Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    Само солен раствор, Синомарин и диво оригано.
    Јас плус пред градинка прскам ацидосалус и во грло прополис.

Претходен месец ставав маст во нос, ама пак беше исто.Секретот си стои.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.986
    Допаѓања:
    4.801
    Се мислам дали грешам. Повеќето играчки, масичката, се' и е во детска и додека сме на работа претежно е таму, таму игра, после работа сме најчесто во дневна. Дали е можно заради тоа потешко да се успива преку ден и навечер во истата соба? Дали да и ги префрлам сите играчки во дневна, а детската да и остане само за спиење? Ама па не е тоа целта на детската нели(facepalm)

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Здраво.
    Син ми има 2 ипол годинки и од скоро почна да повторува слогови.
    На пример пападна, лалапе (така вика чарапе). Се случува ретко ама се случува.
    Дали се тоа знаци на дткање?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.384
    Допаѓања:
    6.113
    Ние немаме детска, спиеме во спална заедно, сите играчки му се во дневна. Заспива кога тој ќе сака, ако нејќе да спие си смислува сам некоја игра и си игра во спалната. Така да, според мене нема врска ова.

Уствари ваљда зависи од дете до дете. Пробај премести ги, може стварно ја асоцира на игра детската.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  5. something

something Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2011
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    1.416
    Мислам не, мислам дека смислува/мисли што да каже следно и “останува” малку на претходниов збор, кај мене со воздух зимање па правеше како звук ама брзо научи да контролира како да земе воздух во голема реченица

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.984
    Допаѓања:
    10.128
    Како да почнам процес на одвојување во своја соба?
    Купивме кревет, веќе една недела за играње и служи. Преку ден ли да почнам да ја оставам таму да спие или пак навечер со некој од нас да спие во нејзина соба?

7. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.986
    Допаѓања:
    4.801
    Јас прво навечер ја оставив, полесно ми беше. Некој седеше со нејзе дур да заспие само. Не гледам причина да останувам цела вечер кај нејзе во соба ако планирам од нас да ја одвојам.

Зависи и од детето. Познавам родители кои спиеле со децата заедно до 8 години или во детска со еден родител и тоа ми е стравот, затоа од старт не го ни практикивам.

Ми беше проблем станувањето, она секако се будеше навечер еднаш-два пати и тоа го правеше и во соба, не се откажав и ја презаспивав пак во креветче па и во 3 сабајле да ми се разбуди. После тоа имаше проспиени ноќи таму, сабајле кога ќе стане ќе си дојде кај нас и знаеше уште еден саат да дремне со нас пошто не мрзи во 6 да станеме. Сега сме каша попара, болна е, ни јас не знам кај терам.

Дневните дремки ми се гњаважа, ако претходно за 10 мин заспивала сега пола саат и треба и спие пократко, некогаш успевам да ја презаспијам, некогаш не. Дури се плашам да не ми ја скрати и таа дремка, зошто воопшто не личи дека и се спие.

На LiquidLuna, IRBBB, Tea SK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.984
    Допаѓања:
    10.128
    Мојава не се буди цела ноќ ама си викам да не се разбуди, па да и е чудно што е сама...
    Еве ја денес ја успа татко и во нејзина соба, уште спие :rock:

На LiquidLuna, Speechless, Mucika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Како вие го доживувате моментов на одвпјување во друга соба?
    Мене син ми ме гушка по цела вечер и морам да признаам дека ми е убаво. Од друга страна знам дека доаѓа време за одвојување. Мислам дека он полесно ќе прифати од мене.

10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Јас не се ни осудувам сѐ уште... Спиеме четворицата на спална, па пред спиење тоа ритуали од гушкање секој со секого, читање книги, раскажување приказни, бакнување.. веројатно ќе спиеме вака до пубертет на двајцата :worried::shake:8-|

На sani99, nevermet18, LiquidLuna и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Не ти е страв поголемото да не го повреди бебето? Јас уште ги немам ставено заедно да спијат, а ‘бебето’ е 15 месеци, многу ми е страв. Дури и во детска не ги оставам сами.

Инаку, мене разделбата не ми падна тешко, напротив, само првите денови не можев да спијам цело време го проверував. Сега знам дека ќе дојде меѓу нас и баш убаво спиеме сите. Освен кога е болен тогаш ние двајца спиеме во дневна, малото и мм во спална.

На Tiny Love и IRBBB им се допаѓа ова.
  12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.986
    Допаѓања:
    4.801
    Трагично :D. И ние кога спиеме заедно цело време ме гушка, дури и сега кога ја заспивам ми вика гуш гуш и морам да и ја ставам раката околу нејзе додека заспие. Мене многу ми е тешко, ем сакам, ем не сакам, ама знам дека е подобро, ми треба да сум до маж ми, сакам книга да читам во кревет, сакам филм да си пуштам пред спиење. Сеуште не е целосно одвоена ама го започнавме патот.

На nevermet18, IRBBB и Emotional123 им се допаѓа ова.
  13. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.986
    Допаѓања:
    4.801
    Ако се разбуди ќе ја вратиш и ќе ја презаспиеш, кажи и ако и треба нешто да те викне, дека не мора да стане, дека сте тука во другата соба, ќе збориш многу тоа е.

На IRBBB, Tiny Love и Tea SK им се допаѓа ова.
  14. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.984
    Допаѓања:
    10.128
    Не спиеме во ист кревет секако.
    Кога ја успиваме се гушкаме, бацуваме, кога ќе заспие, не се буди до сабајле.
    Јас сум бремена и кога ќе се роди бебето нема да може да спие од него, па си викам поарно сега да ја одделам него и бебе кога ќе има, па бетер запоставена да се осеќа.

На sani99, IRBBB и Emotional123 им се допаѓа ова.
  15. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.771
    @Skyler

+1:D
    И ние сите 4ца спиеме заедно, среќа имаме голема спална и плус детското креветче е споено со спалната. Пола ноќ бебе спие сама пола со мене зависи секогаш различно. Воопшто не ми е страв за големата дали ќе ја удри малата. Еве бебе скоро па 7м ќе полни никогаш до сега се нема случено да ја удри големата.

Ама јас и преку ден ги оставам сами во дневна, бебе на под големата си игра. Дури ако сум во тоалет а бебе кенка знам да и кажам на големата земи тропки тропај и се ме слуша и ја чува. Ама искрејно јас од сам старт немам никакви проблеми со големата, премногу е послушна, нежна и добра со бебе, воопшто не е љубоморна.

И јас сум многу тешка за одвојување ич не ми се оставаат сами во соба. Искрејно вака гледано план ми е наеднаш двете да ги одвоиме таму кога ќе има бебе 3г а големата 5г. Имаме посебни соби за двете ама почеток би ги ставила во иста соба двата кревети. Ќе видиме здравје, за сега уживам вака не ми смета воопшто.:$:inlove:

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    @CareTee Мојот во сон многу клоца, не мислев на намерно. Сум имала модрици по лице многу пати од него, со глава и нога најчесто ме удира, немирно спие ептен. А за во иста соба страв ми е зашто двајцата многу рано стануваат, се плашам дека ќе направат беља заедно.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Не можи да го повреди оти не спијаат еден до друг. Мм, големиот син, јас, бебето на крај. Кога ќе почни да се врти, мм вика ќе почниме напречно да спиеме на спална. :D
    Инаку и мојот големиот спие многу немирно, редовно добивам нога или глава.
    Денски заедно преспиваат без проблем, ама в дневна, под надзор.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  18. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.230
    Допаѓања:
    5.326
    Јас зборувам брзо... И често ми се случува тоа да го правам.. Посебно на работа.. Кога брзам уште повеќе.. Неубава навика.. Ама не успеав да успорам :D
    Да не бришам, мислев нa @Emotional123 да и одговорам

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Луѓе инаетот на сите им е вака неподнослив?
    Ни ги тестира границите во секоја милисекунда во денот!

20. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    мајки ај ве молам за мислење.
    детево скоро две и пол години е.
    Од септември навака постојано е со секрет, затнат нос. не хрчи, не кашла.
    На брис чат пат ќе се јави бактерија, па ќе ја снема.
    Матична вика чисти редовно и давај аериус, ...од загадениот воздух е.
    Нормално е ова?