Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.869
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Претпоставувам дека е некој убод бидејќи биле на прошетка и забележал мм вакво нешто надвор додека биле. Пред прошетката дома го облекувал и ништо немал по телото.
    Мислиш алергија дека може да е?

3. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.869
    Алергиска реакција на убодот дај сируп за алергија ќе помогне и за чешањето, ако не се смирува утре консултирајте матичен. Исто ладни облози ќе намали реакција.

На IRBBB и 0ли им се допаѓа ова.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Фала, во право си.
    Му дале на мм во аптека и Синопен и Лоратадин.

На IRBBB и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  5. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.869
    Брзо да минува :hug:

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Намачкај го со синопен.

Едит: видов дека веќе сте зеле и сирупче.
    Брзо и лесно да помине.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    5.057
    Мами ве молам утешете ме дека е ова период зошто готово секој ден сме со главоболки...малата е 2 год и 2месеци.
    Не можеме да одиме никаде,сака само во раце не сака да оди да трча,не сака количка,точаче... Секое излегување е истото претходно не беше вака,проблемот е во тоа што пишти плаче не запира додека не ја крениме,не се залажува со ништо,намерно ќе ја оставиме да плаче ама не прекинува никако пишти дури од сила паѓа и на земја значи е хаос за никаде не е.
    Имате искуство совет некој ?

8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Период е мама. Кај нас траеше точно 1 месец и мислам дека полудевме во тоа време. Не дека претходно многу одеше или седеше во количка/трицикл, ама тогаш па ич, буквално ич. И да го остаевме да не го креваме, ќе легнеше сред улица и врескаше и колку сакаш оди, тој си лежи и не се мрда од тука дури не го крениш. Уште имам трауми, се надевам нема да се повтори тој период.
    Заврши од нигде никаде, сега оди сам, дава раче само за преминување улица и оди ко мува без глава, се треска во сите минувачи. (facepalm)

На sani99 и lovely91 им се допаѓа ова.
  9. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Sto kozmetika korstite za decava,pogotovo zenski so kosi? Jas sum use na bebeskava ama sakam da smenam nekako golema mi e za sampon i kupka u edno da i e. I mleko za telo neso da preporacate. Nema problematicna koza,normalna i e ama e bela i nezna

10. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.827
    И јас мислам дека е период, ма да нас не ни се случило да не сака во трицикл, ама ако оди пеш да сака во раце, да. Или па застанува а не сака да продолжи да оди и си стои во место. Пробај да си одбери сама патики кои да ги облече, или земете играчка количка за бебе да ја бутка, интересно ќе ѝ е. Нешто уз игра, пример ‘ај да видиме кој прв ќе стигне до дрвото’ и слично кај нас функционирало. Ма да ако е гладна или ѝ се спие во моментот ништо не помага.

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.505
    Допаѓања:
    1.421
    Мами леле и јас се жалам искрено , веќе пукнав
    Син ми е помал , во август ќе направи 2 години а сега е катастрофа.. Нонстоп е во раце, неможам ни да го спуштам ни да трча ни да оди , значи пукнав искрено и немам сила да се борам со него... На лулашки нема шанси да трча ни во парк абе никаде .. се надевам дека ќе почне да трча еден период инаку неможам ништо да направам ни да се одлучам за второ штом е вака :( :( :(

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.602
    Допаѓања:
    5.057
    Скроз исто...и сеуште трае ;(

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.241
    Допаѓања:
    15.937
  14. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Женски, за 2 годишниве дечиња, каква гума е најпогодна за во вода?
    Тие што имаат како дубаче дупки за ноџиња, фактички да седи во неа или обична?

15. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Мајки ве молам за искуство. Син ми (2 години и 1 месец), има добар фонд на зборови, формира реченици и комуницира добро со сите, ама ме мачи еден момент што се повторува. Некогаш знае да се фати за едно зборче и го повторува 7-8 пати по ред, и тоа не мора да е некој нов збор што сега го слушнал и му е интересен, туку рандом познат збор. На пример сабајлево „тато“ повторуваше. Не знам дали е нормално ова или не е, дали да консултирам логопед. А во последно време од што не може да се доискаже приметувам дека знае да пелтечи на моменти, ама мислам дека уште мозочето не може на моменти да го погоди зборот па затоа се случува тоа.

Исто, многу ме секира што гризе и мава, знам дека од градинка му е научено се ова ама колку и да збориме дека не е во ред, му ги задржувам рацете надоле, му кажувам дека ме боли кога ме гризе, ама нема резултат, бар не долгорочно. Давајте совети доколку имате како да го надминеме удирањево и гризењево.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.869
    Има физиолошко пелтечење, консултирај логопед за најсигурно ќе те упати што како. А за гризањето дај му алтернатива, во кои ситуации гризе и мава зошто како? Кога ќе е смирен вежбајте дека кога е вознемирен наместо да гризе да прави нешто друго, ова е прост пример само со гризање поради вознемиреност нервоза сл ако е нешто од тоа причината

17. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Тепа некогаш кога ќе се изнервира дека не му даваме нешто/дека сме го искарале ама некогаш скроз рандом, на пример си седиме и ќе му текне ќе ме шлапне мене или татко му, како едноставно да тестира како ќе реагираме или како да мисли дека е игра тепањето.

А гризе исто неодредено, не кога е лут, обично и тоа уз играње, еве на пример го гушка татко му и како му се навали на рамо го гризна. И мене пред некој ден кога го вадев од када после бањање исто ме гризна на рака, па после ме баци кога виде дека ме здоболе.

18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Кај нас траеше тој период многу кратко ама се убив од зборење дека не треба да мава и гризе. До срце мислам ме болеше кога ќе гризне, автоматски ми идеше да му ја залепам една, едвај се воздржував.
    Многу глупости учат во градинка, нонстоп се разочарувам. Од културно и воспитано дете почна да удира, да се расправа, да пцуе! Кажува кое дете пцуело, интересно му е дека е забрането ама сфаќа што прави и навечер кога го заспивам обавезно ми вика извини мама, нема веќе да викам пичке матели (facepalm) Многу, многу се нервирам и знам дека џабе ќе реагирам, родителите на тие деца се далеку од нормални.
    А да, знае да покаже и среден прст.
    Среќа во несреќа, долг период беше болен и го вратив малку во нормала. Премногу се мали за такво безобразие по 3 години имаат.
    Очекувај и други глупости, некаде со повеќе муабет, некаде со игнор…само трпение.

На LiquidLuna, Kolache na mama, LivingGlam и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    913
    Допаѓања:
    3.577
    Ќе прашам тука, ми изгледа дека е поактивна темава. Малото ми е 2 год и 2 месеци. Никогаш не бил некој спијач, уште од бебе си е неспијач, ама заспивал барем во нормално време. Ова сега е хорор. Некогаш го оставаме без спиење преку ден и пак не легнува до 10 навечер, никако не можеме да го натераме. А кога ќе отспие преку ден, тогаш пак уште полошо, денес заспа после полноќ.
    Значи станува сабајле во 7 обично, заспива во 12 ипол до максимум 2.30, секогаш го будиме, да не спие повеќе од 2 саати и навечер седи до никое време.
    Неделава е на распуст, спие до малку подоцна, до 9 некаде и ако спие до 9, одбива да спие преку ден и пак заспива после 10 навечер.

По цел ден е надвор, трча, не застанува, наигран, прошетан. Кога не спие преку ден, имаме мирен час, кога гледаме тв или се гушкаме, читаме книги, да не се премори. Се што знам применувам и пак немаме успех. Каде грешам?

20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Мислам големо е веќе за такво лани мојот 2мес пред 2 род со мускули и мала гума за пливање тоа со дупки не го сакаше

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.