ептен приврзан со татко му, сега на игнор му е.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Утеши ме дека не трае долго.
    5 дена е ваков, мислам дека на раб на лудило сум. Ако не го земам во моментот, тантруми на најјако има, душата ме боли.

12. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.211
    Допаѓања:
    17.887
    Се е фаза, без грижа. Гледај да не го доживуваш стресно периодот.
    Со првото дете научив дека се е минливо , само треба да се стиснат заби.
    Кај нас се уште не почнале тантрумите, ама само кога спие не е активен. 100 на саат е и на крај на ден трошка енергија немам .

На Skyler и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.095
    Слични сме , исто и кај нас се мама па мама ...Ете синоќа проба татко му да го заспие жив се одра по мене, додека не влегов јас во соба не прекина со плачење , спие цело време со двете раци фатен за мене а се мрднам да идам до вц одма СЕ буди ме траже ...Незнам што ке се прави кога ке дојде бебе, по кој попрво ќе биде интересно ... :):):)

14. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.506
    Допаѓања:
    1.422
    На која возраст се случува сето тоа?? Премногу е врзан за мене кога сум дома а ич не ме бара кога оди на гости со моите било кој

15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Исто, спие гушнат или стуткан во мене или со дланките ми го држи лицето, ако мрднам почнува сирената, ко на сензор е. Мочање навечер ми е научна фантастика, цело маало знае кога станувам за во вц.

Ако продолжат вака кога ќе дојде бебе, тешко нас и тешко на бебињата. Вика маж ми, од сега ми е жал шо второто ќе си го однеси за сѐ шо сме попуштиле кај првото.

За 2 недели полни 2 години.
    Јас не можам со никој да го оставам, се беси ко мајмун за мене и вришти.
    Дали се плаши дека ќе го оставам, шо ли му се врти во главчето кој знае.

На no name5, LiquidLuna и sani99 им се допаѓа ова.
  16. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.894
    Допаѓања:
    107.976
    Женски, да ве прашам вие што сте давале Драмина на децата при патување, има ли упатство колку се дава од апчето? Ќерка ми е 3,5 години и при патување до година многу повраќаше, потоа се смири и сега пред 20 дена кога дојдовме во Мк по пат два пати поврати. Па сега за враќање ќе сакам да и дадам од тие , до сега не сум и давала , ама имам некој страв зошто слушнав дека многу успивале

17. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.869
    Jas на монот на 2 год локомотив сируп давав добро помина

18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.894
    Допаѓања:
    107.976

Имав купено од тој, ама не и помагаше порано

19. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.211
    Допаѓања:
    17.887
    Јас имам проблем само кога сум дома. Кога ме гледа дека одам на работа ми кажува чао и седи со други без проблем.
    Навечер ми спие на рака и цела сум укочена. Најново не пушта друг да му донесе нокшир. Држи додека не дојдам јас (facepalm)
    Ќе спиеш со двајцата гушната и тоа е тоа:D

20. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    608
    Јас на син ми по четврт апче му давав до 5-6 години, сега има 8 и пие по пола апче. Сум му ги давала и драмина и травелине - драмината успиваат ама не го замајуваат после тоа, од травелинето како во бунило е цел ден. Препорачувам да се дваат после јадење.

За таа возраст има и лижавчиња од аптека за патување - за син ми не помогнаа, но за ќерка ми се покажаа добри.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.