Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Што користите против комарци за осетлива атопична кожа?

2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.869
    Musti nie

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Ова е жолтиот спреј?

4. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.869
    Da

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Луѓе, малиов ќе прави 3 во јули, кажете ми што е работава?
    Никако не сака да спие повеќе преку ден. Одеднаш почна да протестира за се, се гледа дека му се спие, а никако не се предава. Ќе се врти и превртува, ама нема да затвори очи никако. Ние и порано сме имале мака со заспивање, ама вакво чудо и инает не сум видела. Со се се обидов, дури и му забранив омилени играчки, не како казна, туку повеќе за некако да сфати дека тоа што го прави не е добро. И откако ќе се откажам да не го заспивам, почнува глупости да прави, ми тестира нерви и трпение. Внимание има и преима. Единствено можам да кажам дека минус е што се уште не оди во градинка. Општо земено е послушен, ама ова со неспиењево ме вади од такт. Навечер заспива лесно бидејќи не спиел дента.
    Сметам дека е многу мал за да прекинеме дневни дремки, што мислите?

6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.660
    Не е мал. Следи го детето. Син ми од 2 и пол, значи во јули наполни 2 а некаде ноември предтана да спие денски.
    Ке преспие 1 час и навечер во 11-12 бараше да си игра. Вака ноќе си има 12 часа квалитетен сон.

На MissBreezy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    А во колку заспива ноќе и кога станува сабајле?

8. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.230
    Допаѓања:
    67.738
    Не е мал, тоа е фазата кога не сакаат да спијат, затоа така ти прави. Тоа време нешто нека прави што не бара енергија, нека си погледа малку цртани, читај му нешто. Револтот му е што го тераш да спие, а не му се спие.

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MissBreezy

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Во 21:30-22h заспива, во 7:30-8h станува.
    Се надевам дека е фаза или некоја регресија. Се обидувам преку ден да го нашетам пеш добро, или да се изнаигра на игралиште, но има премногу енергија.

10. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.230
    Допаѓања:
    67.738
    Сакам да ти кажам тој период кога обично спие, не го успивај, туку нека погледа цртани или почитајте, нешто такво, да не трча по игралиште и да е кенкав. После тоа веќе ќе се навикне и ќе нема гајле цел ден. Преодот е тежок.

На MissBreezy и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  11. Гладиоли

Гладиоли Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    593
    Иста е и мојава со тоа шо оди и во градинка таму спие дома мака мачиме и за дневна и за ноќно заспивање. А ако не преспие се и е проблем само плаче кенкава е никаква пробав и да и е тој саат мирен џабе после пак е кенкава и сите и се криви буквално за се плаче не знам веќе шо да и правам.

12. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.820
    Малата е 2 год и 5 месеци, и не знам дали е лошо дете, дали е инаетливо или љубоморно ради бебето, ама знам дека го мразам секој нов ден заради неа.
    Во сон плаче, офка, кенка, отвара очи и почнува со плачење, урла се дере онака цика баш на цел глас, ја тепа сестра и а и на бебе знае да налета, ме мава мене,татко и,баба и. Ја тера баба и да ја заспива навечер во детска а не јас,плаче цел ден по неа уште очи отвара и ја бара и малтене цел ден ја гњави жената.
    Ако излеземе пешки за 2 мин сака во раце, ако излеземе со тротинет на средина од улица вози и намерно се залетува и се смее и не застанува дури ни коли кога гледа дека идат
    Ако е покакана го вади памперсот и шлака гомна автоматски насекаде, знае и со рацете да се исчепка убаво за да биде погадно :envy:
    Секој ден намерно го истура кафето или сокот и се смее, или јадењето ќе и текне ќе го истури на под..
    Цел ден нешто и фали не и е погодено ништо, само плаче и кенка
    Стварно мразам да поминувам време со неа веќе колку и да не сакам ова да го кажам на глас или пишам, ми иде усвет да фатам веќе. Почнав да ја шлапам иако од секогаш сум била против тоа, изгубив скроз контрола и нерви. А се плаши кога ќе ја плеснам одма бега кај баба и и се мразам самата заради тоа, ама не умеам да се справам …
    Во градинка е сосема друго дете, дома на нозе ја нишкам за спиење, у сред ноќ ..
    Како ви успева да ги смирите и воспитате без тепање, без да губите нерви? Се изгубив во родителството искрено ви кажувам.

На Осе, mal.ecka, Snowflake92 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    1.707
    Timeout. Тоа помага, барем на мене кога се урла неконтролирано за нешто. И спас барање во баба , дедо овој, оној не. Ќе викнеш и ќе ја однесеш сама во соба, нека се исплаче нека се изнавика. 50 пати, 50 пати. Мојава веќе кога плаче за нешто безврска, кога знае дека само урла, сама оди во соба. По 30 сек се враќа ко ништо да не било. Ама никој да не се меша, буквално никој сите на исти став.

На Осе, Luna91, Chanell* и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    И јас сакав да прашам дали бабата може да се тргне некаде на одреден период?
    Инаку, јас почнав со казни ако прави нешто намерно. Многу сериозно ме сфаќа и сум многу изненадена. Не е лут, разбира што направил и секој ден прашува дали завршила казната (најчесто е казнет со нема тв, нема сладолед, игротека итн, одземање на нешто што му значи). Ако почне да урла неконтролирано, некој излив на емоции, го носам одма во друга соба. Седнуваме на кревет, го гушкам. Најчесто ме бутка, се лути ама само му зборувам да се смири. Ќе се исплаче, ќе збориме за што плачел и му објаснувам или се извинуваме ако има потреба, ако продолжува да се трга од мене му кажувам дека кога ќе се смири ќе се вратиме во дневна.
    Мојот има 3 години ама е доста приврзан за мене, ме слуша, пример вакво нешто со татко му не пали. Со татко му имаат друг однос, па не знам што би бил правилниот совет ама мораш да се поставиш поразлично.

На Осе, mal.ecka, Chanell* и 4 други им се допаѓа ова.
  15. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.268
    Допаѓања:
    57.117
    Ти дава знаци дека е изгубена конекцијата со тебе. И' треба повеќе време со тебе, да се поврзете и да се вратите на старо. Ќе се смириш, ќе ја сфатиш дека ако тебе ти е тешко, нејзе и' е уште потешко. Ова им е преосетлив период, нема друг начин да се изрази освен преку такво однесување.
    Кога ја бара баба и' пробај низ игра да ја вратиш, смеј се, прочитај и' нешто, нацртајте заедно нешто кога ќе најдеш време... Мајка и' и' треба, не баба и', никој друг. Цел револт е поради тоа.

На Осе, Luna91, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.827
    @MissBreezy
    Ќерка ми денски ретко спие од 2 години навака. Исто како кај тебе, измачување ни беше денската дремка и се препородив откако не ја легнував денски. Со тоа што кога ќе се измори преку ден лежиме, читаме книги или гледаме цртан филм некој од Дизни и ѝ раскажувам. Заспива во 8-9 навечер до 8 сабајле. Имаше еден период кога се будеше и порано ѝ се фаќаа 10 часа сон ама со тек на време сама си го зголеми ноќното спиење. Сега има 2 г и 7 месеци, еднаш-два пати месечно преспива денски или кога е болна и тогаш цел ред ни се губи, покасно заспива навечер.

На Гладиоли му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MissBreezy

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Не знам како да кажам, но две недели имаше проблем да заспие за дремката. Почна да ме загрижува, затоа што беше очигледно дека му се спиеше, но правеше секакви напори да не заспие. Часовите не му се доволно само со спиењето навечер. Еве, сега оваа недела, како ништо да не било, повторно си спие преку ден. Претходно и добро натрчан и наигран, не се даваше да заспие. А и природно си има енергија ко за 3 деца (facepalm)

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.827
    Таков му бил периодот, голем е веќе, може некогаш ќе преспива денски, некогаш не. Следи си го, ако не сака да спие не го форсирај, правете некоја лесна активност или читајте нешто кога ќе му дојде криза. Исто и мојава е преактивна, нејзе криза ѝ доаѓа кај 15-16 часот, а рачунај од 8 сабајле станата, и јас се чудам како не се изморува ама ако заспие во 16 вечерта во 1 ќе си легне. Ама се помирив дека такво си е детето, отсекогаш имав проблем денски да ја натерам да спие, од бебе кога беше. Од септември ќе тргне во градинка и не знам таму како ќе биде со преспивање…приморана ќе е да спие :D

На Осе и MissBreezy им се допаѓа ова.
  19. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    4.325
    Мајки дали сте задоволни од овој сируп за имунитет ?
    Screenshot_20230618_125129_Chrome.jpg

20. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.095
    Мајки да ми препорачате некоја добра игротека во Ск?