Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    кажувам, дрндам, ама плаче до зајдување ако не ја земам, па кога ќе се исклучам ќе ја плеснам по газ од што сум преморена и не функционирам.

2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.922
    Допаѓања:
    28.438
    Многу малку сон ти е тоа за да функционираш.
    Освен да не попушташ, друг совет немам. И јас прво пробувам со ублажена форма да и објаснам и на крај се караме ама па не може у сред ноќ да стане од кревет и да си игра па шо сака нека е

3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    10.141
    Имало утеха, не е само мојава во пелени. Значи се кажува ама не седнува на нокшир. Вчера ми вика мама прткам, па ќе какам. Ајде викам на шоља, неееееееее и бега позади врата да стои и да кака.
    @brm_brm и твојава манекенка е уште со пелени?

На brm_brm, Mom's_life и sani99 им се допаѓа ова.
  4. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.512
    Допаѓања:
    1.424
    И мојот е со пелени :( , се надевам дека ќе ги откажеме веќе .. за жива глава не сака ни на шоља ни на нокшир, ми вика акоо ( не ми ни кажува кога му се кака или моча )
    му викам какаш ли, ми вика ако (facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.922
    Допаѓања:
    28.438
    Ќерка ми се измочка во нокшир и се шокираше, не знам дали се исплаши. 2 дена се нема соблечено, инаку сама седнуваше на нокшир гола

На Tea SK и sani99 им се допаѓа ова.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.259
    Допаѓања:
    6.717
    Може се има исплашено или и паднало чудно од самиот процес.

На пријатели детето случајно во туш кабина се покакало и од тогаш неколку месеци за жива глава не сака да слушне за фрлање памперси, па и за менување. Веќе е 3+ години.

Не е за утеха муабетов ама може колку што разбира и комуницира да и објасниш дека не е страшно или со кукла што мочка.

На sani99 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.922
    Допаѓања:
    28.438
    Повеќе ми делуваше дека се изненади скроз. Сега седи пак на нокширот дека се прави како столче, и кажува кога ќе кака, после тоа зема пелена и легнува. А во када редовно мочка и ѝ е пресмешно :D

До после пак ќе ја седнам соблечена да видам реакција. И така пие вода од прееска од ко е вратена, ќе има мочање :rofl:

На sani99, Tea SK и Miss_S им се допаѓа ова.
  8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.986
    Допаѓања:
    10.141
    Абе мочкала и какала на нокшир мојава не дека не. Ама она кога сака, еднаш на 10 дена. И одма иде после тоа муабетот ајде дај поклоооон.

На IRBBB и Mom's_life им се допаѓа ова.
  9. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.922
    Допаѓања:
    28.438
    Аа нас прв пат ни беше свечено.
    Ене ја пак ја седнав гола, прифати. Се напиња да кака :rofl::rofl:

10. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    4.086
    Не ми е за ништо криво колку за тоа што гледам дека го има осетот. Од летоска со сува пелена се буди сабајле, станува па ја полни. Да сака комотно преку ноќ може да ги остави, ама што да си ја мачи душата да кажува, има кој да му мисли.(facepalm)

11. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Вие добри сте, бар имате обиди, ние не сме ни пробале (facepalm) Си викам ај рано е, ај не сеа, ај на пролет и еве го 2 год и 3 месеци ниеден обид за оставање пелени не сме имале.

На Mom's_life му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.662
    Дете кое оставило пелена на 2 години не е попаметно од тоа што оставило на 3.
    Освен мајки да се фалат, леле моево на 9 месеци си какаше во нокшир, друга цел нема.
    Патем, моето фрли пелени на 2 г и 3 м ама не сметам дека е баш заради тоа препаметен. Други работи, меѓу кои генетика и секојдневна работа со него преку игри за раст и развој, се причина заради која сметам дека е паметен.
    Плус, фрли пелени па тогаш почна да збори. Кога фрли пелени, со чиш кажуваше дека ке мочка. Прозборе пола година подоцна. И не сметам дека затоа што подоцна почна да збори, дека има проблем.

Образувајте се од правилни извори.

Дете ке фрли пелени кога е спремно а не кога сакате вие. Под притисок од комшики и форумџики.

Поента е да фрли пелени без маки, плачки и притисоци. Ваши и на детето. Кога е спремно процесот ке трае неколку дена. Кога не е спремно цел месец и повеќе ке перете мочки.

Последна измена: 16 јануари 2024
    На LazaLaza, Zumbulche, IRBBB и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Сандра_мил

Сандра_мил Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    64
    Јас перев месец и нешто мочки,а богами и каки. Не оставив сами да почнат да кажуваат, ама штом осетив дека може да соработуваат и не им е стрес фрлив пелените без враќање. И се исплатеше. Двајцата од година ипол ми се без памперс. Малиот е 2год и 8м и го заборавив веќе периодот со памперс. И не го направив тоа за фалба,туку дека така ми кажуваше инстинктот.
    Инаку и син ми тогаш не збореше,почна да зборува подоцна и тоа го кажувам без проблем. Децата не ми се предмет за фалење и за споредба со други деца.
    Сметам дека со добра тактика и труд,секое дете може да се научи. Чекање до 3-4 години за мене е ту мач.
    Ама за мене...

На dromka и PoisonGirl им се допаѓа ова.
  14. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Има 2 години и 4 месеци, во последно време навечер се буди и сама се префрла од креветче во наш кревет, си легнува помеѓу, си се покрива и си продолжува да спие. Стравувам да не се навикне, па да не сака воопшто во нејзино креветче да спие. Или океј е да ја оставам? Можда е период кај што и' треба ваква близина?

15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    Да, ем манекенка ем со пелени :D.
    Има периоди седи на шоља и мочка, дури и се напнуваше и да кака. сега не сака за жива глава.

16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.662
    Доктори велат дека делот во мозочето кој го контролира и перцепира мочкањето се развива најрано на 2 години.

Ти си стара школа штом на година и пол си ги одвикнала од памперс. Постари генерации тврдат дека од 1 година сме без пелени, а јас немам сретнато мајка од денешно време која успеала тоа да го реализира.

Еден месец да переш мочки и каки не е добра тактика.

На LadyD му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.986
    Допаѓања:
    4.802
    Јас имам другарка од 6 месеци го ставаше на нокшир по умот на бабите и го научи детево вака или онака не знам како и успеа. Свекрва ми исто често си кажува како сите 3 деца од 6 месеци и биле на нокшир ама ај нив ги разбирам немале еднократни пелени. Ги учеле, сигурно тешко, ама полесно во споредба со перење на пелени.

18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.662
    Не разбирам, искрено. Дете на 6 месеци не седи самостојно. Не знае да голта, џвака, збори. Не знае да лази, а ни да оди. Како правеле, не знам.

Пак доаѓам до тоа дека родителите свесно одлучуваат да родат и растат деца. Тоа вклучува посветеност и жртва за на детето му е убаво и погодено. Непреспиени ноќи, нејадење, разболување итн. Тоа значи и менување пелени до кога треба.

Нашите баби живееле во друго време, и тоа не значи дека треба и ние денес така да правиме. Ние треба да знаеме подобро.

На Kaja991 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    5.749
    А по што се приметува дали детето е спремно? Како може да се препознае? Едвај чекам да ги тргнат зашто секое менување пелена ми е стрес и бркање по соба :D

20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.922
    Допаѓања:
    28.438
    Пишував сабајлево и во темата за одвикнување, детево седнува на нокшир гола. Ваљда е тоа еден од знаците да почнеме со процесот :D

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.