Моето има 11.5 кг . Нејадач голем, 5 јадења во круг се вртат и некогаш и нив не ги јаде. Во висина е еднаков со врсниците ама е многу слабичок. Престанав да го споредувам така со други деца, кога видов дека на 7 год.сум имала 19 кг, а од другарка малиот на 2 години имаше 19. Секое различно ќе расте, само да се здрави ❤️
kolku pati na den pijat mleko vasite deca na 2godini ? i dali pred da odat vo gradinka im davate mleko na sabajle
На 2години пиеше и кога ќе стане пред градинка и пред заспивање навечер. Сега на 2.5год пие само кога ќе стане. Сакам и тоа да му го скратам ама мислам дека тешко ќе биде бидејќи отвара очи и веднаш прашува каде е млекото.
Изгледа почнавме со ноќни терори две вечери со ред плаче неутешно со врискање а заспана ,не можам да опишам мн жално и страшно во истовреме делува зошто не се смирува никако... Прашањето ми е колку време трае оваа појава? Имате искуство некое како да и помогнеме кога ова се случува? 2години има.
Синко е скоро 3г и имам приметено дека кога нема да спие преку ден тогаш навечер вришти и со ништо не се смирува.. мава со нозете на креветот и буквално вришти, не сака ни да го земеш во раце, ни да го гушнеш ни ништо.. јас ќе почекам малце и пробувам неколку пати со гушкање и на крај ќе м гушне и ќе продолжи да спие.. јас го поврзувам тоа со премор.
Ќерка ми е 6г па е 18кг едвај сега. Мислам дека по 1кг изминативе 3 години качува. Јас пак не се замарам со килажа, слаба е, ама во некоја нормала, побитно ми е во висина да расти и онака килажата е променлива.
Не знам кај да го поставам прашањево па ќе пишам тука. Значи ми се темни од нашево здраство. Ве молам совет за добар педијатар приватно од кој сте задоволни. Обочки и Никчевска од Систина не сакам да ги гледам. Толку многу сум изреволтирана. Битно ми е кога нешто е посериозно да го однесам да го прегледаат пример сабота или приквечер . Преку ден кај матичната одам. Се обидов да дадам шанса на државна клиника дека сабота беше. Детето имаше пролив. И зборам јас таму не ме перцепира уопште. Идам после со крвната слика ми кажува давај електролити и пробиотик. Случајно дома го отварам извештајот гледам сируп пишала. Викам втф зошто не ми го кажа сирупот??? Немам коментар веќе и сум крајно револтирана.
Два дена не сум мирна, син ми 2г и 9м е ама на вратот од едната страна има топче кое е изразено само кога се врти на спротивната страна само тогаш доаѓа до израз иначе не е видно со око или на допир, а и не е многу тврдо. Го има од 1г на педијатар и тоа кај двајца што сум го однела не е страшно жлезда е истиот одговор го добив. Па некако се смирив. Крвна слика,брисеви све чисто беше.. Е сега ме мачи тоа што вчера кога го забележав мислам дека беше зголемено, дали сме пред фаза на настинка или само се зголеми од ништо никако незнам.. Ќе го носам на лекар сакам на ехо да се види све како треба Али само да прашам дали друг некој се има соочено со сличен проблем?
Јас имам топче на едната страна на вратот,се познава само кога се вртам на страна,го имам од дете,како што ми беше кажано од мајка ми ,ми била подуена едната страна на вратот сите мислеле дека се заушки или жлезда но на крај излегло некое воспаление на црниот дроб,па топчето ми е останато од тогаш .Не сваќај буквално, за воспаление да се открие ми била подуена цела една страна на вратот а топчето останува како последица на нешто со кое се изборило организмот, до денес не осеќам ништо ниту ми прави проблем.
Мајки едно прашање детето ми е 2ипол години, од пред 2 години почна да збори, со тек на време се повеќе и повеќе што е нормално но од пред недела дена почна еден збор да повторува по неколку пати додека не го каже ко да пелтечи Мислите треба да паничам и носам на логопед или рано му е?
Прогуглај за физиолошко пелтечење. Знае да се јави кај деца во тој период, и најчесто не е страшно. Можеш да консултираш и логопед ако ти е мисла.
Do koga decava se so 3 obroka 2 uzinki? Aj posle gradinka jade poveke ama za vikend ko da ne ja saka vtorata uzinka, ako ja izede posle moze vecera i da ne jade i obratno
Дома има 3 главни оброци и неколку пати грицка по нешто секогаш различно. Ако прави проблем со вечерата или намали количина на ужината или исклучи ја скроз или за било кое јадење исто со ужината пред тоа
Мојава е 2 год и 4 месеци , викенд доручкува кај 9 -10 зависи кога станала, руча кај 13-14, некад има ужинка измеѓу некогаш не. Ако спие од 14-16:00 обично сама бара кај 18:00 да јаде, после вечера во 21:00, ако стане во 17:00 директно на вечера е кај 20:00 , тогаш не бара и не сака ужинка.
Pa i jas gledam da ja ostaam sama da bara samo ovosje nudam. Generalno neame problem so jadenje cisto me zanimase kako e kaj drugi na vozrasta. Mojata doruckuva okolu 9 posle uzinka kaj 11-13,spie e znar da da se uspie pa kaj 4-5 ruca i realno nema posle vreme pak za uzinka i vecera. Nekad i kombiniram ako jade ovosje posle 7 za vecera ke i dadam da gricne 3-4 biskviti i mlekoto pred spienje dovolno e