Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    183
    Здраво мајки. Имам девојче од 2.5 години кое што оди во градинка веќе 1 година. Дома е доста зборлива меѓутоа денед кога ја земав ид градинка водпитувачката ме праша дали дома детето ни кажува како си поминало во градинка , јас реков да зошто? Бидејќи тука не збори изгледа се срами. Многу била мирна. А ќерка ми сум јс приметила многу збори и а влезе на вратата оф граидинка одма престанува. А на видеа со другата восп. Сум ја видела пее песни со децата игра.. меѓутоа се загржив и пред се ми падна жал . Дома чим дојде кажува како и било убаво таму и што правеле која песна ја пееле. Ама зошто таму не збори скоро па ич?

2. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.593
    Допаѓања:
    10.031
    Па ако можеш да земаш боледување често, тогаш во ред. Ама на ново раб место не верувам баш, не знам дали оди во градинка воопшто ама кога ќр почне, додека сите болести ги помине често ќе е болен, не знам колку за тоа си свесна, ама за жал е така, а нашите фирми ретко трпат да си на боледување. Па како планираш да се снајдеш без помош искрено не знам. Ама знам, дека е многу тешко сам, посебно кога се болни.

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Кои лекарства, додатоци за исхрана итн ги имате дома во секое време за децата?

Далерон, блокмакс, виранто, експулмо маст, спреј за нос од диво оригано и морска сол имам секогаш.

4. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    5.080
    Исто и плус секој ден давам витамин ц и Молерс.

5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.904
    Допаѓања:
    28.358
    Ау Ефералган и спреј од диво оригано, д3 и молерс имам само. И first aid kid butter. Мојава е склона да се повреди повеќе отколку да се разболи

6. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    последната недела дена обравчињата и се црвени, ама баш црвени.
    стандард секретче си има.
    Да не е ид ладново нешто? ама од градинка кога ја зимаме и е вака? да не е алергија нешто? имате искуство?

На Mumoftwo30 и sani99 им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.831
    Од ладното е, мачкај крем за заштита од студ и ветер.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ане.

Ане. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    1.520
    10aab528-8810-41a6-9afa-29117af95d68photo.jpeg Здраво, го користи ли некој овој пробиотик да ми каже ова портокаловото што е? Беше внатре во тегленцето

9. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    6.635
    Против влага е

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. defocus

defocus Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    220
    Да не има некаде зипувани или линк да се сметнат детски песнички наеднаш за во кола да ги ставам, а да не ги симнувам една по една сите посебно?

11. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.058
    Допаѓања:
    6.498
    Од јутуб си симни цел микс во мп3

12. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    4.086
    Знам дека е фаза и дека ќе помине ама зошто мора едвај да го соблечеме па едвај да го облечеме. На тоа додај се напил вода се потурил одма соблекување мокро не трпи, па на ново ајде пак борба да се облечеме. И таман си викаш готово спремни сме ајде конечно да тргнеме после пола саат натегање, се искакал. Два чекори назад си од првично. (facepalm)
    Тодлерски маки, дал да плачам ил да пеам :^) :D

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    Мама се одвикнавте од пелени? знам тука некаде беа нашиве?

14. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    4.086
    Не не ни блиску не сме. Се стега максимум се додека не му ставиш пелена. Се надевам во градинка ќе му ја разбудат желбата за нокшир/шоља, дома ко од оган бега од нив.

15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    Ај во врска со ноќно будење. 2.5 годинки е, уште од бебе 3-4 месеци ноќе се буди, ај тогаш цицаше, па ад шишенце и презаспиваше. после годинка откако ја одбив ноќе се буди и не може да презаспие, морам да ја шетам,....ама будење на секој саат. слабо јадеше и препишувам на глад, но ќе и дадев млекце едвај 100 мл ќе испиеше (отсекогаш проблем со јадење имаме и уште е така).

веќе некако с естабилизира па ќе си вечера, не е нешто многу ама за нејзините 10.5 кила ваљда доста и е.
    Сеуште се буди ноќе и бара да ја шетам за да презаспие. сум ја оставала и да преплаче, ама џабе, не може и не може. Живо зомби сум, не можам да функционирам, баша на работа цел ден.
    До кога ова будење ќе трае?!

16. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.986
    Допаѓања:
    4.802
    За утеха :hug:

Немам идеи, што и да ти кажам сигурно си пробала. Каде спие во бебешко или во детско креветче, со вас или сама? Ако спие со вас во соба, да и го ставиш креветчето до спална залепено и да ја гушкаш, да ја галиш, да не стануваш кога ќе се разбуди бива? Или полошо да ја ставиш со вас на спална да спие, ама да не испадне чекор напред, два назад, како кај нас...

И јас барам совет за нешто слично, се мислам и на доктор гуднајт да и пишам веќе, не знам дали работи со поглеми деца, 2 г и 1 месец е. И како помала се будеше поготово додека цицаше ама тогаш не бев волку очајна, веројатно заморот си го прави своето веќе и не знам што да пробам.

Пред неколку месеци ја одвоивме во своја соба, претходно спиеше со нас во спална во бебешко креветче, од таму не можеше да излезе. Додека беше во спална ќе седнев до креветчето, се држевме за раче или јас ќе легнев ќе и пеев и заспиваше и преспиваше, некогаш знаеше да се разбуди и тогаш ќе зборев не ја земав кај нас и презаспиваше, ама поретко. Кога ја префрливме во соба имаше неколку ноќи да се разбуди и нормално станува не бара, ама се погодуваше да сме будни па ќе одиме ќе ја презаспиеме и знаеше да истера до кај 5-6 сабајле, е тогаш веќе ако дојдеше кај нас ја зимавме на спална и продолжувавме уште саа-два. После почна да се разболува и јас од пусти страв, а и маж ми, да ја слушаме како дише, дали кашла, да не качи тт, си ја ставивме пак меѓу нас на спална. Деновиве пак ја вратив во детска. Ама нешто се случи последниве 2-3 месеци, значи од пред да наполни 2 години, станува цело време во некој ист период околу 22:30, секоја вечер. И ај тогаш ќе ја презаспиеме пошто сме будни иако некогаш ни треба по 1 саат, она после пак уште еднаш станува кај 2ч и веќе енергија немаме и си легнува пак со нас. Прво мислев некоја регресија околу 2 год, ама ова веќе како во навика да и преминува, не знам како да ја оправиме. Инаку спие од кај 20:30 до 7, а попладне од 12:30-13:30/14. И попладневните дремки ни се хаос, откако ќе заспие на прво вртење кога ќе се подразбуди ако види нема никој до нејзе станува, па некогаш и попладне ја презаспиваме |(.

И добро кога се болни ги ставате со вас да спијат или ги оставате во соба? Ај па може ако се пожалам ќе се оправи, ми успевало некогаш :)

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  17. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    бебешко креветче споено со спална. до кај година спиеше во креветече. сега пола тело во креветче а глава на спална, па се врти превртува. такво и е спиењето, како пропелер. постојано се врти превртува, па че се исправи на нозе, ова за ноќе зборувам. нема шанси сама да е на спална, за секунд се врти како видра.

Сум пробала да ја галам ама не, плаче, корне дур не ја земам. она се буди и свесно ми вика мама земи. и ме крева.

18. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.986
    Допаѓања:
    4.802
    На мака си богами. Добро секоја вечер без промашај стануваш да ја шеташ? Алал да ти е. Веројатно решението е да не попуштиш и да пробуваш постепено, секоја вечер се пократко шетање и будна дур е да презаспие со гушкање/галење, дур не стигнете само на гушкање, па после тоа други привикнувања. Па поголеми се, треба да разбираат повеќе, полесно да се утешат. Ама јас немам ни време ни енергија ни нерви за тоа и уште чекам да помине само од себе.

На Сандра_мил и brm_brm им се допаѓа ова.
  19. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    да мама секоја вечер и секој ден на работа (facepalm)

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.904
    Допаѓања:
    28.358
    Епа и ти свесно да и кажуваш дека ноќта е за спиење, дека надвор е темно.. ќерка ми вчера беше будна од 3 докај 4:40 (facepalm) се што ја прашав ништо нејќеше, и почна да прави глупости. Ми го зема телефонот од под перница и ми се сврте со грб демек не ја гледам :D Си го собрав телефонот, и кажав ќе се видиме ко ќе ѕвони алармот и не знам кога заспала. Си праеше муабет со играчките низ кревет што ги мкне за спиење, за малку што не и ги фрлив преку врата какви монолози си водеше :tmi: Па се договоривме да ги гушне и да ќути и јас заспав :wasntme:

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.