Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    773
    добро сме еве заспа,потешкоти во дишењето немавме само има многу голем оток на дланката а раката е потечена скоро до лактото ама не толку многу како дланката само ми е страв.дали покасно можат да се јави отежнато дишење и други компликации

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    Не би требало а и покриени сте со терапија.Ставај мраз или ладни облого на отокот.До колку има вознемиреност,главоболка,повракање и слично обрати се пак на лекар

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Specifi4na

Specifi4na Активен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2017
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    12
    Мајки да се исконслутирам со вас бидејки го носев на лекар и лекарот не ем задоволи со одговорите. Вака малиот ми е скоро 4 годинки на нозе и по тело му излегуваат големи брунки кој потоа стануваат кафени па остануваат модринки. На допир не го болат. Лекаров кажа било некоја кожна болест која до пубертет би можело да исчезне или да се рашири. Мене страв ме вака дајте совет кај да го носам .

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    Крвна слика детална да си направите

5. Specifi4na

Specifi4na Активен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2017
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    12
    krvta e super proverivme

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.825
    Ако е кожна болест, тогаш консултирајте се со кожен лекар, ќе ве информира и ќе даде соодветна терапија.

7. claudi00

claudi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    137
    Majki sto mislite dali mozi da ima pokaceni leukociti dokolku ima bakterija vo nosot... moevo ne grci nema crveno grlo samo nasabajle se zakasluva ko so slajm poradi noseto se drugo e vo red .. ve molam za mislenje

На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.960
    Допаѓања:
    327.287
    Може
    Секој бактериски инфект може да ги зголеми леукоцитите.Брис правевте ли од нос?

9. claudi00

claudi00 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    137
    Da pravev ima bakterija i mi dadoa kapki i bronles za iskasluvanje ... i denes bev da go vidi doktorkata i ajde rekov edna krvna slika da napravam i leukocitite se 17 a detevo ne sviri grloto e vo red i mn retko se zakasluva ko so slajm smetam deka e poradi sekretot od noseto.. zatoa rekov da prasam zatoa sto mw faka panuka..

10. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Мајки малава два дена се жали дека ја боли јазичето а и почнала да се лигави. Не знам што да правам вчера и дадов чај од жалфија ама не и помогна. Не знам со што би можела да ја испрскам или намачкам да и олесни вака нема надворешно некоја афта или слично. Од што би можело да е, забче или нешто ????

11. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Можно е да ја боли грло.
    Или е заб.
    Така со мојата беше неодамна., ми покажуваше со прстето внатре, повеќе плунка имаше, мислев до забот е, испадна грло.

Да прашам, дали да ја инхалирам малата со декстаметазон на своја рака? За да и сопре секретот во респираторните патишта?

Веќе една недела има секрет, не и тече носето, ама секретот ја тера на кашљање кога легне да спие.
    Тогаш почнува да подголтнува па некогаш и поврати колку се закашља.

Работата е во тоа што и на 'трепките стојам', давам се живо и диво природно само да не дојдеме до антибиотик бидејќи последниве месеци секој месец пиеше антибиотик, само и заради грлото.
    Веќе влеговме во тој зачаран круг, имунитетот ослабен поради антибиотиците и сега МОРА некако да го пребродиме ова без аб за да го прекинеме овој циклус.
    Нема бактерија ни во нос ниту грло, резултати чисти, баш вчера ги зедовме, ама се плашам сега од секретов да не дојде пак до инфекција (на грлото) и пак да пие аб.
    Грлото и е многу осетливо. Секој вирус кај неа на грло оди :^)

12. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Мила иста ситуација и кај нас е секогаш кога ќе се раскашла.Најчесто нема грло,туку секогаш само од носот и се слива и и ствара секрет кој и стои и навечер се закашлува.Јас инхалирам само со физиолошки,евентуално бисолвол капки плус за да го разреди секретот и поубаво да го искашла.Давам и чај од бел слез,антибиотик никогаш не ни дава матичната за оваа состојба кога скоро секогаш е од вирус предизвикана,само еднаш и сме пиеле антибиотик кога и се направи пневмонија.
    Декстаметазон еднаш и јас се мислев ама ми кажаа никако без лекар,бидејќи можеби детето има потреба да го искашлува секретот,а декстаметазонот ќе ја смири и ќе направи полошо,затоа само со консултација од лекар.
    И само си знаеш ќе работиш на имунитетот повеќе да и се врати,ако не си продолжила со пробиотик давај и обавезно,дека треба време да се исчисти организмот од антибиотиците.

Од пред два три дена на малата и се јави некое мозолче на образот.Си реков ќе и помине,ама еве нема абер.Дали некој имал искуство,со што да мачкам,или да ја носам на лекар.

Прикачени фајлови:

Последна измена од модератор: 3 јули 2017
  13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    На @mariz синчето ми се џини имаше нешто вакво, нека сподели искуство.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.882
    Допаѓања:
    36.632
    И мојата лани три пати беше вака исфрлана. Бевме и на инфективно и на кожно. Ни рекоа убод. Најверојатно од пајак или бурна реакција на убод од комарец. Ако добро се сеќавам се мачкавме со Адвантан и Ацидиборици.

15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Па и јас тоа се мислам да не е касната од нешто:(.Во петокот кога ја земав од градинка и беше така црвено,а после и се направи како мозолче

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Исто му беше и на синко... вирусна брадавица беше, односно поточно молускум/молуска. Бевме на кожно зашто не поминуваше, а јас не се осмелив да чепкам.. му го скина со пинцета... Ако не помине однеси ја на кожно, зашто ако е истото вирусно е нема да помине само, може да се префрла и може да се прошири, така ми рекоа таму...
    Инаку исто прво точка црвена беше и се повеќе се испакна...

17. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Не ја инхалирав сеуште со декстаметазон. Мислам дека е добро и да го исфрли тој секрет од себе. Ќе почекам некој ден па ако продолжи да трае повеќе од нормалното ќе ја консултирам докторката околу декстаметазон.

Знам мила дека не се дава аб ради вирус ама на неа и преминуваше во инфекција од секретот и црвеното грло за која мораше аб.
    Еднаш дури од гнојно грло завршивме на хитна поради повраќање и дехидрираност. :(
    И со син ми имав проблеми со грлото додека беше помал, сега не, ама на неа чини ми се уште поосетливо и е грлото.
    И давам дефендил (за имунитет) и комплекс б витамини (наместо пробиотик), плус вит ц од.
    Ја инхалирам по три пати дневно само со физиолошки и и давам мукоплант сируп, тој за добра ноќ, пред спиење.
    Мора да се исчисти.

А твојата проба ли да ја намачкаш со синопен?
    Можеби е алергиска реакција на уједот од некој инсект?

18. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Не ми текна на синопен, имам дома баш ќе ја намачкам :)

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.825
    Мајки, искуства со аденовирус кај деца? Големово има, еве и синоќа и денес попладне дига температура, највисоко до 38.4. Се жали на главоболки и болки во стомакот, матичната препиша Оспен да дадам ако се пожали на болка во грлото. Ми рече до три дена дека држела тт. Имате ли искуство и како сте поминале?

20. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    Жени на син ми му се лупи кожата на стапалото. На петите и околу прстите. Да не е недостаток на некој витамин?