Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.827
    Мајки ве молам за совет. Малата е скоро 3 години и има поголема братучетка од 6 год. од која постојано учи глупости кога се заедно. Пцовки, срамни зборови, покажување среден прст…И потоа некаде кога одиме на гости или во парк на децата така им збори. До сега не одела во градинка, ама сега ќе почне и ми е страв дека и таму така ќе прави. Свесна сум дека е мала и не знае што значи и ѝ е интересно дека поголемава братучетка така прави. Пробав да игнорирам да не придавам значење на тоа и приметив дека ако не се видат подолго време, како да подзаборава, не користи погрдни зборови, ама кога и да се видат пак почнува, и тоа она прва. Дури и кога е нервозна знае да рече у п**ку матер. Ми е срам пред непознати што некогаш збори така. Ние дома никогаш не користиме пцовки. Не знам како да постапам, any advice?

2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Би имало ефект да разговараш со братучетката или со нејзините родители да не зборува пред твоето дете така?

Во градинка претпоставувам дека ќе ја караат, ама настрана градинката, скрос ти го разбирам моментот кога ќе испушти нешто пред непознати, а не е од дома.

3. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    1.707
    За таму не би носела храна. Мене ми е поголем проблем транспортот. Тоа ми е сомнителниот дел. Јас бев летово и мојата е 2.5 години. Зедов нешто теглички поголеми купечки. Доручек јадеше овошје со житарици (какви сакаш овошја има), ручек се дупна јадејќи суфлаки (пола за ме е порција, пола за неа) ептен и се бендиса. После дневно спиење и давав тегличка зеленчукова како за ужина. Навечер пола од вечерата моја, пример нарачувавме тестенини со зеленчук или формаџи, рижото, пица некоја без сувомеснато, печено месо или слично. Пред спиење грчки јогурт со житарки. Јас не сум тип што готви на одмор, па вака ми беше најлесно. Мојава е дете кое меѓу чоколадо и месо бира месо и кога е гладна не јаде глупости што велиш, мора да јаде. Во Грција имаш добро снабдени маркети зависи од местото каде имаш и готова храна или спремно месо само за на скара. Една вечер и така направивме. Ништо не ти треба освен скара. Супи имаш инстант кај нас во топла вода само, (тоа на пример замена за ужина некад може). Генерално ништо не им е ако недела 10 дена им смениш исхрана.

На Tiny Love и lovely91 им се допаѓа ова.
  4. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.827
    Не знам искрено. И тие ја караат ама еве нема ефект. Девојчето е мирно вака, ама е “тивка вода брег рони”. Мојава ги има научено глупостите од неа и сега кога ќе се видат мојава прва почнува, боцкало е. Секогаш кога ги чува и двете свекрва ми, на глава ѝ се качуваат. А сами посебно ако ги чува се супер. Ќе разговарам и со воспитувачката во градинка. Не сакам да мислат дека ние дома пцуеме па од дома ѝ е. Нека ја караат, и треба. И ние ја караме во последно веќе и збориме дека не е културно така. Пена ми фаќа устава. Ај прво игнорирав, мала е, период е ќе ѝ помине. Ама ова одамна трае и секогаш кога ќе се видат некоја нова глупост учи. И со мм зборев, и двајцата сме на став дека најдобро е некое време да не се гледаат со братучетка ѝ. Ама мислам џабе негледањето, и еден месец да не се видат пак кога ќе се видат ќе почнат и тоа мојава прва ќе почне.

На azelea и IRBBB им се допаѓа ова.
  5. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.582
    Допаѓања:
    9.992
    Тегличка мислиш на блендирано? Не сакаат да видат блендирано од 9м навака, а по месото ич не се, морам да смислам нешто, дали ќе правам таму некои супи додека имаат попладневна дремка или не знам што... мора да смислам. А за вечера ми е лесно, има мн избор секако, најголем проб ми е ручекот, не сакаат сува храна ич. А да не збориме и што си имаат по 2-3 ужинки во денот, и само нешто си јадат, треба да ги снабдам.:rofl:

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.582
    Допаѓања:
    9.992
    Ќе земам обична за него да, зошто и мојов нема да сака мускули тоа сигурна сум, елек па ич.

7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Добро е шо имате "соработка" со родителите, барем да не продолжи поголемата со сочни муабети.
    А можеби само период е кога малата намерно зборува работи за кои ѝ се објаснува дека не треба.
    Не се грижи, не може да ѝ остане навика ако не го слуша постојано.

На Lovebug01 и sani99 им се допаѓа ова.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Обична гума. Носевме и мускули, ама не ги сакаше.
    Во дм има кашички на бејбилав и дм био шо се 12+ и се со парченца внатре. Превкусни се, освен шо не се зачинети, ама тоа можеш да го средиш.

На dromka, Mumoftwo30, Cherry79 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    1.707
    Не блендирани, имаш и над 12+ со парчиња, тоа само како екстра, не мора ни да ги земеш. Незнам што би можела готвено да смрзнеш. Зелка не, ориз не, компир не, спанаќ не. Затоа не ми е тоа солуција. Ем проблем со транспортот, плус може да е зезнат замрзнувач во апартман па да се чудиш што да правиш со храната. Не јаде ни мојава суво, освен пецива (тоа знаевме некад како ужинка од Лидл со грчки јогурт) и така парче месо во рака ко неандерталец. Ама па и тоа не е баш нешто суво. Мојава ништо не сака инаку од гуми, мускули и чуда , така влегуваме со неа. Земи нешто пробај види како ќе сака.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    1.707
    Јас би скратила дружба, па за тоа време само би мрчела дека тоа прават само неумни деца. Со тек на време ќе сфати.

На Lovebug01 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  11. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    393
    Мајки приметив кај малата 2.5год, на лицето кај носот накај образот, бело влакно. Така право, цврсто, долго скоро 1см. Се загрижив, да не имате искуство?

12. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ovie ipanema sandalive so sto gi cistite? Ribaj ribaj ne iskaca se edno nosenje i lom se i tie i nozete crni nonstop

13. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    @Lovebug01 Мислам дека кратење дружба не е решение и нема да помогне. Моето дете тие зборови прв пат ги слушна и научи во градинка, секој ден си доаѓаше со нова глупост. Во нашиот случај пример, не можев градинката да му ја забранам. Лесно се реши кај нас, ме разбра од прва и ме послуша, се случи уште 2-3 пати така заигран да му се испушти и толку беше.
    Мислам дека само треба да продолжиш да зборуваш дека е некултурно, срамно, ќе бегаат другарчињата од нејзе ако им збори така итн.
    Друго што ми паѓа на памет е да дојде братучетка и на гости и двете истовремено да ги искараш, исто и твојата да ја пратиш кај нив и другата мајка да ја искара, да ја засрами. И во градинка ќе реагираат негователките и ќе се исправи работата. Се надевам дека градинката ќе има најголем удел.

@Em4e711 И јас на раката имам едно такво бело влакно, нонстоп го вадам и пак си расне на исто место. Познавам и други луѓе што имаат, мислам дека нема простор за паника.

На azelea и LivingGlam им се допаѓа ова.
  14. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    1.707
    Со Циф и после во машина, ко нови се, се сушат за 15 мин.

15. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Sami gi pustas? Gumeni se ic ne mi tekna u masina:D

16. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.195
    Допаѓања:
    1.707
    Не , или со патики или со наши алишта на 30-40 што можат. Ти и онака до циф кога ќе ги поминеш тие се скоро чисти. Цело лето ги перам така еднаш неделно, не се расипа ни лепенката.

17. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.411
    Допаѓања:
    26.657
    Два дена со ред детево кака зелено
    Ама не зелено како на бебе туку зелено како трева зелена,таква боја има и страшен мирис
    Дали е ова во ред ?
    Прв пат се случува а не јадел нешто спанак или слично

18. rarepearl

rarepearl Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2022
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    116
    настинка, мене так ами кажаа, беше и потечна столицата од вообичаено, давај пробиотик и чајче од нане или анасон

На minne992 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.463
    Допаѓања:
    17.210
    Некој совет како да измијам заби на 2 годишно дете да не имате?
    Не се противи,не бега ама не соработува. И покажувам како јас ги мијам забите ама таа само пастата си ја шмука. Ако сакам јас да и ги исчеткам го става јазичето напред, на сила не дава прета…

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Probaj pola pola...i mojata prvo ne davase sama ke miela ama prai isto ko sto pisuvas k sea sme dogovoreni malku mama malku dete cetka i tkaa terame. I pak golta pastata ne ja pluka, doduse na kraj koa i vikam plukni veke goltnato e dzabe pluka