1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.355
    Допаѓања:
    5.242
    само со занимации, во шприц, и одвлекувам внимание, ај да видиме птиците каде се, кучето каде е,...и така отвара уста.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.267
    Допаѓања:
    57.091
    Со шприц по ептееен малце, кон обравчето насочен.
    Се навикна вака за Молерсот едвај.
    Ама кога е болен што сакаш прави, сируп не сака, плука, повраќа и плаче. :(

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.868
    Измешај со сокче цедено купечко нешто слично со вкусот на сирупот и пробај

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.292
    Допаѓања:
    37.183
    Некои сирупи може да се измешаат со вода или сок. За парацетамол на пример замена чепче.
    Моиве двете се љубители на сируп од бебиња, на секое сакаат уште, ама парацетамол сируп за жива глава не можеш да им дадеш и двајцата го плукаат вриштат. Ибупрофен пијат.

5. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    1.421
    Син ми е 23 и пол месеци , влегува во фаза каде што пребира што сака и што не сака :whew::whew:
    Вчера за прв пат не сакаше ни да го земам да го гушнам , овие последни денови најмногу сака кај дедо да е .. Одев накај него а беше во раце кај дедо му и му ширам раце за да иде кај мене и ми вика бегиии не не , и си сакаше само кај него да е и после дедо му вика еве мама ајде оди кај неа малку и вика јасно не , не и крај и си го земав јас и плачеше премногу па го излажав нешто и се смири... :sweat::sweat::sweat: а и не сака ич дома да си оди, буквално се бунеше секој ден после градинка дека таму оди директно додека дојдам јас ..
    Кога сме сами кај мене сака а кога сме со дедо кај него сака 24/7 ... Се разочарав , можда многу барам хахаах ама не убаво ми дојде некако како да ме одбегнува а од др страна се радувам што си седи без проблем кај нив
    Има ли некоја друга таков случај ?? Да не ми е до опсесивноста :?::?::?::?:

6. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    6.771
    @sani99 менуваат децата од ден на ден.Денеска едно сака утре друго,без грижи. Не го сфаќај нештото како лично и готово. Јас така кога ми прави го оставам да оди кај сака, на крај пак кај мене ќе се врати. Можеби искажува револт поради градинката, и него му е ново се и му треба време да се прилагоди. Дај му време и разбирање, кажувај му дека се е во ред и дека ти си тука за него и секогаш ќе бидеш.
    Не за џабе рекле детето си сака мајка и кога му е најлошо неа ја бара.Нема нешто што може да ја замени ич да не се секираш.
    Јас сакав да прашам со што ги прскате децава против комарци? Јас прскав Хибиз спреј ете тој е со етерични масла и безбедно е за деца. Приметив дека не ни помага, пак го касаат. За аутан е мал. Што можам друго да ставам?
    По нозете е искасан целиот како од фронт вратен е.По 5-6 убоди на нога има.Мачкам синопен за после каснато ама како да го заштитам.

Последна измена: 20 јули 2023
  7. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.419
    Допаѓања:
    2.923
    Со Азета. Органско е и до сега не ги каснал комарец. Во ДМ го има.

8. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    1.421
    Може слика да пуштиш ?

9. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.419
    Допаѓања:
    2.923
    Повели

rx4nsinnit4v.jpg

На LivingGlam, firequeenn и sani99 им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.806
    Допаѓања:
    202.811
    Мустикер, од Зегин, од 6 месеци може да се користи. Јако мириса, ама е ефикасен.

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Кога вадат 5ки (или 6ки се, не знам, не дава да го проверам до кај е)? До сега се нема лигавено никако, сега лиги со кофа да ги собираш и постојано гриза.

12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Мојот ги вадеше од 2 до 2 ипол години. Сигурно се петки, шестките се доста покасно. Исто и мојот гризаше, ноќе плачеше, ужас. Доброто е што периодично раснат, има време да здивнеш измеѓу.

13. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Одлично. :whew: Скратување на дремка и вадење заби, најбоља комбинација.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Луѓе шо е форава со прстите в уста?
    Прво мислев да не случајно вади некој заб (за жива глава не дава да видам), ама забележувам дека почна да ги става в уста сите четири прсти освен палецот само ако сака да покаже револт и инает кон нас со татко му, особено кон мене и седи со саати со прстите в уста. Така зборува, така става храна и ја шмука, ама рака не вади и не вади. Ако му зборуваме, уште повеќе инает води.
    Кога ќе сака тој, ќе ја извади и бара да се мие. После тоа ко ништо да не било.

Исто на 2-3 пати става в уста ситни предмети и вика 'види ме шо имам в уста' и бега со нив.

Орална фаза му е помината уште пред година и пол. Ни прсти, ни играчки ставаше в уста и добар дел од играчите му се ситни или со ситни парчиња.

15. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    1.788
    Ќерка ми го прави истото,2ипол год е ,јас приметив дека става прсти од кога ја одбив од цицање и тоа и е како смирување кога е лута или и се спие.Орална фаза и помина исто пред година, сега почна да става ситни предмети во уши а некогаш и во уста па се смее ,бега и се крие.Се нешто ново и опасно сакаат да искусат ,се си велам фаза е,ама секој период си е тежок сам по себе.

16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Можи да е до одбивањето од цицање? Ич не помислив на тоа. Во фаза на одбивање сме, ама не ми оди баш добро. 2-3 дена нема да цица воопшто и кога ќе инсистира не можам да не му дадам (моја е вината, признавам), цица напразно 2-3 пати и се трга, вика доволно е. Ама битно бара, нема ден да не ми побара да цица. Е сега некогаш пали разговор или одвлекување на вниманието, ама некогаш толку инсистира шо ништо не го запира. :worried:

Колку време трае кај вас оваа фаза?

17. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.503
    Допаѓања:
    1.421
    Какви патики носат вашите?
    Син ми носи адидас ама веќе му се кнап гледам и сега сакам да му земам едни од најк , каков им е калапот и какви точно да земам за поудобно да си трча ? Рунерс најк или Аир макс кои се подобри и каде ги има?

18. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.868
    Кои сакаш тие само гледај ѓонот да се лесно свиткува, за да обезбеди еластичност у стапалото при одење.

19. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    1.788
    Јас си го поврзав со одбивањето бидејќи тогаш започна,веќе е сигурно месец дена ,и зборам дека ако става раце во уста ќе се разболи за да не и остане навика.
    За цицањето и мојата од година ипол беше само за заспивање,и мене ми изгледаше невозможно бидејќи одсекогаш беше страствен цицач,почнав најпрво да и бројам до 10 и да се тргне сама,и беше интересно, еден ден се решив не и дадов за спиење ,првата вечер плачеше најмногу но се смири со раскажување приказни,уште 2 вечери беше проблем и толку,сега за да заспие ја чешкам на грб и мн бргу заспива.
    Мора да издржиш или да чекаш сам да каже дека не сака.

За фаза со ставање во уше и уста,мислам дека е им е повеќе интересно како реагираме,па гледам да не обрнувам многу внимание,само и го земам без поголема реакција.

20. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.267
    Допаѓања:
    57.091
    Најдобро да проба. Зависи кои ги гледаш, ама повеќето Аир Макс се малку покрути. На син ми Аир Макс СЦ најдобро му одговараа на почеток зашто имаше многу широко стапалце. Тие на пример се поширок и поголем калап од останатите Најк. А во глобала Најк се малку помалечки од Рибок или Адидас на пример, ама пак зависи кој модел.
    Ние обично онлајн нарачуваме, се случи и да утнеме бројче и големи му се па чекаат, а по цм меревме. :D