Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.900
    Допаѓања:
    12.747
    Ќе даде некој знак и одма треба да ги скриеш пелените :D Мојот на пример, сам си ги соблекуваше гаќичките памперс и си ставаше нови. Ако е искакан трчаше сам под туш да се измие. Плус почна да се срами да кака пред нас, така некако во брз период се поклопија некои моменти и си реков штом знаеш да мењаш пелени, знаеш и на шоља да седнеш. И така за 3 дена ги откачивме :D

На dromka, le.soleil, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Сандра_мил

Сандра_мил Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    64
    Подобро месец дена да перам , отколку уште 2 години да се расправам со памперси и да измивам искакано газе. Зошто реално тогаш јадат се и те како се размачкуваат. Стегнав заби месец дена,ама после раат.
    Само ќе напоменам дека за среќа и двајцата одлично го прифатија нокширот и немаше трунка стрес кај нив. Да забележав дека не сакаат секако ќе почекав...

3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.710
    Месец дена кога детето кака и мочка во гаќи е стрес. Ти ако си им се запнала на децата по секоја цена да фрлат пелени е едно, а дека е стресно, стресно е. Не се три дена, еден месец е.
    Како си ги убедила да ги фрлат, а децата ни сами не разбираат што прават, немам поим. И не сакам да имам, искрено.

Газе измивам секогаш. И откако фрли пелени, после какање мие газе. Ако не сме дома, пред спиење обавезмжно го мијам.

Друго, не знам што си запнала дека децата на 3 години фрлаат пелени. Пелени се оставаат помеѓу 2 и 3 години. И после 3 не е страшно.

4. Сандра_мил

Сандра_мил Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    64
    Ете ги седнав им објаснив и сфатија(facepalm)
    Се знае како ги убедив ,низ игра.
    Смислува игри и награди и ми успеа. Имав среќа што од старт сконтаа за што служи нокширот. И секако не какаа и мочаа цело време по нив. Еднаш во денот ако подзаборават не е воопшто страшно. Големата сконта веднаш и дали една недела траеше таа фаза. Малиот знаеше да се заборави и да се закака во гаќи па да ми каже месец дена,за мочкање брзо сконта . Ни с немаше од стрес. А дали на година ипол или 4, тоа е голема промена за децата и излегување од комфорт зона, па дај да ги оставиме до првачиња со памперс да не им е стрес... Ете целите стресирани се дека не носеле памперс до 4 год. Знам поголеми деца што многу бурно реагираат и го бараат памперсот. Нема правило дека ако чекаш одредена возраст детето подобро ќе прифати.

Браво што миеш газе ,честитки.
    Сите миеме нормално,ама има разлика газето кога какаат во ношир и во памперс, тоа ми беше муабетот.
    И не реков дека е страшно после 3, туку за моите деца јас не сакав да чекам до 3, туку дадов екстра труд и успеав.

Последна измена: 18 јануари 2024
    На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.099
    Допаѓања:
    10.430
    Правите ли пауза со давањето на суплементи?
    Имам осет дека откако е родено детево 2 ипол години само нешто пие вештачко. Ми заврши молерсот, па се мислам дали да го паузирам. Моменталмо пие и витамин д, киндеримуно и пробиотик. Ќе одиме на зимовање, нема да оди во градинка, паметно ли е да ги стопирам молерс и киндеринуно?

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    3.989
    Ништо не давам веќе една година. 3 и пол е мојата, порано и давав нон стоп се нешто и пак се разболуваше, сега како не и давам да чукнам во дрво, поретко се разболува :nod:

На Dancewere и Tea SK им се допаѓа ова.
  7. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.469
    Допаѓања:
    17.261
    Мајка мојата откако е родена само д витамин првата година добиваше, од тогаш до сега ништо ама скроз ништо. 2 години и 5 месеца ми е малата. Читам и јас овде дека повеќето даваат нешто па ја прашав докторката на ќерка ми, на што добив зачуден поглед ( во Германија е ова) Инаку ќерка ми оди 11 месеци на градинка ,отсуствувано поради болест има само двапати по неколку дена од градинка, и тоа на почетокот когс беше на привикнување. Ова само мое искуство е, сите правиме најдобро што знаеме.

На LadyD, IRBBB, LiquidLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.099
    Допаѓања:
    10.430
    Омега не даваат во Германија. Тука уште од болница кажуваат да се дава.

9. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.469
    Допаѓања:
    17.261
    Не, јас не добив таква препорака.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.224
    Допаѓања:
    30.406
    Јас само д3 и молерс давам. И за тие социјално да ме праша колку ги давам, ќе назначат некој само за витамини да доаѓа. Да паузираш сеа на зимување па да видиш како ќе биде после со разболувања?

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.099
    Допаѓања:
    10.430
    Па тоа се мислам. Киндеримуно од јуни без прекин и давам, многу некако ми се гледа. И омегава изгледа кај нас само ја даваат. Си јаде овошје зеленчук манџи. Ми личи од сабајле ко на норма, вит д, молерс, киндеринуно, пробиотик, мед...Ту мач ми се гледа некако...

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ana.mamma25

Ana.mamma25 Нов член

Се зачлени на:
    20 јануари 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво,
    Дали може да ми препорачате добар детски оториноларинголог, без разлика дали е на приватно или државно.

13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Мирка Шалиќ - позади дом на градежници, и под фонд и приватно може
    Систина - Демири, Македонка, сите

14. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Мирка Шалиќ.

15. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.058
    Допаѓања:
    17.379
    Здраво мајки, да се пријавам и јас со тантруми. 2г и 6 месеци сме. Бега и тој кога треба да се менува пелена(исто нема шанси да му спомнеш нокшир или шолја) или да се пресоблече. Имаме и плус дриг момент, многу се разлутува кога нешто не ми се дава што бара најчесто пред период за спиење. Ај што сака да ме тепа кога е разлутен туку сака да го оставам да мава глава(facepalm). Не го разбирам овој момент, зашто сака да се повредува? Не бира, мава глава од ѕид, од паркет, од било што. Правело ли некое друго дете така? Пробувам да го смирам и да му зборам, некогаш успевам ама некогаш не допира до него

16. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.739
    Допаѓања:
    98.797
    Мојата мава глава уште пред 2-3 месеци. Точно 2 год е.
    Ме гледа, легнува на паркет и мава:|
    Многу е разлошена, ако не е по нејзино, рика мислиш ја колат. Само што ја слушам, жива вода станувам.

На Калатеа, Speechless, Bubi*2 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.224
    Допаѓања:
    30.406
    Оф беее. Прелоша е. Преска почна на заебанција да се мота со сијаличките од откитување, ајде и направив ќејф ја сликав. Ко ги тргнав, лелеее :envy::@
    А време за спиење, вриштење у пм. Мм излезе од соба, го извади од такт. Вчера јас отидов до веце да се измијам оти ме шекна, баш се препотив.

Да ти е... периодов

На Zumbulche, Tiny Love и Emy867 им се допаѓа ова.
  18. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.739
    Допаѓања:
    98.797
    Абе се имаше научено неколку денови, ме фаќа за рака и ќе ме шета она по собите, да ровари, па ми кажува, рачето, одиме, седи тука(facepalm)
    И да ја оставиш така, ќе те шета ко бела мечка по собите, да растура и јас само ко ѓубретар по неа собирај.

Ај на спалната да скокала ринги јаја, е ај ќе скокаме, ама нема крај, она би скокала цел ден. Не можам да се откачам, се да рипа, јас да ја држам за раце и да пејам:x

Среќа заборави деновиве, ама тие неколку дена беа пекол, кога ќе ја вратев во дневна и ќе затворам вратата, рикаше до бесвест.
    Командало|(

За спиење, не ми се зборува. Уште нишкам, толкава мома(facepalm) Не во раце, ама лежи до мене и така нишам.
    Галам, нишам, чешкам, може и по цел саат. Рацете од лактот надолу ми се окапани.
    Денско преспивање, еднаш во 10 дена, НА СИЛА.

На Калатеа, Tiny Love и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  19. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.058
    Допаѓања:
    17.379
    Денес беше врвот мислам. Играше со количе на едно детенце и го вративме назад. Почнаа плачки по пат, да се врател за колата. Период блиску до дремка. Дома ескалира до степен да мава, вришти, не дава да го пресоблечеш, со солзи крокодилски и дури дткање од толку плачење. Едвај се смири и заспа. После дремка друго дете. Мене косата не побелена, ќе ми попладне веќе. Нека поминува побрзо ако е период

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.739
    Допаѓања:
    98.797
    Знаеш дека секое попладне уште жртва што не принесувам за да заспие?
    Ама не, ќе скока, ќе пее, намерно не легнува оти знае дека ќе заспие. А изгорено е за сон, кога ќе и се згреши да заспие, 3 саати ги спие како ништо.
    Сега па и левата 3ка горе никако да пробие, не јаде, од тоа уште понервозна, аман.

На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.